fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 09

A Valorant már csak aktív TPM-mel fut Windows 11-en

A drasztikus újítás elhozhatja a csalók számára a hardver alapú kitiltás korszakátWindows 11-en tesztelik a TPM modullal megtámasztott anticheat rendszert.

A Microsoft egyik legnagyobb meglepetése talán nem is maga a Windows 11 bejelentése volt, sokkal inkább az a tény, hogy a rendszer kizárólag TPM, vagyis Trusted Platform Module chippel ellátott rendszereken lesz használható, és ha esetleg meg is kerüljük, a vállalat nem garantálja, hogy rendszerünk teljesértékű és stabil lesz. Bár a kész OS még meg sem jelent és még a tesztfázisban jár, a Valorant videojáték fejlesztői elsőként kívánják látványos módon kihasználni az új funkciót, sőt, ezzel a lépéssel elindulhat a csaláson kapott játékosok hardver alapú feketelistázása is.


A hír forrása az Anti-Cheat Police Department (@AntiCheatPD) nevű Twitter fiók volt, mely magabiztosan állítja, hogy a Valorant című online játék Windows 11-en már kizárólag aktív TPM és bekapcsolt Secure Boot funkció mellett hajlandó elindulni, és ehhez néhány képernyőmentést is csatolt bizonyíték gyanánt. Hogy a multiplayer játékok élvezetében mekkora kárt tesznek az egyre nagyobb számban felbukkanó csalók, arról frusztrált játékosok milliói tudnának mesélni nap mint nap, hiszen az online lövöldék és az e-sport általános népszerűségének rohamos növekedésével együtt, a különböző "cheat programok" fejlesztése is jövedelmező üzletté vált. A helyzet valóban aggasztó, hiszen a fizetős játékosok joggal várják el a zavartalan és tisztességes játékélményt, míg az ingyenes és ezáltal tömeges érdeklődésre számot tartó darabok esetében, a csaláson kapott és kitiltott ismeretleneknek nincs más dolguk, mint regisztrálni egy újabb ingyenes fiókot, és máris ott folytathatják, ahol abbahagyták. A TPM-hez kötött játék azonban változásokat hozhat.


A TPM-követelmény bevezetése lehetővé teszi a Valorantot fejlesztő Riot Games számára, hogy a regisztrált fiók, esetleg az IP cím letiltása mellett a csalás során használt számítógépet is a bannoltak listájára tegyék. A jóval hatékonyabb módszer a Trusted Platform Module beégetett RSA-kulcsán keresztül történik, amelyet sem törölni, sem megváltoztatni nem lehet, továbbá minden egyes RSA-kulcs a hozzá tartozó eszközzel szemben érvényesíti a hitelességet, így biztosítva, hogy a Windows és a gépen futó alkalmazások pontosan felismerjék az adott rendszert. Mivel a Microsoft már eleve megköveteli a TPM-támogatást a Windows 11 futtatásához – néhány kivételtől eltekintve – így logikus döntésnek tűnik a Riot Games részéről, hogy egyelőre csak a Windows 11-es PC-ken követeli meg a TPM-et, a Windows 10 felhasználói tehát továbbra is kötöttségek nélkül élvezhetik a játékot. Még szerencse, hiszen a Valorant egyik fő vonzereje a rendkívül alacsony gépigénye, sok régebbi PC-n pedig a Windows 11 használata valószínűleg amúgy sem lesz opció. A húzás azonban így is meglepő és váratlan, és az is egészen biztos, hogy a közösségen belül is igen megosztónak bizonyul.

Az ingyenes játékokat ellepik a csalók, a hardveres ban talán segíthet a dolgon.


