fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 05. 05

Most 3800 Ft a Metro Exodus, az új RTX kiadással együtt

Holnap érkezik a Metro Exodus különleges RTX kiadása, mely teljesen ingyen jár a Humble Bundle oldalán akciósan beszerezhető alapjátékhoz

Két évvel ezelőtt jelent meg a 4A Games különleges hangulatú akciójátékának harmadik epizódja, melyről mi is egy kifejezetten pozitív hangvételű bemutatót készítettünk. A trilogiává bővült széria két epizódon keresztül vezetett végig bennünket a rejtélyes és sötét moszkvai metróhálózaton, hogy a folytatásban megnyissa előttünk a nukleáris csapás után ébredező külvilágot. Az életveszélyekkel és meglepetésekkel megtöltött területeket lenyűgöző vizuális minőségben tárták elénk, a realisztikus megközelítés pedig régen állt ilyen jól egy belső nézetű túlélő kalandnak. A zömében ukrán fejlesztőgárda azonban képes volt tovább emelni a tétet, ugyanis elkészítették alkotásuk továbbfejlesztett változatát, mely elődjével ellentétben 100 %-ban támogatja a sugárkövetési és a DLSS képjavító technológiákat.


A játék kiadója és az akciós játékokat havi előfizetés keretében kínáló Humble Bundle nem is időzíthették volna jobban aktuális akciójukat, mivel utóbbi pont akkor tűzte májusi csomagjának tetejére a Metro Exodust, amikor az megkapja Metro Exodus PC Enhanced Edition névre keresztelt különleges változatát. Az együttállás tehát több szempontból is különleges, de először nézzük meg, mit kínál az Enhanced Edition az alapjátékon túl. A fejlett verzió egy totálisan újraalkotott játékot takar, éppen ezért nem frissítésként, hanem önálló formában válik elérhetővé, ráadásul nem kell külön megvásárolni, elindításához ugyanis kizárólag az eredeti kiadás megléte szükséges, melyet bármikor beszerezhetünk. Sajnos ezen kívül szükségünk lesz egy még fontosabb összetevőre, méghozzá egy PC-nkben duruzsoló NVIDIA RTX, vagy Radeon 6700XT/6800XT/6900XT videokártyára.


Utóbbi megléte nem véletlenül nélkülözhetetlen, ugyanis az Enhanced Editiont az alapjaitól alkották újra, hogy képes legyen korábban nem látott mértékben kiaknázni a sugárkövetésben rejlő lehetőségeket. Tehát aki korábban nem csapott le legalább egy RTX 2060-ra, esetleg várja, hogy a jelenlegi árak és készletek végre emberi mércével is elfogadhatók legyenek, annak egyelőre be kell érnie a 2019-es változattal. Bár az Exodus egy volt azon ritka címek között, melyek Ray Tracing opciókat kínáltak, mely valóban tovább emelt a látvány minőségén, ám a sugárkövetés valójában nem volt teljes. Nem úgy az új kiadás, melyről a Digital Foundry készített egy részletekbe menő bemutatót, mely alaposan felcsigázta még azon játékosokat is, akik alapvetően nem feltétlenül érdeklődtek a posztapokaliptikus környezetben tett kirándulás iránt.


Mielőtt rátérnénk arra, hogy miként élhetünk a leárazás lehetőségével, érdemes kitérni néhány apró részletre. Az új kiadás adatlapjára tévedve láthatjuk a leggyakrabban feltett kérdéseket a játék futtatását illetően. Először is fontos, hogy az önálló Enhanced verzió csak sugárkövetést támogató kártyával működik, és kizárólag Windows 10-en fut, igaz, a Mac és Linux rendszereken kiskaput jelent a Geforce NOW szolgáltatás, mellyel akár egy régi laptopon is átélhetjük az élményt. Az újdonság egyik legnagyobb fegyverténye az RTX kártyák Nvidia DLSS 2.1 funkciója, mely a játékot alacsonyabb felbontáson futtatja, majd felskálázza azt az általunk kívánt magasabb felbontásra. Erre hatalmas szükség is lesz, hiszen az így nyert extra képkockákat gyorsan be is áldozza a sugárkövetés oltárán, cserébe még közepes beállítások esetén is élvezhetjük a valósághű fényhatásoktól megrészegült atmoszférát. A felújítás érinti a The Two Colonels és Sam’s Story kiegészítőket is, így ezekkel együtt nagyjából 80 GB, nélkülük pedig kb. 72 GB szabad tárhelyre lesz szükségünk.


