fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 06. 04

Júniusban Windows 11-re válthat a Microsoft

Beindult a kampány és a visszaszámlálás, nagyobb változás jöhet, mint azt gondoltukA Microsoft nagy meglepetéssel készül.

A Microsoft már régóta heggeszti a Sun Valley nevű rendszerfrissítését, mely a kiszivárgó részletek, és egy ideje már a hivatalos kommunikáció szerint is a legnagyobb változást hozza el a Windows 10 megjelenése óta. A tesztelők által elénk tárt újdonságok és a pletykák azonban hamarosan érdektelenné válnak, ugyanis néhány héten belül önálló esemény keretei közt leplezik le azt, amire csak úgy hivatkoznak, hogy a „következő generáció”.


Emlékszik még valaki arra az amerikai cégre, mely tavaly júniusban egy sosem hallott Windows 11 rendszer különféle verzióira kínált előrendelési lehetőséget? Amint a sajtó felfedezte a különös ajánlatot, felkeresték őket és a Microsoftot is, így az esetet hamar rövidre zárták. A hirdetéseket hamar eltávolították, a bolt vezetősége pedig töredelmesen bocsánatot kért és bizonygatta, hogy az elővételt téves belsős információra alapozva indították el, a Microsoft pedig természetesen továbbra is gőzerővel dolgozik a Windows 10 támogatásán. A szeretve gyűlölt ablakos rendszerért felelős szoftvercég aktuális promóciója mégis arra enged következtetni, hogy a digitális áruház balul elsült magánakciója nem is volt akkora tévedés, mint amilyennek egy éve tűnhetett, talán csak egy évvel elsiették a dolgot. Az utolsó Windows – így hivatkoztak egészen mostanáig a 2015-ben kiadott asztali rendszerre, melyet állítólag nem követ több önálló kiadás, és kizárólag frissítések formájában fogják napra készen tartani. Míg utóbbi állításuk minden bizonnyal helytálló, nem kizárt, hogy az elsőt érdemes némi rugalmassággal kezelni, már ha hihetünk annak, amit soron következő Microsoft esemény promóciós anyaga sugall számunkra.

A Sun Valley sokkal több lehet egy nagy frissítésnél.


Windows 11? Nagy esély van rá, hogy ez lesz az élő közvetítésen követhető online esemény nagy leleplezése, melyről a honlapon egyelőre annyit olvashatunk, hogy „Csatlakozzon hozzánk, és nézze meg, mi következik a Windows számára”. A titokzatos hirdetést a Twitteren megosztott előzetes teszi még érdekesebbé, amiben a jól ismert Windows logó kissé átalakított változatát láthatjuk. Az alig több mint 5 másodpercben, az ablak előtt elhaladó napot és az átszűrődő fényt figyelhetjük, és mintha egy 11-es számot vetítenének a padlóra. A dolog akkor válik igazán gyanússá, mikor meglátjuk, hogy a bejelentésre az amerikai keleti parti idő szerint délelőtt 11 órakor kerül sor. Ezt persze tetézik még a cég felelős alkalmazottainak hangzatos kijelentései is, például Yusuf Mehdi vállalati alelnök üzenete, miszerint „nem voltam ilyen izgatott a Windows 95 megjelenése óta!” – ami a történelmüket ismerve valóban erős állítás. Ez egyben egy első alkalom is, mivel a Microsoft korábban nem jelentette ki konkrétan, hogy új változat érkezik, legalábbis a frissítőcsomagra azért nem egészen így hivatkoztak. A közelgő eseményre nagyjából egy hete, a céget vezető Satya Nadella is utalt, aki úgy fogalmazott, hogy a közelgő update „a Windows egyik legjelentősebb frissítése az elmúlt évtizedben”, de a Windows következő generációjára Panos Panay vezérigazgató és termékvezető is utalt. Az biztos, hogy lényegében a céges ranglétra legfelső fokán állók már mind jelezték, hogy nem csak egy érdekes tartalmi frissítés és a kötelező biztonsági karbantartás érkezik, hanem annál valami sokkal nagyszabásúbb, ami egy önálló eseményt is megérdemel. Azt már tudjuk, hogy a hibernált Windows 10X projekt számos eleme kerül átemelésre, hogy a fájlkezelő és sok más, felhasználói szempontból lényeges elem kerül átdolgozásra. A Windowst szimbolizáló ablakok rendszerét is dinamikusabbá és kezelhetőbbé alakítják, így tartalomfogyasztás és munka esetén nem csak frissebb, de kezelhetőbb is lesz.

