fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Milyen számítógépet vegyek a gyereknek, amin jól fut a Fortnite?
F1 2018 - ingyenes a száguldó cirkusz digitális változata
240 Hz-es és 165 Hz-es AOC AGON monitorok érkeznek
A TikTok és a WeChat is az USA tiltólistáján, Kína tiltakozik
Az Intel leiskolázza az AMD-t? Vagy mégsem? Jóképességű szerelők akcióban.
Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Piramis PC? AZZA Pyramid Mini 806
Ingyenes lesz a Halo Infinite multiplayer
10 milliárd dollárnyi netközvetítő műholdat lő fel az Amazon
Nem frissítjük szívesen a Windowsunkat
Nagy Twitter hack - őrizetben egy 17 éves fiú
Az új BE kiadás lefarag a Sapphire Pulse 5700 XT árából
Irodai "Gamer" 110 ezerért, 3 játékteszttel (Fortnite, CS: GO, Valorant). Joakim megmutatja
2019. 09. 16

IT hírek 09.16. - Ütős Navik, USB4, X570 kicsiben, Ryzen és Radeon frissítések

Igazán ütős NAVI-kat hoz a Sapphire és az MSI

A NITRO+ OC igazi szörnyetegnek ígérkezik


Az általunk is tesztelt SAPPHIRE RADEON RX 5700 PULSE igazán jól sikerült, és hamarosan érkezik a még robusztusabb RX 5700 XT NITRO+ OC. A hűtés vaskosabb, magasabb mint a PULSE esetében, és láthatóan hosszabb mint a nyomtatott áramkör, továbbá a szériára jellemző három ventilátorból a középső nyolc, a két szélső viszont tíz centiméteres. A tuning kártya két 8 tűs PCI Expressz csatlakozót kapott, és a VRM is ütősebb lett. A csatlakozók nem okoznak majd meglepetést, a videojelet két DisplayPort 1.4, és két HDMI 2.0b közvetíti. Az órajel és tuning mértéke még nem ismert, viszont az ígéretek szerint már a napokban elrajtolhat a kártya, vételára pedig kb. 160 000 Ft lesz.

Két ventivel is halk és csendes a GAMING X


Halk és hűvös az eddigi leggyorsabb MSI RX 5700 XT GAMING X. Az MSI megmaradt a két ventilátoros megoldásnál, a 7. generációs Twin Frozr hűtés pedig a tesztek szerint rendkívül hatékony, és terhelés alatt is 70 fokon tartja a kártyát. Az alap órajel 1730 Mhz, a maximális Boost viszont akár 2025 MHz, így kb. 6%-kal gyorsabb mint egy RTX 2070, és csak 4%-kal marad el a leggyorsabb Radeon VII-től. A 297 x 85 x 140 mm-es méretekkel rendelkező kártya szintén két 8-tűs tápcsatlakozót kapott, a kimenetek elosztása azonban egy kicsit más mint a Sapphire esetében, ugyanis három DisplayPort 1.4, és egyetlen HDMI 2.0b csatlakozó elérhető. A kártya a külföldi teszteken jól szerepel, az ára pedig kb. 135 000 Ft + ÁFA lesz.

Növekszik a Ryzenek hatékonysága

Az AMD folyamatosan dolgozik a stabilitáson, és végre a Microsoft is beszállt.


Míg az AMD a BIOS frissítésekbe ágyazott mikrokódok fejlesztésén ügyködik, idő közben a Microsoft is komoly előrelépést tett. Az AMD több AGESA verziót is kiadott a Ryzen 3000 szériához, hogy javítsák a magas boost értékek elérését és stabilizálását. Jelenleg az 1.0.0.3-as mikrokóddal kapjuk a legmagasabb boost órajelet, az AB és ABB alverziókkal pedig valamivel alacsonyabbak a maximális órajelek, de hosszabb ideig tarthatók. A legfrissebb a Combo-AM4 1.0.0.3ABBA, mely a stabil boost mellett, az ígért maximális órajel gyakoribb elérését teszi majd lehetővé. A frissített BIOS-okra nagyjából két hét múlva számíthatunk.

A Microsoft szokás szerint nem siette el


Számos felhasználónak okozott gondot, hogy a Windows nem volt megfelelően felkészítve a Ryzen processzorokra. Az egyik legidegesítőbb jelenség a videós tartalmak közvetítése esetén mutatkozott, mivel még a legerősebb 3000-res CPU-val is képtelenség volt adatveszteség, és akadozás nélkül stream-elni. A mentőöv a Windows 1903-as frissítésével érkezett, mely tartalmazza a Windows feladatütemező Zen architektúrára optimalizált változatát, így akár egy hat magos Ryzen 5 2600-as processzorral is elérhető rezzenéstelen közvetítés, miközben a bemutatott játék is az elvártak szerint fut. A rendszerfrissítések telepítése amúgy is javasolt, de amennyiben Windows 10 felhasználók vagyunk ls Ryzen processzorunkkal streamelni szeretnénk, mindenképpen figyeljünk oda, hogy a legfrisebb csomag telepítve legyen.

Jön az USB4 és bonyolódnak a jelölések is

Akár 40 Gbps sávszélesség


Napvilágot láttak a Thunderbolt 3-ra építkező USB4 tulajdonságai, ám az új szabvány bevezetésére még egy kicsit várnunk kell. A technikai részletek között a legfontosabbnak talán a 40 Gbps-os adatátviteli sebesség tekinthető, mely USB Type-C kábelekkel válik kiaknázhatóvá. A csatlakozó már egészen biztosan kezelni fogja az USB 3.2, 2.0 és Thunderbolt 3 eszközöket is. Az USB-IF önellentmondásba is keveredett, hiszen korábban a szabvány nehéz kategorizálhatóságáról beszélt, és annak egyszerűsítését vetítette előre, aktuális lépésük viszont ennek szöges ellentéte. Biztosnak látszik az is, hogy a hivatalos megnevezés USB 4.0 helyett USB4 lesz, továbbá átnevezésre kerülnek a korábban használt verziók is.

A megfelelő sebesség eléréséhez tájékozódjunk vásárlás előtt


Az USB 3.0 és 3.1 helyére érkezik a 3.2, az eszközök közti különbséget pedig generációkkal jelölik, így a Gen1, Gen2 és Gen2x2 kategóriákat kell majd figyelnünk, melyek 5, 10, illetve 20 Gbps-os sebességet jelölnek. A kissé zavaros rendszert tovább bonyolíthatja, hogy a gyártók régi eszközök esetén megtarthatják a 3.0 és 3.1 számozást, a 3.2 megnevezés használatára csak új hardverek esetén kötelesek. A felosztás módja az új verzióra is érvényes, az USB4 Gen2x2 jelölés 20, a Gen3x2 a maximális 40 Gbps-ot jelenti. Míg a 3.2-es eszközök még idén elbukkanhatnak, az USB4 inkább jövőre várható, elterjedése pedig 2021-ben valószínű.

Aprócska X570 lapok az Asustól

Apró, de bírja a strapát


Az idei Computexen tizenkét új X570-es alaplapját is bemutatta az Asus, ezek közül két felső kategóriás darab hamarosan forgalomba is kerül. A ROG Strix X570-I egy Mini-ITX lap, míg az ASUS ROG Crosshair VIII Impact egy igazi tuningra szánt eszköz, és a kevésbé gyakori Mini-DTX formátumot kapta. Méretbeli különbséget csak magasságukat összehasonlítva találunk, továbbá mindkettőn megtalálható lesz a Bluetooth 5.0 és Wi-Fi 6, IGP-vel szerelt processzorunk pedig DisplayPort 1.4, és HDMI 2.0 csatlakozón keresztül kommunikálhat monitorunkkal.

Tenyérnyi tuning


Az X570-es chipsetnek köszönhetően PCI-Express 4.0 foglalat is az alapfelszereltség részét képezi, és hogy ezt már megszokhattuk az új szériánál, terhelés esetén nem maradunk aktív hűtés nélkül, hiszen ventilátorokat is zsúfoltak az aprócska PCB-kre. A felhasználók eközben továbbra is várják, hogy az új lapkészlet mérsékelt árú modelleken is megjelenjen, a két lap viszont továbbra is a drágább termékek sorát bővíti. A VIII Impact nagyjából 150 000 FT, a Strix pedig 110 000 Ft körüli áron indul majd.

Kellemes újdonságokat hoz az új Radeon Software

Plusz 16%, ha Navi kártyánk van


Már elérhető az új 19.9.2.-es Radeon Software, mely nem csak a Radeon RX 5700-as kártyák, de a korábbi RX szériák tulajdonosainak is hozott érdekességeket. A Borderlands 3 a napokban jelent meg, a rajongók pedig biztosan hallották, hogy az alkotók, ezúttal az új AMD termékekre fektették a nagyobb hangsúlyt a fejlesztés alatt. Az új verzió tehát a Gearbox co-op lövöldéjéhez készült profilt is tartalmazza, mely az előző csomaghoz képest további 16%-os teljesítménynövekedést nyújt, RX 5700 kártyák esetén. 
Egyéb NAVI-hoz köthető frissítések is érkeztek, így többek között fixálták az Enhanced Sync használatakor jelentkező szofver- és rendszerösszeomlásokat, a 75 Hz-es monitorok sem maradnak 30 Hz-en V-Sync alatt, a ReLive alatt rögzített tartalmak hangja is rendben lesz, a Radeon vezérlőpult pedig nem vacakol többet, ha a magórajel megjelenítéséről van szó. 

Az összkép javul, a sebesség marad


Az AMD több szoftveres újdonsággal is előrukkolt, köztük a Radeon Image Shaprening funkcióval, mely mostantól RX 590, 580 és 570, illetve RX 480 és 470 szériás kártyákon is aktiválható, amennyiben az adott játék rendelkezik Vulkan, vagy DirectX 12 támogatással. Az AMD folyamatosan teszteli az API-kat és a hardvereket, így a későbbiekben nem csak az optimalizáció javulhat, de más kártyák is a listára kerülhetnek. Az Adrenalin 2019 Edition 19.9.2. az AMD hivatalos oldalán, ide kattintva elérhető.

2019. 09. 16

F1 2018 - ingyenes a száguldó cirkusz digitális változata
A Forma 1 versenyek hivatalos játékváltozata most pár napig ingyen beszerezhető Az autósportok egyértelműen legnépszerűbb alágazata a Forma 1, hiszen a futamok élő közvetítései világszerte milliókat vonzanak a készülékek elé, és itthon is mindig szépen megtelt a Hungaroring magyar érdeklődőkkel, még a masszív jegyárak ellenére is. Nem meglepő hát, hogy létezik belőle hivatalos játékváltozat is, és nehéz is lenne elképzelni, hogy más csapat nyerje el a készítés lehetőségét, mint az autós játékokban veteránnak számító Codemasters, akinek 1987-es negyedik munkája a Grand Prix Simulator volt, többek között Commodere 64-re. Az F1 szériát is már bő 11 éve hegesztik, és talán nincs is jobb promóciós módszer a júliusban megjelent F1 2020 népszerűsítésére, mint az alig 2 éves F1 2018, mely most bő két napon át ingyen beszerezhető. Szimulátor vagy könnyed arcade jellegű élmény? Egyik sem egészen, és valószínűleg pont a sportág népszerűsége okán nem mertek egyértelműen voksolni egyik, vagy másik irány mellett, hiszen ha egy végletekig részletes és aprólékos szimulációt készítenek, a befektetett idő és pénz valószínűleg csak egy szűk rajongói rétegnél talál otthonra, akiknek az elégedettsége sajnos üzleti szempontból nem igazán mérvadó, míg a nyélgázon is tökéletesen kanyarodó járgányok és az ellenfelek pályáról történő kipöckölése talán még a kiskorú rajongókat is kiakasztaná. Az F1 tehát inkább a sportág hátterének és körülményeinek változását nyomon követő darab, mely a szabályo
240 Hz-es és 165 Hz-es AOC AGON monitorok érkeznek
Az AOC izgalmas és fantasztikusan gyors gamer monitorokkal bővíti prémium kínálatát A 86 éves múlttal rendelkező kijelzőgyártó szinte minden árkategóriában képviselteti magát, így megtaláljuk a prémium szegmensben is, melyben a gamereknek az AGON névre keresztelt modelleket érdemes keresniük. A játékosoknak készített minőségi kijelzők színes skáláját most két újabb izgalmas árnyalattal bővítik, melyek egyike ezúttal is a kompromisszumoktól mentes sebességre koncentrál, míg a másik a színhűségre vágyóknak kínál magas képfrissítéssel bíró alternatívát. Két monitor két méretben, két különböző panellel és eltérő képfrissítéssel? Az AOC nem alibizett és mindjárt két teljesen eltérő monitort készített a 27 colos AGON AG273QXP, és a 25 colos AGON AG251FZ2E modellek képében. Elsőként vegyük a nagyobb testvért, hiszen egy 27 hüvelykes képátlóval megáldott darabról van szó, mely úgy teljesít 165 Hz-es képfrissítést, hogy egy 8 bites NANO IPS panel néz szembe velünk, méghozzá impozáns 2560x1440-es felbontással. Ebben az esetben tehát dicséretes színmegjelenítést is kapunk, hiszen az Adobe RGB színtér 98 százalékos pontossággal jelenik meg, az sRGB pedig 133 százalékos lefedettséget élvez. A korrekt 350 nites fényerőhöz 1000:1 arányú kontraszt társul, a játék alatt igényelt sebességet és folyamatosságot pedig 1 milliszekundumos GtG (szürkéből szürkébe) válaszidő, és AMD FreeSync Premium technológia garantálják. A vaskos kávát nélkülöző keret természetesen alapvetőnek tekinthető, a
A TikTok és a WeChat is az USA tiltólistáján, Kína tiltakozik
Az Egyesült Államok mostantól nem üzletelhet a kínai ByteDance és a Tencent vállalatokkal Az utóbbi hónapokban folyamatosan érkeztek a hírek az Egyesül Államok és Kína közti huzavonáról, és a Huawei és a ZTE totális bojkottja után újabb kínai nagyvállalatok kerültek amerikai célkeresztbe. Az aktuális kiszemelt ezúttal a 2.2 milliárd felhasználót mozgató TikTok videós alkalmazás, és az appot tulajdonló ByteDance nagyvállalat, melyeket ismételten adatvédelmi és nemzetbiztonsági aggályok ürügyén vontak vizsgálat alá. Most csütörtökön azonban pont kerülhetett az ügy végére, és bár a Microsoftos felvásárlás még nem biztos, hogy elmarad, a Trump kormányzat meghozta döntését és a végleges tiltás mellett voksolt. Ahogy arról már korábban szó volt, Donald Trump amerikai elnök kilátásba helyezte a TikTok kitiltását Amerikából, majd némileg megenyhült, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a Microsoft kivásárolja a kínai céget, az alkalmazást üzemeltető alvállalat kritikus részéből. A tárgyalások meg is kezdődtek, ám Kína továbbra is tagadta, hogy visszaélne az amerikai felhasználók adataival, és tiltakozott a lehetséges tranzakció ellen. Végül Trump beváltotta ígéretét és csütörtökön valóban aláírta a nyilatkozatot, mely nem csak az országhoz kötődő cégek, de az amerikai polgárok számára is megtiltotta a kínai vállalatokkal történő együttműködést. A többesszám pedig egyáltalán nem véletlen, ugyanis a feketelistára egy olyan tekintélyes üzleti szereplő is felkerült, mint a jelenle
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...