fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
2019. 01. 16

Zöld ragadozó a VEGA ellen - VEGA 56 és GTX 1070 videokártya teszt

Tavaly befutottak a GTX széria leváltására hivatott RTX kártyák, ám sajnos felemás eredményt produkálnak. Természetesen valamennyit nőtt a sebesség, ám az újdonságot jelentő Ray Tracing technológia egyelőre még gyerekcipőben jár, kevés alkalmazás használja, és bekapcsolása sajnos jelentősen ront a teljesítményen. Bár a valamivel korábban bemutatott VEGA is használ új ötleteket, a megváltáshoz még biztosan várnunk kell, reméljük mindössze az ígéretes RADEON VII közelgő megjelenéséig. Addig is nézzük meg, hogy a VEGA 64-es csúcskártya mögött helyet foglaló VEGA 56, hogyan teljesít a hasonló kategóriás GTX 1070-el eszemben.

A videós formátum szimpatikusabb? A youtube-os tesztvideónkat megtalálod IDE kattintva.


Nyitott és szeles a zárkózott minimalista ellen

MSI RX Vega 56 Air Boost 8G OC

Az oldschool gyári hűtés is egészen mutatós


Az MSI-től érkező VEGA 56 klasszikus gyári hűtést alkalmazó modell. A burkolat a hűtőbordával együtt az egész kártyát hermetikusan öleli körbe. A végén elhelyezkedő magányos ventilátor a gépházból elszívott levegőt átengedi a zárt hűtésen, ami végül a hátlapon keresztül a gépen kívülre távozik. Ugyan léteznek halkabb, vagy látványosabb hőredukáló megoldások, panaszra itt sem lehet okunk. A GPU alap órajele 1181MHz, de elérhető a gyárilag kalibrált 1520MHz-es érték is. Az újdonságnak számító megoldások között szerepel a HBM2 memória, amely a bevált GDDR5-nél jóval sebesebb adatátvitelre képes. Ez elsősorban a kriptovaluták bányászatánál nyújt komoly előnyt, amit az is bizonyít, hogy mára meglepően nehezen beszerezhetővé vált a kártya. Bár igaz, hogy a DirectX 12-vel karöltve kiküszöbölhet pár váratlan akadozást játékok alatt is, ami a memóriakezelés közben korábban felbukkanhatott. A kártyán 8GB memóriát találunk mely 2048 bites, és 800MHz-en üzemel. A hátlapon három DisplayPort és egy HDMI található, a tápellátáshoz kétszer 8 pin-es csatlakozóra lesz szükség, a fogyasztás pedig 210W körül alakul.

GIGABYTE GTX1070 8GB DDR5 GV-N1070G1 GAMING-8GD

A Windforce 3x hűtés első látásra is meggyőzőA GIGABYTE GTX1070 8GB DDR5 GV-N1070G1 GAMING-8GD a jól bevált és népszerű, három ventilátoros Windforce 3x hűtést használja, így a tuningolásra vágyóknak nem lesz gondja a megnövekedett hőértékek kezelésével. Az egyedi tervezésű 8 cm-es légterelők a minőségi hűtőbordára préselik a levegőt, a keret oldalán pedig LED megvilágítású felirat jelzi, ha a rendszer passzív üzemmódban van, vagyis ha az általunk kívánt hőfok alatt mozdulatlanok a ventik. A CPU 1594Mhz-ről indul, a gyárilag beállított profilok pedig 1822MHz-ig skálázódnak. A memória az ismert, 256bit-es adatsínnel ellátott GDDR5-ös típus, melyből szintén 8GB-ot használhatunk. A tápellátás tekintetében visszafogottabbak az igényei a VEGA-nál, a nagyjából 150W fogyasztáshoz egy darab 8pin-es csatlakozóra lesz szükség. A kimenetekből három DisplayPort, egy HDMI, és még egy DVI-D is elérhető.


Ahogy a képeken is láthatjuk, a két kártya dimenziói hasonlóak, nincs komoly különbség a fizikai méreteket illetően. Aki ilyen kategóriában keresgél, az valószínűleg felkészült rá, hogy nem éppen szolid méretű hardverekről van szó, mindenesetre a beépítés előtt figyeljünk a megfelelő belterű ház kiválasztására. Természetesen mindkét eszköz támogatja az OpenGL 4.5-ös szabványt és a DirectX 12-t, utóbbit az itt szereplő játékok közül csak a Tomb Raiderben kapcsolhatjuk be. A tesztek minden esetben a kártyák által kínált alapértékeken zajlanak, az elérhető Boost órajeleket nem alkamazzuk, a játékok pedig 19020x1080-as, vagyis Full HD felbontáson futottak, a lényeges grafikai beállítások pedig a diagramokon feltüntetve láthatók.


