fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 04. 02
Koronás cukor járvány idején és egy ASUS ZenBook Duo
2020. 04. 01
Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
2020. 04. 01
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
2020. 04. 01
Játszós home office konfig 180 ezerért!
2020. 03. 31
A Facebook fejleszti az élő közvetítéseket
2020. 03. 31
Megcsinálták! Ryzen 9 4900HS a legerősebb mobilprocesszor!
2020. 03. 30
Limbo? Inside? Végre életjel a fejlesztőktől
2020. 03. 30
Hétvégi felújítás? Modern Warfare 2 Remastered
2020. 03. 30
Az USA a TSMC-t is eltiltaná a Huaweitől
2020. 03. 27
Járványsegély? Közel egymillió dollárt adakozott a CD Projekt RED
2020. 03. 27
Isteni teljesítmény extrém áron? MSI MEG X570 GODLIKE
2020. 03. 27
Az új mobil AMD odaszúrt a 3950X-nek is!
2020. 03. 27
Ezekkel az alkatrészekkel vigyázz, ha gépet építesz!
2020. 03. 26
Most ingyen beszerezhető a World War Z!
2020. 03. 26
EUV gyártás és DDR5? Érkeznek a Samsung újdonságai
2020. 03. 26
AMD videokártyák lopott adatait árulja egy ismeretlen!
2020. 02. 26

Készlethiány és áremelkedés? A koronavírus hatásai

Ahogy az sejthető volt, a járvány nem csak egészségügyi vészhelyzetet okoz, de gazdasági nehézségeket is. Milyen hatással van ez a gyártásra, az áruszállításra és az árakra? 

Egészség és gazdaság

A tavaly december végén felbukkanó, és idén januárban azonosított vírus terjedése, mára jóformán mindenki számára ismeretes. A COVID-19 egy új típusú koronavírus, mely a közép-kínai Wuhanból indulva már több mint 81 000 embert fertőzött meg, ebből nagyjából 2000 főt regisztráltak Kínán kívül, és sajnos ebbe a számba már Európa is beletartozik. Míg a kormányok a higiénia fontosságára figyelmeztetnek, a sajtó a kínai gazdaság összeomlásáról ír.

Február 26 kora este


Jelen állás szerint az ország 50 éve nem tapasztalt ehhez hasonló gazdasági válságot, a termelés és a fogyasztás akadozik, a tőzsde is rosszul reagál, az ipari ágazatok pedig február elején már 40-50%-os visszaesést mutattak. Egy nagyjából másfél hetes előrejelzés szerint, az első negyedévre jósolt gazdasági növekedés 5,8% helyett 5,2%-ra csökkent. Ennek elsődleges oka az áruszállítás visszaesése akár exportról, importról, vagy az országon belüli ellátásról van szó.

Kormányellenes tüntetők, lángoló karantén


Mára megértük, hogy eddig két, külföldön tartózkodó magyar fertőzöttről is tudunk, a gazdasági elemzések pedig csak jönnek és jönnek. Ahogy az várható volt, a kínai holdújévkor esedékes szabadság meghosszabbítása jóformán teljes leállást jelentett, több gyár csak február 21-után kezdte meg a munkát. Akadozó közlekedés és áruellátási hálózat, gyárbezárások, karanténzónák, lezárt városok, a sor pedig még nem ért véget, például a vártnál már most tíz millió fővel kevesebben választották a légi közlekedést.

Csökkenő termelés és emelkedő árak

A Dun & Bradstreet elemzőcég adatai szerint a kínai gyárak nagyjából 20-50%-a állt le eddig, ezt részben az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás is jelzi, mely 100 millió tonnával, vagyis a negyedével kevesebb mint tavaly februárban. Az ország vállalatainak 90%-a a fertőzött területeken van, ebből 49 000 külföldi érdekeltségű leányvállalat, (a külföldi vállalatok 49%-a hongkongi, 19%-uk amerikai, 12%-uk japán és 5% német). Összesen 51 000 cégnek van ezeken a területeken kiemelt fontosságú beszállítópartnere, és ötmillió cég van a világon, akinek van ott beszállítója. Bár számos elemzés pozitívan gondolkodik a járvány visszaszorítását illetően, a gazdaságra gyakorolt hatást a legtöbb esetben hasonló módon látják: nehezebben beszerezhető termékek, a kiesést pedig áremeléssel ellensúlyozzák.

