fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 05. 28

Ingyenes az Among Us, az Epic Games oldalán

Az utóbbi idők legapróbb és egyben legsikeresebb játéka az Epic aktuális ajándékaPsszt, június 3. estig ingyen Among Us!

Sokan fanyalogtak az Epic Games Store bevezetése miatt, mely 2018-ban a Steam konkurenciájaként jelent meg. Míg a kiadóknak és stúdióknak valóban vonzó lehet egy áruház, mely kevesebb jutalékot kér az eladások után, addig a játékosok szemszögéből ez csak egy újabb idegesítő, fapados és kiforratlan platform, melyet senki sem kért. Ugyanakkor az is biztos, hogy még a leghangosabb kritikusok közül is sokan kattintottak, mikor a heti ajándék játékok között olyan nevek bukkantak fel, mint a GTA V, a Star Wars Battlefront II, a Borderlands gyűjtemény, és a lista itt még nem ér véget. Természetesen ez a hét sem telik el ajándék nélkül, ráadásul egy olyan sikerjátékról van szó, mely nem az elképesztő grafikai megoldásaival hódít.


Van egy furcsa, ám vissza-visszatérő jelenség, amikor egy olyan játék válik egyik pillanatról a másikra tömegek kedvencévé, ami első ránézésre egynek tűnik a millióból, esetleg már évek óta megjelent, de valami hirtelen mégis ráirányítja a figyelmet. Nem is olyan rég hasonló volt a Valheim vikinges túlélőjátéka, melynek egyetlen, igazán különleges eleme, hogy nagyrészt egyetlen ember munkáját dicséri. De hatalmasat robbant a pihent Fall Guys is, mely szintén hónapokig volt a Twitch közvetítések és YouTube videók állandó szereplője, szórakoztató értékéből pedig azóta sem vesztett semmit. Végül érdemes megemlíteni az aktuális ajándék címet, az Among Us-t, mely amellett, hogy már két éve elérhető, van egy fontos közös tulajdonsága a két felsorolt játékkal, ugyanis mindhárom esetben egy multiplayer címről van szó, ahol több játékossal játszhatunk együtt.

Igyekezzünk a zsilipen belül maradni.


Az Among Us első ránézésre elképesztő minimalizmusával tűnik ki a sorból, mely fel is veti a kérdést, hogy mit tudhat annyira jól, hogy ekkora érdeklődést keltsen. A titok talán valahol abban a klasszikus koncepcióban rejlik, amivel egykor tábortűz mellett, vagy az asztalon játszható társasjátékok éltek, ez pedig a „titkos gyilkos” utáni nyomozás. A lökést pedig a hosszúra nyúlt bezártság adhatta meg neki, mely még olyanokat is a videojátékok felé terelt, akik korábban könnyen találtak maguknak más elfoglaltságot. Egyfajta party játékról van tehát szó, melyben két csapat áll szemben egymással, akiknek egy lerobbant űrplatformon kell túlélniük, az elkerülhetetlen gyilkossággal végződő köröket. Mindezt igazán egyszerű és erőszakmentes vizuális körítéssel tálalja, így a korhatárbesorolás az utolsó, ami gátat szabhat a népszerűségének. Az egyik oldalon a Crewmate-ek állnak, a másikon pedig az Impostorok három fős kompániája, akiket a játék véletlenszerűen választ ki. Míg a többségnek a hajó javítását célzó küldetéseket kell végrehajtania, a triónak ezt szabotálnia kell, és ha lehet, a szűkös köridő alatt minél több játékost eltenni láb alól, anélkül, hogy lelepleznék őket. A cél, hogy a hajó indulásra kész legyen, mielőtt az imposztorok sikerrel járnak, akik viszont arra hajtanak, hogy rajtuk kívül mindenki mást kivonjanak a forgalomból.

A Nextrix fedőnevű alkotó saját verziója.