Előjáték


Az új havas Vikendi pálya rendkívül hangulatosra sikerült

A PUBG híresen aluloptimalizált játék, ám ennek ellenére továbbra is népszerű darabja az egyre bővülő Battle Royale palettának.

A vég kezdete, vagy a kezdet vége?

A Shadow of the Tomb Raider valószínűleg a sorozat befejező része, ehhez mérten igazi világvége hangulattal fűszerezi meg a sírrablós kalandot.

Biztos ami biztos, az Eternal előtt még párszor kitakarítjuk a Marsbázist

A Doom nagy meglepetés volt, hiszen a 2004-os horror felé kanyarodó remake után sikeresen idézte meg a klasszikus hangulatot, ötvözve a pörgős és zúzós játékmenettel, ráadásul látványos és szépen optimalizált játékmotort is kapott.

Még évek múltán is az egyik elgszórakoztatóbb digitális játszótér

A GTA V állandó tagja a tesztjeinknek, hiszen a legerősebb gépeket is képes megizzasztani, az online módja miatt pedig ma is előkelő helye van az eladási listákon.


Víg játék

Az a fránya minimum

A két VGA egyaránt jól vette a PUBG által emelt akadályokat, pedig aki ismeri a játékot tudhatja, hogy nem csak az esélyek tekintetében nincs két egyforma meccs, hiszen az ingadozó teljesítménybe beleszól az adott területre gyűlt játékosok száma, és ezzel összhangban a szerverek ingadozó teljesítménye is, ami végül eltérő képkockaszámban mutatkozik meg. Mivel a kártyák egyaránt korrekt teljesítményt nyújtottak, a jelenség nem volt zavaró, ám így is látható, hogy a GTX könnyebben bánt el a nehézségekkel. Az átlagolt számok esetén 10 FPS a különbség a GTX javára, de a VEGA által produkált 97 FPS is teljesen játszható, a kompetitív játékok esetén pedig valójában igen ritka, hogy valaki maximumra tekeri a grafikai opciókat. A minimum értékek esetén a VEGA sajnos 3 FPS-sel lement az ideálisnak mondható 60 alá, ám ez nem tartósan fennálló jelenség, az utófeldolgozás vagy élsimítás visszafogásával pedig valószínűleg meg is oldódik a probléma. A GTX 27 FPS-el túltett a VEGA maximumán, de még így is kényelmesen kihasználhatunk egy 144HZ-es monitort, így a játékélmény egyaránt kellemes marad majd.

Micsoda egyensúly

A Shadow of the Tomb Raider motorja bár jó néhány éve szolgálja a sorozatot, érezhető, hogy sokkal többet már nem lehet kihozni belőle. Magas beállításokon persze ismét lenyűgöző az összhatás, ehhez képest pedig korrekt teljesítményt kaptunk. A legrosszabb esetben is sikerült 60 FPS felett tartani a képkockaszámot, még ha csak néhány frame-mel is. Bár a Tomb Raider-ek mindegyikénél előnyt élveztek a Radeon kártyái, esetünkben szinte fej-fej mellett halad a két vetélytárs. A diagramon láthatjuk, hogy mindössze 3-4 FPS a VEGA előnye a 1070-hez képest, a csodás képminőség mellett pedig a 80 körül alakuló átlag FPS tökéletes játékélményt biztosít majd, a multiplayer opcióval pedig a sorozat 2013-as induló epizód óta nem próbálkoznak a fejlesztők, így semmi sem zavarja majd a végigjátszást.

Végtelen határok

A Doom testreszabható beállításaival és optimalizációjával elkényezteti a játékosokat, a VGA-k ezen árszegmensében nem nagyon találkozhatunk teljesítményt érintő problémákkal. Ugyanakkor a számok jól jelzik a két kártya közti erőkülönbséget, illetve azt, hogy a játék hogyan kommunikál a két gyártó eltérő technológiájával. A többi játékhoz képest tehát jóval magasabb FPS-eket kaptunk, és míg a maximumok esetébenl egyaránt 200 FPS lett a plafon, a minimum és átlag értékeknél látható a GTX főlénye. Előbbinél 37, utóbbinál 29 képkockával szaladt előre a GTX 1070, ám ez maximum a multiplayer mód kedvelőinek lehet probléma, ahol már értékes lehet a többlet teljesítmény. Konstans 100 fölötti értéket kapunk a legterhelőbb pillanatokban is, de a VEGA akkor is alul maradt a párharcban.

