fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 26
Gyilkos páros - i7-9700K/RTX 2070 SUPER számítógép teszt
2019. 09. 24
Úthenger lábujjhegyen - 9900K/2080S számítógép teszt
2019. 09. 21
A furcsa ház, az élő fegyver és a lány - Control bemutató
2019. 09. 16
Hogy szuperál? RTX 2070 vs 2070 SUPER/Ryzen 7 3700X teszt
2019. 09. 13
Pulzus rendben - Sapphire PULSE RX 5700 és RTX 2060 SUPER OC teszt
2019. 09. 05
Tuningolt Navi egyedi hűtéssel? - MSI RX5700 MECH OC és Ryzen 5 3600 teszt
2019. 09. 04
Játék vagy munka? Mindkettő! - R9 3900X vs i9-9900K teszt
2019. 08. 15
Takarékos játékos kétszázezerért? - Ryzen 5 2600/GTX 1660 számítógép
2019. 08. 14
Vízerőmű egymillióért? i9-9900K/RTX2080 számítógép
2019. 08. 12
CPU egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 7 3700X és I9-9900K teszt
2019. 08. 07
Processzor egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 5 3600X/i9-9900K számítógépek tesztje
2019. 08. 05
XT vagy RTX? - RX 5700XT és RTX 2070/i9-9900K számítógép teszt
2019. 08. 02
Rágógumival a Nácik ellen - Wolfenstein Youngblood játékbemutató
Cikkek
2018. 11. 22

Ránézel, és be akarod lakni - Z9 Neo gépház bemutató

Meglátod ezt a gépházat, és nehéz nem arra gondolni, milyen lenne belakva, kék fényeket halkan kavaró ventilátorral, havas tájra néző ablak előtti íróasztalon. A Zalman Neo Z9 olcsó és impozáns, sok vásárlónk inkább a feketét veszi, de így télen érdemes inkább a fehéret kipróbálni.

A nagy és drága gépház nem mindenkinek való – a felhasználó gyakran helytakarékos és olcsó megoldást keres. A Zalman Z9 Neo azonban kivételes helyzetben van. Annak ellenére, hogy termetre magas, alacsony az ára. Sokoldalú kialakítású, és van benne elég hely, hogy beszereljük a legnagyobb teljesítményű berendezéseket. Van az úgy, hogy megvesszük a nagyon drága konfigurációt, de a gépházon akarunk spórolni, ilyenkor is jó választás a Zalman Z9 Neo. Megjön a várva várt gépház, és így néz ki a doboz:

Az egyszerű karton csomagolás alap információkat tartalmaz, emellett igen látványos rajta a fehér gépház képe, aminek kivételesen nem csak a kontúrját láthatjuk, hanem teljes szín(telenség)ében pompázik.

Aztán lenyitjuk a doboz tetejét, itt már látható, hogy a karton alatt a Z9 Neo rendesen be van csomagolva: habszivacs védi a gépházat a postástól, emellett további nejlon csomagolás is került rá, ez védi az ujjlenyomatoktól és kisebb karcoktól.

A Z9 Neo dobozában csak a legalapabb dolgok vannak mellékelve, emiatt maradt alacsony az ár. Megtaláljuk a szereléshez szükséges eszközöket, a kábelkötegeket, és egy szerelési útmutatót.

Külsőségek

A Zalman Z9 Neo méretre elég nagy, de mégis kisebb, mint a hasonló hűtési teljesítményre tervezett gépházak. 49 cm magas, 20,5 cm széles és 48,2 cm mély. Némileg kisebb, mint a legnépszerűbb ATX házak – pl. a Cooler Master MasterCase 5 –, és a fehér változat annyiban tér el a feketétől, hogy külsőségre látványosabb - de a keretei továbbra is a feketék, valamint a belső része is egészen fekete.

Az előlap balról jobbra nyílik, emögött található két 5,25 meghajtó hely, valamint a gyártó vékony hangelnyelő réteggel vonta be az ajtó belső részét.

Az első panelben található egy szűrő, ennek eléréséhez a teljes előlapot el kell távolítani – amit könnyen megtehetünk, mert kialakításának köszönhetően egyszerűen lehúzható. Itt található egy műanyag szűrő, ami nem eltávolítható, sűrített levegővel kell tisztítani.

Az előlapi panel felső részén egy fekete műanyag lapon található az Input/Output felület. Balról jobbra haladva itt egy LED-gyűrűvel kivilágított bekapcsológombot látunk, egy kisebb és kerek reset gombot, két 3,5 mm-es jack csatlakozót, két USB 2.0 portot és két USB 3.0 portot. Utóbbiak esetében gumi dugókat is kapunk hozzá, ezek védnek a portól és egyéb szennyeződésektől.

A Zalman Z9 Neo hátoldalára nézve látható, hogy a tápegység alsó elhelyezésű lesz. A hátlap esetében gyári tartozék egy 120 mm-es elszívó ventilátor, a szerelési útmutató szerint azonban ez nem cserélhető le 140 mm-es ventilátorra. A hátlapon nincsenek nyílások kifejezetten kábelek vagy folyadékhűtés számára.

A Zalman Z9 Neo fedlapja is műanyagból készült, itt sem használtak fémet. Szellőzőnyílások találhatók a tetején és körbe oldalt, ezen a részen két ventilátor található, amelyek nem eltávolíthatók - kivéve a szellőzőnyílások fedrésze, aminek levétele a gyártó szerint javítja a hűtési teljesítményt.

Maga a gépház négy csúszásgátló gumitalpon áll. Az alsó légmozgás támogatására van egy szellőzőrács a tápegység helyénél, valamint egy műanyag szűrő a gépház hátoldalának alján, ami eltávolítható.

Szép, szép, de a lényeg a belső

A Zalman Z9 Neo esetében annak ellenére, hogy a külseje fehér, a belső rész egésze fekete maradt – beleértve a kábeleket is. Az alaplap rögzítése bronz, és az előlapi, valamint a hátlapi ventilátorok fehér színűek. A ház fekete festésén nem marad meg könnyen az ujjlenyomat, de nem is olyan bevonatú, amin egyáltalán ne maradna meg. Az alaplap rekesze elég nagy ahhoz, hogy könnyedén utólag beszerelhető legyen egy processzorhűtő anélkül, hogy az alaplapot el kellene mozdítani. A Zalman kibővítette az ATX alaplap beszerelésekor szokványos hozzáférési helyet, ezzel széleskörű kompatibilitást adva a háznak. Értelemszerűen ez a nyílás nem lesz teljesen fedve, ha mini-ITX alaplapot szerelünk be. A kábelek elvezetéséhez több nyílás is rendelkezésre áll.

A meghajtók beszerelésének lehetőségei igen széleskörűek. A Zalman Z9 Neo két 5,25”-os meghajtónak biztosít helyet, valamint négy 3,5” és hat 2,5”-os meghajtó szerelhető be. Ez egy maximális szám – két 2,5”-os meghajtó az alaplap keretére szerelhető, közvetlen az 5,25”-os rekeszek alatt. Két 3,5”-os vagy 2,5”-os meghajtó a tápegység helye mellett szerelhető be. Végül két 5,25”-os, 3,5”-os vagy 2,5”-os meghajtó beszerelhető az 5,25”-os rekeszekbe.

A 2,5”/3,5”-os meghajtók rekesze kicsit túlméretezett és műanyag ütközővel ellátott. A 3,5”-os meghajtó könnyedén illeszkedik, a 2,5”-osat azonban csavarral kell rögzíteni. Ami még érdekes, hogy az 5,25”-os rekeszek eltávolíthatók. Alapból az elhelyezkedésük nem akadályozza nagyméretű videokártya vagy hűtők behelyezését, de aki jobban személyreszabott házat akar, értékelni fogja ezt a lehetőséget, hogy a két rekesz egésze kiszerelhető.

A gépház tetejében két kék LED-del ellátott ventilátor kapott helyet, ezekkel együtt összesen öt, gyárilag szerelt ventilátorral érkezik a Z9 Neo. Ráadásul az alaplap felett rengeteg szabad hely marad, folyadékhűtéshez akár 28 mm vastag radiátor is beszerelhető.

Alulnézetből - a Zalman Z9 Neo felső része

A Zalman Z9 Neo rendszerterületén viszonylag kényelmesen elfér egy standard ATX formátumú rendszer, amihez beszerelhető 420 mm hosszú videokártya. Ennek annyi hátulütője van, hogy egy ekkora videokártya blokkolja a hozzáférést a 2,5” rekeszekhez (bár beszerelhető a kettő együtt), így előbb a videokártyát is ki kell venni, ha a 2,5”-os meghajtókat akarjuk kiszerelni/beszerelni. Bár legfeljebb 160 mm-es processzorhűtőt használhatunk, ebbe a piaci alternatívák tekintélyes hányada belefér, valamint a Zalman Z9 Neo lehetővé teszi a legjobb minőségű folyadékhűtő rendszerek beszerelését is.

Teljesítmény

A Zalman Z9 Neo kiváló hőkezelési képességgel rendelkezik, ezen a téren felülmúl jóval drágább és nagyobb gépházakat is; közéjük tartozik a Cooler Master MasterCase 5 és a Corsair 450D. Nem csak az egyedi hőkezelési dizájnnak – rengeteg és jól elhelyezett szellőzőnyílás -, hanem annak, hogy a Z9 Neo öt gyárilag szerelt ventilátorral érkezik, ezen felül lesznek még a processzor és videokártya ventilátorai, plusz az a hűtőberendezés, amit még beszerelünk. Öt alacsony sebességű ventilátor elég masszív légáramlatot tud kelteni, és ez nagyságrendekkel jobb hűtési teljesítményt nyújt, mintha egy vagy két erősebb ventilátor működne a házban.

Bár arra számítanánk, hogy öt gyárilag szerelt ventilátorral a Zalman Z9 Neo elég hangos lesz, a gyakorlatban egyáltalán nem ez a helyzet – hallható ugyan, hogy be van kapcsolva, de többek közt az előlapnál alkalmazott hangelnyelő borításnak köszönhetően nem éri el azt a zajszintet, aminél felfigyelnénk rá. Ezt segíti elő a gyárilag szerelt ventilátorok sebességprofilja is; maximális teljesítményük korlátozott, nem fognak túl gyorsan pörögni ahhoz, hogy nagy zajt csapjanak.

Ár-érték arány

A Zalman Z9 Neo nem csak impozáns megjelenésű, de kiemelkedő teljesítményű is, emellett csendes, könnyedén személyre szabható és olcsó. Az alacsony árszint megtartása különösen vonzó lehet azok számára, akik belépő szintű gamer rendszert akarnak építeni, de előfordul, hogy egy-egy drágább hardver megvétele mellett a gépházon spórolna a felhasználó. Utóbbi esetben a Zalman Z9 Neo abból a szempontból kiváló, hogy hasonló lehetőségek rejlenek benne, mint egy-egy drágább alternatívában, és mindössze annyi a különbség, hogy nem alumínium-vas szerkezetes a ház, a beépítési lehetőségek terén viszont nem kell kompromisszumot tenni.

A gépházban rengeteg lehetőség van a kábelek elrendezésére. Bár más, esetenként eléggé túlméretezett ATX házakhoz képest több százalékkal kisebb a Zalman Z9 Neo belső tere, ez némileg az alacsonyabb árhoz is hozzájárul, mégsem korlátozza le a beépítési lehetőségeket. A gyártó ott szorította le az árakat, ahol tudta; a gépház anyaga, mérete és elrendezése mind azt segíti elő, hogy más alternatívákhoz képest olcsóbban juthassunk hozzá, de ez ne a megbízhatóság rovására történjen. A Z9 Neo elég hatékony, az öt alacsony sebességű ventilátor hűtőteljesítménye felülmúl több drágább alternatívát is. Gamer rendszerekhez és rofesszionális felhasználásra is kiváló, az árát tekkintve pedig olyan lehetőséget nyújt, amit nehéz lenne felülmúlni.

NTG - PCX

Cikkek
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
Ez alkalommal egy rendhagyó bemutatóra kerül sor, hiszen költséges konfigurációból nem kevés fordult meg műhelyünkben, és még az egymilliót jócskán meghaladó összeállítások sem ritka vendégek nálunk, ám ezúttal egy igazán egyedi vásárlói igényt sikerült teljesítenünk. A rendszer főbb elemei a consumer vonal csúcsát képviselik, de nem kirívóan különlegesek, hiszen többször is bemutatásra, vagy épp tesztelésre kerültek már. Ezúttal azonban az Intel jelenlegi csúcsprocesszorát, nem egy jól bevált Be Quiet! Dark Rock Pro 4 léghűtés, de nem is egy középkategóriás kompakt vízhűtés tehermentesítette, hanem egy egyedi, limitált szériás Thermaltake folyadékhűtéses rendszer, mely szilikon tömlők helyett, jóval kevésbé rugalmas, ám annál stílusosabb és látványosabb merev csöveket használ. A cikk ezúttal nem a játéktesztekről szól, inkább csak bemutatja a konfigurációt, külön figyelmet fordítva a Thermaltake látványos szörnyetegére. PHANTEKS ENTHOO EVOLV X (PH-ES518XTG_DGS01) A szokás nagy úr, így ezúttal is a gépházzal kezdünk. A Phanteks felső kategóriás háza minden igényt kielégít, olyannyira, hogy az eredetileg választott modellel nem volt megoldható az alaplap, és emiatt a méretes vízhűtés beszerelése sem, így eggyel odébb kellett lépnünk, hogy a szerelés megvalósulhasson. A holland gyökerű Phanteks, tizenkét éve egy új processzorhűtővel alapozta meg jó megítélését, a méltán kiérdemelt hírüket pedig azóta is minőségi hűtési megoldásokkal, modding kiegészítőkkel szolgálják
A Radeon amire vártunk? - MSI RX 5700 XT EVOKE OC bemutató
Végre az erősebb Navi is elhagyta a gyári hűtést Itt a szeptember, és végre Magyarországon is tiszteletüket teszik az egyedi hűtéssel ellátott Navi kártyák. Az MSI RX 5700 MECH OC-t nekünk is volt alkalmunk elvinni egy körre, így nagyjából képet kaphattunk róla, hogy mit tud a gyári dizájnt, és a rémes blower hűtőt elhagyó MECH kiadás. Aki szemfüles, valószínűleg kiszúrta már, hogy webshopunkban egy másik kártya is felbukkant, méghozzá az erősebb XT újragondolt változata. Az EVOKE szériához tartozó kártya szintén az MSI műhelyéből került ki, és szintén egy gyárilag emelt órajellel rendelkező dupla ventilátoros megoldás. Az első házi tesztek elkészültéig nézzük meg közelebbről, mit is nyújt a várakozók számára az MSI RX 58700 XT EVOKE OC. Az MSI több formában is útjára indítja saját Navi változatait, a már bemutatott MECH változat mellett Gaming X, air-boost illetve az itt látható EVOKE széria is képviselteti magát. Az EVOKE egy új sorozat, ami első ránézésre a gyártó Lightnig sorozatát juttathatja eszünkbe, mely hasonlóan masszív, és nem túl hivalkodó dazájnnal megáldott fém hűtéssel hódított. Ahogy a MECH OC-n, úgy itt is visszaköszön a Twin Frozr VII dizájnra épülő, két 90 mm-es Torx ventilátor. Ha a kártyára pillantunk, azonnal szemet szúr, hogy hosszából lefaragtak jó 3 cm-t, cserébe a nyitott, dupla ventivel szerelt hűtésnek és a borításnak köszönhetően vaskosabb lett. Külsejével nem követ semmilyen extravagáns trendet, és nem is flancol, hacsak az arany és pezsgő sz
Prémium meghajtók a Gigabyte-tól - Aorus RGB M.2 SSD bemutató
A Gigabyte néhány éve belátta, hogy ennyi tapasztalattal a háta mögött ideje követnie legnagyobb konkurenseit, így az Asus, vagy akár az MSI után a Gigabyte is külön brandet hozott létre, ahol a megszokott jó minőségű alaplapok és videokártyák mellett, további játékosoknak szánt kiegészítőket dobnak piacra, méghozzá a felső, illetve prémium kategóriában. Végül tavaly eljutottak az első SSD-ig, idén pedig bemutatták az első high-end NMMe meghajtóikat is, melyek egyszerűen az Aorus RGB SSD nevet kapták. Ahogy azt már megszokhattuk, a kiváló minőség és az ütős teljesítmény mellett RGB díszítéssel jelzik, hogy ha az M.2 vagy PCIe modellekre tekintünk, nem belépőszíntő termékkel van dolgunk. GIGABYTE Aorus RGB M.2 SSD Az SSD-k alumínium hűtőbordával felvértezve érkeznek, és bár ma már ez sem számít újdonságnak, esetünkben RGB megvilágítást is kapunk, az ismert sas alakú logó mögé bújtatva. Ami valóban újdonság, hogy ez az első termék, ami nem csak pulzál, vagy villog az RGB skála színei között ugrálva, de kompatibilis a gyártó RGB Fusion 2.0 rendszerével is. Ennek értelmében, amennyiben a technológiával felvértezett alaplapot vásárlunk, teljes irányítást kapunk az eszköz viselkedése, illetve beállításai fölött, és a gépünkben lévő egyéb hasonló termékekkel is szinkronba hozhatjuk. Aki számára ez fontos szempont, lassan nem marad alkatrész, ami ne világítana, és ami fölött ne rendelkeznénk teljes kontrollal. Választáskor azonban érdemes tájékozódnunk, amennyiben szeretnénk kézb
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás Belépés 0 A kosár üres