fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 05. 29

Ingyen Little Nightmares és Company of Heroes 2

A Steam visszavág, két színvonalas ajándék játékkal, de csak a készlet erejéigA Steam is beszáll a játékosztásba.

Rendszeresen hírt adunk az Epic Games által promóciós céllal elénk szórt ingyenes játékokról, melyekkel hétről igyekeznek vonzóbbá tenni a fiatal játékáruházat. Náluk most éppen az Among Us van terítéken, mely kétségtelenül népszerű darab, ám filléres tételnek számít, és az is érthető, ha a korábban felkínált, grandiózusabb alkotások árnyékában nem tűnik izgalmas ajánlatnak. Hogy a Steam direkt ellenválasznak szánja-e, az mindegy is, ugyanis ők két kifejezetten igényes játékkal álltak elő, melyek nagyon korlátozott ideig, de szintén ingyen lehetnek a miénk, ha sikerül időben lecsapnunk rájuk.

Ezúttal az elvtársak élére állhatunk.


Miért pont ez a két játék, és miért pont most? Nem tudni, és talán mindegy is, hiszen két igényes alkotásról van szó, melyek két teljesen külön műfajt képviselnek. Míg az egyik egy művészi igénnyel megalkotott és kellő mértékben elvont megközelítésű platformjáték, addig a másik a háborús csaták élményét kínálja, jóval kevésbé absztrakt formában, viszont grandiózus, valós idejű stratégiába ágyazva.  Kezdetnek talán mégis érdemes a Company of Heroes 2-vel és a mellé csapott Ardennes Assault kiegészítővel kezdeni, ugyanis egy olyan műfajra emlékeztet minket, mely a kétezres években ellepte a boltok polcait és az aranykorát élte, ma viszont úgy kell vadászni egy-egy új darabra. A játék 2006-ban megjelent első része egyszerre lovagolta meg a Medal of Honor és Call of Duty játékokkal csúcsra járatott második világháborús tematika népszerűségét, és öntött friss vizet az RTS műfajába, élére csiszolt és átgondolt játékmenetével. A kanadai Relic fejlesztői ugyan az eredeti receptért nem mentek messzire, a Warhammer 40K-s alkotásaik olyan stabil alapot nyújtottak, amiért a kész játék fényében igazán senki nem kritizálta őket.

Company of Heroes 2


A második rész 2013-ban készült el, hogy némi változatosságot csepegtessen a normandiai partraszállástól megfáradt játékvilágba, mivel a folytatás a keleti frontra utazott, ahol a szovjetek fölött vehettük át az irányítást, természetesen a berlini csatát nem kifelejtve. Bár sokak számára az RTS elsősorban a többjátékos módról és a kompetitív erőfitogtatásról szól, a CoH 2 teljesértékű kampányt is kínál, mely 14 küldetésen át állít szembe minket a német hadigépezettel. Mindezt a kiegészítő 11 főküldetéssel és 7 kisebb elfoglaltsággal toldja meg, mely az új egységekkel és tartalmakkal együtt hosszú időre lekötheti a játékosokat. A szórakozásunkat így részben rengeteg digitális katona halálával biztosítja a játék, ugyanis irányításunk alatt mindkét oldalon ezrek vesznek majd oda, ami bőségesen ellensúlyozza majd a cselekmény néhány, kissé teátrálisra sikerült pillanatát. Annyi biztos, hogy a bő hét éves játéknak ma sincs oka a szégyenkezésre, sem vizuális, sem játékmechanikai értelemben. A kaotikus történések aprólékos és realisztikusan elkészített részletekből állnak össze, a készítők igazán nem spórolták le az animációkat, melyben az akkor frissnek számító grafikai motor támogatta őket. A környezet reagál a becsapódó találatokra, és sem a katonák, sem a harci járművek mozgása nem produkál majd kirívó furcsaságokat, amit hasonló minőségben prezentált hangok tesznek még átélhetőbbé.