Autó- és képkocka tolvaj

A teljesítmény szempontjából a GTA a Doom ellenpárja is lehetne, a hatalmas nyílt terület, a megjelenített objektumok sokszínűsége és a véletlen események egyaránt megdolgoztatják számítógépünket. Az Nvidia előnye a GTA V esetén jól ismert, és ez itt nagyon jól látható. A VEGA 34 FPS-ig zuhant, míg a 1070 megállt 54-en, ami jóval közelebb van az ideális minimumhoz. A legjobb pillanatában a GTX mindössze 3 FPS-el csúszott le a 100-ról, a VEGA viszont 70-nél többre nem volt képes. Összességében a GTX1070 előnye egyértelmű, hiszen a 60-as átlag mellett a 48 jelentősen rontja a játékélményt.

Végjáték?

Bármennyire is szeretnénk jókat mondani a VEGA 56-ról, sajnos nehéz helyzetben vagyunk, hiszen a GTX 1070 előnye egyértelmű. Alacsonyabb fogyasztással dolgozik, és az ára is kedvezőbb a teljesítményhez viszonyítva. A VEGA 56 nem rossz kártya, a teljesítménye a legtöbb esetben korrekt, és megfelelően optimalizált szoftverek esetén a 1070-et is megelőzheti, ám az árképzés tekintetében nagyon rossz helyzetben van, hiszen a teszt pillanatában nagyjából azonos áron volt elérhető a 1070-nel. Igaz, hogy a készletek polcai nem roskadoznak már a kártyától, a használt piac pedig valószínűleg széthajtott bányászkártyákat kínál, amik nem annyival olcsóbbak, mint amennyire rizikós befektetés lenne egy ilyen kétes előéletű eszközt választani. Aki tehát hasonló kategóriájú kártyák között nézelődik, a GTX 1070-el jobban jár, a tesztelt modell ára jelenleg nagyjából 155.000 Ft. Aki viszont még hezitál vagy szimplán bízik az AMD-ben, annak érdemes lehet megvárni, mit lépnek a RADEON VII-tel, ami már szinte a küszöbön van.

A tesztben használt konfiguráció a már jól bevált rendszerünk, és a következő alkatrészeket tartalmazza:

Impozáns megjelenés, jó szerelhetőség, kiváló zajszűrés

Intel i7 8700 processzor

ROG STRIX Z370-F GAMING alaplap

BE QUIET! 750W DARK POWER PRO 11 tápegység

BE QUIET! BG025 SILENT BASE 601 fekete-narancs számítógépház

BE QUIET! DARK ROCK 4 BK021 processzorhűtő

A tesztelt videokártyák:

MSI RX Vega 56 Air Boost 8G OC

GIGABYTE GTX1070 8GB DDR5 GV-N1070G1 GAMING-8GD

KD - PCX

2019. 01. 16

Az 1440p ostroma 300 ezerért? i5-9400F/GTX 1660 SUPER bemutató
Az utóbbi időben nagyot fordult a kocka, és rendesen leuralták a piacot az AMD-s összeállítások, de azért nem kizárólag Ryzen processzorok duruzsolnak a játékra választott gépekben. A legjobb példa erre következő számítógépünk, egy tipikus kozépkategóriás rendszer, mely extravagáns alaktrészek nélkül, a korrekt játékélmény reményében került összeállításra.  Cooler Master MasterBox Q300L A Q300-as házakat nagyjából tavaly ilyenkor dobta piacra a Cooler Master, miután a korábbi Computex rendezvényen jól felcsigázta velük az érdeklődőket. A Q300L legfontosabb jellemzője, hogy olyannyira az apró gépek kedvelőinek készítették, hogy csak micro-ATX alaplapok férnek el benne, miközben tápegységből a hagyományos ATX modellek is alkalmazhatók maradnak. Ha ez nem lenne elég, akár fekvő helyzetben is használható, ahogy a régi kompakt masináknál láthattuk, az előlapnál megszokott I/O panel pedig ehhez mérten szabadon áthelyezhető, akár hat tetszőlegesen választott pozíció valamelyikébe. A 387x230x378mm-es házikó egyetlen hagyományos 3.5” merevlemezt, és kettő 2,5” meghajtató fogad, ventilátorból pedig legfeljebb négy, 120mm-es darab pöröghet odabent, egyet ráadásul hátra már be is szereltek. Kicsinek tűnik, de a sok légzőrésnek és a tudatos dizájnnak köszönhetően nagyszerűen szellőzik, és még jól is néz ki, főleg az áttetsző oldalpanel miatt. Ez utóbbi ugyan nem edzett üveg, de 14 600 Ft-os áráért cserébe ezt elnézzük neki! i5-9400F Az Intel 9. generációs pro
A végletekbe, és tovább! 1,4 milliós PC az asztalon!
Aktuális konfiguráción erős és dizájnos hardverek egyvelege, mely akár az Asus kiállítási darabja is lehetne, ha az alaplap nem az MSI kínálatából származna. Lássuk mit nézett ki magának a vásárlónk, aki 1,4 millió forintot költött erre a masszív erőműre. ASUS GX601 ROG STRIX HELIOS Mi mással kezdhetnénk, mint a házzal, ami kiállásával azonnal magára vonja a figyelmünket. Egy korábbi tesztünkben szerepelt a hasonló Asus TUF GT501, ám a Helioshoz képest az még egy visszafogott darab, és fele ennyibe kerül. A 250 x 565 x 591 mm-es dimenziók jóformán saját külön szobát követelnek maguknak, és talán még az informatika után kevésbé érdeklődő vendégeink is elidőznek fölötte, ha a szobába lépve meglátják. Nagyrészt minőségi alumínium, üveg, illetve némi acél és műanyag egyvelege alkotja ezt a monstrumot, aminek tetején összefűzött hordszíjat láthatunk. A gyártó úgy gondolta, hogy ez a ház kiváló választás LAN partyk megtartásához, ám ha figyelembe vesszük, hogy a ház üresen is 18 kilós, valószínűleg ez inkább dizájnelemként funkcionál majd. Mivel egy másfél milliót súroló összeállításról van szó, az amúgy 50 kilós teherbírásra hitelesített pánt valószínűleg csak a port gyűjti majd, így érdemes lehet inkább elcsomagolni. Az oldallapok és az előlap is edzett üveg, előbbi kettő színezett, utóbb viszont áttetsző, LED megvilágítású ROG díszítéssel. A panelek ügyes rögzítőtalpakkal fektethetők a helyükre, és gombnyomással távolíthatók el, mely a prémium kategória egyik legke
Csendes szörnyeteg közel 460 000 forintért! 3600X/RTX2070 S teszt
Pár hete videóban bemutattunk egy 500 000 forint alatti gépet, amiről úgy gondoltuk, hogy most részletesebben is szemügyre vesszük.  Ha nem láttátok volna a videónkat akkor ezt itt pótolhatjátok: Alaplapok közül a vásárlónk a Gigabyte B450M S2H-t választotta. Ez az alaplap micro-ATX szabvánnyal rendelkezik. Árban rendkívül kedvező, valószínűleg a vásárló itt szerette volna megszorítani egy kicsikét a pénzcsapot. Ez onnan is látszik, hogy a ház ATX méretű, a lap mégis kisebb az ATX szabványnál. Egyébként az oldalunkon jelenleg olyan 20 000 forint környékén mocorog az S2H ára. A nagyobb méretű testvéreire már azért + 10 000 forintot rá kell számolni. Véleményem szerint egy nagyobb lap jobban nézne ki egy ekkora házban… Na de mindegy is, nézzük a részleteket. Ahogyan azt már feljebb leírtam, micro-ATX-es lapról beszélünk, ami egy BIOS frissítésnek köszönhetően támogatja a 3. generációs Ryzen processzorokat. 2db DDR4-es ram foglalattal rendelkezik, ami akár 32GB rendszermemória kezelésére is képes. Egészen 3600Mhz-es OC-t támogat a memóriáknál. Támogatja az ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memóriamodulokat (non-ECC módban). Kezeli a non-ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memóriamodulokat. És ami manapság minden játékos számára elengedhetetlen az az XMP (Extreme Memory Profile) memóriamodulok támogatás. Csatlakozók tekintetében annak ellenére, hogy kis lapról beszélünk eléggé szépen bővelkedik: 1 x D-Sub port, maximálisan támogatott felbontás: 1920x1
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...