fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 06. 17

Az USA megkönnyítené az előfizetések lemondását

 Törvénnyel vetnének véget a lemondhatatlan előfizetéses szolgáltatásoknakBevett módszer, az ingyenes próbaidőt ígérő csapda.

Mind ismerjük azt a bevált gyakorlatot, mellyel egyes cégek, illetve szolgáltatók próbálnak meg érdeklődőket toborozni. Ez az ingyenes próbaidőszak, mely akár hónapokon át ingyen biztosít hozzáférést az amúgy fizetős programhoz, ám amint a határidő lejár, jön a fizetési kötelezettség, melytől szinte lehetetlen megszabadulni. Amerikai szenátorok most egy kétpárti összefogás keretében ezt a kétes gyakorlatot szeretnék visszaszorítani.


A kedvezményes, és sokszor teljesen ingyenes próbaidőszak ígéretes lehetősége szinte minden területen felbukkant már, legyen az televíziós műsorszolgáltatás, reklámmentesség mellett élvezhető zenés vagy videós tartalmak, vírusírtót és tűzfalat magában foglaló szoftvercsomag, a lista a végtelenbe nyúlik. Kezdetben feliratkozáshoz elég volt néhány alapvető adat, és persze az internet elterjedése egy e-mail cím, melyeket amúgy is elkérnének tőlünk, ám idő közben egy új kitétel is felkerült a feltételek listájára, méghozzá a bankkártyánk száma. Ha a promóciós ajánlat valóban ingyenes, ráadásul azt ígéri, hogy bármikor szabadon lemondható, akkor ugyan miért kell előre megadnunk egy ilyen érzékeny adatot? Természetesen az apróbetűs rész miatt, mely igyekszik minél kisebb figyelmet irányítani arra a tényre, hogy ha kifutunk a szerződésben meghatározott időből, akkor automatikusan valós előfizetővé válunk, a rendszer pedig automatikusan levonja az olykor szerény, máskor pofátlanul magas összeget. Ez a trükk a mai napig hajlamos átejteni a tapasztalatlanabb felhasználókat, a cégek pedig az elmúlt évek során tökéletesre fejlesztették ezt a technikát, így az esetek többségében nem követnek el visszaélést vagy megtévesztést, tehát jogilag nehezen számonkérhetők. A helyzetet az nehezíti igazán, hogy amilyen egyszerű regisztrálni és kipróbálni az adott ajánlatot, pont olyan nehézkes lemondani azt. Amerikai szenátorok ezt a kérdést tűzték napirendre, a cél pedig az úgynevezett leiratkozási törvény bevezetése.

Belépni könnyű volt, csak időközben eltűnt a kijárat.


Az ügy leírásával a demokrata Brian Schatz amerikai szenátor honlapján találkozhatunk, akit a szintén demokrata Raphael Warnock, illetve a Republikánus Párt két tagja, John Thune (a szenátus agrárbizottságának tagja) és John Kennedy is támogatnak. Ez tehát egy politikai oldalakon átívelő, vagy ha úgy tetszik, akkor független szándékú kezdeményezés, mely történetesen valóban felhasználók millióit érinti. Schatz szerint az említett ajánlatok esetén a lemondás sokkal nehezebb, mint amilyennek lennie kéne, ezért szeretnének kidolgozni egy megoldást a fogyasztók számára. Ez lenne az "Unsubscribe Act", avagy a leiratkozási törvény, mely öt egyértelmű és világos pontban határozná meg a hasonló szerződéses esetek lebonyolítását.

 Az eladók kötelesek az ügyfeleket világosan tájékoztatni a szerződés összes feltételéről, az ügyfelektől pedig kifejezett és tájékozott beleegyezést kell beszerezniük.

 Az eladóknak egyszerű módot kell biztosítaniuk az előfizetés lemondására, amelyet a vásárló pontosan ugyanúgy teljesíthet, mint ahogyan az eredeti szerződést megkötötte.

