fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 04. 07
11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
2020. 04. 07
Hamarosan megérkeznek a GDDR6-os GTX 1650 kártyák
2020. 04. 06
Ingyenes nyomozás és Spring Sale az Epic Games Storeban!
2020. 04. 05
Racse AMD konfig Ryzen 5 3600 és RX5700XT párossal!
2020. 04. 03
Legyünk óvatosak, ha Zoommal videotelefonálnánk
2020. 04. 03
Hasznos Chrome bővítmény segíti az oldalak gyorsabb betöltését
2020. 04. 03
Elérhető a Facebook Messenger asztali változata
2020. 04. 03
Koronás cukor járvány idején és egy ASUS ZenBook Duo
2020. 04. 02
Intel, az órajelbajnok! Comet Lake H mobilprocesszorok
2020. 04. 01
Így vehetünk részt a Valorant zárt bétájában!
2020. 04. 01
Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
2020. 04. 01
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
2020. 04. 01
Játszós home office konfig 180 ezerért!
2020. 03. 31
A Facebook fejleszti az élő közvetítéseket
2020. 03. 31
Megcsinálták! Ryzen 9 4900HS a legerősebb mobilprocesszor!
2020. 03. 24

Egy csokornyi Windows sebezhetőségre derült fény

A napokban igazán kitettek magukért a Microsoftnál, már ha az újabb adag Windowst érintő veszélyforrás dicséretet érdemel. Lássuk, mire kell vigyáznunk, míg megérkeznek a javítással ellátott frissítések.

Újabb problémák, és problémás frissítések

Az Adobe Type Manager nyitott kapui

Amikor az internet luxus volt, a támadások is ritkák voltak


Két veszélyes rést is rejt a Windowsos szövegek megjelenítéséért felelős Adobe Type Manager könyvtár, mely szintén lehetővé teszi illetéktelen behatolók számára a kéretlen programkódok futtatását. A hackerek dolgát kétféleképpen könnyíthetjük meg: egy egyedi módon összeállított dokumentum megnyitásával, illetve az előnézeti képének megtekintésével. A Microsoft szerint a hackerek már aktívan visszaélnek a lehetőséggel, de a javítás érkezésének várható idejét egyelőre nem közölték, így nem árt óvatosnak lenni. A helyzet a megszokottnál talán kevésbé tekinthető súlyosnak, hiszen ha kizárólag biztos forrásból származó dokumentumot nyitunk meg, nem sok esély van rá, hogy támadásba fussunk. A kibővített jelentés itt megtekinthető.

Ki védi meg a Windows Defendert önmagától?

Van akinél makacskodik a Defender


A rosszmájú pletykákkal ellentétben, a Windows házi vírusírtója a Defender valójában egészen hatékonynak bizonyult, legalábbis mostanáig. A helyzet tragikomikuma, hogy a legutóbbi frissítés végül ezt is elrontotta, így rés nyílt a kéretlen támadások számára. A hiba azonban nem érinti az összes felhasználót, a rendszerek eltérő beállításai miatt nem feltétlenül, nem mindenkinél jelentkezik a probléma. A panaszok szerint bizonyos fájlokat egyszerűen figyelmen kívül hagy, és az ellenőrzést követően arra hivatkozik, hogy a kivétel közé helyezett adatokról volt szó. A gond az, hogy a tapasztalatok szerint sok esetben erről szó sincs, a Defender önkényesen válogat és ugrik át egyes fájlokat. Hogy biztosra menjünk, fussuk át a víruskereső naplóját váratlan kivételek után, és ha eddig nem is éreztük szükségét, a javítás kiadásáig érdemes lehet egy külsős víruskereső alkalmazást is üzembe helyezni.

Kritikus hiba és problémás javítás

 A legegyszerűbb megoldás mindig a letiltás...


A különösen veszélyes besorolást megszerző hiba a Server Message Block 3 protokolhoz kötődött, mely a fájlok és nyomtatók megosztásáért felel. A támadóknak ezúttal sem volt szükséges közvetlenül hozzáférnie a géphez vagy hálózathoz, a potenciálisan ártalmas programkódok ugyanis távolról is futtathatók. Az SMBV már korábban is okozott gondokat, a WannaCry és a NotPetya évekkel ezelőtt nem kis nehézségeket okozott még vállalati rendszereknek is. A súlyos hiba minden 1903 és 1909 frissítéssel rendelkező Windows 10, illetve Windows Server operációs rendszert érint, az információt ráadásul véletlenül közölték, mikor a legutóbbi javításokat összefoglaló anyagban, az akkor megoldatlan hibát is feltüntették.

