fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 19
A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt
2019. 10. 17
Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
2019. 10. 16
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
2019. 10. 15
A világ leggyorsabb gépszerelői.
2019. 10. 14
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
2019. 10. 14
Ádám csövezik. Hogyan készül egy folyadékhűtéses számítógép merev csövekkel?
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 08
Kúpósztó vagy egy átlagos Gamer számítógép? TUF cuccok, Ryzen 7, X470, 970 Pro, 1660Ti
2019. 10. 07
IT hírek 10.07. - Intel biztonság és gyorsabb hálózat, AIO RTX, Játékdömping
2019. 10. 07
Jól szellőző QHD-ra alkalmas konfiguráció 390 000 ft-ért! 2700/RTX2060 S/32GB RAM/NVMe SSD
2019. 10. 07
Számítógép az irodába és játékra 260 ezer Ft-ért. Ryzen5 3400G/GTX1650/16GB RAM/ SSD /HDD/FSP
2019. 10. 03
Ki az igazi G? Négy dudás egy stúdióban
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 30
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
2019. 09. 30
IT hírek 09.30. - Lekörözné a Wi-Fit az Amazon, AMD PRO CPU-k, Oculus Quest PC-n, Metro 2033 ingyen
2018. 10. 11

Otthonra és irodába – ezek a legjobb NAS-meghajtók 2018-ban

Valamiért sokan kezelik távolságtartással a NAS tárhelyeket, de a hálózati adattárolás nem kell szükségképpen túlbonyolított legyen. Ebben az áttekintésben néhány kifejezetten jó ár-érték arányú NAS eszközt veszünk górcső alá, ezek közül több jelenleg is akciós webshopunkban.

Először is: mi a NAS? A NAS mozaikszó a “network attached storage”, vagyis hálózatra kapcsolt tárhely rövid formája – olyan adattároló eszköz, amit számítógép helyett csatlakoztatunk a hálózatra, pusztán adattárolás céljából. A NAS meghajtón tárolt adatok bármely másik, a hálózatra csatlakoztatott eszközről elérhetőek. A jobbféle NAS eszközök távoli hozzáférésre is adnak lehetőséget, vagyis interneten keresztül elérhetjük a rajta tárolt fájlokat, így lehetünk akár a világ másik felén is, fontos fájlokhoz gyorsan és könnyedén hozzáférünk.

A jobb NAS-eszközök egyúttal platformfüggetlenek is, tehát bármilyen eszközzel működnek, emellett az sem számít, hogy macOS, Windows, vagy Linux rendszert használunk.

Az alábbi listából könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb hálózati tárhelyet, legyen szó akár otthoni, akár irodai használatról. A tárhelybővítésre is mindig marad lehetőség, a megvásárolt NAS könnyedén bővíthető egy nagyobb kapacitású HDD-vel.

WD My Cloud Personal

Egyszerű, de gyors

Kapacitás: 2TB, 3TB vagy 4TB | Interfész: USB 3.0, Gigabit Ethernet | Jellemzők: Távoli hozzáférés, DLNA, iTunes szerver

A Western Digital hatalmas sikereket ért e a végletekig fogyasztóbarát My Cloud termékekkel, melyek bármilyen DLNA eszközre tudnak adatot továbbítani, és iOS vagy Android mobil applikációkkal is elérhetőek.

A DLNA a Digital Living Network Alliance (Digitális Élő Hálózat Szövetség) rövidítése. Ez egy olyan nyílt szabvány, ami lehetővé teszi, hogy egészen különböző elektronikai eszközök csatlakozzanak és lehetővé váljon köztük a fájlcsere. Olyan széleskörű szabványra kell gondolni, hogy a DLNA körébe beletartoznak többek közt tévék, lejátszók és a házimozi rendszereken felül fényképezőgépek, telefonok, PDA-k, nyomtatók és asztali számítógépek.

A “personal cloud” megnevezés itt arra utal, hogy egy személyes felhőszolgáltatásként működik a NAS: 2TB kapacitással kezdődik az elérhető tárhely mennyiség, és hálózatképes eszközök sokaságáról elérhető. Egyetlen meghajtóval működik, tehát eszközön belül másik meghajtóra backupot nem tud biztosítani, de egy USB-porton keresztül rácsatlakoztathatunk egy külső merevlemezt, így lehet gondoskodni a biztonsági másolatról.

Seagate Personal Cloud 2-Bay

Kényelmes hálózati adattárolás

Kapacitás: 4TB, 6TB, vagy 8TB | Interfész: Gigabit Ethernet | Jellemzők: Távoli hozzáférés, média szerver program, RAID támogatás

A Seagate Personal Cloud amiatt jó választás, mert két merevlemez foglal benne helyet, így a Personal Cloud 2-Bay NAS-eszköz alkalmas arra, hogy tükrözze a fájlokat a másodlagos meghajtóra, és mindig rendelkezésre álljon biztonsági másolat.