 Az eladóknak egyértelmű értesítést kell küldeniük a fogyasztóknak az ingyenes vagy csökkentett költségű próbaverzió befejeztével, és még a teljes költséggel járó előfizetés felszámítása előtt.

 Tiltsák meg az automatikus áttérést az egy hónapnál hosszabb szerződésre.

 Az eladóknak rendszeresen értesíteniük kell a fogyasztót a szerződés feltételeiről és a felmondáshoz szükséges lépésekről.


Ezek a lépések a szenátorok szerint is kifejezetten egyértelműek és könnyen megvalósíthatónak tűnnek, de többen is azon az állásponton vannak, hogy egyes vállalatok megtévesztő gyakorlatra támaszkodva próbálják megtartani az ügyfélkörüket, és nem kifejezetten örülnének, ha a jogszabályból végül törvényt faragnának. Márpedig a törvény pontosan abban segítene, hogy a felhasználókat akkor se lehessen fizetésre kötelezni, ha a regisztráció, illetve szerződéskötés során figyelmetlenek voltak, vagy nem értelmezték megfelelően a feltételeket. Kulcsfontosságú eleme, hogy elvenné a cégektől azt a lehetőséget, hogy a promóciós időszak lejártával automatikusan leemeljék a pénzt a számlánkról, esetleg hosszas, és természetesen fizetős hűségidőre kötelezzenek bennünket. A „Schatz-Thune törvényjavaslat” már számos támogatót szerzett magának, legalább hét állam szenátorát, és több szervezetet, például a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Ligát is maga mögé állította. Reméljük, hogy a kezdeményezés sikeressé válik, hiszen számos népszerű online szolgáltatás amerikai kézben van, és ha azt az USA-n kívül is elérhetjük, akkor talán a szerződés feltételei sem kivételeznek majd velünk.

"Az ingyenes próbaverzióknak a fogyasztók javát kellene szolgálniuk, nem pedig végtelen fizetésre rávenni őket egy olyan termékért, amelyet nem akarnak. Ez a törvényjavaslat egyértelmű és egyszerű módot adna az előfizetési próbákba belépő ügyfeleknek arra, hogy lemondhassák az előfizetést" – mondta Kennedy szenátor.

 

