fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2020. 12. 21

Hundub néven új, magyar közösségi oldal indult

Az oldal megalkotói nem kevesebbet ígérnek, mint egy cenzúrától mentes közösségi platformotMegnyitotta kapuit az új magyar közösségi oldal.

Egészen elképesztő, hogy mi minden fér bele a 2020-as évbe, és talán már meg se kellene lepődnünk azon, hogy hat évvel az iWiW bezárása után ismét magyar közösségi oldal indul. A napokban elstartolt oldal megalkotói elég nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen a Hundub.com nem csak az elődeit bedaráló óriáscégekkel szeretne versenyezni, de egy fontos ígéretet is be kell tartania: a nagykutyákkal ellentétben ugyanis azt ígéri, hogy ez egy cenzúrától mentes felület lesz.

Hundub, röviden HD, az iWiW után újra a magyar piaccal próbálkozik.


Magyarországnak két saját közösségi oldala is volt a kétezres években, azokból is az iWiW vitte a legtöbbre, mely bár két évvel megelőzte a Facebookot, azonban túlélnie sajnos már nem sikerült. A gond érthető, a Facebook egy nemzetközi piacra szánt oldal volt, mely hamar kinőtte magát, az iWiW tervei a terjeszkedésre pedig ezután már nem jártak sikerrel. Érdekesség, hogy a konkurens myVIP még ma is elérhető, sőt, regisztrálni is lehet, de az talán nem véletlen, hogy még az oldal fejlesztői sem igazán foglalkoznak a saját platformjukkal. A Hundub három fős alapítógárdája sem a semmiből érkezett, hiszen korábban kísérleti jelleggel üzemeltettek egy kisebb közösségi oldalt, mely állítólag elég pozitív visszajelzést generált egy nyilvános változat beindításához. Nem is bíztak semmit a véletlenre, a regisztrációt követő első belépéskor ugyanis az az érzésünk lehet, mintha egy pár évvel korábbi Facebookot látnánk. A fejlesztők nemes egyszerűséggel átvették a mindenki számára jól ismert dizájnt, így az oldal egyelőre a klasszikus „régi Facebook” áramvonalasított, letisztult, alternatív változatának tűnik, bár elvileg azért ennél többet is kínál.

Az első lépések


Először is megpróbálja megnyerni azokat, akik imádnak novella hosszúságú bejegyzéseket szerkeszteni, így a Hundub egyben blogként is funkcionál, ahol bárki kiélheti kreativitását, írhat cikket, vagy vezethet nyilvános naplót, és mindezt persze meg is oszthatja a közösséggel. Ezen felül nem kell beérnünk a posztmodern kor legértékesebb valutájával, a like-kal sem, ugyanis itt egy jutalomrendszerrel is találkozhatunk. A megosztásaink és hozzászólásaink után automatikusan pontot ír nekünk jóvá a rendszer, melyeket majd az oldal belső nyereményjátékában használhatunk fel. Az látható, hogy igyekeztek minél több funkciót bevetni, így nem maradt el a társkereső opció sem. Ez nem olyan, mint amit nemrég a Facebook indított, inkább az öreg myVIP megoldására emlékeztet, tehát nem külön fülön érjük el, viszont a személyes beállítások között bármikor bekapcsolhatjuk. Hogy a Hundub pontosan milyen módon igyekszik nekünk párt találni, az még nem egészen világos, mindenesetre a beállításaink alapján elvileg maga az oldal küld majd javaslatokat.

Természetesen Dark mode nélkül egy lépést sem.


Az új kezdeményezés persze nem kerülte el a sajtó figyelmét sem, a leggyorsabb pedig az azonnali.hu szerkesztősége volt, mely fel is kereste néhány kérdéssel az oldal ötletét szállító Pál Csabát. Elmondása szerint a projektért hárman felelnek, a Hundub név pedig a Hungarian (Magyar) és a kettős jelentésű Dub (méhkas, a filmek esetén pedig magyar hang) házasításából született meg. A legégetőbb kérdés persze mégiscsak az, hogy mi kell ahhoz, hogy 2020-ban valaki saját közösségi platformmal próbálkozzon, amikor a piacot Facebook és Twitter kaliberű cégek uralják. „Borzasztóan elegünk volt abból, hogy a Facebook csak úgy, ok nélkül törölt mindenkit” – hangzott a válasz. Hangsúlyozták, hogy politikai ellentétek miatt itt senkit nem korlátoznak majd, határokra azonban mindenhol szükség van, így például az olyan szélsőséges megnyilvánulások, mint az állatkínzás, itt is tabunak számítanak majd, és nem tűrik meg az önkényuralmi jelképek használatát sem. Utóbbi talán elkeserítő lehet bizonyos csoportoknak, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy a magyar büntetőtörvénykönyvben egyértelműen szerepel, hogy az önkényuralmi jelképek használata itthon büntethető, egy nyilvános oldal üzemeltetői pedig legyenek bármilyen szabadelvűek, ha hosszabb távra terveznek, érthető módon nem szeretnének ilyesmivel foglalkozni. A próba jelleggel üzemeltetett oldalukból azt a tanulságot szűrték le, hogy sokan nyitottak lennének egy Facebookhoz hasonló oldalra, bár az sajnos nem derült ki, hogy valójában hány aktív felhasználójuk volt az alatt az egy év alatt. Az üzleti modelljük egyelőre nincs kőbe vésve, az viszont már kiderült, hogy egyelőre önerőből tartják fenn az oldalt, de idővel ők is azt tervezik, hogy reklámbevételekre támaszkodnak majd. Állításuk szerint folyamatosan dolgoznak és reagálnak a közönség jelzéseire, példa gyanánt pedig szóba került a távoktatással kapcsolatos fejlesztésük is, ám ezekről a tervekről többet egyelőre nem osztottak meg.

Hat nap után érték el az első ezer regisztrálót.


Arra a kérdésre, hogy kiket szeretne megszólítani az oldal, Pál Csaba a következőt nyilatkozta: „A régi Nagy-Magyarország a cél. A határon túl élőket is szeretnénk belevonni ebbe, hiszen ők is magyarok. Szeretnénk egy kicsit összefogni ezt a társaságot, amit annak idején az iWiW is megpróbált.” Az iWiW amúgy nem véletlenül került említésre, ugyanis annak idején kifejezetten nagy dolognak számított, hogy a határon túli magyarok, például az Erdélyben élők is csatlakozhattak az oldal közösségéhez. 
Mindenképpen érdekes, és legalább annyira nagyra törő kezdeményezésről van tehát szó, mely egyszerre ígér cenzúrázatlan, de azért önkényuralmi jelképektől mentes közösségi teret. Kezdetben biztosan sokan tesznek egy próbát a regisztrációval, és egészen biztosan lesznek páran, akik aktívan keresik majd annak a bizonyos cenzúrának a határait, és már most nem irigylem az adminisztrátorok adathalász linkekkel és kéretlen promóciókkal való küzdelmét.

Hat nappal az indulás után már túl voltak az első ezer regisztrálón, tegnap pedig a kétezren, és úgy tűnik, hogy egyelőre még reagálnak a felhasználói kommentekre, ám már most megkezdődött a küzdelem. A gratulációkon túl az is látható, hogy sokan kételkednek az oldal függetlenségében, vagy egyszerűen nem veszik komolyan a kezdeményezést. Hogy az alkotók sikerre vihetik-e az új közösségi oldalt, az még erősen kérdéses, de van egy olyan sejtésünk, hogy még hallani fogunk róla.

