fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2022. 01. 14

Hogyan sikerült az AMD új AM5-ös LGA foglalata?

Az AMD mérnökei a jelek szerint odafigyeltek, hogy az új foglalat precíz rögzítést és megfelelő hűtést nyújtson

Ahogy az az Intel új, LGA1700-as foglalatáról kiderült, bizonyos esetekben problémát okozhat a hűtők megfelelő rögzítése, és sajnos több feltáró cikket is találhatunk a foglalat és a CPU elhajlásáról, amelyre a lapgyártóknak a továbbiakban muszáj lesz kiemelt figyelmet fordítaniuk. Ezzel együtt viszont az AMD is elhagyja az éveken át alkalmazott PGA (Pin Grid Array) dizájnt, hogy LGA-ra váltson. A Zen 4-es Ryzen 7000 széria érintkezői (összesen 1718) így a processzorokról az alaplapra vándorolnak, mely egy könnyebben kezelhető, kevesebb hibalehetőséget tartogató megoldás, a hűtő pl. biztosan nem rántja majd magával a hövezető paszta miatt hozzá tapadó CPU-kat. A megjelenés előtt álló AM5 foglalat részleteiről, a kiváló céges kapcsolatokkal és nagy reputációval bíró Igor Wallossek, az Igor's Lab tech-blog és híroldal szerkesztője írt lényegre törő összefoglalót.


Első pillantásra a merevítőkerettel, az erőkerettel és az emelőkarral ellátott reteszelő mechanizmus nagyon hasonlít ahhoz, amit az Intel LGA foglalataiból is ismerünk. A CPU-t középen két füllel az LGA foglalat felé nyomjuk, míg egy másik fül a merevítőkeretbe akad, hogy aztán a karral nyomást gyakoroljunk a két középső fülecskére. De mi a különbség a két nagyon hasonló kinézetű foglalat között? Ezek fontos részletek, amelyek például elég okosan megakadályozzák az egész lábazati szerkezet megereszkedését. A Socket AM5 már első pillantásra a Socket AM4-hez nagyon hasonló hátlapot fog használni minden alaplapnál, ahol a külső menetes hüvelyek ismét a hűtő elülső rögzítésének adnak helyet. Azonban négy további menetes hüvelyt is hozzáadtak, amelyek a foglalathoz vannak csavarozva, és így sokkal jobb tartást biztosítanak, mint az Intel LGA-1700-as lágyabb hátlapi lemeze.

Az Intel 12. generációjához érkező alaplapok némelyike komoly gondokkal küzd. (Kép: igorslab.de)


Ennek a megoldásnak az előnye nyilvánvaló, hiszen az ott fellépő erők összesen 8 különböző ponton, valamint lényegesen nagyobb felületen oszlanak el. Ezen felül helyet kapott az ujjak számára kialakított két mélyedés, mely jelentősen csökkenti a CPU bosszantó és ügyetlen helyezgetését a foglalat házából, ahol a tapasztalatlan ujjak gyakran visszafordíthatatlan sérüléseket okoznak az érintkezőcsapokon. Ezek a nagyobb oldalsó mélyedések valamennyire a szellőzést is segítik, még ha a gyakorlati haszna azért eléggé megkérdőjelezhetőnek is tűnik. A maximalista gépszerelők viszont örülni fognak, mert most először arra is lehetőséget kapnak, hogy a CPU alá saját, lapos hőmérséklet-érzékelőt vezessenek be (természetesen csak praktikus, nem vezető és hőálló modellekkel!), hogy közvetlenül a NYÁK-on mérhessék a foglalat hőmérsékletét.

 

Hűtő összeszerelése

Az AM4 tipikus hibája, a vákumot képző hőpaszta miatt olykor a processzor az eltávolított hűtőn marad. (Kép: archyde.com)


A gyárilag előre telepített szerelőkészlet által biztosított két rögzítési ponton ugyanúgy biztonságosan rögzíthetők a hűtési megoldások akár 500 grammos súlyig, mint eddig, tehát nem sok minden változik, és az Intel újdonságával szemben komoly fegyvertény lehet, hogy minden bizonnyal a régebbi hűtőket is tovább használhatjuk majd. Minden nehezebb dologhoz el kell távolítani a négy külső csavart, beleértve a rögzítőkészletet is, és ezután a hűtőt közvetlenül a hátlapra kell csavarozni. A visszafelé kompatibilitás azonban éppen ezen a ponton válik problémássá. Az új socket AM5 ugyanis egy speciális hátlapot kap, amelynek szükséges kivágásai jelentősen eltérnek a régebbi megoldásokétól! Ráadásul a teljes tartórendszer (SAM, avagy Socket Actuation Mechanism) ehhez a hátlaphoz van csavarozva. Ez a két pont azonban határozottan kizárja annak lehetőségét, hogy egyszerűen tovább használjuk a meglévő AM4-es hűtőket a saját hátlapjukkal. Ebben az esetben a gyártónak adaptált hátlapokat kell biztosítania, vagy maradt az előre csavarozott rész közvetlenül használata.

Stabil rögzítés az átgondolt tervezésnek köszönhetően. (Kép: igorslab.de)


Érdekes lesz látni azt is, hogy melyik alaplapgyártó fogja szigorítani az RMA, illetve garanciális feltételeket, ha a foglalat vagy az eredeti hátlap eltávolításáról van szó. Végül is ennek már nincs igazán értelme, pedig sok régi hűtőt tehet haszontalanná. Az akadály itt legalábbis valamivel nagyobb, mint a Socket AM4 esetében, még akkor is, ha a 4 külső csavar kicsavarása után már nem kell a hátlapot tartani (vagy némi sufnituning keretében szigszalaggal leragasztani), hogy ne tűnjön el azonnal a ház mélyén ahelyett, hogy stabilan ellátná a funkcióját. Kíváncsian várjuk, hogy az AMD hogyan készül fel az új platform érkezésére, ahogy arra is, hogy miként készíti fel az alaplapgyártókat a kezdeti hibák elkerülésére.

A közkedvelt, masszív hátlapi elem az AM5-9t is támogatni fogja. (Kép: igorslab.de)


Az AM5 bemutatkozása valamikor 2022 második felében esedékes, és kifejezetten biztító hír, hogy az AMD jó szokásához híven nem tervezi, hogy évenként újabbra cseréli, és az sem kizárt, hogy az AM4-hez hasonló, hosszú támogatást kaphat.

2022. 01. 14

Az Intel vezére szerint már le is hagyták az AMD-t
Újabb nagy szavak és határtalan optimizmus, az Intelt éppen gatyába rázó új vezérigazgatótól
Tagadhatatlan, hogy az Intelnek nagy szüksége volt a változásra, melyet Pat Gelsinger személyében meg is találtak. Ezt a változást mindjárt két fronton is igyekeznek teljesíteni, egyfelől igyekeznek lendületet venni az oly sokáig elhanyagolt processzor architektúráik fejlesztésében, ugyanakkor az új vezérigazgató rendkívül élvezi a sajtószerepléseket is, hiszen viszonylag rövid időközönként adott interjúiban mindig találni egy-egy hangzatos kijelentést. Most például ismét elővette örök riválisát, az AMD-t  és lazán kijelentette, hogy vetélytársukat már csak a visszapillantó tükörből figyelik.
Bár azt túlzás lenne kijelenteni, hogy az Intel új vezére az egójától fűtött, tenyérbemászó nyilatkozatokkal bombázza a közönséget, de az tény, hogy sosincs híján a magabiztosságnak és mintha imádna szerepelni. Nemrég például egy LinkedIn-videót tette közzé, melyben a megszokott lendületével beszélt azokról a csomópontokról, melyeket úgy hagytak el, hogy ő már az újdönsült vezetői pozíciójában fogta a kormányt. Egész pontosan 11 kiemelt eseményt sorolt fel az Intel elmúlt közel egy évéről, de szánt néhány szót arra is, ami a későbbiekben várható. A tizenegy egyszerre jelenti azt, hogy hány évig volt távol a vállalattól – hiszen Gelsinger 2009 szeptemberében távozott, hogy az EMC vezérigazgatója/elnöke legyen – és azt, hogy pont 11 hónapja tért vissza és vette át a stafét
Lecsapott Microsoft, megveszik az Activision Blizzardot
A Diablo, a World of Warcraft, a COD és még megannyi franchise a Microsoftnak termeli tovább a pénzt
A Microsoft már így januárban az év egyik legnagyobb hírbombáját robbantotta, ugyanis ma délután hivatalosan is bejelentette, hogy hamarosan farzsebébe helyezi a világ egyik legismertebb játékkiadó és fejlesztő vállalatát, az utóbbi időben alaposan szétesett Activision Blizzardot. A játékosok pislognak, a részvények emelkednek, a Microsoft vezetősége pedig valószínűleg pezsgőzik, ugyanis ez a közel 70 milliárd dolláros bevásárlás zsebpénz lesz ahhoz a bevételhez képest, amit a következő években termelnek majd.
Azt eddig is tudtuk, hogy a Microsoftnál komoly változásokat hozott a videojátékokkal foglalkozó részlegük újragondolása, mely az előző generációs Xbox konzol bukdácsoló szereplése után látványos fordulatot, és egy egész rakás új játékstúdiót vett. Ám ha azt hittük, hogy egyelőre megelégednek a ZeniMax megszerzésével, és vele a Bethesda összes szellemi termékével, akkor nagyon tévedtünk: a Microsoft ugyanis egy éhes, de meglepően türelmesen vadászó állat módjára vetette rá magát, a számos sebből vérző Activision Blizzardra. A világ valószínűleg még fel sem fogta, hogy a Microsoft mekkora üzletet csinált a botrányviharban őrlődő játékkiadó megszerzésével. A zaklatási botrányok és toxikus munkahelyi légkör miatt hatalmasat zuhanó cég számára ez a tulajváltás valószínűleg elképesztő terhet vett le a válláról, míg a Microsoft megszerezett néhányat a világ legnépszer
Adatlopást segítő hiba van az Apple böngészőjében
Egy biztonsági szolgáltatásokra szakosodott cég komoly hibát talált a a Safari böngészőben
A Safari az Apple házi fejlesztésű böngészője, melyeket saját gyártású eszközeikre optimalizáltak, így természetesen kizárólag a macOS és iOS rendszereken érhető el. Éppen ezért igen kellemetlen, hogy az adatbiztonsági intézkedéseire rendkívül büszke vállalat digitális pajzsán egy igen veszélyes rést fedeztek fel, mely könnyedén adatlopáshoz vezethet, javítás pedig egyelőre nem érkezett hozzá.
A Safari 15 hibája kiszivárogtathatja az Apple felhasználók böngészési tevékenységét, de a Google-fiókokhoz kapcsolt személyes adatok egy részét is felfedheti. A frissen közzétett terjedelmes beszámoló a FingerprintJS néven tevékenykedő biztonságtechnikai cégtől származik, mely elsősorban a böngészőkhöz fejlesztett ujjlenyomat- és csalásészlelő szolgáltatásáról ismert. A vállalat megállapításai szerint a sérülékenység ahhoz az IndexedDB keretrendszerhez kötődik, mely az adatok tárolását és kezelését segíti és kifejezetten gyakran használt eszköznek számít, a probléma tehát az Apple általi implementációból ered. Minden böngésző IndexedDB-t vagy indexelt adatbázist használ, hogy jelentős mennyiségű adatot tároljon az ügyfél tárhelyén a gyors visszakereshetőség érdekében. Minden böngésző maga határozza meg, hogy mennyi helyet rendel az IndexedDB-hez, és amint ezek a korlátok közelednek, meghatározott kritériumok alapján automatikusan törli az adatokat.
A Safari 15-ben az IndexedDB API
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Fülöp József Zoltán
Tetszik, első blikkre olyan mintha továbbgondolták volna az Intel X79 HEDT s2011-es lefogatást - ami eddig szerintem a legjobb megoldás volt stabilitásra és szerelhetőségre is, mivel az AM4-hez hasonlóan gyárilag van fent egy igen erős hátlapi merevítés annyi difivel hogy ez fixen van telepítve előre - de csavaros megoldással, és így szükség szerint bontható/cserélhető adott helyzetben. Tehát az AM5 úgy néz ki mint ha összeadnám az s2011-et egy méreteiben moddolt AM4-el. :) Szóval, biztatónak tűnik.
2022-01-14 15:09:17
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...