fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
2018. 12. 04

Nem mindegy, milyen a színe – WD merevlemez összehasonlítás

Végignézünk a Western Digital HDD felhozatalán, és rengeteg különféle színű változat van, mindegyiknek más a rendeltetése, de legnagyobb valószínűséggel akkor leszünk boldogok, ha a kéket visszük. WD merevlemez összehasonlítás.

A Western Digital HDD sorozatának jelenleg hat színkódja van: kék, zöld, piros, lila, fekete és arany. Első ránézésre nagyon összezavaró, hogy ennyiféle színből kell választani - főleg, miután a Toshiba is elkezdte használni ugyanezeket a színkódokat, de más jelentéssel. Mielőtt merevlemezt választunk, előbb érdemes végignézni, melyik színkódú termékcsoport mire való, mik a gyengéi és erősségei.

A Western Digital felhozatalában a színkód egyértelműen azt jelöli, mire való a termék, és melyik az, ami az igényeinknek leginkább megfelel.

WD merevlemezt választani kicsit olyan, mint cipőt venni: végülis lehet menni bakancsban bálba és magassarkúban erdei sétára, de alapvetően nem arra találták ki - jobban járunk, ha a megfelelő terméket választjuk. WD merevlemez esetében ez első ránézésre azt jelenti, hogy lila és vörös helyett leginkább a kékkel leszünk megelégedve, de azért érdemes előbb körbenézni, mire való a többi.

WD Blue

A kék Western Digital merevlemez általános felhasználásra ajánlott, teljes megbízhatóságot nyújt a hétköznapokban. Kapacitását tekintve elég sok mindent elbír, 250Gb-tól kezdve 6TB-os változatig terjednek a lehetőségeink. Van lassabb és gyorsabb, 5400 és 7200 RPM-mel érkezett modellek közül választhatunk.

A kék WD az a fajta merevlemez, amire nincs ráírva, hogy mire kell használni, ezért mindenre jó. Legyen szó játékról, zenéről vagy képekről, a kék merevlemez adatkezelésének nem igazán van gyengepontja, és a hétköznapi felhasználás során szinte lehetetlen túlterhelni. Ha nem tudjuk eldönteni, melyiket vegyük, a kéket vegyük.

A WD Blue termékcsoport legnépszerűbb és legnagyobb számban értékesített modellje az 1TB-os változat, ez 64MB-os gyorsítótárral és 150MB/S adattovábbítási sebességgel rendelkezik. 6GB/s SATA kábellel csatlakoztatható. Általánosságban a gyártó által feltüntetett teljesítményt hozza, a CrystalDiskMark szerint 142,8MB/s szekvenciális olvasási és 159,8MB/s adatírási sebsségre képes. Kisebb fájlok esetében némileg visszaesik a teljesítmény, ATTO Disk Benchmark esetében megmutatkozik, hogy amikor a fájl mérete kisebb mint 4KB, jelentősen csökken az olvasási és írási sebesség. Nagy fájlok esetében (32MB+) azonban javul a WD Blue teljesítménye, és a gyártó által feltüntetett 150MB/s helyett 193MB/s sebességre képes a gyakorlatban. Ez így elég jó ár-érték arányt jelent, kisebb fájlok esetében nem feltétlen vesszük észre a visszaesést, nagyobb adatbázisok mozgatásakor viszont nagy mértékben lekörözi a hivatalosan feltüntetett adatokat, tehát a csomagolásra írtakhoz képest harmadával jobb teljesítményű terméket használunk.

A kék termékcsoportban található még a Blue SSHD hibrid meghajtó, ami a HDD nagy tárhelyét kombinálja NAND SSD technológiával, így gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé. A kék SSHD 2,5” és 3,5”-os méretben kapható, 1TB ill. 4TB kapacitással. A 8GB-os NAND flash tárhely nagyobb sebességet garantál, és egy öntanuló mechanizmussal az eszköz gyorselérésű részlegébe csoportosítja a leggyakrabban használt adatokat.