A küzdelem minimum négy, és legfeljebb tíz fő részvételével zajlik, a körök végén pedig a még életben lévő játékosoknak szavazniuk kell az általuk leggyanúsabbnak ítélt figurára. A legrövidebbet húzó illető ilyenkor végignézheti, ahogy az őt reprezentáló szkafanderes kis figura végtelen űrsétára indul a zsilipajtón át, a többiek pedig megtudják, hogy barátot, vagy ellenséget vesztettek. Győzelmi esélyeinket tehát nagyban növeli, ha a csapatunkat ismerősökből állítjuk össze, ám a sorsolásos rendszer miatt bármikor megeshet, hogy a barátainkat is meg kell tévesztenünk. Bár most érthető módon ez kevésbé volt fontos, a készítők gondoltak az egy szobában tartózkodó játékosokra is, sőt, az aprócska kis szoftver minden gond nélkül megjelenhetett Android és Apple telefonokra is, a platformok között pedig szabad az átjárás. Ami igazán szórakoztató, hogy a szavazás teljesen nyilvánosan zajlik, így, ha valaki egy halott űrhajósra bukkan, jöhet a rögtönzött bíróság, ahol mindig valaki másra kell terelnünk a gyanút. Furcsa, hogy az életünket megkeserítő járvány milyen pozitívumokkal járt együtt, például segített felfedezni olyan aprócska gyöngyszemeket, melyek valószínűleg eltűntek volna a süllyesztőben. A játék népszerűségét az is jól mutatja, hogy az űrhajón ragadt asztronauták megszámlálhatatlan rajongói alkotást inspiráltak. Készültek egyedi rajzok és grafikák, különféle stílusba ágyazott animációk, valaki pedig már nekiállt, hogy átültesse az egészet realisztikus 3D-s környezetbe, ami a báját biztosan elveszi, cserébe a horror kifejezetten passzol az alapkoncepcióhoz. Ja, és van belőle egy olyan élőszereplős rövidfilm is, ami az elmúlt hat hónap alatt 10 millió megtekintést generált.


Az Among Us, a maga 4 € körüli árazásával amúgy sem egy megterhelő tétel, de akit ennek ellenére is hidegen hagyott, az most úgy tehet vele egy próbát, hogy ha nem jön be neki, akkor legalább megspórolt 1400 forintot. Az akció június 3-án, a szokásos délután öt órai időponttal zárul, de addig ide kattintva bárki szabadon begyűjtheti.

2021. 05. 28

Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Hamisított termékeket szülhet az általános chiphiány
Az iparági elemzők szerint tömegével bukkanhatnak fel a hamisított hardverek
Mind tapasztalhattuk már, hogy amint valamilyen divat üti fel a fejét, a világ összes gyártója hasznot próbál húzni belőle, legyen az egy nagyobb sportesemény, egy világsikert elérő mozifilm, vagy épp egy olyan probléma, mint a járvány. Utóbbi esetében először a fertőtlenítők és maszkok váltak tömegtermékké, majd a hardverpiacra gyakorolt hatása is egyre kellemetlenebb jelenségeket szült. Ahogy egyre több lett a szájmaszk, és egyre kevesebb a videokártya, a hamisítók egy másik rétege ismét gyülekezni kezdett, hogy a piacot silány minőségű, vagy működésképtelen termékekkel árasszák el.
Legalábbis erre figyelmeztet minket a ZDNet, melynek elemzői arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan egyre több gyártó fogadhat olyan alkatrész-utánpótlást, melynek minősége leginkább a kínai webáruházak rettegett, hamisított PC-s komponenseinek színvonalát idézi. Sőt, a helyzet valójában ennél is rosszabb lehet, hiszen a probléma egyik alapvető oka, hogy a hardverek és elektromos berendezések gyártói nem tudnak akkora mennyiségű félvezetőt felhajtani, amennyi a jelenlegi kereslet kiszolgálásához elegendő lenne. Nagyjából a válság kezdete óta a megszokottnál jóval nagyobb az elektronikus eszközök iránti érdeklődés, hiszen az egyszerű felhasználók és a cégek is nagy lendülettel kezdtek PC-ket, okoseszközöket, illetve játékkonzolokat vásárolni. Ahogy azt olvashatjuk, a Gartner elemzőcég szerint 2022-ig bőven kitarth
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...