Little Nightmares


Az ingyenes Little Nightmares esetében jó esély van arra, hogy a februárban megjelent második részhez szeretnének vele kedvet csinálni, ám ezt aligha bánhatja bárki, aki korábban kihagyta a svéd Tarsier Studios különlegességét. Aki rápillant, jogosan húzhat párhuzamot a műfaj két ikonikus testvérjátékával, a Limbo és Inside ugyanis valóban nagyon hasonló vonalon mozog. A koncepció hasonló, mivel itt is egy igen furcsa és vészterhes helyen térünk magunkhoz, vagyis tér magához Six, a sárga kabátos kislány, akit 6-7 órán keresztül kell majd terelgetnünk a fantáziadús, de olykor elég nyomasztó akadályokon. Az említett két címhez hasonló módon itt is megnyitható tárgylista, felugró szöveges tipp, fényjelzés vagy segítő nyilacska nélkül kell haladnunk. Ez egyfelől tudatos és szükséges narratív eszköz, nem is beszélve a kihívás fokozásáról, amit egy mászkálásra, ugrálásra és feladatmegoldásra építő címtől azért el is várunk. Hogy mi vár ránk, azt nehéz és talán ezúttal felesleges is szavakba önteni, ám aki kedveli a sötét hangulatú, kissé groteszk elemekkel operáló, de nagyon okosan felépített és változatos környezetbe ágyazott platformereket, az úgy is lecsapott már rá, ha pedig nem, akkor most megéri pótolnia.

Nem lesz egy könnyed séta, de megéri.


Arra tehát készüljünk fel, hogy nem egy habkönnyű, színes gyermekjátékról van szó, a feszültség és a továbbjutást nehezítő kihívás is állandó elemnek tekinthető, a rövid előzetes pedig nagyjából előre jelzi, hogy Rayman, vagy Mario ebben a történetben aligha bukkan majd fel. Ha viszont szeretjük a különleges, kissé komorabb atmoszférával átitatott címeket, akkor itt mindezt az Unreal Engine 4 segítségével megrajzolt zseniális környezetben izgulhatjuk és ügyeskedhetjük végig, igaz, a sötétség olykor legalább akkora szerephez jut, mint az abban bolyongó főhős. Ez tehát egy tömör, de annál tartalmasabb néhány óra lesz, mely kissé szigorúan bánik az elvárásokkal, legalábbis ami a precízen kimért ugrásokat illeti. Talán technikai értelemben nem olyan kidolgozott mint az Inside, de a türelmünkért cserébe egy olyan élményt kapunk, amit ingyen pláne kár lenne kihagynunk, két német osztag és ki tudja hány korty vodka elfogyasztása között.

A Steam sajnos közel sem kezeli olyan rugalmasan a jótékonykodást, mint az Epic, ugyanis az akció mindössze vasárnap délután öt óráig tart, ráadásul limitált számú digitális kópiáról van szó, így nem árthat sietni, különben lehet, hogy lemaradunk. A Little Nightmares ide kattintva elérhető, ha pedig a Company of Heroes 2 keltette fel az érdeklődésünket, akkor a terméklapját itt találjuk.

2021. 05. 29

Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Hamisított termékeket szülhet az általános chiphiány
Az iparági elemzők szerint tömegével bukkanhatnak fel a hamisított hardverek
Mind tapasztalhattuk már, hogy amint valamilyen divat üti fel a fejét, a világ összes gyártója hasznot próbál húzni belőle, legyen az egy nagyobb sportesemény, egy világsikert elérő mozifilm, vagy épp egy olyan probléma, mint a járvány. Utóbbi esetében először a fertőtlenítők és maszkok váltak tömegtermékké, majd a hardverpiacra gyakorolt hatása is egyre kellemetlenebb jelenségeket szült. Ahogy egyre több lett a szájmaszk, és egyre kevesebb a videokártya, a hamisítók egy másik rétege ismét gyülekezni kezdett, hogy a piacot silány minőségű, vagy működésképtelen termékekkel árasszák el.
Legalábbis erre figyelmeztet minket a ZDNet, melynek elemzői arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan egyre több gyártó fogadhat olyan alkatrész-utánpótlást, melynek minősége leginkább a kínai webáruházak rettegett, hamisított PC-s komponenseinek színvonalát idézi. Sőt, a helyzet valójában ennél is rosszabb lehet, hiszen a probléma egyik alapvető oka, hogy a hardverek és elektromos berendezések gyártói nem tudnak akkora mennyiségű félvezetőt felhajtani, amennyi a jelenlegi kereslet kiszolgálásához elegendő lenne. Nagyjából a válság kezdete óta a megszokottnál jóval nagyobb az elektronikus eszközök iránti érdeklődés, hiszen az egyszerű felhasználók és a cégek is nagy lendülettel kezdtek PC-ket, okoseszközöket, illetve játékkonzolokat vásárolni. Ahogy azt olvashatjuk, a Gartner elemzőcég szerint 2022-ig bőven kitarth
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...