• logo
    Kategóriák
    Kategóriák

Bemutatkozik a Western Digital első PCIe M.2 SSD meghajtója

A Western Digital sokáig kizárólag merevlemez gyártással és értékesítéssel foglalkozott és ezt elég jól is csinálták, hiszen ha valaki egy konkrét termékcsoportra fókuszál, abban általában jól teljesít. Az idők azonban változnak és a merevlemezeket lassan de biztosan egyre inkább kiszorítják a félvezető háttértárolók, az SSD meghajtók. Bár a merevlemezek Ft/GB elsőségét még egy jó darabig nem veszélyeztetik az SSD meghajtók, hiszen az áruk lényegesen borsosabb, azért az elmondható, hogy egy korszerű számítógépnek ma már alap tartozéka egy mozgó alkatrészt nem tartalmazó, csendes és lényegesen gyorsabb SSD meghajtó is.
A piaci változásokat felismerte a WD is és hiába nem gyárt félvezető chipeket, hogy ne maradjanak ki a jóból ők sem, ezért elkezdtek saját márkanév alatt SSD meghajtókat forgalmazni.

Mai tesztalanyunk a WD Black szériából érkezik és külön érdekessége, hogy M.2 csatlakozóval rendelkezik. Lássunk egy Western Digital háttértárolót, ami nem HDD.

A Western Digital a Sandisk 2016-ban történt bekebelezése után egymás után dobta piacra a háttértároló családokat. Először a Sandisk saját fejlesztésének induló, majd átkeresztelt WD Green és WD Blue szérián belüli SSD meghajtók kerültek bemutatásra, majd ezt követte a WD Black sorozat, azon belül is a márka első M.2 PCIe SSD-je. A meghajtók 256 és 512 GB-os kapacitásokban érhetőek el. Ahogy a képen is láthatjuk, a PCB kék színű, ami egyértelműen Sandisk örökség, ez véleményem szerint egy kicsit összeütközésbe kerül a Black márkajelzéssel. 

A gyári csomagolást kibontva azt látjuk, hogy egy kartonlap közepébe illesztett kis műanyag "kagylóban" pihen a meghajtónk. És ennyi. További alkatrészt, dokumentációt, leírást hiába keresünk, a gyártó nem csomagolt hozzá. Ez azoknak lehet csalódás, akik valami kézzel fogható műszaki leírást, utasítást várnak, valamint nem ismerik, hogy milyen kiegészítő szoftvereket lehet használni egy WD SSD működése során. Mi azért segítünk. A meghajtó állapotát figyelemmel kísérheti az ingyenes, letölthető WD SSD Dashboard és az Acronis® True Image™ WD Edition szoftverrel. A meghajtó szemrevételezése után megállapítható, hogy egyoldalas M.2 2280 lapon nyugszik, vagyis a mérete 22x80 mm. A Marvell 88SS1093 Eldora vezérlő a lapka közepén helyezkedik el, a két NAND-chip pedig ennek a két szélén. Mivel minden elemet egyoldalra zsúfoltak be, ezért ez a meghajtó ideális lehet azon notebookok számára, amik valamiért csak az egyoldalas m.2 SSD meghajtókkal kompatibilisek.

A fogyasztói SSD-kkel kapcsolatos trendnek megfelelően a WD Black egy Marvell 88SS1093 Eldora vezérlőt és SanDisk 15 nm-es TLC NAND chipet használ. A szekvenciális olvasási sebesség mindkét kapacitásnál 2050 Mb/másodperc. A kisebb meghajtó 700, a nagyobb 800 Mb/másodperces szekvenciális írási sebességet tud felmutatni. Több mint 3x gyorsabb a hagyományos SATA SSD meghajtókhoz képest. A másodpercenkénti I/O-műveletek száma 170K, illetve 130/134K. 8,25 wattos maximum fogyasztás jellemző, tétlen állapotban pedig 5,5 mW. A meghajtók az élettartamuk alatt 80 és 160 TB adat írását viselik el, mindehhez egy 1,75 millió órás beígért üzemidő társul. A melegedés miatti korlát valamivel hamarabb lép életbe ennél a modelnél, ugyanis a működési hőmérséklet maximuma 70 Celsius fok. A hőmérséklet- és energia menedzselésű algoritmusok megakadályozzák a túlmelegedést, így biztosítják a folyamatosan nagy teljesítményt.

Aki még nem találkozott M.2 SSD meghajtóval, de szeretné a számítógépét extrém módon gyorsítani, annak először érdemes még a vásárlás előtt a notebook, illetve az alaplap specifikációit átnézni, hogy támogatja, képes -e kezelni egy ilyen eszközt, ugyanis zavarbaejtően sok fajta M.2 SSD létezik, melyek a csatlakozóban és hosszúságban jelentősen eltérnek egymástól. Ebben nagy segítség lehet a gyártói oldalon található specifikáció és kompatibilitási lista. Erősen ajánlom ennek áttekintését, hiszen sok bosszúságtól tudja megkímélni az embert, ha ennek megfelelően választunk. Nincs annál rosszabb, mint amikor használnánk az újonnan megvásárolt eszközt, és valamiért nem működik a dolog.

Ha pedig több fajta csatlakozóval is rendelkező alaplapunk van, akkor érdemes a hagyományos SATA3 foglalatot egy nagy tárkapacitású HDD-nek meghagyni, míg az mSATA vagy M.2 foglalatot egy gyors SSD-vel kihasználni. Ez utóbbi foglalathoz ajánljuk jelen cikkünkben tárgyalt meghajtókat.

Zolman

Hozzászólás

Ha hozzászólnál, kérjük jelentkezz be és tartsd be a kommunikációs normákat.

Asus PRIME H270-PLUS alaplap

33.614 Ft

AMD X2 A6 7400K AD740KYBJABOX processzor

12.802 Ft

Gigabyte GA-Z170-HD3P alaplap

31.743 Ft

DVI-I - VGA adapter

355 Ft

VGA - DVI átalakító

612 Ft

Asus PRIME B250M-PLUS alaplap

25.483 Ft

Intel Core i5-6600 BX80662I56600 processzor

59.436 Ft

Kolink KBV2 HUN fekete-kék billentyűzet

1.359 Ft
Akció

D-Link DPE-101GI PoE injector

4.712 Ft
PCX 2006-2017. Kapcsolat: pcx@pcx.hu Minden jog fenntartva