Rengeteg sikertelen frissítés és hiba


A javítás szerencsére gyorsan elkészült, ám a felhasználók mosolya nem minden esetben őszinte, ugyanis a frissítést követően rengeteg jelentés érkezett sikertelen telepítésekről, váratlan újraindulásokról, rendszerindítási problémákról. A Microsoft amúgy az SMBv3 tömörítés, illetve a tűzfal 445-ös portjának deaktiválást ajánlotta, ez viszont a megosztási funkciót is kikapcsolja. Ha eddig valamiért nem települt, indítsuk el a KB4551762 kódnevű vészhelyzeti javítás, ha viszont mi is problémába ütköztünk installáláskor, némi extra erőfeszítéssel áteshetünk rajta, íme a követendő lépések:

  • A művelethez Rendszergazdai jogosultság szükséges, tehát a megfelelő fiókkal jelentkezzünk be.
  • Az egeren, billentyűzeten és hálózati kábelen kívül távolítsunk el minden külső eszközt.
  • Minden harmadik féltől származó Anti Virus programot távolítsunk el, ami beavatkozhatna a frissítésbe.
  • Töltsük le a Windows Media Creation Tool alkalmazást a Microsoft honlapjáról (Eszköz letöltése gomb), vagy kattintsunk IDEEllenőrizzük a frissítés állapotát


Ha elindítottuk, majd elfogadtunk minden figyelmeztetést és feltételt, némi várakozás után válasszuk az "Upgrade this PC now", vagyis a gép frissítése funkciót, ez a két lehetőség közül az első. Ezután biztosít minket a telepítő, hogy minden adatunk megmarad, így nincs más hátra mint a telepítés. Valószínűleg gépünk újraindul néhányszor mielőtt végez, ezt követően át kell esnünk néhány alapbeállításon, mintha először indítanánk egy teljesen új Windows 10-et. Ezután elvileg már nincs semmi dolgunk, így ellenőrizzük a KB4551762 meglétét és szükség esetén végezzük el a frissítést.

 