Processzorokhoz nélkülözhetetlen szilícium


Az átlag felhasználók a különféle technikai kütyükkel, számítástechnikai termékekkel kapcsolatban tapasztalhatnak problémákat. A monitorok és TV-k LCD paneljeinek több mint a fele Kínában készül, a TrendForce pedig február 14-én arról írt, hogy az informatikai ágazatok és szórakoztató cikkek jelentős részében fontos szerepet játszó szilícium lapkák, alumínium, vagy épp az üveg termelése és exportja is csökken. Az árutartalék kiapadását ekkor a hónap végére jósolták. A Nintendo a Twitteren jelezte, hogy gond lesz a Switch konzolos controller, a Joy-Con utánpótlásával, míg a Facebook bizonytalan időre leállt az Oculus Rift VR felszerelés gyártásával, a Valve Index további késése így még kevésbé meglepő.

Készlethiány egy áruházban


Kína hivatalos jelentése szerint (CAICT), az idei első negyedévben 40%-kal kevesebb mobiltelefont szállítottak ki, de az eladások már januárban is több mint 11%-kal estek. Egy dél-koreai Samsung telefongyár is leállt a betegség miatt, és a lista még nem ért véget. A jelenség a 2011-es helyzethez lehet hasonló, ám a 9-es erősségű földrengést követő helyzet főleg a memóriák árait emelte magasba, a kínai helyzet ennél még nagyobb területre gyakorolhat hatást, igaz, fizikai károk híján rövidebb idő alatt normalizálódhat.

Gigavállalat kényszerszüneten


Az egyik legkülönösebb helyzet a többek között alaplapokról és mobiltelefonokról ismert bérgyártót, a Foxconnt is érintette. A gyártó mely olyan partnereknek dolgozik mint az Asus, a Gigabyte vagy épp az Apple, nem csak a kínában zajló termelés csökkentésére kényszerült, de konkrétan egészségügyi maszkok gyártásába kezdett, melyből nylvánvaló okokból teljes hiány lépett fel. Tehát hiába indították újra az egyik részlegüket, ott továbbra sem hardverek előállítása zajlik. Míg a piac arra vár, hogy a gyártósoraik újra beinduljanak, a vállalat tulajdonképpen felbérelte Zhong Nanshant, aki Kínában nemzeti hősnek számít a 2000-res évek SARS járványának megfékezésében vállalt kulcsfontosságú szerepe miatt. A Business Insider szerint, a tudós Kína Nemzeti Egészségügyi Bizottságának és a jelenlegi kutatásnak egyaránt vezetője, tanácsadói szerepe pedig rendkívül hangsúlyos az alkalmazottak megnyugtatásában. A Foxconn további lépéseket is tesz helyzetének javítására, nemrég konkrétan 1000$ jutalmat ígért minden új alkalmazottnak, aki hajlandó munkába állni.

Ezer dolláros jutalom minden munkavállalónak


A vállalat 12 kínai üzemében több mint egymillió alkalmazottat foglalkoztat, és aktuális felmérések szerint a területen csak lassan javul a helyzet. A Hon Hai Precision szerint február végéig legfeljebb 40%-os kapacitásra állhatnak vissza, míg a Reuters egy "megbízható forrásra" hivatkozva már 50%-ot írt. Bár ez jelentősen befolyásolhatja az alaplapok és videokártyák elérhetőségét, a vállalat sajnos nem szolgál részletes adatokkal a termeléssel kapcsolatban, viszont a tajvani KGI becslése szerint ebben a negyedévben 46%-kos bevételcsökkenéssel kell számolniuk. Ez sajnos rossz hír a hardveres piacnak, a takarékon üzemelő gyártás és akadozó áruszállítás miatt hamarosan tapasztalhatjuk a változást. A kiesés többek között az alaplapokat és videokártyákat érinti, melyek az akuális raktárkészletek kiürülése után drágulhatnak, beszerzésük pedig bizonytalanná válhat.

Az aktuális készletek elapadását szegényes termékkínálat és feltűnő drágulás követheti, vagyis ha valamit kinéztünk magunknak, jobb ha nem halogatjuk, mert ki tudja mikor és mennyiért csaphatunk majd le rá.

2020. 02. 26

Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
Alig néhány órája váltak elérhetővé a legfrissebb adatok a Big Naviként emlegetett Radeonról, köszönhetően egy AMD partner védtelenül hagyott weboldalának. A friss információk új megvilágításba helyezik az eddigi ismereteinket is, lássuk hát mire lesz képes az AMD Radeon RX Gamma XT! Órajelek, teljesítmény, sávszélesség Ha furcsának hat az elnevezés, egy kis kutakodás után hamar kiderül, hogy a Gamma Cassiopeia nem más, mint a W alakjáról ismert csillagkép középső tagja, más néven Navi. A tekintélyt parancsoló keresztnév nem véletlen, az AMD fejlesztésének eredménye fényes csillag lesz a gyártó termékei között, elég csak egy pillantást vetni az órajelekre, a blokkdiagramot bemutató ábrán. Az előző generációs csúcsot leköröző számítási kapacitás a GCU, vagyis a Quad Compute Unit érdeme, mely hanyagul meglépi a két gigahertzes alap órajelet, sőt, igény szerint 2633 Mhz-es Boost frekvenciára kapcsolható. Az eszméletlen magaslatok eddig elérhetetlennek tűntek, ám nagyon úgy tűnik, hogy a GPU 7nm-es csíkszélességen készül, a korábban már említett EUV gyártástechnológia bevetésével. A helyzet úgy áll, hogy a TSMC korábban beharangozott 7nm EUV gyártósórain, valószínűleg jut majd hely az AMD grafikus chipjeinek is, így ez a szörnyeteg hamarosan a boltok polcaira, és a játékosok gépeibe kerülhet. A kártya összesen 80 számítási egységgel (CU) dolgozik, a dia pedig pontosan 5120 Stream Processort (SP) ír, és egy gyors osztással pedig megkapjuk a kettő arányát, mely változat
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
Nemrég adtunk hírt a CD Projekt RED felajánlásáról, mikor a játékipar egyik legszimpatikusabb vállalata közel egymillió dollárt adományozott az egészségügynek. A hírek azóta egyre több játékipari szereplőt említenek, akik szintén hasonlóan inspiráló lépést tettek, és a Humble Bundle aktuális akcióján keresztül most akár mi is segíthetünk. Humble Conquer COVID-19 Bundle Mintha csak tegnap lett volna, hogy a videojátékok kedvelőit világszerte a konzolok új generációjának érkezése és a tavaszi játékmegjelenések tartották lázban, mások a késve érkező alkotások miatt bosszankodtak. A járvány azonban rendesen átírta a hétköznapjainkat, de ha már otthon ragadtunk, a hírek figyelése mellett játékokkal is elüthetjük az időt. A kedvezményes gyűjteményeiről, és jótékonysági akcióiról is ismert Humble Bundle akciójával, most két legyet üthetünk egy csapásra: úgy juthatunk olcsón egy értékes játékcsomaghoz, hogy a teljes összeg felajánlásra kerül. A speciális ajánlat keretében több mint 40 játékhoz férhetünk hozzá, melyet egy vaskosabb csokor e-book és hangoskönyv fog közre, természetesen angol nyelven. Az összeállításba olyan ismert stúdió is dobott be játékokat, mint a THQ Nordic, és számos közkedvelt indie játék fejlesztője is beköszönt, hogy közösen egy ezer dolláros összértéket meghaladó (nagyjából 340 000 Ft) válogatást kínáljanak fel, alig több mint 10 000 Ft-ért. A hátékok listája a következő: A Darksiders széria első két részének bővített kiadásai, melyekben