Arról nem is beszélve, ha esetleg mégis bevezetik Windows 10 esetén is, mely akár kisebb katasztrófát is okozhat, hiszen a régebbi hardverek tulajdonosainak kizárásával a Valorant rengeteg játékost veszítene el. Ha a hardverek azonosításán alapuló ban beválik, nem kizárt, hogy ez lesz a jövő anticheat megoldása, melyet néhány év múlva az online játékok többsége használni fog, így a csalások fejlesztői és a profi szoftverkalózok elkezdhetnek aktívan ügyködni a TPM 2.0 hatékony megkerülésén, illetve a TPM modullal rendelkező gépek emulálásán, hogy valahogy átverjék az ellenőrzőfolyamatokat. Természetesen létezik egy másik megközelítés is, melynek képviselői azóta kampányolnak Valorant, és úgy általában a Riot Games ellen, mióta a játékkal együtt bevezetett és kötelező anticheat, az önálló programként futó Vanguard bekerült a képbe. A kínai TenCent gigavállalat ugyanis nem arról híres, hogy ne érdeklődne játékosok és felhasználók millióinak értékes adatai iránt, a Vanguard pedig rengeteg kritikát kapott kernel szintű hozzáférése miatt, mely most a TPM-mel történő kombinálása után még kiterjedtebb eszközöket adhat a vállalat kezébe a felhasználói rendszerek megfigyeléséhez.

Egyelőre csak Windows 11-en kötelező a TPM és a secure Boot.


A hírt követően felütötte a fejét az általános bizonytalanság is, melynek középpontjában nem csak a téves kitiltásoktól való félelem áll, de az a jogos kérdés is, hogy mi lesz azokkal, akik majd olyan használt hardvereket vásárolnak, melyekről kiderül, hogy korábban szinte minden online játékból kitiltottak már. A legjobb megoldás valószínűleg egyfajta névtelen adatbázis lehetne, melyben az eladásra felkínált komponensek előélete leellenőrizhető, mindenesetre az adatbiztonságra kihegyezett TPM ezen felhasználási módja most sokakban inkább aggodalmat szül, mint erősebb biztonságérzetet. Mások azonban kifejezetten üdvözlik az ötletet, hogy hamarosan a csalóknak új játékok és ingyenes fiókok regisztrációja helyett új PC-ket kell vennie, és nem lesz elég egy-egy alkatrészt kicserélni, mivel a kitiltás az összes érintett alkatrészre vonatkozik majd.

Ez persze még nincs kőbe vésve, és a játékok zöme valószínűleg TPM 2.0 nélkül is nagyon sokáig játszható marad majd, mindenesetre izgalmas, hogy vajon hová vezet majd a csalók elleni harc, és az adatbiztonság védelmére hivatkozva meghozott nagyvállalati döntések.