Egy Windows mind felett?


Egy ideje már emlegetik, hogy készül a teljesen átdolgozott alkalmazásbolt is, mely leválthatja a jelenlegi, kissé fapados és hibáktól sem mentes változatot. A rugalmasabb felületen túl fontos, hogy a szoftverkészítők bármilyen Windows alkalmazást beküldhetnek majd, így például a Chrome vagy Firefox böngészőkből azonnal a kompatibilis kiadást telepíthetnénk, ezzel átugorva a böngészőben való kutakodást és letöltést. Hogy a Microsoft Store népszerűségét tovább növeljék, állítólag bármilyen külsős fejlesztő számára lehetőséget adnak munkáik terjesztésére, anélkül, hogy az alkalmazásokon belüli vásárlásokból jutalékot kérnének. Márpedig az elmúlt évben a Windows iránti érdeklődés jelentősen megnőtt, így nem kizárt, hogy megéri számukra egy barátságosabb üzleti modellt alkalmazni, mely még több partnert és felhasználót csábít megújult rendszerükhöz. Egy hivatalos, 11-es verziószámú rendszer kiadása viszont már önmagában is sok érdeklődőt jelenthet, hiszen az újdonság varázsa mellett lesz mivel kampányolni, nem csak a Microsoftnak, de üzleti partnereiknek is. Kíváncsian várjuk, hogy tényleg olyan hatalmas ugrásról van szó, vagy csak egy jól csengő marketingfogásról, ami a legkevésbő sem idegen a vállalattól, nem beszélve a különféle rendszerhibákról, melyek eddig szinte minden nagyobb frissítésük velejárói voltak. Sokak véleménye szerint a frissítés inkább egyfajta tiszta lapot jelenthet, mellyel a Microsoft végleg elhagyja a számozást és csak a Windows nevet tartja meg, ezzel jelezve, hogy a jövőben a verziószámok kizárólag az aktuális frissítőcsomagok miatt lesznek érdekesek.


Aki kíváncsi a nagy bejelentésre, az június 24-én élőben is követheti, helyi idő szerint délután öt órától.