WD Green

A Western Digital zöld sorozata leginkább abban tér el a kéktől, hogy jobb az energiahatékonysága. Ezt a különbséget a gyakorlatban alig lehetett észlelni, az energiatakarékosság viszont némileg a teljesítményből is visszavesz. Tipikusan az az eset, amire könnyen mondhatjuk, hogy a kéket vegyük helyette, mert a WD már leállította a zöld HDD gyártását, WD Green név alatt ma SATA és M.2 SSD-ket gyártanak.

WD Red

A vörös színkódú terméket arra tervezték, hogy NAS-ban használjuk adattárolásra. Az összes népszerű NAS rendszerrel kompatibilis, ami nem mondható el a többi WD termékről. Kapacitása 750GB-tól 8TB-os verzióig terjed. RAID konfigurációt is támogat.

Amit feltétlen tudni kell, hogy a Red sorozat inkább az adatolvasásra összpontosít, mint az adatírási teljesítményre. Emiatt való kifejezetten NAS-rendszerbe, hálózati adattárolóként, mert a vörös színnek az a lényege, hogy számos felhasználó tud egyidejűleg rácsatlakozni és hozzáférni a tárolt adatokhoz. Ugyanakkor, ha kreatív munkában gondolkozunk, nem a vörös a legjobb választás – ez a sorozat elsősorban a gyors egyidejű adatelérésről gondoskodik, az adatírási sebesség nem erőssége.

A WD Red merevlemez szintén 3,5”-os méretű, és SATA III interfésszel csatlakoztatható. 6GB/s adatátviteli sebességre képes. A gyártó szerint önálló használattól egészen a 8 merevlemezes NAS-rendszerekben való használatig nyújt megoldást a Red sorozat. Kifejezetten arra tervezték, hogy bírja az egésznapos használat okozta terhelést. Otthoni használatra és kisebb vállalkozások számára ajánlják a WD Red termékeket, nagyvállalatok számára pedig rendelkezésre áll a Red Pro, ami bírja az ezzel adódó nagyobb terhelést és 5 éves gyártói garanciával rendelkezik.

WD Black

Ha igazán magas teljesítményt akarunk, a feketét kell választani. A WD Black merevlemezek 1TB és 6TB közti kapacitással kaphatók. Kifejezetten gamereknek és munkaállomások számára tervezték, nagy erőforrásigényű kreatív munkára.

A 6TB-os WD Black 128MB gyorsítótárral rendelkezik, ami a kék sorozatú modellekhez képest kétszeres érték. Mindegyik fekete verzió 7200 RPM-mel érkezik és 5 éves gyártói garanciával rendelkezik. A nagy teljesítmény miatt azonban gyorsan forrósodik, és némileg hangosabb.

A WD Black sorozat a fogyasztói használatra szánt merevlemezek zászlóshajója, arra tervezték, hogy jó ár-érték aránnyal masszív teljesítményt nyújtson a komplexebb számítási feladatokhoz. Ez a nagy tárhellyel együtt tényleg ideális választássá teszi a gamer PC-kbe. Újabb játékok gyakran közelítik az 50GB-os méretet, így egy WD Black nagy segítségünkre lehet gamer rendszer építésekor.

A WD Black ráadásul azzal kecsegtet, hogy 218MB/s adattovábbításra képes, ennek eléréséhez 128MB DRAM-ot kapott a gyártótól.

WD Purple

A Western Digital lila merevlemeze megfigyeléshez használatos. Térfigyelő kamerák, komplexebb biztonsági rendszerek üzemeltetői számára ideális választás, mert arra tervezték, hogy problémamentesen állja a 24/7 használatot. Ennek megfelelően a lila WD kifejezetten ajánlott, ha videorögzítéshez és videofelvételek tárolásához keresünk merevlemezt.

Míg a vörös WD specialitása a nagy olvasási sebesség, a lila WD merevlemezek épp ellenkezőleg, az írási sebességre összpontosítanak. 500GB-tól 8TB-ig terjedő kapacitással kapható, és olyan technológiával – AllFrame – van ellátva, ami videofelvételek mentése során minimalizálja a hibákat.

