fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 26
Gyilkos páros - i7-9700K/RTX 2070 SUPER számítógép teszt
2019. 09. 24
Úthenger lábujjhegyen - 9900K/2080S számítógép teszt
2019. 09. 21
A furcsa ház, az élő fegyver és a lány - Control bemutató
2019. 09. 16
Hogy szuperál? RTX 2070 vs 2070 SUPER/Ryzen 7 3700X teszt
2019. 09. 13
Pulzus rendben - Sapphire PULSE RX 5700 és RTX 2060 SUPER OC teszt
2019. 09. 05
Tuningolt Navi egyedi hűtéssel? - MSI RX5700 MECH OC és Ryzen 5 3600 teszt
2019. 09. 04
Játék vagy munka? Mindkettő! - R9 3900X vs i9-9900K teszt
2019. 08. 15
Takarékos játékos kétszázezerért? - Ryzen 5 2600/GTX 1660 számítógép
2019. 08. 14
Vízerőmű egymillióért? i9-9900K/RTX2080 számítógép
2019. 08. 12
CPU egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 7 3700X és I9-9900K teszt
2019. 08. 07
Processzor egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 5 3600X/i9-9900K számítógépek tesztje
2019. 08. 05
XT vagy RTX? - RX 5700XT és RTX 2070/i9-9900K számítógép teszt
2019. 08. 02
Rágógumival a Nácik ellen - Wolfenstein Youngblood játékbemutató
Cikkek
2018. 12. 04

Nem mindegy, milyen a színe – WD merevlemez összehasonlítás

Végignézünk a Western Digital HDD felhozatalán, és rengeteg különféle színű változat van, mindegyiknek más a rendeltetése, de legnagyobb valószínűséggel akkor leszünk boldogok, ha a kéket visszük. WD merevlemez összehasonlítás.

A Western Digital HDD sorozatának jelenleg hat színkódja van: kék, zöld, piros, lila, fekete és arany. Első ránézésre nagyon összezavaró, hogy ennyiféle színből kell választani - főleg, miután a Toshiba is elkezdte használni ugyanezeket a színkódokat, de más jelentéssel. Mielőtt merevlemezt választunk, előbb érdemes végignézni, melyik színkódú termékcsoport mire való, mik a gyengéi és erősségei.

A Western Digital felhozatalában a színkód egyértelműen azt jelöli, mire való a termék, és melyik az, ami az igényeinknek leginkább megfelel.

WD merevlemezt választani kicsit olyan, mint cipőt venni: végülis lehet menni bakancsban bálba és magassarkúban erdei sétára, de alapvetően nem arra találták ki - jobban járunk, ha a megfelelő terméket választjuk. WD merevlemez esetében ez első ránézésre azt jelenti, hogy lila és vörös helyett leginkább a kékkel leszünk megelégedve, de azért érdemes előbb körbenézni, mire való a többi.

WD Blue

A kék Western Digital merevlemez általános felhasználásra ajánlott, teljes megbízhatóságot nyújt a hétköznapokban. Kapacitását tekintve elég sok mindent elbír, 250Gb-tól kezdve 6TB-os változatig terjednek a lehetőségeink. Van lassabb és gyorsabb, 5400 és 7200 RPM-mel érkezett modellek közül választhatunk.

A kék WD az a fajta merevlemez, amire nincs ráírva, hogy mire kell használni, ezért mindenre jó. Legyen szó játékról, zenéről vagy képekről, a kék merevlemez adatkezelésének nem igazán van gyengepontja, és a hétköznapi felhasználás során szinte lehetetlen túlterhelni. Ha nem tudjuk eldönteni, melyiket vegyük, a kéket vegyük.

A WD Blue termékcsoport legnépszerűbb és legnagyobb számban értékesített modellje az 1TB-os változat, ez 64MB-os gyorsítótárral és 150MB/S adattovábbítási sebességgel rendelkezik. 6GB/s SATA kábellel csatlakoztatható. Általánosságban a gyártó által feltüntetett teljesítményt hozza, a CrystalDiskMark szerint 142,8MB/s szekvenciális olvasási és 159,8MB/s adatírási sebsségre képes. Kisebb fájlok esetében némileg visszaesik a teljesítmény, ATTO Disk Benchmark esetében megmutatkozik, hogy amikor a fájl mérete kisebb mint 4KB, jelentősen csökken az olvasási és írási sebesség. Nagy fájlok esetében (32MB+) azonban javul a WD Blue teljesítménye, és a gyártó által feltüntetett 150MB/s helyett 193MB/s sebességre képes a gyakorlatban. Ez így elég jó ár-érték arányt jelent, kisebb fájlok esetében nem feltétlen vesszük észre a visszaesést, nagyobb adatbázisok mozgatásakor viszont nagy mértékben lekörözi a hivatalosan feltüntetett adatokat, tehát a csomagolásra írtakhoz képest harmadával jobb teljesítményű terméket használunk.

A kék termékcsoportban található még a Blue SSHD hibrid meghajtó, ami a HDD nagy tárhelyét kombinálja NAND SSD technológiával, így gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé. A kék SSHD 2,5” és 3,5”-os méretben kapható, 1TB ill. 4TB kapacitással. A 8GB-os NAND flash tárhely nagyobb sebességet garantál, és egy öntanuló mechanizmussal az eszköz gyorselérésű részlegébe csoportosítja a leggyakrabban használt adatokat.

WD Green

A Western Digital zöld sorozata leginkább abban tér el a kéktől, hogy jobb az energiahatékonysága. Ezt a különbséget a gyakorlatban alig lehetett észlelni, az energiatakarékosság viszont némileg a teljesítményből is visszavesz. Tipikusan az az eset, amire könnyen mondhatjuk, hogy a kéket vegyük helyette, mert a WD már leállította a zöld HDD gyártását, WD Green név alatt ma SATA és M.2 SSD-ket gyártanak.

WD Red

A vörös színkódú terméket arra tervezték, hogy NAS-ban használjuk adattárolásra. Az összes népszerű NAS rendszerrel kompatibilis, ami nem mondható el a többi WD termékről. Kapacitása 750GB-tól 8TB-os verzióig terjed. RAID konfigurációt is támogat.

Amit feltétlen tudni kell, hogy a Red sorozat inkább az adatolvasásra összpontosít, mint az adatírási teljesítményre. Emiatt való kifejezetten NAS-rendszerbe, hálózati adattárolóként, mert a vörös színnek az a lényege, hogy számos felhasználó tud egyidejűleg rácsatlakozni és hozzáférni a tárolt adatokhoz. Ugyanakkor, ha kreatív munkában gondolkozunk, nem a vörös a legjobb választás – ez a sorozat elsősorban a gyors egyidejű adatelérésről gondoskodik, az adatírási sebesség nem erőssége.

A WD Red merevlemez szintén 3,5”-os méretű, és SATA III interfésszel csatlakoztatható. 6GB/s adatátviteli sebességre képes. A gyártó szerint önálló használattól egészen a 8 merevlemezes NAS-rendszerekben való használatig nyújt megoldást a Red sorozat. Kifejezetten arra tervezték, hogy bírja az egésznapos használat okozta terhelést. Otthoni használatra és kisebb vállalkozások számára ajánlják a WD Red termékeket, nagyvállalatok számára pedig rendelkezésre áll a Red Pro, ami bírja az ezzel adódó nagyobb terhelést és 5 éves gyártói garanciával rendelkezik.

WD Black

Ha igazán magas teljesítményt akarunk, a feketét kell választani. A WD Black merevlemezek 1TB és 6TB közti kapacitással kaphatók. Kifejezetten gamereknek és munkaállomások számára tervezték, nagy erőforrásigényű kreatív munkára.

A 6TB-os WD Black 128MB gyorsítótárral rendelkezik, ami a kék sorozatú modellekhez képest kétszeres érték. Mindegyik fekete verzió 7200 RPM-mel érkezik és 5 éves gyártói garanciával rendelkezik. A nagy teljesítmény miatt azonban gyorsan forrósodik, és némileg hangosabb.

A WD Black sorozat a fogyasztói használatra szánt merevlemezek zászlóshajója, arra tervezték, hogy jó ár-érték aránnyal masszív teljesítményt nyújtson a komplexebb számítási feladatokhoz. Ez a nagy tárhellyel együtt tényleg ideális választássá teszi a gamer PC-kbe. Újabb játékok gyakran közelítik az 50GB-os méretet, így egy WD Black nagy segítségünkre lehet gamer rendszer építésekor.

A WD Black ráadásul azzal kecsegtet, hogy 218MB/s adattovábbításra képes, ennek eléréséhez 128MB DRAM-ot kapott a gyártótól.

WD Purple

A Western Digital lila merevlemeze megfigyeléshez használatos. Térfigyelő kamerák, komplexebb biztonsági rendszerek üzemeltetői számára ideális választás, mert arra tervezték, hogy problémamentesen állja a 24/7 használatot. Ennek megfelelően a lila WD kifejezetten ajánlott, ha videorögzítéshez és videofelvételek tárolásához keresünk merevlemezt.

Míg a vörös WD specialitása a nagy olvasási sebesség, a lila WD merevlemezek épp ellenkezőleg, az írási sebességre összpontosítanak. 500GB-tól 8TB-ig terjedő kapacitással kapható, és olyan technológiával – AllFrame – van ellátva, ami videofelvételek mentése során minimalizálja a hibákat.

Ezt a típusú merevlemezt arra tervezte a gyártó, hogy otthonvédelmi és más biztonsági rendszereket egyaránt kiszolgáljon. Legyen szó egy benzinkút biztonsági kameráiról, vagy otthoni betörés elleni védelemről, a megfigyelő rendszernek olyan tárhelyre van szüksége, ami képes egyidejűleg sok kameráról fogadni és menteni az adatot, valamint képest ezt kiemelkedően jó minőségben tenni anélkül, hogy hiba történne a mentés során. Ilyen biztonsági rendszerek olyan modell szerint működnek, hogy a használat nagy része adatírás, ami a nap 24 órájában zajlik, és ehhez képest csak ritkán történik adatolvasás. Ennek okán a WD Purple sorozat adatírási sebessége kiemelkedően magas, és a gyártó azt a tényezőt helyezi az értékesítés középpontjába, hogy a merevlemez egyidejűleg hány kameráról tud problémamentesen adatokat fogadni. A WD Purple által használt AlLFrame technológia egyszerre 32 HD kamera használatát támogatja,

A gyártó ráadásul azzal is segíti a választást, hogy egy interaktív termékajánlóval biztosítja a vásárló számára a kompatibilitási listát, így könnyedén kiválasztható, hogy több mint 20, biztonságtechnikai eszközöket forgalmazó nagy nemzetközi cég termékei közül melyik melyik WD merevlemezt támogatja.

WD Gold

A WD Gold sorozatot adatközpontok számára tervezték. Ezek a legjobb merevlemezek szerverek számára, és egyben a legkifinomultabb WD termékek. A WD Gold évente 550TB adatot tud kezelni. Ez a legdrágább és legkorszerűbb WD HDD, ami jelenleg kapható. 5 éves gyártói garanciát adnak hozzá.

Összehasonlítás

A Western Digital színkódokkal ellátott merevlemezei egy-egy felhasználási területhez ajánlottak. Bár semmilyen probléma nem adódik abból, ha véletlenszerűen más színű terméket használunk, hosszú távú általános használatra a kéket visszük haza. Minden más esetben érdemes megnézni, mit jelent a színkód! (és ez alapján dönteni.)

WD Blue HDD – tárhely általános jellegű otthoni felhasználásra. Tényleg megbízható, a kéket választva nem foghatunk mellé.

WD Green HDD – ugyanaz, mint a kék, csak enyhén alacsonyabb teljesítménnyel, környezetbarátabb kiszerelésben, alacsonyabb árral.

WD Black HDD – teljesítményorientált: játékra, tartalomgenerálásra ajánlott. Az egyik legdrágább HDD.

WD Red HDD – NAS-meghajtó. Hálózati adattárolásra optimalizált.

WD Purple HDD – megfigyeléshez, 24/7 használatra.

WD Gold HDD – ez a leginkább prémiumkategóriás WD merevlemez. Adatközpontokba, szerverekhez.

