fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 02. 24
Ez valami óriási! - Fractal Design Define 7 és 7 XL
2020. 02. 21
Arctic Freezer 7 X? Műszakváltás 15 év után
2020. 02. 20
A Keresztapa és a Számítógép. Don Marco és Adamo elrendezi.
2020. 02. 20
Cyberpunk 2077 és GeForce Now? Megjelenéskor akár telefonról is játszhatunk
2020. 02. 19
Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
2020. 02. 19
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
2020. 02. 19
A NAGY PROCESSZOR TESZT! 21 Intel és AMD proci erejét mértük össze.
2020. 02. 18
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
2020. 02. 18
Korai hozzáférés? Comet Lake-S processzorokat árult egy webáruház
2020. 02. 17
Váratlan gyorsulás? GDDR6 memóriát kaphat a GTX1650
2020. 02. 17
A Metro Exodus végre Steamen, most 40%-os leárazással
2020. 02. 17
Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
2020. 02. 16
Mit tud egy 270 ezres konfig Ryzen 3600 GTX1660Ti összeállításban?
2020. 02. 14
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
2020. 02. 13
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
2020. 02. 17

Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől

A Corsair tíz éve nem állt elő klasszikus toronyhűtővel, az újdonság ráadásul mutat néhány okos megoldást, de vajon megéri ezt választani?

Tökéletes illesztések


Az A50 és A70 processzorhűtők 2010-ben bukkantak föl, ám az igényes hardverekről ismert gyártó azóta inkább kompakt vízhűtéses rendszerekkel bombázta a piacot. Hogy vajon miért tért vissza ennyi idő után erre a területre? A tíz év szünetet ugyan nem magyarázták meg, de jelezték, hogy tisztában vannak annak a rétegnek az igényeivel, mely nem bízik a folyadékos rendszerekben, például tart a potenciális szivárgástól. Tény, hogy az AIO hűtők nem feltétlenül hatékonyabbak, praktikusabbak, és nem is halkabbak a toronyhűtőknél, de ez azt jelenti, hogy az A500 mindkét terep ajánlataival szemben ajánlott választás?

Egyszere klasszikus és modern darab


Annyi biztos, hogy ahány hűtő, annyiféle rögzítési technika, még akár egy márkán vagy sorozaton belül is találhatunk pár pillanat alatt felpattintható, vagy hosszasabb szöszmötölést igénylő darabokat. Az AIO hűtők ezzel szemben a CPU oldalán kevesebb fejtöréssel járnak, és ami a legfontosabb, biztosan nem ütköznek akadályba a magasabb RAM modulok esetén. A radiátor rögzítésével együtt azonban sokszor idegőrlőbb folyamat lehet felszerelni őket, a pumpa pedig extra hangszennyezést dob a képletbe, ami a csendre vágyókat biztosan valami drágább, de megbízható ventilátoros megoldás felé terel. Az A500 ezeken a területeken rendkívül kifinomult és ügyes megoldásokat alkalmaz, amiket évek óta szeretnénk látni, és aminél rosszabbal már egyetlen terméken sem lenne szabad találkozni.

Praktikus mégneses kupak


A Corsair hűtők régóta a portfólió részét képezik, így adta magát, hogy ezen a téren valami érdekeset mutassanak. Először is az ML120-as hűtők két oldalára nem a megszokott fém rögzítők kerülnek, amiknek rögzítése kőkorszaki hangulatot teremt egy többszázezres rendszer összeállításakor. Nincs ujjunkba mélyedő drót, és többet egyetlen alumínium lamella széle sem vághat árkokat bőrünkbe, ha véletlen ügyetlen mozdulatot teszünk, sőt, a pattintós műanyag pántoknál is előrébb léptünk. A keret sínezett, tolózárhoz hasonló megoldását egyszerűen, fentről lefelé haladva csúsztathatjuk rá a toronyra, mely az aprólékos tervezésnek köszönhetően zökkenőmentesen fogadja a ventit, stabilan tartja meg, és a RAM-ok magasságához is igazodik. A dizájn tervezésekor láthatóan figyelembe vették a gépépítők igényeit, az összhatáson érezzük a befektetett munkát.