2021. 09. 09

Íme az új Intel foglalat, két generációt biztosan kibír majd
Felbukkantak a közelgő Alder Lake-S processzorokhoz társított új foglalat részletei
Az Intel hamarosan megjelenő Alder Lake-S asztali processzorcsaládja várhatóan a közeljövőben debütál. Ahogy azt már megszokhattuk, ezzel együtt ismételten egy foglalatváltás előtt állunk, ám ezúttal egy jelentős előtt, méghozzá az LGA1700-as CPU foglalat formájában, amelyről a napokban teljesértékű képek és technikai részletek is nyilvánossá váltak.
Az Intel 12. generációjának közeledtével a felhasználók ismét szoktathatják magukat a gondolathoz, hogy az új processzorok beszerzése most is teljes platformváltást követel majd a vásárlóktól. Ahogy az a közelmúltban már kiderült, a vadonatúj foglalat jelentős változásokon esett át, az elődökhöz képest ugyanis alaposan megnyúlt. Mint kiderült, ez a drasztikus módosítás a korábban már jól bevált, illetve a jelenleg forgalomban lévő processzorhűtők rögzítését is megnehezítheti, ráadásul az előzetes értékelések alapján a fedetlenül maradt hőátadó felület következtében a hűtés hatékonyságára is negatív hatást gyakorolhat. Végül a korábbi homályos fotók után a kínai Bilibili fórumokon végre felbukkantak az első értékelhető képek, részletesebb bemutatót azonban a Videocardz közölt, bemutatva a már ismert LGA1200, és a soron következő LGA1700 közötti legfőbb különbségeket.
Az Intel tehát a 15R1 kódnéven futó LGA 1700-as foglalatra vált, melynek leginkább szembetűnő változása, hogy a 37.5 x 37.5 mm-es, lényegében négyzet alakú területet tég
Eltávolítható lett a jelszó a Microsoft-fiókokból
Sokat emlegették, és most meg is tették az első komoly lépést a jelszavas azonosítás felszámolása felé
A Microsoft még az előző év végén tett közzé egy terjengősebb blogbejegyzést, melyben az adatvédelemhez „ősidők óta” használt jelszó alapú azonosítás veszélyeit ecsetelték. Az értekezés témája és konklúziója pedig nem volt mást, minthogy záros határidőn belül szeretnék kivenni az egyenletből a biztonságot jelentősen gyengítő, begépelhető jelszavakat, hogy a felhasználókat a modernebb és megbízhatóbbnak tartott lehetőségek felé tereljék.
„A jelszavak használata nehézkes és biztonsági kockázatokat jelent a felhasználók, illetve bármilyen méretű szervezetek számára, minden 250 vállalati fiókból havonta átlagosan egy kompromittálódik. A Gartner Group (globális kutatási és tanácsadó cég) szerint az összes ügyfélszolgálati hívás 20-50 százaléka jelszó-visszaállításra irányul” – foglalta össze a lényeget a Microsoft alelnöke tavaly decemberben közölt bejegyzésében. Persze nem csak a Microsoft beszél úgy a jelszóról, mint egy jelentős mértékben elavult intézményről, hiszen többek között a Google is hasonlóan hangos ebben a kérdésben, és természetesen esetükben is rég bevezetésre került a többlépcsős azonosítás és a hitelesítő alkalmazások is. Mindenesetre a Windows mögött álló óriásvállalat már évek óta beszél arról, hogy közeleg az idő, amikor a biometrikus azonosítás, az azonosító appok és további modern megoldások teljes mértékben kiszorítjá
Az Age of Empires 4 ingyenes próbahétvégét kap
Az ikonikus stragtégiai játék új része ezen a hétvégén mindenki számára ingyen kipróbálható
Szó szerint és átvitt értelemben is történelmi pillanat közeleg, hiszen hamarosan megjelenik az egyik legismerteb, és méltán legkedveltebbek között számontartott videojáték-széria következő része. A Microsoft az elmúlt években alaposan kibővítette videojátékos érdekeltségeit, hiszen az új Xbox bevezetése és a PC-n is elérhető Gamepass szolgáltatás ügyes menedzselése mellett számos játékstúdiót olvasztott magába, melyekkel határozott lépést tett a videojátékos közösség felé. Egy új Age of Empires érkezése azonban mindezektől függetlenül is különleges eseménynek számít, hiszen egy méltatlanul elhanyagolt zsáner, a valós idejű stratégia egyik legnevesebb képviselőjéről van szó. A közelgő debütálást ráadásul egy próbahétvége előzi meg, ahol bárki ingyen tehet egy próbát a hivatalos folytatással.
Az Age of Empires (AOE) a kilencvenes évek végén robbant be és milliók szívét rabolta el, akkor, amikor az RTS, vagyis a valós idejű stratégia műfaja még valóban a csúcson volt. Ehhez az emlékezetes időszakhoz persze a Microsoft kiadói támogatása alatt megjelent AOE is nagyban hozzájárult, olyan alkotásokat követve, mint a Dune II, a Command and Conquer: Red Alert, vagy az első Warcraft, és olyan címeket előzve meg, mint például a hasonlóan legendás Starcraft. A sorozat egyértelműen a második résszel vált időtlen klasszikussá, melyet a mai napig is milliók játszanak, és amely 2019-ben újab
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...