fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 19

RTX 30 SUPER és RTX 40 kártyák a láthatáron

Több forrás is azt bizonygatja, hogy hamarosan befuthat az RTX kártyák újabb szériájaKitölthetik a hézagokat, és feltöltheti a VRAM-ot az NVIDIA-nál.

Most, hogy a közkeletű kifejezés szerint végre látszik a fény az alagút végén, avagy a kriptoláz enyhülése miatt lassan, de fokozatosan csökken a videokártyák ára, időszerűvé vált egy újabb témába vágó bejelentés. Mióta 2019-ben bevezették a SUPER szériát a különböző RTX modellek közti ár/teljesítmény hézag kitöltésére, nem titok, hogy a 3000-res sorozat is megkapja majd a maga felturbózott kártyáit, az iparági pletykafészkekből pedig most ki is repült néhány információ az asztali változatok érkezéséről.


Az RTX 3000 sorozat darabjait nagyjából egy éve nyúzhatják azok a szerencsések, akiknek sikerült emberi áron hozzáférniük egyhez az NVIDIA legújabb kártyáiból, vagy legalább lecsapni egy-egy kiszemelt modellre, mielőtt azok felszívódtak a boltok virtuális polcairól. Bár a globális kereskedelem még mindig távol áll a bányászlázat megelőző emberi árképzési rendszertől, a hardvergyártókat ez továbbra sem zavarja megszokott útitervük követésében. Ez az NVIDIA esetében az RTX 30 SUPER kártyák kiadását jelenti, melyekről egy ideje már hallani, hogy a laptopokba szánt mobil változatokat 2022 első felében tervezik bemutatni, a bejelentésüket pedig a CES 2022 tech-konferencián ejthetik meg. Az asztali változatokról azonban egészen mostanáig nagy volt a csend, ám ezt a hallgatást végre életszagú pletykák törték meg, melyek olyan nevektől származnak, akik korábbi előrejelzéseikkel már okot adtak a hardverrajongók bizalmára.


A következő bejelentéseken márpedig kifejezetten sok múlik, hiszen alig egy hónapja mutatkozott be a két RTX 30 Ti csúcskártya, melyek még egy kevésbé kaotikus piacon is minimum felemás érzéseket hagynának maguk után. Ha képesek vagyunk egy pillanatra félre tolni a botrányosan túlzó árakat, az RTX 3070 Ti még a gyártó által ajánlott összegért is alig kínál többet a Ti mentes alapkiadástól, ami főleg annak tükrében szomorú, hogy az RTX 3080 Ti csak minimálisan marad le a kigyúrt RTX 3090-től. A SUPER kártyák szerepe tehát nem elhanyagolható, persze az érkezésükről szóló híreket könnyebb szívvel fogadnánk, ha tudnánk, hogy ezek már végre megfizethetők és beszerezhetők lesznek, ám a PC-, és leginkább a GPU-ipar malmai láthatóan nagyon lassan őrölnek, mindegy, hogy hány kriptobánya zárt be az elmúlt hetek során. A SUPER kártyák jöttét ezúttal Jensen Bourne, avagy a kopite7kimi néven ismert Twitteres szivárogtató énekelte meg, aki néhány technikai információt is csatolt rövidke bejegyzéseihez, és végre számíthatunk rá, hogy ráncba szedik a 3080 pofátlanul alacsonyra szabott memóriakészletét is.

16GB? Ez már vállalható egy 3080-tól.