Az említett akciót a Humble Bundle kínálja, mely ebben a hónapban 10.61 eurót, vagyis 3800 Ft-ot kér az aktuális játékválogatásért. Az összeállítás az Exoduson kívül tartalmaz még pár érdekességet, például a közelmúltban megjelent Hellpoint című Souls-like sci-fi játékot, de természetesen a mérsékeltebb kihívásra és könnyed szórakozásra vágyó vásárlók is találhatnak maguknak szimpatikus darabokat az összesen 12 címet tartalmazó kosárban. Ez az összeg kifejezetten barátságos, azonban egy fontos részletet nem árt észben tartani! Ez alapvetően egy előfizetéses csomag, mely más hasonló szolgáltatásokhoz hasonlóan minden egyes hónapban automatikusan megújítja magát, ami azzal jár, hogy kérdés nélkül leemeli bankkártyánkról a 10-20 euró közötti havidíjat. Pánikra semmi ok, ha tetszik az aktuális ajánlat, fizetés után szépen beaktiváljuk a Steam fiókhoz tartozó termékkulcsokat, majd a megfelelő menüpontban bármikor lemondhatjuk az előfizetést, melyhez itt találunk képekkel is illusztrált segítséget. Fontos, hogy ezeket a beállításokat csak aktív előfizetés esetén érhetjük el, aki viszont szimpatikusnak találja ezt a modellt, az nem csak a havonta megújuló meglepetés válogatást, de számos egyéb vásárlási kedvezményt is kaphat az oldalon elérhető játékokból, szoftverekből és egyéb digitális termékekből.

A májusi Humble Monthly lemondására egészen június 29-ig van lehetőségünk, így valószínűleg senki sem fut majd ki a határidőből, a 11 másik játékkal karöltve beszerezhető Metro Exodus pedig akkor is egy látványos és izgalmas darab, ha a sugárkövetés számunkra egyelőre nem opció.

2021. 05. 05

Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Hamisított termékeket szülhet az általános chiphiány
Az iparági elemzők szerint tömegével bukkanhatnak fel a hamisított hardverek
Mind tapasztalhattuk már, hogy amint valamilyen divat üti fel a fejét, a világ összes gyártója hasznot próbál húzni belőle, legyen az egy nagyobb sportesemény, egy világsikert elérő mozifilm, vagy épp egy olyan probléma, mint a járvány. Utóbbi esetében először a fertőtlenítők és maszkok váltak tömegtermékké, majd a hardverpiacra gyakorolt hatása is egyre kellemetlenebb jelenségeket szült. Ahogy egyre több lett a szájmaszk, és egyre kevesebb a videokártya, a hamisítók egy másik rétege ismét gyülekezni kezdett, hogy a piacot silány minőségű, vagy működésképtelen termékekkel árasszák el.
Legalábbis erre figyelmeztet minket a ZDNet, melynek elemzői arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan egyre több gyártó fogadhat olyan alkatrész-utánpótlást, melynek minősége leginkább a kínai webáruházak rettegett, hamisított PC-s komponenseinek színvonalát idézi. Sőt, a helyzet valójában ennél is rosszabb lehet, hiszen a probléma egyik alapvető oka, hogy a hardverek és elektromos berendezések gyártói nem tudnak akkora mennyiségű félvezetőt felhajtani, amennyi a jelenlegi kereslet kiszolgálásához elegendő lenne. Nagyjából a válság kezdete óta a megszokottnál jóval nagyobb az elektronikus eszközök iránti érdeklődés, hiszen az egyszerű felhasználók és a cégek is nagy lendülettel kezdtek PC-ket, okoseszközöket, illetve játékkonzolokat vásárolni. Ahogy azt olvashatjuk, a Gartner elemzőcég szerint 2022-ig bőven kitarth
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Domonkos2007Gamer
Egyszerűen elképesztő hogy milyen gyönyörű grafikát tudtak adni ennek a játéknak. 100% hogy meg fogom venni!
2021-05-06 08:26:52
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...