Ezt a típusú merevlemezt arra tervezte a gyártó, hogy otthonvédelmi és más biztonsági rendszereket egyaránt kiszolgáljon. Legyen szó egy benzinkút biztonsági kameráiról, vagy otthoni betörés elleni védelemről, a megfigyelő rendszernek olyan tárhelyre van szüksége, ami képes egyidejűleg sok kameráról fogadni és menteni az adatot, valamint képest ezt kiemelkedően jó minőségben tenni anélkül, hogy hiba történne a mentés során. Ilyen biztonsági rendszerek olyan modell szerint működnek, hogy a használat nagy része adatírás, ami a nap 24 órájában zajlik, és ehhez képest csak ritkán történik adatolvasás. Ennek okán a WD Purple sorozat adatírási sebessége kiemelkedően magas, és a gyártó azt a tényezőt helyezi az értékesítés középpontjába, hogy a merevlemez egyidejűleg hány kameráról tud problémamentesen adatokat fogadni. A WD Purple által használt AlLFrame technológia egyszerre 32 HD kamera használatát támogatja,

A gyártó ráadásul azzal is segíti a választást, hogy egy interaktív termékajánlóval biztosítja a vásárló számára a kompatibilitási listát, így könnyedén kiválasztható, hogy több mint 20, biztonságtechnikai eszközöket forgalmazó nagy nemzetközi cég termékei közül melyik melyik WD merevlemezt támogatja.

WD Gold

A WD Gold sorozatot adatközpontok számára tervezték. Ezek a legjobb merevlemezek szerverek számára, és egyben a legkifinomultabb WD termékek. A WD Gold évente 550TB adatot tud kezelni. Ez a legdrágább és legkorszerűbb WD HDD, ami jelenleg kapható. 5 éves gyártói garanciát adnak hozzá.

Összehasonlítás

A Western Digital színkódokkal ellátott merevlemezei egy-egy felhasználási területhez ajánlottak. Bár semmilyen probléma nem adódik abból, ha véletlenszerűen más színű terméket használunk, hosszú távú általános használatra a kéket visszük haza. Minden más esetben érdemes megnézni, mit jelent a színkód! (és ez alapján dönteni.)

WD Blue HDD – tárhely általános jellegű otthoni felhasználásra. Tényleg megbízható, a kéket választva nem foghatunk mellé.

WD Green HDD – ugyanaz, mint a kék, csak enyhén alacsonyabb teljesítménnyel, környezetbarátabb kiszerelésben, alacsonyabb árral.

WD Black HDD – teljesítményorientált: játékra, tartalomgenerálásra ajánlott. Az egyik legdrágább HDD.

WD Red HDD – NAS-meghajtó. Hálózati adattárolásra optimalizált.

WD Purple HDD – megfigyeléshez, 24/7 használatra.

WD Gold HDD – ez a leginkább prémiumkategóriás WD merevlemez. Adatközpontokba, szerverekhez.