Források: hundub.com, azonnali.hu

2020. 12. 21

Videón is bemutatkozott a megújult GTA trilógia
A novemberi bemutató előtt rövid látványbemutatót kapott a három klasszikus GTA
Bár a korrektség talán úgy kívánná, hogy klasszikusként az eredeti, madártávlatból játszható Grand Theft Auto-ra hivatkozzunk, az éppen felújításon áteső 3D-s epizódok több szempontból is rászolgáltak a játékosok megbecsülésére. Aki 2001 után született és már csak a legújabb részekkel találkozott, vagy látta ugyan őket, de valahogy mégis kimaradt számára, hogy milyen is volt egy új korszak kezdete, az hamarosan egy kellemes ráncfelvarráson átesett csomaggal pótolhatja be az elmaradást.
Nem olyan rég kiderült, hogy három népszerű GTA epizód is eltűnik a digitális forgalmazásból. No persze a Rockstar Games-nél nem őrültek meg, pusztán hivatalosan is bejelentették az utóbbi idők egyik legbénábban titkolt videojátékos hírét, miszerint a trilógiaként is emlegetett három epizód modernizált változatokat kap. Végül kiderült, hogy az eredeti és külön tételekként forgalmazott részek helyét hamarosan egy felújított csomag veszi át, mely a jövőben már egyben kínálja a nyílt világú akciójátékok lázát beindító címeket. A 2001 és 2004 közötti időszakot lefedő, három nagy GTA felújított kiadása pedig több változással jár, mint azt sokan sejtették, és emiatt persze nem maradnak el az elégedetlenkedő hangok sem. Tény, hogy aki eddig valamiért eredeti formában nem szerezte be őket, annak ezután nehéz dolga lesz, aki pedig nem szívesen fizetné ki egy új játék teljes árát három, nagyjából 20 évvel ezelőtti
Az Intel szerint is elhúzódik a globális chiphiány
Távol van még a chiphiány vége az Intel vezetősége szerint
Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója tagadhatatlanul új lendületet hozott az amerikai chipgyártó vállalat számára, és bár rendszeresen vállal interjúkat és tesz nyilatkozatokat, megszólalásaiban nem kizárólag olyasmit mond, amit a közönség hallani szeretne. Csütörtökön késő este a CNBC-nek elmondta, hogy nem számít arra, hogy a félvezetőhiány 2024-nél korábban megszűnik. "Most vagyunk a legrosszabb időszakban, jövőre minden negyedévben, fokozatosan fog javulni, de 2023-ig nem lesz egyensúlyban a kereslet-kínálat" – idézték Gelsingert. A vállalat a harmadik negyedéves eredményei éves összehasonlításban 5 százalékos árbevétel-növekedést mutattak a DCG (adatcenter) és IoTG (a dolgok internete, avagy az okoseszközök összekötéséből születő hálózatok) üzletágak erős keresletének köszönhetően, még a rendkívül korlátozott iparági kínálati környezet ellenére is. "A harmadik negyedéves bevétel 18.1 milliárd dollár volt, ami kissé elmaradt az előrejelzésünktől a szállítási és ellátási korlátok miatt, amelyek hatással voltak az üzletágainkra" – mondta George S. Davis pénzügyi igazgató egy közleményben, aki azt is bejelentette, hogy 2022 májusában nyugdíjba vonul az Inteltől.
A harmadik negyedévben a vállalat 9.9 milliárd dollár készpénzt termelt a működésből, és 1.4 milliárd dollár osztalékot fizetett. A vállalat ezzel együtt magabiztosan jelenthette ki, hogy a PC-üzletágában továbbra is erős a kereslet,
Befutottak a Windows 11-es AMD hibák javításai
Az AMD és a Microsoft is megerősítette, hogy kiadták a Windows 11-es AMD problémák javítását
A napokban olvashattunk róla, hogy közeleg a teljesítménycsökkenéshez vezető két hiba egyikének javítása, amely a játékra alkalmas CPU-k számára is nagy fontossággal bírhat. Az első javítás az AMD-től érkezett egy chipkészlet-illesztőprogram formájában, amely az UEFI CPPC2 vezérlőjét javítja, amely a szálak megfelelő magokhoz való irányításáért felelős. Természetesen minden Windows 11 platformon lévő felhasználónak azonnal érdemes frissítenie az új javításra az AMD honlapján keresztül. A második javításért a Microsoft felelős, mely időközben szintén megérkezett egy Windows-frissítés formájában. Ahogy azt korábban leszögezték, a hibák minden Windows 11-kompatibilis AMD processzort érintenek.
Az első javítás az AMD UEFI CPPC2 (Collaborative Power and Performance Control 2) funkcióját javítja, amely az "előnyben részesített mag" technológiaként is ismert, és amely segít az operációs rendszer számára, a könnyű szálakkal végzett munkát a chip leggyorsabb magjaira irányítani. Az AMD szerint a probléma ugyan mindegyik AMD CPU esetén jelentkezhet, de a teljesítménycsökkenés valójában a nyolcnál több maggal és 65 W-os és annál nagyobb TDP értékkel rendelkező chipeknél lehet a leginkább észrevehető, a ma kiadott javítás viszont ezeket a problémákat is orvosolja. Végül tegnap a Microsoft is bejelentkezett a saját javítócsomagjával, az általuk vállalt frissítés pedig javítást tartalmaz a
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...