NTG -PCX

Cikkek
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
Ez alkalommal egy rendhagyó bemutatóra kerül sor, hiszen költséges konfigurációból nem kevés fordult meg műhelyünkben, és még az egymilliót jócskán meghaladó összeállítások sem ritka vendégek nálunk, ám ezúttal egy igazán egyedi vásárlói igényt sikerült teljesítenünk. A rendszer főbb elemei a consumer vonal csúcsát képviselik, de nem kirívóan különlegesek, hiszen többször is bemutatásra, vagy épp tesztelésre kerültek már. Ezúttal azonban az Intel jelenlegi csúcsprocesszorát, nem egy jól bevált Be Quiet! Dark Rock Pro 4 léghűtés, de nem is egy középkategóriás kompakt vízhűtés tehermentesítette, hanem egy egyedi, limitált szériás Thermaltake folyadékhűtéses rendszer, mely szilikon tömlők helyett, jóval kevésbé rugalmas, ám annál stílusosabb és látványosabb merev csöveket használ. A cikk ezúttal nem a játéktesztekről szól, inkább csak bemutatja a konfigurációt, külön figyelmet fordítva a Thermaltake látványos szörnyetegére. PHANTEKS ENTHOO EVOLV X (PH-ES518XTG_DGS01) A szokás nagy úr, így ezúttal is a gépházzal kezdünk. A Phanteks felső kategóriás háza minden igényt kielégít, olyannyira, hogy az eredetileg választott modellel nem volt megoldható az alaplap, és emiatt a méretes vízhűtés beszerelése sem, így eggyel odébb kellett lépnünk, hogy a szerelés megvalósulhasson. A holland gyökerű Phanteks, tizenkét éve egy új processzorhűtővel alapozta meg jó megítélését, a méltán kiérdemelt hírüket pedig azóta is minőségi hűtési megoldásokkal, modding kiegészítőkkel szolgálják
A Radeon amire vártunk? - MSI RX 5700 XT EVOKE OC bemutató
Végre az erősebb Navi is elhagyta a gyári hűtést Itt a szeptember, és végre Magyarországon is tiszteletüket teszik az egyedi hűtéssel ellátott Navi kártyák. Az MSI RX 5700 MECH OC-t nekünk is volt alkalmunk elvinni egy körre, így nagyjából képet kaphattunk róla, hogy mit tud a gyári dizájnt, és a rémes blower hűtőt elhagyó MECH kiadás. Aki szemfüles, valószínűleg kiszúrta már, hogy webshopunkban egy másik kártya is felbukkant, méghozzá az erősebb XT újragondolt változata. Az EVOKE szériához tartozó kártya szintén az MSI műhelyéből került ki, és szintén egy gyárilag emelt órajellel rendelkező dupla ventilátoros megoldás. Az első házi tesztek elkészültéig nézzük meg közelebbről, mit is nyújt a várakozók számára az MSI RX 58700 XT EVOKE OC. Az MSI több formában is útjára indítja saját Navi változatait, a már bemutatott MECH változat mellett Gaming X, air-boost illetve az itt látható EVOKE széria is képviselteti magát. Az EVOKE egy új sorozat, ami első ránézésre a gyártó Lightnig sorozatát juttathatja eszünkbe, mely hasonlóan masszív, és nem túl hivalkodó dazájnnal megáldott fém hűtéssel hódított. Ahogy a MECH OC-n, úgy itt is visszaköszön a Twin Frozr VII dizájnra épülő, két 90 mm-es Torx ventilátor. Ha a kártyára pillantunk, azonnal szemet szúr, hogy hosszából lefaragtak jó 3 cm-t, cserébe a nyitott, dupla ventivel szerelt hűtésnek és a borításnak köszönhetően vaskosabb lett. Külsejével nem követ semmilyen extravagáns trendet, és nem is flancol, hacsak az arany és pezsgő sz
Prémium meghajtók a Gigabyte-tól - Aorus RGB M.2 SSD bemutató
A Gigabyte néhány éve belátta, hogy ennyi tapasztalattal a háta mögött ideje követnie legnagyobb konkurenseit, így az Asus, vagy akár az MSI után a Gigabyte is külön brandet hozott létre, ahol a megszokott jó minőségű alaplapok és videokártyák mellett, további játékosoknak szánt kiegészítőket dobnak piacra, méghozzá a felső, illetve prémium kategóriában. Végül tavaly eljutottak az első SSD-ig, idén pedig bemutatták az első high-end NMMe meghajtóikat is, melyek egyszerűen az Aorus RGB SSD nevet kapták. Ahogy azt már megszokhattuk, a kiváló minőség és az ütős teljesítmény mellett RGB díszítéssel jelzik, hogy ha az M.2 vagy PCIe modellekre tekintünk, nem belépőszíntő termékkel van dolgunk. GIGABYTE Aorus RGB M.2 SSD Az SSD-k alumínium hűtőbordával felvértezve érkeznek, és bár ma már ez sem számít újdonságnak, esetünkben RGB megvilágítást is kapunk, az ismert sas alakú logó mögé bújtatva. Ami valóban újdonság, hogy ez az első termék, ami nem csak pulzál, vagy villog az RGB skála színei között ugrálva, de kompatibilis a gyártó RGB Fusion 2.0 rendszerével is. Ennek értelmében, amennyiben a technológiával felvértezett alaplapot vásárlunk, teljes irányítást kapunk az eszköz viselkedése, illetve beállításai fölött, és a gépünkben lévő egyéb hasonló termékekkel is szinkronba hozhatjuk. Aki számára ez fontos szempont, lassan nem marad alkatrész, ami ne világítana, és ami fölött ne rendelkeznénk teljes kontrollal. Választáskor azonban érdemes tájékozódnunk, amennyiben szeretnénk kézb
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás Belépés 0 A kosár üres