2021. 06. 17

Elvérzett az Nvidia VGA-ak bányászat elleni védelme?
A közösség állítólag megtalálta a megoldást, hogy újra teljes erővel bányászhassanak
Fény volt az alagút végén, amikor az Nvidia bejelentette, hogy olyan módosításokat végez új kártyáin, melyek által az új RTX-ek kevésbé lesznek vonzók a kriptovalutákat bányászó vásárlók számára. Kezdetben szoftveres korlátokkal próbálkoztak, ám a meghajtóprogramról még a laikusok is sejtették, hogy nem nyújt majd teljes védelmet, végül az Nvidia maga adott ki egy friss verziót, ami nélkülözte a zárat, így nem is volt szükség tört verzióra. A következő lépésükkel már jóval nagyobbat vállaltak, ugyanis azt ígérték, hogy a jövőben kiadásra kerülő kártyáikat már hardveres korlátokkal látják el, így a gyártósorokról jó eséllyel a valódi játékosokhoz juthatnak. Nos, úgy tűnik, hogy ez sem tartott sokáig.
Az Nvidia még az év első felében beszélt arról, hogy a felhasználói piacon is több kategóriára osztja a videokártyáit, ezáltal már nem csak a Quadro különbözik majd el lényegesen a hagyományos, játékra szánt modellektől. Amellett, hogy az új RTX 3000 szérián hardveresen korlátozzák az Ethereum bányászatakor releváns hash rate-et, megjelennek a CMP chipre épülő, videokimenettel nem rendelkező modellek is. Utóbbi kártyák játékra nem, bányászatra viszont kiválóan alkalmasak, így elméletben mindenkinek lenne sajátja, a másik elől pedig nem érné meg elhalászni az első terméket, amihez csak hozzáférünk. A sajtó ekkor, sőt azóta is a kártyák árának csökkenésére várt, ám az az igazság, hogy ott,
Dust 2 néven érkezik a Cougar új mini-ITX háza
Bár a játékot nem igazán juttatja eszünkbe, azért nem fest rosszul a Cougar új kompakt háza
Rengeteg gépházat találunk a piacon gyártó, formátum és ár szerint is, ám az esetek többségében azért ismerős formákkal és külső jegyekkel találkozhatunk, mivel ahogyan a kereskedelem minden területén, úgy a hardverek és gépházak esetében is meghatározó szerepet játszanak az éppen uralkodó trendek. Éppen ezért lehet kellemes meglepetés a Cougar újdonsága, mely a népszerű Counter-Strike legkommerszebb és egyben legikonikusabb pályája után a Dust 2 keresztséget kapta.
Magam sem kevés időt töltöttem el azon a bizonyos pályán, ám akárhogy is néztem, nem igazán akad olyan részlet a házikón, amivel sikerült volna az azonosítás. Először azt hittem, hogy talán a Desert Sand, avagy sivatagi homok fantázianévvel ellátott arany hatású festés lesz az, ám azon kívül Iron Gray és Space Silver, tehát szürke és ezüst színekben is elérhetővé teszik, így feladtam és inkább a házra koncentráltam. Márpedig van mire koncentrálni, hiszen az ipari, indusztriális, vagy akár katonai hangulat már első ránézésre is árad belőle. Amellett, hogy úgy tűnik, itt mindent a fém ural, ezt az összhatást az oldallapok rögzítéséért felelős kapcsok, a ráccsá összeálló szellőzőpontok és persze a két masszívnak tűnő fogantyú kelthetik bennünk, elragadva a figyelmünket, vagy fintort csalva az arcunkra. Akárhogy is, a Cougar állítása szerint a Dust 2 az igaz LAN Party masinákhoz készült, olyan játékosoknak, akik a n
TV vagy monitor? 4K gamer kijelzők a Gigabyte-tól
A Gigabyte ezúttal nem szórakozott, a méretes 4K kijelzőket hozott, végre magas képfrissítéssel
Néhány éve még bizalmatlanul tekintgettünk a Gigabyte új brandjére, mely az Asus ROG-hoz hasonlóan a gyártó játékosoknak szánt, vagy ha úgy tetszik, gamer termékekeit gyűjtötte egy kalapba. Az egyedi dizájn és a megszaporodott RGB LED-eken azonban hamar túljutottak, ugyanis az alaplapokról és videokártyákról ismert cég előállt első Aourus kijelzőjével, mely 144Hz-es képfrissítését IPS panelen kínálta. Az évek múltak, a Gigabyte pedig alaposan felszívta magát, legutóbb például egészen magasra tette a lécet egy adag 100+ Hz-es, sík képernyős 4K monitorral, az egyiknek ráadásul aligha juthat hely egy átlagos íróasztalon.
Kezdjük a sort a képátlók szerinti emelkedő sorrendben, és mivel két 4K felbontású kijelzőről van szó, nagy a valószínűsége, hogy a kisebb, 32 hüvelykes Gigabyte AORUS FI32U modell lesz a vonzóbb ajánlat. Ez érthető is, hiszen sokan szívesen használnának ilyen terebélyes kijelzőt, ám ebben a kategóriában jóval gyakrabban találkozunk 1440p-s felbontással, ami egyes felhasználók szerint 27 col fölött már nem ideális az alacsony képpontsűrűség miatt. A 4K-s lépcsőfok azonban még ritka, legalábbis, ha magas képfrissítést és játékokra optimalizált terméket szeretnénk, nem csoda, hogy a Gigabyte élt a lehetőséggel. Azt is fontos kiemelni, hogy bár a 4K gaming még nem számít hétköznapi igénynek, az újgenerációs konzolok terjedésével, vagy akár felskálázott képpel má
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...