A Facebook fejleszti az élő közvetítéseket
Sok szolgáltató igyekszik valamilyen módon segíteni az online kommunikációt, akár a hálózat tehermentesítésével, akár a szükséges alkalmazások módosításával. A korlátozások mellett azonban számos fejlesztés is történik, a kiterjesztett hírszolgáltatás mellett a Facebook például az élő közvetítéseket segítő funkciókkal bővül. A „live stream”, vagyis az élő közvetítés még sosem volt ilyen népszerű, ám nem csak a közkedvelt Twitch csatornák nézőszáma magas, de a Facebookon indított élő bejelentkezések is megszaporodtak. A közösségi oldal fejlesztői reagálnak növekvő igényekre, így az elkövetkező hetekben igyekeznek a Facebook Live szolgáltatást elérhetőbbé tenni, minden felhasználó számára. Az első lépés, hogy csökkenteni igyekeznek a szolgáltatáshoz szükséges adatforgalmat, így azok is könnyebben használhatják, akik esetleg csak minimális mennyiségű mobilinternettel rendelkeznek. A frissítés teljesen régiófüggetlen, tehát minden felhasználót érint majd. Olyannyira, hogy bővülnek a hozzáférési lehetőségeink is, így nem feltétlen lesz szükség Facebook fiókra, egy élő adás megtekintéséhez. Ezt valószínűleg a közvetítőre bízzák majd, ahogy azt is, hogy biztosít-e lehetőséget az interakcióra, melyre a telefonhálózat (PSTN) integrálásával új lehetőség nyílik. Az élő adás kezdeményezője ingyenes számokat hozhat létre, ezzel a kiválasztott nézők is szóhoz juthatnak. Érkezik az „audio only”, vagyis a kizárólag hang alapú közvetítés, mely a videós adatfolyam n
Megcsinálták! Ryzen 9 4900HS a legerősebb mobilprocesszor!
Nagyszerű korszak ez a hardverkedvelők és a technológiai fejlesztések rajongóinak, ami első sorban az AMD törekvéseinek köszönhető. A Ryzen processzorok bevezetésével, illetve a Zen magok folyamatos fejlesztésével új életet leheltek a tetszhalott CPU piacba, ám arra sokan nem gondoltunk, hogy olyan téren is feltörnek, ahol korábban sosem rúgtak komolyan labdába. Ez a terület pedig a laptopok felső kategóriája. Korábban mi is közöltünk egy kiszivárgott mérési eredményt, most azonban elérhető bőséges számú hivatalos teszt és beszámoló, melyeknek mindegyike egy felé mutat: a Zen 2 magok bevetésével az új mobilprocesszor nem csak a nyers erő, de hatékonyság tekintetében is állva hagyta az Intelt. A tesztek alanya minden esetben az új Asus Zephyrus G14, mely egy ultrakönnyű notebook, ám ez egészen addig nem tűnhet különösnek, amíg nem tudjuk, hogy milyen processzor hajtja. A Ryzen 9 4900HS egy 8 magos, 16 szálas processzor, 3 GHz-es alap-, és 4.3 GHz-es Boost órajellel, mely a 7nm-es gyártástechnológiának köszönhetően mindössze 35 wattos TDP-vel dolgozik. Mostanáig a piac legerősebb laptopokba szánt megoldását természetesen az Intel szállította, egy Core i9-9980HK formájában, mely szintén 8 magos és 16 szálas, ugyanakkor 14nm-es csíkszélességen készült és 45 wattos TDP-vel indul, alap frekvenciája 2.3 Ghz, és megfelelő hűtés esetén akár 5 Ghz-es Boost elérésére is képes. Hogy mi ebben a különleges? Bár alapvetően mi is elsősorban a PC-s hardverelemek körül forgolódunk, az eh
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres