fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Vége a kivédhetetlen emelt díjas hívásoknak?
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
2018. 11. 22

Ránézel, és be akarod lakni - Z9 Neo gépház bemutató

Meglátod ezt a gépházat, és nehéz nem arra gondolni, milyen lenne belakva, kék fényeket halkan kavaró ventilátorral, havas tájra néző ablak előtti íróasztalon. A Zalman Neo Z9 olcsó és impozáns, sok vásárlónk inkább a feketét veszi, de így télen érdemes inkább a fehéret kipróbálni.

A nagy és drága gépház nem mindenkinek való – a felhasználó gyakran helytakarékos és olcsó megoldást keres. A Zalman Z9 Neo azonban kivételes helyzetben van. Annak ellenére, hogy termetre magas, alacsony az ára. Sokoldalú kialakítású, és van benne elég hely, hogy beszereljük a legnagyobb teljesítményű berendezéseket. Van az úgy, hogy megvesszük a nagyon drága konfigurációt, de a gépházon akarunk spórolni, ilyenkor is jó választás a Zalman Z9 Neo. Megjön a várva várt gépház, és így néz ki a doboz:

Az egyszerű karton csomagolás alap információkat tartalmaz, emellett igen látványos rajta a fehér gépház képe, aminek kivételesen nem csak a kontúrját láthatjuk, hanem teljes szín(telenség)ében pompázik.

Aztán lenyitjuk a doboz tetejét, itt már látható, hogy a karton alatt a Z9 Neo rendesen be van csomagolva: habszivacs védi a gépházat a postástól, emellett további nejlon csomagolás is került rá, ez védi az ujjlenyomatoktól és kisebb karcoktól.

A Z9 Neo dobozában csak a legalapabb dolgok vannak mellékelve, emiatt maradt alacsony az ár. Megtaláljuk a szereléshez szükséges eszközöket, a kábelkötegeket, és egy szerelési útmutatót.

Külsőségek

A Zalman Z9 Neo méretre elég nagy, de mégis kisebb, mint a hasonló hűtési teljesítményre tervezett gépházak. 49 cm magas, 20,5 cm széles és 48,2 cm mély. Némileg kisebb, mint a legnépszerűbb ATX házak – pl. a Cooler Master MasterCase 5 –, és a fehér változat annyiban tér el a feketétől, hogy külsőségre látványosabb - de a keretei továbbra is a feketék, valamint a belső része is egészen fekete.

Az előlap balról jobbra nyílik, emögött található két 5,25 meghajtó hely, valamint a gyártó vékony hangelnyelő réteggel vonta be az ajtó belső részét.

Az első panelben található egy szűrő, ennek eléréséhez a teljes előlapot el kell távolítani – amit könnyen megtehetünk, mert kialakításának köszönhetően egyszerűen lehúzható. Itt található egy műanyag szűrő, ami nem eltávolítható, sűrített levegővel kell tisztítani.

Az előlapi panel felső részén egy fekete műanyag lapon található az Input/Output felület. Balról jobbra haladva itt egy LED-gyűrűvel kivilágított bekapcsológombot látunk, egy kisebb és kerek reset gombot, két 3,5 mm-es jack csatlakozót, két USB 2.0 portot és két USB 3.0 portot. Utóbbiak esetében gumi dugókat is kapunk hozzá, ezek védnek a portól és egyéb szennyeződésektől.

A Zalman Z9 Neo hátoldalára nézve látható, hogy a tápegység alsó elhelyezésű lesz. A hátlap esetében gyári tartozék egy 120 mm-es elszívó ventilátor, a szerelési útmutató szerint azonban ez nem cserélhető le 140 mm-es ventilátorra. A hátlapon nincsenek nyílások kifejezetten kábelek vagy folyadékhűtés számára.

A Zalman Z9 Neo fedlapja is műanyagból készült, itt sem használtak fémet. Szellőzőnyílások találhatók a tetején és körbe oldalt, ezen a részen két ventilátor található, amelyek nem eltávolíthatók - kivéve a szellőzőnyílások fedrésze, aminek levétele a gyártó szerint javítja a hűtési teljesítményt.

Maga a gépház négy csúszásgátló gumitalpon áll. Az alsó légmozgás támogatására van egy szellőzőrács a tápegység helyénél, valamint egy műanyag szűrő a gépház hátoldalának alján, ami eltávolítható.

Szép, szép, de a lényeg a belső

A Zalman Z9 Neo esetében annak ellenére, hogy a külseje fehér, a belső rész egésze fekete maradt – beleértve a kábeleket is. Az alaplap rögzítése bronz, és az előlapi, valamint a hátlapi ventilátorok fehér színűek. A ház fekete festésén nem marad meg könnyen az ujjlenyomat, de nem is olyan bevonatú, amin egyáltalán ne maradna meg. Az alaplap rekesze elég nagy ahhoz, hogy könnyedén utólag beszerelhető legyen egy processzorhűtő anélkül, hogy az alaplapot el kellene mozdítani. A Zalman kibővítette az ATX alaplap beszerelésekor szokványos hozzáférési helyet, ezzel széleskörű kompatibilitást adva a háznak. Értelemszerűen ez a nyílás nem lesz teljesen fedve, ha mini-ITX alaplapot szerelünk be. A kábelek elvezetéséhez több nyílás is rendelkezésre áll.

A meghajtók beszerelésének lehetőségei igen széleskörűek. A Zalman Z9 Neo két 5,25”-os meghajtónak biztosít helyet, valamint négy 3,5” és hat 2,5”-os meghajtó szerelhető be. Ez egy maximális szám – két 2,5”-os meghajtó az alaplap keretére szerelhető, közvetlen az 5,25”-os rekeszek alatt. Két 3,5”-os vagy 2,5”-os meghajtó a tápegység helye mellett szerelhető be. Végül két 5,25”-os, 3,5”-os vagy 2,5”-os meghajtó beszerelhető az 5,25”-os rekeszekbe.

A 2,5”/3,5”-os meghajtók rekesze kicsit túlméretezett és műanyag ütközővel ellátott. A 3,5”-os meghajtó könnyedén illeszkedik, a 2,5”-osat azonban csavarral kell rögzíteni. Ami még érdekes, hogy az 5,25”-os rekeszek eltávolíthatók. Alapból az elhelyezkedésük nem akadályozza nagyméretű videokártya vagy hűtők behelyezését, de aki jobban személyreszabott házat akar, értékelni fogja ezt a lehetőséget, hogy a két rekesz egésze kiszerelhető.

A gépház tetejében két kék LED-del ellátott ventilátor kapott helyet, ezekkel együtt összesen öt, gyárilag szerelt ventilátorral érkezik a Z9 Neo. Ráadásul az alaplap felett rengeteg szabad hely marad, folyadékhűtéshez akár 28 mm vastag radiátor is beszerelhető.

Alulnézetből - a Zalman Z9 Neo felső része

A Zalman Z9 Neo rendszerterületén viszonylag kényelmesen elfér egy standard ATX formátumú rendszer, amihez beszerelhető 420 mm hosszú videokártya. Ennek annyi hátulütője van, hogy egy ekkora videokártya blokkolja a hozzáférést a 2,5” rekeszekhez (bár beszerelhető a kettő együtt), így előbb a videokártyát is ki kell venni, ha a 2,5”-os meghajtókat akarjuk kiszerelni/beszerelni. Bár legfeljebb 160 mm-es processzorhűtőt használhatunk, ebbe a piaci alternatívák tekintélyes hányada belefér, valamint a Zalman Z9 Neo lehetővé teszi a legjobb minőségű folyadékhűtő rendszerek beszerelését is.

Teljesítmény

A Zalman Z9 Neo kiváló hőkezelési képességgel rendelkezik, ezen a téren felülmúl jóval drágább és nagyobb gépházakat is; közéjük tartozik a Cooler Master MasterCase 5 és a Corsair 450D. Nem csak az egyedi hőkezelési dizájnnak – rengeteg és jól elhelyezett szellőzőnyílás -, hanem annak, hogy a Z9 Neo öt gyárilag szerelt ventilátorral érkezik, ezen felül lesznek még a processzor és videokártya ventilátorai, plusz az a hűtőberendezés, amit még beszerelünk. Öt alacsony sebességű ventilátor elég masszív légáramlatot tud kelteni, és ez nagyságrendekkel jobb hűtési teljesítményt nyújt, mintha egy vagy két erősebb ventilátor működne a házban.

Bár arra számítanánk, hogy öt gyárilag szerelt ventilátorral a Zalman Z9 Neo elég hangos lesz, a gyakorlatban egyáltalán nem ez a helyzet – hallható ugyan, hogy be van kapcsolva, de többek közt az előlapnál alkalmazott hangelnyelő borításnak köszönhetően nem éri el azt a zajszintet, aminél felfigyelnénk rá. Ezt segíti elő a gyárilag szerelt ventilátorok sebességprofilja is; maximális teljesítményük korlátozott, nem fognak túl gyorsan pörögni ahhoz, hogy nagy zajt csapjanak.

Ár-érték arány

A Zalman Z9 Neo nem csak impozáns megjelenésű, de kiemelkedő teljesítményű is, emellett csendes, könnyedén személyre szabható és olcsó. Az alacsony árszint megtartása különösen vonzó lehet azok számára, akik belépő szintű gamer rendszert akarnak építeni, de előfordul, hogy egy-egy drágább hardver megvétele mellett a gépházon spórolna a felhasználó. Utóbbi esetben a Zalman Z9 Neo abból a szempontból kiváló, hogy hasonló lehetőségek rejlenek benne, mint egy-egy drágább alternatívában, és mindössze annyi a különbség, hogy nem alumínium-vas szerkezetes a ház, a beépítési lehetőségek terén viszont nem kell kompromisszumot tenni.

A gépházban rengeteg lehetőség van a kábelek elrendezésére. Bár más, esetenként eléggé túlméretezett ATX házakhoz képest több százalékkal kisebb a Zalman Z9 Neo belső tere, ez némileg az alacsonyabb árhoz is hozzájárul, mégsem korlátozza le a beépítési lehetőségeket. A gyártó ott szorította le az árakat, ahol tudta; a gépház anyaga, mérete és elrendezése mind azt segíti elő, hogy más alternatívákhoz képest olcsóbban juthassunk hozzá, de ez ne a megbízhatóság rovására történjen. A Z9 Neo elég hatékony, az öt alacsony sebességű ventilátor hűtőteljesítménye felülmúl több drágább alternatívát is. Gamer rendszerekhez és rofesszionális felhasználásra is kiváló, az árát tekkintve pedig olyan lehetőséget nyújt, amit nehéz lenne felülmúlni.