A SUPER kártyák a gyártó úgynevezett Ampere Phase 2 részeként érkeznek, vagyis az Ampere architektúrás kártyák második fázisát képviselik, melyet a Wccftech online magazin forrásai szerint ebben a negyedévben kezdtek el gyártani. A GPU-k állítólag több ponton is eltérnek majd a széria eddigi tagjaitól, a legfontosabb szempont pedig az optimális tervezés, illetve dizájn elérése volt, mindezt úgy, hogy a kriptobányászati képességeiket továbbra is hardveres szinten blokkolják. Azt viszont szintén biztosra veszik, hogy a gyártás a korábban bevált és kiismert 8nm-es csíkszélességet kínáló Samsung gyártósorokon történik majd, a szélesebb memóriabusz és nagyobb kapacitású VRAM bevetése tehát nem okozhat problémát. A legtöbbet emlegetett új GPU a 320.bites memóriabusszal ellátott GA103 lesz, melyet elvileg több újdonság is követ majd, erről mindenesetre biztosra veszik, hogy lesz egy visszafogottabb „S” kiadása is, 256-bites adatsínnel, tehát körvonalazódik az asztali és laptopos változat is.
A jelek szerint a szokásos vérfrissítést, vagy ha úgy tetszik, akkor ráncfelvarrást kapjuk, mely az RTX 3080 ás 3080 Ti esetében végre felpumpálhatja a sokat hiányolt VRAM mennyiségét, a jelek szerint egészen 16GB-ig. Hogy pontosan hova pozicionálják a felső kategóriás SUPER modellt, az még nem egyértelmű, mindenesetre az NVIDIA-t a költséges GDDR6X chipek elérhetősége is befolyásolhatja. Utóbbi amiatt is fontos, mert szóba került, hogy foglalkoznak az RTX 3090-nel is, de egyelőre úgy néz ki, hogy a 3060, 3070 és 3080 SUPER változatai elsőbbséget élveznek majd, a csúcskártya módosítgatása pedig egyelőre nem tűnik valószínűnek.

Egy kcisit az NVIDIA is kér a TSMC fejlett technológiájából.


Ami viszont igen izgalmas, hogy 2022 végére nem csak az RTX 40 széria bevezetését jósolják, hanem azt is, hogy tanúi lehetünk majd, ahogy az új sorozat megduplázza az RTX 3090 teljesítményét. Az Ada Lovelace fedőnéven emlegetett lapkák elvileg a Samsung megoldásai helyett már a TSMC fejlett 5nm-es formátumának előnyeit élvezhetik, újabb adag tranzisztorral pakolva meg az RTX kártyák következő generációját. Hasonló ígéreteket tett az AMD is, hiszen a konkurens RDNA3 architektúra is nagyjából háromszoros teljesítményt vetít előre a jövő év végére, mi pedig bízunk benne, hogy a nyers erőt végre nem csak néhány darab, alaposan túlárazott kártya bizonygatja majd.

2021. 07. 19

A Xiaomi lett Európa elsőszámú mobilgyártója
A vállalat egyre sikeresebb, és világviszonylatban is nagyot lépett előre
A Xiaomi 11 évvel ezelőtti indulása óta elképesztő menetelést hajtott végre, és míg a mobilpiacot többször is megreformáló LG végleg feladta a próbálkozást, a fiatal kínai cég folyamatosan lépkedett feljebb a ranglétrán és eközben számos új brandet is életre hívott. Sikerüket alapvetően a jó minőségükhöz képest kedvező áron kínált termékeikkel alapozták meg, és ugyan számos egyéb elektronikai eszközt kínálnak, legnagyobb kincsüknek továbbra is az okostelefon-részleg számít, mely a közelmúltban lehagyta európai riválisait, és az első helyre ugrott.
A Xiaomi az elmúlt években mindent megtett, hogy nevét egy lapon említsék az olyan veterán iparvállalatokkal, mint például a Samsung, tavaly például ők mutathatták be az első átlátszó paneles okostévét, mely kereskedelmi forgalomban is elérhető lett. Bár egy rövid ideig felmerült a lehetőség, hogy az Egyesült Államok őket is a Huawei sorsára juttatja, de miután sikerrel perelték ki magukat a befektetői tiltólistáról, semmi sem gátolta meg őket, hogy tovább folytassák a látványos növekedésüket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Strategy Analytics piackutató intézet aktuális jelentése, mely szerint a kínai tech-cég több ponton is rálicitált legnagyobb ellenfeleire. Mint kiderült, 2021 második negyedévében nem kisebb nevet hagyott maga mögött, mint a 45 éve kiemelt szerepet betöltő Apple-t, a világ második számú okostelefon-gyártójaként.
Nem tit
Beteltek a szerverek a Windows 365 első próbanapján
Akkora volt az érdeklődés, hogy azonnal fel is függesztették az ingyenes próbát
Júliusban a Microsoft újabb bejelentéssel tolta meg a Windows 11 hírét, ugyanis leleplezte a felhő alapú szolgáltatását is, mely elsősorban céges ügyfeleknek kínál hasznos lehetőséget. Az elmúlt hetekben egyre több információ derült ki, például nyilvánosságra hozták az ügyfelekre váró költségeket, és az is kiderült, hogy a Microsoft szerverei nem igazán voltak felkészülve egy újabb, ingyenes próbaidőszakra.
A Windows 11 kiszivárgása után a Microsoft gyorsan megnyitotta a hivatalos tesztidőszakot és a teljesen ingyenes letöltést, így még azok is részt vehetnek a soron következő rendszer készre pofozásában, akik nagy valószínűséggel, az elavultnak minősített számítógépükön nem is tudják majd használni. Míg a közönség a kissé szigorú rendszerkövetelmények indokain és jogosságán vitatkozik, a Microsoft bejelentett egy olyan szolgáltatást, mely lényegében pontosan az ellenkezőjét várja el a felhasználóktól, mint az önálló, megvásárolható asztali rendszer. A Windows 365 ugyanis egy felhő alapú szolgáltatást nyújt, mellyel virtuális Windows asztalunk akár egy mobiltelefon böngészőjével is bármikor elérhető lehet. A trükk azonban az, hogy ez elsősorban egy céges felhasználóknak kitalált üzleti modell, mely előfizetéses csomagok mögé rejti a távoli szerverekről közvetített operációs rendszert, várhatóan nem olyan árazással, ami a többség számára feltétlenül vonzó ajánlat lehet.
Ez persze nem
Kevesebb műanyag a Vodafone-nál? Jön az eSIM
A Vodafone átalakítja háttérrendszerét, mely magával hozza a digitális SIM lehetőségét is
A fénysebességgel zajló digitalizáció korszakát éljük, ezért talán meglepő lehet, hogy a telefonos előfizetések többségéhez még a mai napig szükségünk van a jó öreg műanyag SIM-kártyára. Az átalakulás azonban itthon is zajlik, és ahogy szaporodnak a modern készülékek, úgy szép lassan a szolgáltatók is elhagynák a fizikai formátumot, most például a Vodafone készül szintet lépni.
Legalábbis ez derül ki a Vodafone nem rég bevezetett ÁSZF módosításából, mely szerint a Vodafone is beáll abba a sorba, melyet itthon a Telekom kezdett meg. A magenta színt kisajátító szolgáltató mintegy három éve vette fel kínálatába azt az okosórát, mely egy beépített chip segítségével helyettesítette a hagyományos SIM-kártyát, és akkor már biztosították hozzá a szükséges szolgáltatást is. Az eSIM igénylésekor fizikai kártya helyett egy egyedi felhasználói profilt kapunk, mely az adott készülékhez rendeli előfizetésünket. A Vodafone-nál még nem egészen zajlottak le az ügyfélkezelést, illetve ügyintézést bonyolító átalakítások, július 30-án azonban egy érdekes tétellel bővültek a szolgáltató Általános Szerződési Feltételei, sőt, időközben a myVodafone oldalán, az előfizetéssel bejelentkező ügyfelek szintén megtalálják a váltás lehetőségét – hívja fel rá a figyelmünket a szifon.com.
A váltás egyelőre online nem intézhető, vagy személyesen kell próbálkoznunk, vagy jobb esetben a telefonos ügyfé
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...