Az eszköz leegyszerűsített külsőségei szintén előnynek számítanak, könnyedén elfér egy polcon, vagy a router alatt. Alkalmas olyan felhőszolgáltatásokkal való használatra, mint a Dropbox vagy Google Drive, és számos applikációval, többek közt a Chromecast-tal és Roku-val megoszthatóak a rajta tárolt adatok.

QNAP TS-251A

Sokfunkciós média-NAS

Kapacitás: N/A | Interfész: 2 x Gigabit Ethernet, USB 3.0 | Jellemzők: Távoli hozzáférés, HDMI kimenet, 4K média átkódolás, DLNA

A QNAP TS-251A egy kiváló hálózati tárhely kifejezetten azok számára, akik médiaközpontú felhasználásra keresnek NAS-eszközt. Kettős Ethernet porttal rendelkezik, HDMI kimenettel TV-re csatlakoztatható, és ehhez megfelelő erősségű hardveres hátttere van; kétmagos 1,6GHz Intel Celeron processzor és 4GB RAM a médiafájlok hardveres átkódolására.

A QTS OS lehetővé teszi, hogy könnyedén feltelepítsünk bármilyen applikációt, többek közt Plex Media Server-t, fájlmegosztó és karaoke applikációkat, de akár Ubuntu Linuxot is futtathatunk rajta, ha nagyobb mozgásteret akarunk.

Összességében ez egy kiváló NAS-eszköz, egyetlen hátránya, hogy a merevlemezeket külön kell megvenni hozzá, ez némileg megdobja az árakat.

Synology DiskStation DS1517

Drága, de megéri

Kapacitás: Maximum 60TB, bővítőegységgel 180TB | Interfész: : 4 x 1GbE LAN, 4 x USB 3.0, 2 x eSATA | Jellemzők: négymagos processzor, ez külső bővítőegységekkel együtt legfeljebb 15 merevlemezt támogat

Bárki, aki pusztán a technikai jellemzők alapján keres NAS-meghajtót, azonnal beleszeret a Synology DiskStation DS1517-be. A négymagos CPU-nak és maximum 8GB RAM-nak köszönhetően ez a NAS 111,4MB/s szekvenciális írási és 110,3MB/s olvasási sebességet ér el könnyedén, megterhelés nélkül. Mindemellett a DS1517 olyan bővítési lehetőségekkel rendelkezik, hogy azzal felveszi a versenyt a piacon elérhető legjobb NAS-eszközökkel. A DS1517-nek azonban igen borsos ára van, elsősorban kreatív szakmai felhasználásra és kisebb vállalkozásoknak szánták, nem otthoni-hétköznapi használatra.

WD My Cloud EX2 Ultra

Kisebb, vállalkozásközpontú NAS

Kapacitás: 4TB, 8TB, 12TB, 16TB | Interfész: Gigabit Ethernet, USB 3.0 | Jellemzők: Távoli hozzáférés, RAID támogatás, My Cloud OS 3 szoftver

Ahogy minden komplexebb NAS-eszköz, a WD My Cloud EX2 Ultra is kifejezetten vállalkozások számára lett fejlesztve. RAID lehetőségekkkel rendelkezik, támogatja a Microsoft Active Directory-t. Fájlszerverként is használható, FTP-szerver, backup szerver és P2P kliensszerver is szerepel a felhasználási lehetőségek közt.

Apple AirPort Time Capsule

Drága, de Apple

Kapacitás: 2TB, 3TB | Interfész: 3x Gigabit Ethernet, USB 2.0 | Jellemzők: Automatikus vezetélknélküli backup, könnyű telepítés, nyomtató és merevlemez megosztás

Bár az Apple AirPort Time Capsule kiváló választás Mac felhasználók számára, a 2 és 3TB tárhelylehetőség elég drágának mondható az alternatívákhoz képest. Ez a NAS-meghajtó alapértelmezett módon vezetéknélküli felhasználásra van tervezve, emellett a Time Capsule-t úgy tervezték, hogy megkönnyítse a beüzemelést Mac és iOS felhasználóknak. Így mindenkinek nagyon jó választás, aki nem akar a technikai adatokkal foglalkozni, viszont Apple rajongó és egy kifejezetten Apple eszközökhöz szánt NAS-meghajtót keres.

NTG - PCX

2018. 10. 11

Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
A csapat a lelke mindennek A francia Ubisoft, több egymáshoz hasonló szériát is üzemeltet, melyek alapját első sorban, a nagy bejárható területen zajló lövöldözés adja. Míg az egyjátékos kalandokért főként a Far Cry és az Assassin's Creed epizódok felelnek, a multiplayer élményt, jelenleg a Tom Clancy nevével fémjelzett Ghost Recon, és The Division játékok adják. Utóbbi 2008-ban mutatkozott be, ám nem egészen felelt meg a megjelenést megelőzően felgerjesztett elvárásoknak. A be nem tartott ígéretek és a hiányzó technikai kunsztok ellenére, rengetegen töltötték idejüket a csatatérré változott New York utcáin. És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos céges rekord megdöntése után, végül 330 millió dolláros világszintű bevételt produkált, a kiegészítő tartalmakat és a mikrotranzakciókat pedig még nem is számoltuk. Borítékolható volt tehát a folytatás, mely a hiányosságok pótlásával, és a hibák kijavításával kecsegtette a játékosbázist. Idén márciusban meg is jelent a folytatás, melyet most vasárnapig ingyenesen kipróbálhatunk. Műfaját tekintve, egy kizárólag online játszható, külső nézetű akció-szerepjáték, melynek keretében, a rejtélyes vírus által letarolt New York-ban kell felszámolnunk az elszabadult bűnözést. Az idő nagy részében gép ellenfeleken kell átverekednünk magunkat, így tisztítva meg a várost a fegyveres csoportoktól. A játék egyik tartópillére a szerepjátékos rendszer, így nem csak mi léphetünk szintet, de ellenfeleink is különböző nehézségi fokot képvi
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
Kellemesnek ígérkezik a The Outer Worlds Emlékszünk a Fallout 76-ra? Ha kedveljük a szériát, akkor egészen biztosan előttünk van az a csúfos kudarc, és a pofátlanul elbagatelizált marketinghazugság, amit a Bethesda hányt a széria rajongói, és a játékosközösség elé. Nagyon úgy tűnik, hogy idén októberben, szó szerint betölti a majd az űrt az Obsidian Entertainment csapata, ugyanis új játékuk már csak pár hipertér ugrásra van tőlünk. A fejlesztők olyan referencákkal a hátuk mögött kezdtek a fejlesztésbe, mint a legendás Star Wars: The Knights of The Old Republic második része, a Neverwinter Nights 2, a Pillars of Eternity, vagy épp a Fallout: New Vegas, mely egyaránt a széria, és a stílus közkedvelt darabja. Aki tehát régóta vár egy stílusos akció-RPG-t, az most dörzsölheti a tenyerét, és még az első 20 percet is megnézheti. Aki esetleg figyelemmel kísérte a játék fejlesztését, az talán aggódott a különböző hibák, hiányosságok miatt, ám ez alapján bizakodhatunk, hogy a szemmel látható gondokat sikeresen orvosolták, már csak bíznunk kell abban, hogy legalább egy átlagos, a 3D-s érából származó Fallout epizód szintjét hozza majd, és akkor nem sokat panaszkodhatunk. A felvételen jól látható, hogy az atmoszférával nem lesz gond, a retro-futurisztius dizájn, stílusos formáival és színeivel egyszerre idézi meg a Bioshock féle art déco-t, és a Fallout alternatív történelmi hangulatát. Az előzetesekből már sejthető volt, hogy a pihent humor legalább akkora jelentőséget kap majd
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
i3 lesz az i7-ből Nagyot fordult a kocka az IT piacon, mikor az AMD bemutatta tovább fejlesztett Ryzen processzorait. A harmadik generációs Zen CPU-k megjelenésével több magot és több logikai szálat kapunk a pénzünkért, a megnövekedett magonkénti teljesítményt viszont már az Intel sem hagyhatta figyelmen kívül. A kérdése tehát, hogy milyen választ ad a kék gyártó, a soron követező, 10. generációs asztali processzoraival. A legfrissebb hírmorzsák szerint, újragondolják a Core i szériát, és a belépő kategóriában is bevezetik, a többszálas munkavégzést. 2020-tól tehát az i3 processzorok is rendelkeznek majd Hyperthreading funkcióval, vagyis 4 maggal és 8 szállal dolgoznak majd. No nem új fejlesztésről van szó, egészen konkrétan a 2017-es i7 lesz az i3-as kupak alatt. A kissé esetlenül hangzó i3-10100, a SiSoftware adatbázisában bukkant fel, és twitteren tette közszemlére, egy TUM_APISAK nevű felhasználó. A leírás szerint, a processzor négy magos, nyolc szálas, alap órajele pedig 3.6GHz. A pletyka szerint, a Comet Lake processzorok mindegyike Hyperthreading képes lesz, vagyis az i5 hat maggal és tizenkét szállal, az i7 nyolc maggal és tizenhat szállal, az i9 pedig tíz maggal és húsz szállal támad majd. Valódi újdonságokról persze továbbra sem beszélhetünk, ugyanis a 2020-ban érkező Comet Lake, továbbra is a Sky Lake architektúrára épül majd. Viszlát Kaby Lake Eközben az Intel bejelentette, hogy hamarosan végleg búcsút int azon asztali processzorainak, melyek a Kaby
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres