fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 23

Közeleg a Novi, a Facebook digitális pénztárcája

Ingyenes személyközi fizetéseket kínál majd belföldön és nemzetközi szinten egyarántHamarosan indul a Facebook ingyenes pénzküldő szolgáltatása.

Ha a közösségi médiacsoport digitális pénznemekre való áttéréséről van szó, a fejlesztés zászlóvivője és felelős vezetője David Marcus, aki a napokban bejelentette, hogy a Facebook készen áll saját digitális pénztárcájának elindítására. A cég történetének jelentős állomásaként beharangozott funkcióról múlt szerdán közölt blogbejegyzésében beszélt, és bevezetőjében részleteiben ecsetelte a digitális gazdaság és pénzforgalom szerepének fontosságát és azt is, hogy miért szeretnék, ha a Novi nem hagyományos valutákra építkezne.

Közösségi médimból pénzintézet? (Kép: btcpeers.com)


„A Novi pénztárca egy interoperábilis digitális pénztárca, amely lehetővé teszi az emberek, és végül a kisvállalkozások számára, hogy gyorsan és megfizethető módon mozgassák a pénzt belföldön és külföldön” – foglalja össze Marcus tömören a Novi lényegét. A Facebook egy ideje már hangoztatja, hogy szeretne tevékenyebb rész vállalni a világ pénzforgalmában, ezt pedig többek között saját kriptovaluta és digitális pénztárca-szolgáltatás megalkotásával szeretné elérni. A Libra néven indult, majd később Diem névre váltott valuta érkezéséről előző év végén már mi is említést tettünk, ám akkor még igen ellentmondásos információkat hallhattunk róla. Kiderült például, hogy az új kripto fejlesztése mögött álló csoportosulásból számos ismert pénzügyi szervezet, például a PayPal, a Visa és a Mastercard is kihátrált, de velük együtt az eBay is távozott a háttérből, állítólag a céget érintő adatbiztonsági problémák és a szabályózó hatóságok nehéz kérdései miatt. Az ambiciózus projekt mindenesetre nem állt le, viszont jelentősen átalakult, és jelenleg azt ígéri, hogy úgynevezett stabilcoin formájában „hidat képez a kriptók szabályozatlan világa és a mostani status quo rendszer között. Ez a leg >diplomatikusabb< a kriptoprojektek közül, amelynek elosztott főkönyv-alapú rendszere a kriptók rugalmasságát és nyitottságát igyekszik majd ötvözni a mainstream pénzügyi rendszer fizetési terével” – írják a flowbank.com piackutatói.

David Marcus magabiztosan mesél a Facebook újdonságairól. (Kép: coindesk.com)


Marcus pedig azt írja, hogy a világon 1.7 milliárd embernek nincs semmilyen hozzáférése pénzügyi, illetve banki szolgáltatásokhoz, továbbá csak Amerikában 62 millióan nem tudnak élni pénzügyi lehetőségeik legnagyobb részével, ezek pedig bőven elég indokot adnak arra, hogy felfrissítsék kicsit a dolgokat. Ahogy megjegyzi, az Egyesült Államok fizetési struktúrája rosszabb, mint bármelyik fejlett országé, ráadásul a helyzetük ebben a tekintetben folyamatosan romlik, miközben Kína ezen a területen is lendületben van és határozott lépésekkel igyekszik, hogy a digitális jüan formájában kihívót indítson az amerikai dollárral szemben. Ezeket a folyamatokat látva ideálisnak találták a pillanatot, hogy egy új fizetési hálózatot, amely olcsóbb, gyorsabb, biztonságosabb, továbbá interoperábilis és programozható, egy hatékony kripto stabilcoinnal ötvözzenek. A Novi legvonzóbb ajánlata kétségkívül a díjmentesség, és ők maguk is úgy fogalmaznak, hogy „a fizetési iparág kihívói vagyunk, és a Novi pénztárcát használó emberek számára ingyenes fizetéseket fogunk kínálni belföldön és nemzetközi szinten”.


A hosszas bejegyzésből kiderül, hogy előremutató tárgyalásokat folytatnak a világ számos illetékes politikai szereplőjével és szabályozó hatóságával, az Egyesült Államokban pedig lényegében nyert ügyük van, hiszen szinte mindenhol jóváhagyták működésüket és a megfelelő engedélyekkel is rendelkeznek. Bár továbbra is olyan nevek állnak a szerveződés mögött, mint a Magyarországon rövidéletűnek bizonyult, de nemzetközi szinten abszolút sikeresnek számító Uber, vagy a Coinbase kriptotőzsde, a bizalmatlanság még nehézségeket okozhat. Sokan továbbra is aggodalmukat fejezik ki a Facebookkal, és elsősorban a biztonsági problémáikkal, illetve az adatnyilvántartással kapcsolatos magatartásukkal kapcsolatban, de Marcus többször is kifejtette, hogy rengeteget dolgoztak a Novi-n, mely szerinte megérdemli az esélyt.

David Marcus digitálsi tárcája (Kép: dailycoin.com)


Tekintve, hogy a tömegek általában gond nélkül vetik rá magukat a Facebook legtöbb újítására, egy teljesen ingyenes pénzszolgáltatás valószínűleg szintén megállja majd a helyét. Ahogy arról már korábban szó esett, a Novi elérhető lesz a Facebook, a Messenger, illetve a WhatsApp alkalmazásokban is, melyek mindegyikéből közvetlenül és gyorsan hajthatunk majd végre tranzakciókat. A valutánk feltöltés után azonnal a digitális Diem valutává konvertálódik, tehát érdemes figyelni az árfolyamokat, a Facebook mindenesetre azt ígéri, hogy részükről nem találkozunk majd rejtett költségekkel, amennyit küldünk, a másik fél pontosan annyit fog kapni. A felhasználók ellenőrzése persze nem maradhat el, tehát hiteles személyazonosító okmányokra mindenképpen szükségünk lesz, már ha pénzforgalmunk egy részét szeretnénk a Facebookra bízni.


Marcus szerint a Novi elindítása több mint időszerű és nem sok értelme van a késlekedésnek, pontos dátumot mégsem kötött az orrunkra, mindenesetre a szolgáltatással kapcsolatos információkat és frissítéseket megtaláljuk a Novi hivatalos honlapján.

 

2021. 08. 23

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...