NTG - PCX

2018. 11. 22

Vége a kivédhetetlen emelt díjas hívásoknak?
Anyagi értelemben többé nem fizetünk majd rá, ha fogadjuk egy ismeretlen telefonhívását  Világszerte ismert jelenségnek vethet véget hazánkban az Elektronikus Hírközlési Törvény (eht.) átfogó módosítása, mely július harmadikán került elfogadásra a parlament által. Az említett csalás lényege, hogy hívásunk érkezik, és a kijelzőn valamilyen idegen ország telefonszámát pillantjuk meg, melyről nem sejtjük, hogy valamilyen emeltdíjas szolgáltatással van egybekötve. A legrosszabb az egészben a kiszolgáltatottság, hiszen nem csak akkor kényszerítenek ránk extra költségeket, ha kíváncsiságból visszahívjuk az elmulasztott hívásban szereplő számot, de akkor is automatikusan megterhelik a számlánkat a kéretlen szolgáltatás árával, ha egyszerűen csak fogadjuk a hívást. Bár a gyanús hívásokat továbbra sem akadályozhatjuk meg, a továbbiakban nem kell félnünk, hogy tudtunk nélkül horribilis összeg megfizetésére köteleznek. A törvénymódosítás legfőbb szerepe, hogy az elektronikus hírközlő hálózatokra vonatkozó szabályozócsomagot a piac gyakori változásaihoz igazítsa. Elsősorban nem a felhasználók jogkörének kibővítéséről van szó, viszont visszaszorítaná az akaratlanul igénybe vett szolgáltatásokkal elért visszaéléseket. A többnyire fejletlen országokból indított, visszaélésre alkalmas szolgáltatást rejtő hívások miatt kiszámlázott meglepetés összegeket visszakaphatjuk, mivel a hatóságok kényszeríthetik a szolgáltatót a levont összegek visszatérítésére. Elvileg a visszatérítés a
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
248 milliárd dollár. Ekkorára rúg az Nvidia pillanatnyi - az összes befektető által meghatározott - számszerűsített értékéke.  A szilíciumszobrász nagyvállalat történelmi magaslatra ért el, mikor értékpapírjai a napokban 404 dollár fölé hágtak, ezzel lekörözve a korábban uralkodó Intelt. Igaz, hogy a 246 milliárdos második hely továbbra is egy nagyobb bevételt generáló vállalatra mutat, ám az Nvidia csütörtökön elért-, és azóta is javuló eredményére korábban nem volt példa. Míg az Intel idén már 2%-ot zuhant, az Nvidia részvénycsomagja fantasztikus 68%-os erősödést produkált, melyet nagyrészt az adatközpontokkal elért eredményeik, és hosszú távon értékesnek tartott fejlesztéseik indokoltak. Ezek alapján az Egyesült Államokban megkérdőjelezhetetlenül a legértékesebb chipalkotó céggé vált és világviszonylatban sincs szüksége szégyenkezésre, hiszen a szegmensben annak ellenére foglalja el a kiemelkedő harmadik helyet, hogy a gyártási folyamatokat valójában kiszervezi külsős partnereknek, és házon belül kizárólag a lapkák megtervezésére koncentrál. Ezzel szemben az Intel saját gyártósorokat üzemeltet, ugyanakkor az is igaz, hogy évek óta küzdenek nem csak a kereskedelmi mennyiség szinten tartásával, de az olyan új technológiákra történő váltással is, mint például a hadak útját megjárt 10nm-es csíkszélességen alkalmazott fejlesztések. Külön érdemes megemlíteni, hogy miközben a globális bevételeket tekintve az Intel továbbra is kimagaslik a tömegből, és az idén várt
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
A koronavírus pozitív irányba terelte a PC-s piac egyre apadó forgalmát  A gazdasági mutatók kíméletlen igazsága, hogy az otthoni számítógépek értékesítése évről évre alacsonyabb számokat mutat. Ez a tendencia egyáltalán nem meglepő módon az okostelefonok és táblagépek terjedésének tudható be, mely 2020 elején évek óta nem tapasztalt mélypontra helyezte a PC-s piacot, és az év további részéről sem olvashattunk biztató jóslatokat. Azonban aki azt gondolta, hogy a kialakult járványhelyzet csak még mélyebb szakadékba löki az ágazatot, az rosszul tippelt, a globális gazdaság által behúzott kézifék pont az informatikai cikkek értékesítésén nem éreztette negatív hatását, sőt, hosszú idő után szép növekedést eredményezett. Az év második negyedévének eredményeiről két vállalat, a Gartner (globális kutató- és tanácsadó cég), illetve az IDC (Interactive Data Corporation – pénzügyi és piaci elemző, tanácsadó vállalat) felmérései nyújtanak releváns képet, a két egybevágó tanulmány alapján pedig a piac végre egyértelmű növekedést könyvelhetett el. A csoportok más megközelítést alkalmaztak, így a Gartner eredményei a vásárlókhoz került termékek darabszámát mutatja, az IDC pedig a gyártótól a kereskedőkhöz kiszállított árumennyiségre koncentrált, ebből adódik a számbeli eltérés is, mely mindkét esetben szépen jelzi az emelkedést. A hat éve nem látott pozitív változást a Gartner „rövid távú fellendülésnek” nevezte, míg az IDC valahogy úgy fogalmazott, hogy „
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...