2021. 06. 04

Az MSI is előásta a 7 éves GT730 videokártyát
Egyre több cég teszi elérhetővé a hét éve megjelent GT730 videokártyát
Olyan időket élünk, amikor még a processzorokba integrált grafikus chipek is aranyat érnek, és még az olyan dedikált megoldások is érdeklődést kelthetnek, melyek nem sokkal képesek többre annál, hogy képet varázsoljanak a monitorunkra. Márpedig a globális chiphiány egyre abszurdabb következményeket von maga után, például egyre nagyobb számban és egyre meglepőbb árakon férhetünk hozzá az öreg GT730 videokártyához.
Nemrég volt szerencsénk kipróbálni és bemutatni egy olyan összeállítást, mely az NVIDIA által 2016-ban, nagyjából néma csendben kiadott GT710 videokártyát kapta meg, abból is az acélosabb 2GB DDR3 memóriával felvértezett szörnyeteget. Ez a tenyérnyi kis VGA már akkor is szült némi értetlenséget, ám arra valóban a mai napig alkalmas, hogy egy 1080p-s monitoron irodai munkát végezzünk, már ha nem vágyunk 60 Hz-nél magasabb képfrissítésre. Úgy tűnik, hogy ezek a gyártás szempontjából igencsak filléres chipek kiváló alkalmat nyújtanak a gyártóknak, hogy ismét több készletre való videokártyával lássák el a piacot. Ráadásul megtalálták azt a piaci rést, ami egy fokkal versenyképesebb teljesítményt kínál, mondjuk az AMD féle integrált Vega chipekkel szemben, viszont a gyártási költséghez, de még a reális bolti értékéhez képest is sokszoros áron lehet értékesíteni: köszöntsük a GT730-at, mely egyenesen 2014-ből integet felénk.
Ahogy azt több sajtóorgánum is leplezetlen csodálattal és némi
Ingyenes a Control az Epic Games Store-ban
Ezúttal egy igazán erős darabot kínálnak fel nekünk, továbbra is teljesen ingyen
Hozzászokhattunk, hogy az Epic Games minden héten egy, vagy akár több ajándék játékkal jelentkezik, mellyel nem titkolt céljuk, hogy saját platformjukhoz édesgessék a játékosokat. Ezt a hagyományt eddig még sosem törték meg, az viszont előfordult már, hogy a heti ingyen cím nem elégítette ki kellőképpen a GTA V-ökkel elkényeztetett közönség étvágyát. Ha a filléres pixelcsodák, vagy a kisebb független címek miatt egy kattintást is sajnálnánk, akkor a Max Payne és az Alan Wake alkotóinak legutóbbi őrülete talán elérheti az ingerküszöbünket.
Félreértés ne essék, a Control is egy rétegjáték, de az eladási mutatók alapján egy egészen széles rétegé, akik közt épp úgy megtalálhatók a fejlesztésért felelős Remedy stúdió elhivatott követői, mint azok, akik a köretként felkínált látvány mellé végre laktató főételt is szívesen látnának a tányérjukon. Nos, a finn fejlesztőkről sok mindent elmondhatunk, de azt semmiképpen sem, hogy nem szívvel és lélekkel dolgoznak, és ez legalább annyira meglátszik a műveiket meghajtó technológián, mint játékaik tartalmi szerkezetén, mely összetevőket az esetek többségében üdítő igényességgel forrasztják kerek egésszé. Csalódtunk a CD Projektben? Bátran fordítsuk a fejünket a Remedy csapata felé, akik a kezdetek óta alázattal fordulnak a munkájuk, és szerénységgel a közönségük, vagyis a játékosok felé. Márpedig aligha költöttek milliárdokat a reklámkampányra és a k
Feltörték az EA szervereit, vitték a FIFA forráskódját is
Közel egy terabájt adatot zsákmányoltak az EA-t feltörő hackerek
„Mindennapra egy betörés” – akár így is hangozhatna a hackerek jelmondata, ha nem tudnánk, hogy ennél valójában jóval több támadási kísérlet indul és jár sikerrel minden egyes nap. Ráadásul az egyik illegális akciónak most az egyik legnagyobb játékkiadó, az Electronic Arts esett áldozatul, melytől kifejezetten értékes adatokat emeltek el.
Ismeretlen tettesek sikerrel törték fel az EA, avagy Eletronic Arts néven közismertté vált játékkiadó rendszerét – derült ki a Vice online magazin tech-rovatának, a Motherboard szerkesztőinek beszámolójából, akik elsőként értesültek az esetről. A közel negyven éves óriásvállalat, mára a videojáték-ipar egyik legbefolyásosabb szereplőjévé nőtte ki magát, és számos saját, illetve út közben felvásárolt fejlesztőstúdiót üzemeltet az Egyesült Államokban és pár európai országban is. Többek között olyan címek segítségével tört előre, mint az egykor tömegeket vonzó Command and Conquer vagy SimCity sorozatok, a The Sims, vagy a szebb napokat megélt Medal of Honor és Need for Speed, a nemrég felújított Mass Effect trilógia, rengeteg egyéb sportjáték, de természetesen ők felelősek a Battlefield széria frissen bejelentett epizódjáért is. Úgy tűnik, hogy a háborús sorozat részben érintetté is vált a betörésben, ugyanis a látványos Frostbite grafikus motor forráskódja is illetéktelen kezekbe került, mely 2008 óta szolgáltatja a Battlefieldek technikai alapjai
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Szakály György
Érdekes. Na, megnézem az UUP letöltési oldalon milyen verziószámot tolnak.
2021-06-10 12:02:20
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...