NTG -PCX

2018. 12. 04

Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Az új felfedezés komoly lendületet adhat a technológiai fejlesztéseknek  Különleges új anyag felfedezéséről számolt be a Samsung, mely többek között új irányt szabhat a félvezetőgyártásnak, tágabb értelemben pedig új távlatokat nyithat az elektronikus egységek miniatürizálásában. A nemzetközi együttműködés keretében létrejött eredmény szabad fordításban az amorf bór-nitrid (amorphous boron nitride), és az elismert Nature folyóirat szerint jelentős eredményt jelent az elektronika jövőjének szempontjából. A tanulmány nemzetközi együttműködésből született, konkrétan a Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), az Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST), és a University of Cambridge (Cambridge Egyetem), illetve a Catalan Institute of Nanoscience and Nanotechnology (ICN2, Spanyolország) kutatóinak közös érdeme. A SAIT az utóbb időben a méretezhetőség kihívásait igyekezett leküzdeni, és az úgynevezett kétdimenziós anyagokkal foglalkozott, melyek olyan „egyrétegű atomokkal rendelkező kristályos anyagok”, mint például a rugalmas, de az acélnál is keményebb grafén. A félvezetőgyártásban kiemelkedő szerep jut ezeknek az anyagoknak, mivel az elektronikus áramkörökben lévő logikai és memóriaeszközök miniatürizálásának folyamatában az összekapcsolódások - a „fémhuzalok”, amelyek a chip különböző eszközösszetevőit összekapcsolják - méretének visszaszorítása elengedhetetlen az eszköz jobb teljesítményének és gyorsabb reakciójának gar
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Kétféle lapkészlettel, és minimális különbséggel bírnak az aprócska Intel alaplapok  Ritkább formátumra építkező modellekkel állt elő az ASRock, melyekkel az Intel által bevezetett Thin Mini-ITX asztali alaplapok sorát bővítik. Ezek a piac legkompaktabb asztali megoldásának számítanak, melyekkel a dedikált videokártyák és magas DIMM memóriák elhagyásával, a lehető legapróbb asztali AIO (All-in-One) rendszerek összeállítására nyílik lehetőségünk. A B460TM-ITX és H410TM-ITX eltérő lapkészlettel, de minimális eltérésekkel kecsegtet, ugyanis nem csak felszereltség terén, de külsejüket tekintve is talán csak mikroszkóppal fedezhetnénk fel eltéréseket. A két friss modell az Intel tizedik generációs Comet Lake-S processzorait fogadja, ám jellegükből adódóan nem alkalmasak erőgépek kialakítására, az LGA1200 foglalatok ebben az esetben legfeljebb 65 wattos TDP-vel rendelkező CPU-kat fogadnak. A helytakarékos megoldásokat esélyünk sem lesz hagyományos módon alkalmazni, hiszen nélkülözik a hagyományos PCI-E csatlakozókat, a két fektetett elhelyezkedésű DDR4-es memóriafoglalat pedig, az elsősorban laptopokban használatos SO-DIMM modulokat támogatja, legfeljebb 2933 MHz-es frekvenciáig és 64GB kapacitásig. Azért a bővítési lehetőségeket nem zárja ki teljesen a rendszer, hiszen egy Ultra M.2 csatlakozónak azért jutott hely, PCIe Gen3 x4 és 6Gbps SATA III támogatással, mely akkor is hasznos lehet, ha hiányolnánk a vezeték nélküli hálózat lehetőségét, ilyet ugyanis egyikbe sem
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Az új gyógyszer látványosan enyhíti a tüneteket, ám nem biztos, hogy Európának is egyből jut belőle  Nem kis teher nehezedik az uniós döntéshozókra, hiszen a járvány következtében kialakult helyzetben számos hibával és későn meghozott döntéssel kell elszámolniuk, ám most láthatóan igyekeznek nagyobb sebességre kapcsolni. Erre utal az is, hogy múlt pénteken bejelentették egy új antivirális gyógyszer forgalomba hozatalát Veklury néven, melyet kifejezetten az új koronavírus kezelésére fejlesztettek ki. Amerika fejleszt, Európa reagál A Veklury nevű készítmény a Gilead Sciences - egy kaloforniai székhelyű biotechnológiával foglalkozó kutatóvállalat - érdeme, kulcshatóanyaga pedig az a Remdesivir, melyet korábbam szintén ők alkottak meg. Az anyagot elsősorban az ebola- és a marburg vírusfertőzések kezelésére dolgozták ki, de később kiderült róla, hogy más fertőzésekkel szemben, például koronavírusokkal szemben is pozitív eredményeket mutat. A majmokon végzett kísérletek során hatékonyan előzte meg, illetve enyhítette a légzőszervi megbetegedéseket, emellett csökkentette a kezelt szervezetek vírustartalmát és jelentősen enyhítette a tüdő károsodását is. A Remdesivir Japánban már májusban zöld utat kapott, majd az Egyesült Államok is elfogadta, a tíz országban közel ezer beteg bevonásával végzett tesztelés pedig ígéretes eredményeket mutatott, így hamarosan az egész világon bevezethetik. Európai bizottság ezúttal nem is tétlenkedett, és az általános 67 napos jóváhagyási
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...