2020. 03. 24

11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
Kiszivárogtak az első teszteredmények az Intel 11. genereciós processzorait képviselő Core-i7-1195G7-ről. A Tiger Lake-U CPU a sok nehézség árán létrejött 10nm-es gyártástechnológiával készült, és a jelenleg legerősebb Willow Cove fedőnevű architektúrára épül, az eredmények alapján azonban egy korai tesztpéldányról lehet szó. 3 Ghz-es órajel és Intel Xe GPU A korábbiakban érkeztek már részletek Tiger Lake processzorokról, de most először bukkan fel mérési adat 11. generáció alá sorolt példányról. A 11. generáció alapja az a Willow Cove architektúra, mely a 10. generációs Ice Lake családban alkalmazott Sunny Cove módosított változata. A Core-i7-1195G7 az előző évben megjelent Core i7-1065G7 helyét hivatott átvenni, és továbbra is egy négymagos, több szálas munkavégzést alkalmazó megoldás. A tesztpéldányban 4 mag és 8 szál dolgozik, az órajel pedig 3 Ghz-en megáll, tehát messze áll a kereskedelmi forgalomba szánt ütősebb változattól. A mérések 16 GB DDR4 SODIMM memória, és egy 128 GB méretű Samsung MZHPU128HCGM M.2 SSD társaságában készültek, de sem az alaplapra sem a RAM órajelére vonatkozó információ nincs. Dedikált videokártyát nem látunk, van viszont adat az Integrált GPU-ról, mely az Intel Xe megoldása 96 EU-val (Execution Unit – végrehajtóegység). A benchmark teszthez a 3DMark Time Spy-t alkalmazták, de a kapott érték egyelőre nem tűnik kiemelkedőnek, ami a négy mag és a 3 Ghz-es fix órajel miatt nem olyan meglepő. A CPU oldalán mért érték 2922 pont, ám az
Hamarosan megérkeznek a GDDR6-os GTX 1650 kártyák
Jó ideje nem titok, hogy az Nvidia felturbózni készül belépő szintű GTX 1650 videokártyáit, most azonban hivatalosan is bejelentették. A partnerek már készülnek saját megoldásaikkal, egy teszt eredményei pedig elárulják, mekkora változást hozhat a GDDR6. A GTX 1650 alapja továbbra is a vékonyra csiszolt Turing architektúra, konkrétan egy Tensor és RT egységektől megfosztott TU117 GPU. Érdemi változást a frissített memóriacsomag nyújt, így a 8 Gbit/s sebességgel dolgozó GDDR5 helyett hamarosan 12 Gbit/s-os GDDR6-ot találunk a kártyákon. Gyári referenciamodell nem készül, de az NVIDIA ezúttal is élt ajánlásokkal, melyekhez kedvük szerint igazodhatnak a gyártók, és ugyan különösebb megkötésekre nem kell számítani, a Zotac egy tesztpéldánya igyekszik betartani az ajánlott 75 wattos fogyasztási keretet, így lefaragott az órajelekből. Az Expreview tesztjében a Zotac GTX 1650-4GD6 Destroyer OC állt szemben egy GDDR5-ös GAMING OC verzióval. Érdekesség, hogy a 128-bites adatbusz marad, a sávszélesség viszont már 192 Gb/, az összehasonlítás azonban nem mutat komoly eltéréseket. A benchmark tesztek során az újdonság előnye nagyjából 6-9% volt, míg Full HD játéktesztekben minimum 2%, és legjobb esetben valamivel több mint 10%. Az Expreview értékelése alapján átlagban 6.4%-kal nőtt a teljesítmény, ami azonos áron nem rossz, de azért hatalmas ugrásnak nem tekinthető. Ez részben annak is köszönhető, hogy bár a CUDA magok száma változatlanul 896, vélhetően a fogyasztás miatt alacson
Ingyenes nyomozás és Spring Sale az Epic Games Storeban!
Ha időben felnézünk az Epic Games Store oldalára, pár napig még elcsíphetjük az aktuális ajándék játékokat. A változatos felhozatalt csütörtökön is egy igazán izgalmas cím váltja majd, és ha betáraztunk, érdemes lehet átböngészni a tavaszi leárazás ajánlatait is, hiszen egyes címeket akár 75%-os kedvezménnyel csíphetünk el. Gone Home A Fullbright Company 2013-as játéka egy azon felfedezésre épülő belsőnézetű kalandok között, amik nagy lökést adtak a részben csak sétaszimulátornak csúfolt műfaj elterjedésének. Megjelenésekor nem véletlenül követték pozitív kritikák, majd később olyan elismert alkotások, mint a hasonló megközelítést alkalmazó The Vanishing of Ethan Carter, Firewatch, vagy a szintén népszerű What Remains of Edith Finch. Közös pontjuk, hogy az akciót teljesen háttérbe szorítják, így az élmény nagy részét az erős atmoszférával övezett felfedezés és az eközben kibontakozó történet adják. Hősünk Katie, egy fiatal lány, aki hazatér Oregonba, ám reményeivel ellentétben nem találja otthon családját, így nyomozásba kezd. Feladatunk nem más, mint hogy saját ritmusunk szerint fedezzük fel a ház titkait, tárgyak, emlékek, sajtóanyagok és naplóbejegyzések vizsgálatával, melyek közelebb visznek minket múltunkhoz, és ezen keresztül a rejtély megoldásához. Hagyományos értelemben vett küldetések tehát nincsenek, ám felfedezéseink megnyithatják a ház elzárt pontjait, teret adva a további nyomozásnak. A játék legnagyobb erénye, hogy hogy nincs teljesen lineáris haladási ir
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Kovács László
Egy időben engem is sokat szívatott: az elháríthatalan frissítései (home verzió!) számtalanszor alávágtak a munkára használt szoftvernek. De már nincs többé gond, nekem már nem okoznak problémát a Windows frissítések. Tavaly márciusban álltam át először Mintre, kicsit később Debianra. Tudom, hogy "szaralinux", de nekem nagyon bevált.
2020-03-26 08:59:23
Kovács Szabolcs
Lehet nem a Pro verziót kellene használni. A problémázok nagy része mind azt használ. Használj LTSC-t. Atomstabil. :)
2020-03-25 12:14:21
Mile Banktechnika kft
Hihetetlen milyen szerencsétlen banda ez a microsoft.A tegnapi frissités után képtelen volt elindulni a gépem.Idáig fogalmam sem volt miért....
2020-03-25 09:01:55
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres