fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
2018. 10. 12

Laptopba és asztali gépbe – ezek a legjobb merevlemezek 2018-ban

A ma elérhető legjobb merevlemezek többsége nem olyan gyors, mint a nagy felhajtás által övezett SSD-k, de elérhetőbb árúak. Ráadásul a legjobb merevlemezek hatalmas tárhelyet biztosítanak alacsony áron - érdemes külső megoldásként is tekinteni rájuk, különösen, ha rengeteg olyan adatot halmozunk fel, amihez kell a backup.

Sok tényezőt kell figyelembe vennünk, és persze a legjobb merevlemez kiválasztása attól függ, mihez választunk. Konzolokhoz és a legjobb laptopokhoz 2,5”-os belső vagy külső meghajtót kereshetünk, a legjobb gamer PC-khez viszont valószínűleg a legnagyobb és leggyorsabb HDD-t fogjuk keresni. Az alábbi listában megtekinthetőek a 2018-as év legjobb merevlemezei, ebből bizalommal válogathatunk, bármilyen eszközhöz is keresünk nagyobb tárhelyet.

A legjobb merevlemez: Seagate BarraCuda
Magas RPM és nagy tárhely, alacsony áron

Interfész: SATA 6Gbps | Kapacitás: 2 – 3TB | Gyorsítótár: 64MB | RPM: 7,200

A Seagate BarraCuda sorozata vitathatatlanul a legjobb merevlemezeket sorakoztatja fel. Okkal: ezek a legjobb ár-tárhely arányú eszközök, emellett kifejezetten gyorsak is. A 2TB modell megteremtette a kiemelkedő teljesítmény és elérhető ár közti egyensúlyt. Mivel ez a meghajtó 7200rpm-et vegyít nagy adatsűrűséggel, az ezzel felszerelt gépek adatolvasási értéke extrém magas lesz.

A legjobb nagykapacitású merevlemez: Toshiba X300
Nagy tárhely és figyelemreméltó sebesség

Interfész: SATA 6Gbps | Kapacitás: 4 – 8TB | Gyorsítótár: 128MB | RPM: 7,200

A Toshiba máig nagy név az IT piacon – ha a laptopjaik már nem is a legnépszerűbbek, számos jó lehetőséggel szolgálnak a komponensek terén. A Toshiba X300 egy nagykapacitású, magas teljesítményű meghajtó, amivel érdemes szemezgetnünk. Az X300 nagyon jó ár/gigabyte aránnyal rendelkezik, de anélkül, hogy ez a teljesítmény terén áldozatokkal járna. Ezek a meghajtók 7200rpm-mel működnek és 128MB gyorsítótár gondoskodik a kiemellkedő teljesítményről. Egyetlen hátulütője, hogy mindössze két év gyártói garancia jár hozzá, ami igen kevés egy fontos adatokat tároló meghajtó számára.

A legjobb költséghatékony meghajtó: WD Blue Desktop
Nagy tárhely, alacsony ár

Interfész: SATA 6Gbps | Kapacitás: 500GB – 6TB | Gyorsítótár: 64MB | RPM: 5,400 – 7,200

A Western Digital a WD Blue sorozattal elég jó alkut ajánl; hatalmas lehetőségek vannak tárhely terén, 500GB-tól kezdve egészen 6TB-ig, így gyakorlatilag bármilyen típusú számítógéphez jó megoldást nyújt, amihez fontos a nagy tárhely - de eközben törekszik a költségek leszorítására. A legjobb ár/gigabyte arányt a nagyobb tárhelyű változatok képviselik, így ebből a sorozatból érdemes inkább a kicsit drágább modellt megvenni. Ha a sebesség a fontos, 7200rpm modellek is elérhetőek, elenyészőnek mondható többletköltséggel.

A legjobb hibrid merevlemez: Seagate Firecuda Desktop

Gyorsabb, mint a HDD, olcsóbb, mint az SSD

Interfész: SATA 6Gbps | Kapacitás: 1TB – 2TB + 8GB | Gyorsítótár: 64 MB | RPM: 7,200

Ma főleg az SSD-k körül van nagy felhajtás, és okkal – de ha a gyorsaság mellett nagyobb tárhelyre van szükség, a részben félvezető hibrid meghajtók jelentik a jó megoldást. A legjobb ilyen hibrid meghajtó a SeaGate FireCuda. 2TB tárhely mellett 8GB gyorsítótárral rendelkezik és a gyorsabb elérhetőség érdekében megtanulja, melyek a leggyakrabban használt adatok. A gyorsasága szintén figyelemreméltó, 7200rpm-mel működik. Öt év gyártói garancia jár hozzá és elérhető árú, nem nehéz látni, miért ez a legjobb merevlemezek egyike.

A legjobb NAS merevlemez: Seagate IronWolf NAS
Bőséges tárhely hálózatok számára

Interfész: SATA 6Gbps | Kapacitás: 6 – 12TB | Gyorsítótár: 256MB | RPM: 7,200

A Seagate Iron Wolf NAS-meghajtók némileg magasabb áron kaphatók, de több esetben nem nagyságrendekkel drágábbak, mint a hasonló kapacitású merevlemezek. A NAS optimizáció miatt azonban nagyon megéri, ezek a meghajtók szintén 7200rpm-mel üzemelnek a nap 24 órájában és nem kell aggódni azon, hogy ettől leromlana a teljesítmény. Ha valamelyik kiváló NAS-eszközt üzemeltetjük otthon, a Seagate IronWolf NAS a legjobb opció, amit ehhez választhatunk.

A legjobb laptop merevlemez: Seagate FireCuda Mobile

Több életet lehelnek a laptopba, mint egy HDD

Interfész: SATA 6Gbps | Kapacitás: 500GB – 2TB + 8GB | Gyorsítótár: 64 MB | RPM: 5,400

A laptop merevlemez cseréje némileg problémásabb, mint egy asztali PC esetében, mert rendszerint kisebb formátumú meghajtót igényelnek. A 2,5”-os meghajtók jelentős hányada nem egy első ránézésre vonzó megoldás, de a Seagate 2,5”-os FireCuda hibrid meghajtója megteremti a kellő egyensúlyt. Ez egyszerű módja annak, hogy nagy tárhelyhez jussunk és a 8GB flash tárhelynek köszönhetően a gyorsaság is megfelelő. A hosszú távú megbízhatóságról 5 éves gyártói garancia gondoskodik, ezzel a meghajtó gyakorlatilag a laptop teljes életidejét kitölti.

A legjobb játékkonzol merevlemez: WD My Book
Amikor minden játékhoz igazodni kell

Interfész: USB 3.0 | Kapacitás: 3 – 20TB

A játékkonzol merevlemezek nagyon gyorsan betelnek, és a bővítés – akárcsak a laptopok esetében – problémás tud lenni, de itt merül fel lehetőségként a külső tárhely használata. A WD My Book jó egyensúlyt teremt az ár és a tárhelykapacitás közt, elegendő helyet nyújtva a teljes játékgyűjteményhez. Mivel USB 3.0 csatlakozással működik, nem lesz annyira gyors, mint egy belső meghajtó, de probléma nélkül futnak róla a játékok és alacsony áron nagyobb tárhelyet kínál.

NTG - PCX

2018. 10. 12

Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Az új gyógyszer látványosan enyhíti a tüneteket, ám nem biztos, hogy Európának is egyből jut belőle  Nem kis teher nehezedik az uniós döntéshozókra, hiszen a járvány következtében kialakult helyzetben számos hibával és későn meghozott döntéssel kell elszámolniuk, ám most láthatóan igyekeznek nagyobb sebességre kapcsolni. Erre utal az is, hogy múlt pénteken bejelentették egy új antivirális gyógyszer forgalomba hozatalát Veklury néven, melyet kifejezetten az új koronavírus kezelésére fejlesztettek ki. Amerika fejleszt, európa reagál A Veklury nevű készítmény a Gilead Sciences - egy kaloforniai székhelyű biotechnológiával foglalkozó kutatóvállalat - érdeme, kulcshatóanyaga pedig az a Remdesivir, melyet korábbam szintén ők alkottak meg. Az anyagot elsősorban az ebola- és a marburg vírusfertőzések kezelésére dolgozták ki, de később kiderült róla, hogy más fertőzésekkel szemben, például koronavírusokkal szemben is pozitív eredményeket mutat. A majmokon végzett kísérletek során hatékonyan előzte meg, illetve enyhítette a légzőszervi megbetegedéseket, emellett csökkentette a kezelt szervezetek vírustartalmát és jelentősen enyhítette a tüdő károsodását is. A Remdesivir Japánban már májusban zöld utat kapott, majd az Egyesült Államok is elfogadta, a tíz országban közel ezer beteg bevonásával végzett tesztelés pedig ígéretes eredményeket mutatott, így hamarosan az egész világon bevezethetik. Európai bizottság ezúttal nem is tétlenkedett, és az általános 67 napos jóváhagyási
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Úgy néz ki 2020 még mindig nem fogyott ki a meglepetésekből, érkezik a Fallout filmsorozat  Úgy néz ki a filmstúdiók szép lassan mégis elkezdik felfedezni maguknak a videojátékok világát. Bár a könyvek alapján készült Witcher széria első évadjára, végül nem úgy gondolunk, mint egy „új Game of Thronesra”, a játékok közönsége bőven elég figyelemmel és szeretettel árasztotta el ahhoz, hogy a filmvilág tudomásul vegye a gamerek millióinak jelenlétét. Na jó, talán a címszereplőt játszó Henry Cavillnek is lehet némi köze a sikerhez, aki amúgy maga is imádja a Witcher játékokat. Természetesen nem csak a filmszakma, de a játékkiadók is kedvelik a látványos bevételeket, így meg is születhetett a két ágazat közötti újabb frigy: hamarosan kezdődnek a Fallout sorozat forgatási munkálatai. Az 1997-ben bemutatkozó szerepjáték a játékvilág igazi klasszikusa, mely nem nélkülözi a filmes gyökereket sem, hiszen a posztapokaliptikus világ megálmodásához számos film nyújtott inspirációt (pl. Mad Max, A fiú és a kutyája). Úgy néz ki, hogy a kör bezárul, ugyanis a Fallout jogait 2004 óta birtokló Bethesda Softworks, - a méltatlan és kínosan igénytelen Fallout 76 után - ezúttal élőszereplős formában is szívesen látná, az atomenergia különös hatásait bemutató univerzumot. A műsor elkészítéséért nem más felel, mint az HBO egyik nagy durranását, a Westworldöt tető alá hozó Jonathan Nolan és Lisa Joy, illetve az általuk irányított Kilter Films produkciós cég. Ők együtt határoz
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
A tartalomgyártóknak készített ház nem csak ízléses és masszív, de tágas és csendes is egyszerre  Az MSI a derült égből ejtette rá a piacra új Creator 400M névre keresztelt gépházát, mellyel elsősorban azokat a felhasználókat célozzák meg, akik legalább hobbi szinten foglalkoznak tartalomgyártással, esetleg a jövőben munkaállomások építését tervezik. Ez az E-ATX lapokat szívesen fogadó torony rendkívül letisztult megjelenést, minőségi anyaghasználatot, megfelelő szellőztetési lehetőségeket és zajmentes működést kínál a vásárlóknak. Bár ez elsőnek egyszerű marketingfogásnak tűnik, a tervezéshez állítólag Leonardo da Vinci közismert Vitruvius-tanulmányszolgáltatta az ihletet, és ha a megfelelő szögből tekintünk a házra, valóban előtűnnek az aranymetszés arányai. Őszintén szólva hasonlót inkább a Fractal Designe-tól vártunk volna, de ez már legyen az ő bajuk. Az épület 550 x 235 x 503 mm-es méretei alapján sejthetjük, hogy a kihasználható belső tér nem állít majd elénk különösebb akadályokat, és az is valószínű, hogy viszonylag kevés micro-ATX, vagy Mini-ITX lapnak ad majd otthont, de természetesen a lehetőségünk megvan rá. Ehhez mérten akár 180 mm magas processzorhűtőt is választhatunk, videókártyából pedig nem túlzás a 450 mm hosszú szörnyeteg sem. A ház két szárnyra oszlik, így természetesen alulra ültethetjük a legfeljebb 180 mm-es tápegységet, és itt kapott helyet a kettő darab 3.5 hüvelykes meghajtót fogadó tálcás keret is. Ha inkább 2.5 colos méretben gondolkod
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...