fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
5600XT VS 5700XT és az IGAZI Vágó István
Hivatalos kutatás készült a fővárosi ivóvízről
Cyberpunk 2077 - új előzetes és játékmenet-bemutató
2018. 10. 11

Otthonra és irodába – ezek a legjobb NAS-meghajtók 2018-ban

Valamiért sokan kezelik távolságtartással a NAS tárhelyeket, de a hálózati adattárolás nem kell szükségképpen túlbonyolított legyen. Ebben az áttekintésben néhány kifejezetten jó ár-érték arányú NAS eszközt veszünk górcső alá, ezek közül több jelenleg is akciós webshopunkban.

Először is: mi a NAS? A NAS mozaikszó a “network attached storage”, vagyis hálózatra kapcsolt tárhely rövid formája – olyan adattároló eszköz, amit számítógép helyett csatlakoztatunk a hálózatra, pusztán adattárolás céljából. A NAS meghajtón tárolt adatok bármely másik, a hálózatra csatlakoztatott eszközről elérhetőek. A jobbféle NAS eszközök távoli hozzáférésre is adnak lehetőséget, vagyis interneten keresztül elérhetjük a rajta tárolt fájlokat, így lehetünk akár a világ másik felén is, fontos fájlokhoz gyorsan és könnyedén hozzáférünk.

A jobb NAS-eszközök egyúttal platformfüggetlenek is, tehát bármilyen eszközzel működnek, emellett az sem számít, hogy macOS, Windows, vagy Linux rendszert használunk.

Az alábbi listából könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb hálózati tárhelyet, legyen szó akár otthoni, akár irodai használatról. A tárhelybővítésre is mindig marad lehetőség, a megvásárolt NAS könnyedén bővíthető egy nagyobb kapacitású HDD-vel.

WD My Cloud Personal

Egyszerű, de gyors

Kapacitás: 2TB, 3TB vagy 4TB | Interfész: USB 3.0, Gigabit Ethernet | Jellemzők: Távoli hozzáférés, DLNA, iTunes szerver

A Western Digital hatalmas sikereket ért e a végletekig fogyasztóbarát My Cloud termékekkel, melyek bármilyen DLNA eszközre tudnak adatot továbbítani, és iOS vagy Android mobil applikációkkal is elérhetőek.

A DLNA a Digital Living Network Alliance (Digitális Élő Hálózat Szövetség) rövidítése. Ez egy olyan nyílt szabvány, ami lehetővé teszi, hogy egészen különböző elektronikai eszközök csatlakozzanak és lehetővé váljon köztük a fájlcsere. Olyan széleskörű szabványra kell gondolni, hogy a DLNA körébe beletartoznak többek közt tévék, lejátszók és a házimozi rendszereken felül fényképezőgépek, telefonok, PDA-k, nyomtatók és asztali számítógépek.

A “personal cloud” megnevezés itt arra utal, hogy egy személyes felhőszolgáltatásként működik a NAS: 2TB kapacitással kezdődik az elérhető tárhely mennyiség, és hálózatképes eszközök sokaságáról elérhető. Egyetlen meghajtóval működik, tehát eszközön belül másik meghajtóra backupot nem tud biztosítani, de egy USB-porton keresztül rácsatlakoztathatunk egy külső merevlemezt, így lehet gondoskodni a biztonsági másolatról.

Seagate Personal Cloud 2-Bay

Kényelmes hálózati adattárolás

Kapacitás: 4TB, 6TB, vagy 8TB | Interfész: Gigabit Ethernet | Jellemzők: Távoli hozzáférés, média szerver program, RAID támogatás

A Seagate Personal Cloud amiatt jó választás, mert két merevlemez foglal benne helyet, így a Personal Cloud 2-Bay NAS-eszköz alkalmas arra, hogy tükrözze a fájlokat a másodlagos meghajtóra, és mindig rendelkezésre álljon biztonsági másolat.

Az eszköz leegyszerűsített külsőségei szintén előnynek számítanak, könnyedén elfér egy polcon, vagy a router alatt. Alkalmas olyan felhőszolgáltatásokkal való használatra, mint a Dropbox vagy Google Drive, és számos applikációval, többek közt a Chromecast-tal és Roku-val megoszthatóak a rajta tárolt adatok.

QNAP TS-251A

Sokfunkciós média-NAS

Kapacitás: N/A | Interfész: 2 x Gigabit Ethernet, USB 3.0 | Jellemzők: Távoli hozzáférés, HDMI kimenet, 4K média átkódolás, DLNA

A QNAP TS-251A egy kiváló hálózati tárhely kifejezetten azok számára, akik médiaközpontú felhasználásra keresnek NAS-eszközt. Kettős Ethernet porttal rendelkezik, HDMI kimenettel TV-re csatlakoztatható, és ehhez megfelelő erősségű hardveres hátttere van; kétmagos 1,6GHz Intel Celeron processzor és 4GB RAM a médiafájlok hardveres átkódolására.

A QTS OS lehetővé teszi, hogy könnyedén feltelepítsünk bármilyen applikációt, többek közt Plex Media Server-t, fájlmegosztó és karaoke applikációkat, de akár Ubuntu Linuxot is futtathatunk rajta, ha nagyobb mozgásteret akarunk.

Összességében ez egy kiváló NAS-eszköz, egyetlen hátránya, hogy a merevlemezeket külön kell megvenni hozzá, ez némileg megdobja az árakat.

Synology DiskStation DS1517

Drága, de megéri

Kapacitás: Maximum 60TB, bővítőegységgel 180TB | Interfész: : 4 x 1GbE LAN, 4 x USB 3.0, 2 x eSATA | Jellemzők: négymagos processzor, ez külső bővítőegységekkel együtt legfeljebb 15 merevlemezt támogat

Bárki, aki pusztán a technikai jellemzők alapján keres NAS-meghajtót, azonnal beleszeret a Synology DiskStation DS1517-be. A négymagos CPU-nak és maximum 8GB RAM-nak köszönhetően ez a NAS 111,4MB/s szekvenciális írási és 110,3MB/s olvasási sebességet ér el könnyedén, megterhelés nélkül. Mindemellett a DS1517 olyan bővítési lehetőségekkel rendelkezik, hogy azzal felveszi a versenyt a piacon elérhető legjobb NAS-eszközökkel. A DS1517-nek azonban igen borsos ára van, elsősorban kreatív szakmai felhasználásra és kisebb vállalkozásoknak szánták, nem otthoni-hétköznapi használatra.

WD My Cloud EX2 Ultra

Kisebb, vállalkozásközpontú NAS

Kapacitás: 4TB, 8TB, 12TB, 16TB | Interfész: Gigabit Ethernet, USB 3.0 | Jellemzők: Távoli hozzáférés, RAID támogatás, My Cloud OS 3 szoftver

Ahogy minden komplexebb NAS-eszköz, a WD My Cloud EX2 Ultra is kifejezetten vállalkozások számára lett fejlesztve. RAID lehetőségekkkel rendelkezik, támogatja a Microsoft Active Directory-t. Fájlszerverként is használható, FTP-szerver, backup szerver és P2P kliensszerver is szerepel a felhasználási lehetőségek közt.

Apple AirPort Time Capsule

Drága, de Apple

Kapacitás: 2TB, 3TB | Interfész: 3x Gigabit Ethernet, USB 2.0 | Jellemzők: Automatikus vezetélknélküli backup, könnyű telepítés, nyomtató és merevlemez megosztás

Bár az Apple AirPort Time Capsule kiváló választás Mac felhasználók számára, a 2 és 3TB tárhelylehetőség elég drágának mondható az alternatívákhoz képest. Ez a NAS-meghajtó alapértelmezett módon vezetéknélküli felhasználásra van tervezve, emellett a Time Capsule-t úgy tervezték, hogy megkönnyítse a beüzemelést Mac és iOS felhasználóknak. Így mindenkinek nagyon jó választás, aki nem akar a technikai adatokkal foglalkozni, viszont Apple rajongó és egy kifejezetten Apple eszközökhöz szánt NAS-meghajtót keres.

NTG - PCX

2018. 10. 11

Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
A tartalomgyártóknak készített ház nem csak ízléses és masszív, de tágas és csendes is egyszerre  Az MSI a derült égből ejtette rá a piacra új Creator 400M névre keresztelt gépházát, mellyel elsősorban azokat a felhasználókat célozzák meg, akik legalább hobbi szinten foglalkoznak tartalomgyártással, esetleg a jövőben munkaállomások építését tervezik. Ez az E-ATX lapokat szívesen fogadó torony rendkívül letisztult megjelenést, minőségi anyaghasználatot, megfelelő szellőztetési lehetőségeket és zajmentes működést kínál a vásárlóknak. Bár ez elsőnek egyszerű marketingfogásnak tűnik, a tervezéshez állítólag Leonardo da Vinci közismert Vitruvius-tanulmányszolgáltatta az ihletet, és ha a megfelelő szögből tekintünk a házra, valóban előtűnnek az aranymetszés arányai. Őszintén szólva hasonlót inkább a Fractal Designe-tól vártunk volna, de ez már legyen az ő bajuk. Az épület 550 x 235 x 503 mm-es méretei alapján sejthetjük, hogy a kihasználható belső tér nem állít majd elénk különösebb akadályokat, és az is valószínű, hogy viszonylag kevés micro-ATX, vagy Mini-ITX lapnak ad majd otthont, de természetesen a lehetőségünk megvan rá. Ehhez mérten akár 180 mm magas processzorhűtőt is választhatunk, videókártyából pedig nem túlzás a 450 mm hosszú szörnyeteg sem. A ház két szárnyra oszlik, így természetesen alulra ültethetjük a legfeljebb 180 mm-es tápegységet, és itt kapott helyet a kettő darab 3.5 hüvelykes meghajtót fogadó tálcás keret is. Ha inkább 2.5 colos méretben gondolkod
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
A londoni parlament szerencsejátéknak minősítené a videojátékos zsákbamacskákat  A Lordok Házának szerencsejátékokkal foglalkozó bizottsága arra az álláspontra jutott, hogy a videojátékokban feloldható lootboxok tökéletesen beilleszthetők a szerencsejátékok kategóriájába, ezzel érvényesnek tekinthető rájuk a 2005 óta érvényes Gambling Act (szerencsejátékos törvény) – hozta le a hírt a BBC. A lootboxok a videojátékokban megszerezhető digitális zsákbamacskák, melyek tartalma kinyitásuk előtt ismeretlen, de az Eelectronic Arts például a jó öreg Kinder tojáshoz hasolította. Általában kozmetikai kiegészítőkről van szó, például egyedi festésről versenyautónk számára, vagy egy ritka öltözékről az általunk irányított hősöknek, mindenesetre bizonyos keretek között véletlenszerű, hogy mit is nyerhetünk. A meglepetés persze alapvetően egy pozitív dolog, ám amikor a tartalom tekintetében különféle esélyszámokat kapunk konkrétumok helyett (arany színű doboz, valami ritkább lesz benne), az 50 Ft-os bazári ajándék helyett pedig olykor százszor többet is kifizetünk valami ritka ajándék reményében, a helyzet valóban kevésbé tűnhet ártalmatlannak. A valódi probléma ott kezdődik, hogy nem csak a tetteik és pénztárcáik felett önállóan uralkodó nagykorú állampolgárok, de a jóval befolyásolhatóbb gyerekek is igen gyakran találkoznak vele, akiknek pláne nem kívánjuk, hogy már iskolás korukban egy félkarú rabló alternatívájával üssék el az idejüket, illetve gyakori esetben a szülők pé
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Hamarosan futurisztikus online lövölde érkezik a Rainbow Six Siege fejlesztőitől A Ubisoft nem csak menetrendszerű Assassin’s Creed epizódjaival, és a végtelenségig facsart Far Cry szériával altatja a közönségét, hiszen az utóbbi években több multiplayer címmel is előállt, melyek némelyike egészen sikeres lett, és még most is kap friss tartalmakat. Most viszont úgy nézi ki, hogy elirigyelték a Respawn Enterainment és az Electronic Arts módszereit, így akárcsak az Apex Legends, úgy a franciák battle royale játéka is teljes titokban készült el. A vaskos szivárogtatás a Slasher fedőnéven is ismert Rod Breslau, e-sport újságíró és kommentátor műve volt, aki Twitteres bejegyzésében, az érdekes részletek mellet még a játék várható megjelenés idejét is megszellőztette. Egy gyors játékmenettel megáldott FPS-ről van szó, és ha a címe nem lenne elég beszédes, a korai hozzáféréssel megajándékozott streamerek közvetítéseiből kiderül, hogy ezúttal is sci-fi környezetben gyepálhatjuk egymást.  A Ubisoft Montréal alkotása Prisma Dimensions munkacímen készült, és egy tripla A kategóriás belső nézetű lövöldözős játék lett, mely végül Hyper Scape néven láthat napvilágot. Mint kiderült, a Call of Duty: Warzone-hoz és az Apex Legendshez hasonlóan, ez is „free to play” modell keretében lesz elérhető, és bár PC-n debütál, ha minden igaz, idővel a két nagyobb konzolon is tiszteletét teszi, méghozzá teljeskörű crosspaly támogatás kíséretében. Az újdonságot azonban nem csa
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...