fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 27

NAV-végrehajtás alatt a Hundub közösségi oldal

Rövid életűnek bizonyult az új magyar közösségi platform, az adóhivatal kapcsolta le a villanytAz adóhivatal rátenyerelt a piros gombra, ennyi volt a Hundub.

Múlt év végén nem kis meglepetést okozott a Hundub projekt felbukkanása, mely hat évvel azután próbálkozott egy magyar közösségi oldal létrehozásával, hogy a legendás iWiW végleg bezárta a kapuit. Ezt az ambíciót már a kezdetekkor is sokan megmosolyogták, hiszen a Facebook, a Twitter és más médiaóriások árnyékában alapvetően halálra ítélt ötletnek tűnt. Az üzemeltetők hangzatos ígéretekkel jelentkeztek, ám nem egészen egy évvel a start után nagyon úgy tűnik, hogy az oldal máris csúfos véget ért.


Ahogy az előre sejthető volt, Hundub közösségi oldalnak nem sikerült éppen zökkenőmentesen indulnia, hiszen nem csak maga az oldal kapott bőséges mennyiségű kritikát, de a tulajdonosi háttér is hamar a sajtó hasábjain találta magát. Míg az ügyvezetőként és alapítóként bemutatkozó Pál Csabát főleg szakmai tapasztalatlansága és az erős pénzügyi háttér hiánya miatt emlegették, addig sokkal rosszabb visszhangot keltett a vállalkozás ködös háttérrel rendelkező másik fele, a közép-amerikában bejegyzett Murmurati Limited, melyet a média alaposan ízekre szedett. A legnagyobb gond aligha az volt, hogy a platform magyar gyökerei megkérdőjelezhetővé váltak, sokkal inkább az keltette jogos aggodalmat, hogy a Rácz Mihály nevű magyar képviselőjük számos befuccsolt vállalkozást tudhatott maga mögött, a bíróság pedig 2016-ban öt évre eltiltotta a cégvezetéstől. A tulajok végül igyekeztek rövidre zárni a kérdést, a rejtélyes második fél ugyanis már februárban kihátrált a projektből. Papíron tehát Pál Csaba maradt az egyetlen tulajdonos, aki be is jelentette, hogy a platform a továbbiakban közösségi finanszírozásból szeretné fenntartani magát.

A cenzúrátlanság miatt a politika is hamar lecsapott a lehetőségre. (Pál Csaba, alapító - YouTube)


A Hundub egyik, ha nem a legnagyobb ígérete a teljes cenzúramentesség volt, mely nem meglepő módon számos kétes figurát is odavonzott. Itt elsősorban nem a szólásszabadságot furcsán értelemző felhasználókra, sokkal inkább valódi bűnözőkre gondolunk, melyre ráadásul egy súlyos biztonsági hiba derített fényt. Ahogy az februárban kiderült, a Facebook dizájnját mímelő oldal technikai szinten meg sem közelítette riválisát (az alapjait az iSocial nevű blogmotor szolgáltatta) és egy olyan biztonsági rés tátongott rajta, melyen keresztül az összes olyan kép megtekinthető volt, amit az oldal felhasználói valaha elküldtek egymásnak. Ez egyfelől elkeserítő mértékben sértette a személyiségi jogokat, ám emiatt sajnos az is kiderült, hogy a regisztrálók között pedofil tartalmak is gazdát cseréltek, ami miatt rendőrségi nyomozás is indult. A „kis magyar közösségi média-történelem” újabb fejezete tehát nem éppen a dicsőség lapjait írta, de az sem volt túl jó jel, hogy a viszonylag szűk magyarországi bázist kiszolgáló felület többször is elérhetetlenné vált.

Szép reményekkel ás állandó kritikával indult.


A napokban pedig ismét arról olvashattunk, hogy a hundub.com begépelése után az oldal nem jelenik meg, és friss hírek szerint már nem is nagyon fog. A csütörtök óta elérhetetlen közösségi térről ugyanis az mfor.hu kiderítette, hogy az üzemeltető valószínűleg nem véletlenül nem reagál a híroldalak megkereséseire, ugyanis a Hundub Kft. feltűnt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán, mint végrehajtás alatt álló cég. A cégellenőrző szerint a NAV valójában már július 5-én közzétette a végrehajtási eljárásról szóló tájékoztatást, mivel a cég július 2-án megszerezte a nem túl bíztató "áfa bevallást be nem nyújtó adózó" minősítést. Mint kiderült, a múlt augusztusban bejegyzett Hundub Kft. már a 2020-as évet is 3.6 millió forintos adóssággal zárta, és ez persze egy friss vállalkozás beindításakor nem is lenne olyan meglepő, ám úgy tűnik, hogy a próbálkozás tényleg nem jött össze. A hivatal titoktartási kötelezettség miatt nem részletezi a hasonló eseteket, de azt korábban megerősítették, hogy: "amennyiben valamely adózó a (...) közzétett listán szerepel, az adóvégrehajtást tényként kell kezelni".

Komolytalan próbálkozás volt, rövid életű lett a Hundub közösségi oldal (Kép: 24.hu)


A Hundubot valószínűleg kevesen siratják majd, mindenesetre érdekes színfolt volt, mely leginkább amatőr megvalósítása és gyors bukása miatt maradhat majd meg az internetezők emlékezetében.

2021. 08. 27

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Laci19
Én azt gondolom, mindenképpen jó lett volna egy magyar közösségi platform. Az IWIW is jó volt szerintem, bár én sosem használtam. Nyilván hibáztak az üzemeltetők is, komolyabb szaktudás kell ma már ehhez. De abban is biztos vagyok, hogy a hazai és nemzetközi baloldal is kivette részét a megbuktatásában. Éppen visza akarják szerezni nálunk a balos hatalmat, és ebben a külföldi baloldal is segíti őket. Szinte biztos, hogy azok a "pedofil" képek nem másról szóltak, mint hogy "fürdik a gyerek" vagy "édesen alszik". Szóval elég, ha kiskorúak vannak a képen hiányos öltözetben, vagy pláne anélkül, és az máris pedofil. Ezt alaposan túl van hypeolva manapság.
2021-09-01 17:23:45
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...