Könnyű rögzítés, precíz érintkezés


Hasonló a helyzet a torony rögzítésével is. A tetején fekvő mágneses fedlap eltávolításával tökéletesen hozzáférünk a rögzítőpontokhoz, így elég egy hosszú csavarhúzó, és meg is vagyunk a felfogatással. Csavarozás közben viszont nehezen kerülheti el figyelmünket a középső szegmens kiaknázatlansága, üresen hagyott zónába más gyártók simán belepakolnak egyet az "ultrahalk" légterelőikből, itt azonban nem ez a helyzet. Ennek fényében még különösebb, hogy bár a gyártó szerint az A500 van olyan hatékony mint a csúcs Noctua NH-D15, a tesztek arról árulkodnak, hogy bár a hő kezelésében maximum néhány elhanyagolható °C a különbség, a zajszint tekintetében sajnos elmarad a nagyobb versenytársaktól. Hogy jó termék-e az A500? Feltétlenül! Igényes és minőségi darab, kiváló szerelhetőséggel, praktikus megoldásokkal. Hogy jobb-e, mint a hasonló áron kapható toronyhűtők? Nem feltétlenül. Nem sok hiányzott egy tökéletes termékhez, és reméljük ezt a Corsair hamarosan orvosolja is egy tovább csiszolt változattal.

Nincs túlbonyolítva


Az árazás egyelőre 3-4000 forinttal is magasabbnak ígérkezik, mint az NH-D15 esetében, bár itthoni árakról még nem számolhatunk be. A kompatibilitási a listán Intel LGA1150, 1151, 1155, 1156, 2011, 2011-2, LGA2066, továbbá AMD AM2, AM3 AM4 platformok szerepelnek, TR4 azonban sajnos nincs. A bordázat dimenziói 144mm x 169mm x 171mm, a két oldalon egy-egy 120mm-es ventilátorral, melyek maximális fordulatszáma 2400 RPM, 36 dBa zajszinttel. A CPU-vel közvetlenül érintkező réz hőcsövektől nagyjából 250 wattos TDP elvezetésére számíthatunk, amint 1460 grammos tömegével végre becsapódik az itthoni kínálatba is.

Egyszerű, RGB mentes dizájn

KD - PCX

2020. 02. 17

Ez valami óriási! - Fractal Design Define 7 és 7 XL
Az elsőosztályú szerkezeti és anyagminőségéről ismert gyártó, két méretes házzal bővíti a Define szériáját, illetve a high-end házak kínálatát. Aki komolyabb rendszerekben gondolkodik, melyhez a tágas belteret és a jó hangszigetelést részesíti előnyben, a vadonatúj Define 7 házak valamelyike minden bizonnyal jó választás lesz. A Fractal Design említése esetén általában minőségi megoldások jutnak eszünkbe, ám a profin összeállított, elsőosztályú anyaghasználattal készült házaik nem éppen a pénztárcakímélő megoldást kereső felhasználókat célozzák. Ez így rendben is van, hiszen mindig a kiváló, hangszigetelést szem előtt tartó, jól szerelhető darabokról van szó, melyek elegendő opciót biztosítanak a különféle hardverelemek elhelyezéséhez. Ami kérdéses, az a szellőzés hatékonysága, mert bár bőséges helyünk van a megfelelő hűtés kialakítására, a zárt előlapos, illetve nyitható ajtós modellek gyakran alul maradnak a konkurencia szellősebb megoldásaival szemben. Ahogy az a méretekből adódik, mindkét esetben E-ATX lapok fogadására is alkalmas toronyházakról beszélünk, és ahogy azt sejtjük, az XL változat kínálja a legtöbb bővítőhelyet, illetve teret a méretesebb légterelők számára. A két változat mindegyike különféle oldallappal rendelhető, kezdve a hangszigetelt fémmel, tovább a háromféle edzett üveglapos megoldásig, ráadásul a fekete-fehér színkonbináció is választható. Alul egy kényelmesen kihúzható porszűrő lemezt találunk, az előlapot pedig egy anodizált alumínium ajtó fed
Arctic Freezer 7 X? Műszakváltás 15 év után
Az Arctic megfizehető hűtője, kategóriájának egyik legjobban sikerült darabja volt, de a sok becsületesen ledolgozott év után végre kiérdemelte a nyugdíjazást. A Freezer 7 Pro hamarosan hátralép, hogy átadja helyét az új generációnak, ugyanis elkészült a Freezer 7 X. Ha egy termék képes tizenöt éven át megőrizni népszerűségét, az több mint elegendő bizonyíték arra, hogy valamit nagyon jól csinál. Az Arctic 7 máig az egyik legkedveltebb processzorhűtő, mely megjelenése óta mindössze a kompatibilis foglalatok számával bővült, és egy optimalizált Pro revíziót kapott, ugyanis se a gyártó, se a közönség nem érezte úgy, hogy megérett volna a leváltásra. Persze semmi sem tart örökké, a svájci vállalat pedig enged az új idők szavának, így végül újratervezte a nagy múltú modellt. A hatékonyságot szem előtt tartva, a hűtőbordák és a hőcsövek dizájnja is átalakult. Utóbbi esetében három helyett már csak kettő végzi a hőszállítást, viszont közvetlenül érintkeznek a processzorral, majd ahelyett, hogy szorosan egymás mellett haladnának, két felé ágaznak a jobb hőeloszlás érdekében. A 0.4mm-es alumínium bordázat 44 rétegből áll, melyet a 92mm-es ventilátor hűt, belül hidrodinamiks csapágyakkal, kívül stílusos, lamellákra fekvő kerettel. A légterelő nem csak külsőleg változott, hiszen a korábbi 2500 helyett, ezúttal maximum 2000 RPM fordulatszámot produkál, mely halkabb, összességében mégis hatékonyabb elődjénél. Az 7 Pro esetén a fülünk számára már korrekt 0.8 Sone értéket kaptunk, eh
Cyberpunk 2077 és GeForce Now? Megjelenéskor akár telefonról is játszhatunk
A GeForce Now már a megjelenés napján támogatni fogja a játékot, és elvileg a Ray Tracing opció is gond nélkül működni fog. A Cyberpunk 2077 szeptemberre halasztott startja nem csak a jobb optimalizációra adott lehetőséget, ugyanis az Nvidia-féle Ray Tracing funkció mellett GeForce Now támogatás is érkezik, az újdonságról korábbi cikkünkben már mi is hírt adtunk. Az Nvidia hivatalos közleményben osztotta meg a részleteket, miszerint a Steames változat az új szolgáltatáson keresztül is játszható lesz, már a megjelenés napján. Az ígéret szerint a Founder tagsággal bíró felhasználók RTX támogatással együtt fedezhetik fel Night City-t, és tökéletes optimalizáció mellett, akár egy Macbookon is élvezhetik azt. Ha esetleg a kiadó CD Projekt saját felületén, a GOG.com-on keresztül szereznénk be a játékot, a DRM mentes telepítőcsomag megvásárlása esetén a teljes bevétel a Lengyel stúdiót illeti, így viszont a felhő alapú játékról le kell mondanunk. Korábban a hasonló opciót kínáló Google Stadia is szóba került, ám erről csak annyit tudunk, hogy a 2077 idővel azon a platformon is elérhető lesz, viszont ott nem használhatjuk saját Steam fiókunkat. A játékokat minden esetben a Stadia rendszerén belül kell megvásárolnunk és csak ott érhejtük el őket, ebből a szempontból az Nvidia megoldása jóval rugalmasabb.  Akit elkapott a Cyberpunk láz, de nincs játékra alkalmas eszköze, tegyen egy próbát a GeForce Now időlimites ingyenes opciójával. Ha elégedettek vagyunk, talán érdem
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres