fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 05

32 TB-os SSD és 1 TB-os pendrive szupersebességgel

A Gigabyte beújított egy igazi SSD-szörnyeteggel, míg a Patriot lassan nagyítót is mellékel a terabájtos pendrivejáhozA Gigabyte és a Patriot is a sebességge, illetve a mérettel hódít, bár az utóbbi esetben ellentétes az előjel.

Alig néhány év alatt vált minden PC alapvető összetevőjévé az SSD, mely ígéretes de kezdetleges újdonságból egyre megbízhatóbb, és egyre megfizethetőbb hardverré nőtte ki magát. Az új meghajtó segített csökkenteni a zajos és súlyos merevlemezek számát, miközben jelentős sebességnövekedést hozott a megszokottakhoz képest. A memóriachipek és vezérlők új generációi a nagy kapacitású adattárolásba is új életet leheltek, így az igazán költséges darabok már fogadóképesség terén is vetekednek a kövérebb merevlemezekkel, míg a néhány centi helyet foglaló pendriveok lassacskán beérik és kiváltják az USB-s adapterekbe tuszkolt M.2 meghajtókat.

A Gigabyte-nak van mire felvágni.


A Gigabyte 2018-ban még ott járt, hogy érdemes lenne előrukkolni néhány SSD-vel, hiszen, ha már az Asus útjára léptek, ideje volt nekik is követni a trendet és ki kell adni valamit saját brand alatt. Valamit, amiről majd meg kell győzniük a közönséget, hogy érdemes azt választani az olyan ismert és megbízható veterán termékek helyett, mint a Samsung Pro és Evo szériái. Ma azonban ott tartunk, hogy bejelentettek egy olyan vaskos és súlyos meghajtót, amit első ránézésre simán elkönyvelhetnénk videokártyának is, főleg mióta csak ritkán találkozunk velük. Az biztos, hogy az alaplapok és VGA-k terén begyűjtött tapasztalatokat ügyesen hasznosították, ugyanis az AORUS XTREME Gen4 AIC nem kevesebbet kínál, mint 32 TB szabadon felhasználható üres tárhelyet, és 28 GB/s-os adatsebességet, egyetlen látványosan masszívra sikerült eszköztől.


Az az egy eszköz persze valójában nyolc darabot fog hadba abból a 4 TB-os Aorus Gen4 7000s-ből, melyeket még januárban harangoztak be, és amelyekről mi is említést tettünk. Ezeknek az M.2 formátumú NVMe meghajtóknak több versenyképes különlegessége is akadt, ugyanis amellett, hogy kihasználták a PCI Express 4.0 szabványt, nagyjából 7000 MB/s-os adatsebességet kínáltak, és nem csak olvasás, de írás terén is majdnem hozták ezt az értéket. Nos, év végén még csak azzal büszkélkedhettek, hogy újdonságuk gyorsaságával alaposan lehagyta a Samsung és a Western Digital legjobb ajánlatait, most viszont egymásra pakolta és alaposan lehűtötte őket, hogy a RAID konfigurációnak köszönhetően elképesztő sebességet préseljen ki az amúgy sem cserepados termékéből. A nagy műveletről a Phison PS5018-E18 vezérlő gondoskodik, mely olvasás esetén lazán hozza a 28 GB-ot másodpercenként, írás alatt pedig alig másfél megabájttal marad le, lényegében megnégyszerezve az önálló Aorus 7000S által produkált tempót.


Hogy az extrém teljesítmény alatt ne legyen probléma a melegedésből, a stílusos burkolat alatt olyan alumínium bordázatot visel, melyet egy középkategóriás GPU sem feltétlenül dobna le magáról, és akkor még a backplate-ről, vagyis az alsó felét védő takarólapról szó sem esett, ami olykor még egyes videókártyákon is extrának számít. Mindehhez társul még két ventilátor, melyek három fázisban képesek dolgozni, az optimális fordulatszám beállítását pedig az összesen tíz darab hőérzékelő szenzor hivatott elősegíteni, melyek a legkritikusabb melegedési pontokról közölnek valós idejű jelentéseket. A teljes pakkot az Aorus tárhelykezelő szoftverében vonhatjuk irányításunk alá, ahol a hőértékek leolvasása mellett a hűtési profilokat is beállíthatjuk. A Storage Manager azonban kínál ennél fontosabbat is, ugyanis itt a RAID összeköttetés típusát is közvetlenül módosíthatjuk, mely jelentős befolyással van a sebességre és a hibátlan teljesítményre is, ugyanis minél feszesebbre vesszük a tempót, annál nagyobb az adatvesztés esélye. A 7000s tehát bőven meghaladja az átlag felhasználók igényeit, így valószínűleg az ára sem lesz barátságos, és inkább az ezer dolláros ársávban indul majd.

Kicsi a bors, de ráfér egy egész PC.


Ennél valamivel barátságosabb, és az átlag halandónak is egészen érdekes ajánlat lehet a főleg memóriákról, és egy ideje már különféle perifériákról is ismert Patriot legújabb miniatűr meghajtócsaládja. Az apróság különlegessége, hogy darabonként mindössze néhány centimétert szorít ki magának a térből, mégis relatíve nagy tárkapacitást és több mint vállalható adatsebességet kínál. A Supersonic Rage Prime sorozat második frissítéséről van szó, mely USB3 3.2 Gen2 csatlakozóban végződik, a hagyományos Type-A fejen keresztül pedig ideális esetben 600 MB adatot préselhet át másodpercenként, kevésbé ideális esetben azonban felmelegedhet, ami árt az ígéretesen induló teljesítménynek. Nos, ha már SSD-k és evolúció, a kis kupakos kulcstartóba csomagolt memórialapkák is túl vannak néhány generációváltáson, az új RAGE PRIME széria legvéznább darabja ugyanis 250 GB-ot, a középső testvér 500 GB-ot, a nagytestvér pedig egy egész TB-ot kínál egy kis összetolható házikóban.

Szükség esetén akár rendszert is indíthatunk róla, a hosszas játék viszont biztosan felforralja.


A Supersonic Rage Prime mindezt 1 cm x 2,1 cm x 5,3 cm-es dimenziók közé szorítja, ezzel ügyesen lobbizik az elismerésért, mely a legkisebb, de egyben a legnagyobb pendrive-nak jár. A legjobb, hogy ilyen kapacitással már úgy is elindulhatunk adatot menteni, hogy ehhez nem lesz szükség külső/belső SSD-re, vagy merevlemezre, ráadásul, ha a család haldokló retro PC-jét szeretnénk szétszedés nélkül átmenteni az utókornak, a kompatibilitással egészen Windows XP-ig, illetve Windows 2000-ig nem lesz probléma. Ami még problémás lehet, az az ár, azonban a 250 GB-os műtyűrért 49€ nem is rossz, mivel az nagyjából 15 ezer forintnak felel meg, de a 89 és 168 €, vagyis 30 és 60 ezer forintos arányos emelkedés is helyénvalónak tűnik, igaz, a ritkaságukból és az adóból származó extrákkal sajnos számolni kell, de talán még így is sokak számára izgalmasak lehetnek, a forgalmazásuk ugyanis hivatalosan megkezdődött, így szép lassan eljuthatnak a magyar piacra is.

2021. 07. 05

Elvérzett az Nvidia VGA-ak bányászat elleni védelme?
A közösség állítólag megtalálta a megoldást, hogy újra teljes erővel bányászhassanak
Fény volt az alagút végén, amikor az Nvidia bejelentette, hogy olyan módosításokat végez új kártyáin, melyek által az új RTX-ek kevésbé lesznek vonzók a kriptovalutákat bányászó vásárlók számára. Kezdetben szoftveres korlátokkal próbálkoztak, ám a meghajtóprogramról még a laikusok is sejtették, hogy nem nyújt majd teljes védelmet, végül az Nvidia maga adott ki egy friss verziót, ami nélkülözte a zárat, így nem is volt szükség tört verzióra. A következő lépésükkel már jóval nagyobbat vállaltak, ugyanis azt ígérték, hogy a jövőben kiadásra kerülő kártyáikat már hardveres korlátokkal látják el, így a gyártósorokról jó eséllyel a valódi játékosokhoz juthatnak. Nos, úgy tűnik, hogy ez sem tartott sokáig.
Az Nvidia még az év első felében beszélt arról, hogy a felhasználói piacon is több kategóriára osztja a videokártyáit, ezáltal már nem csak a Quadro különbözik majd el lényegesen a hagyományos, játékra szánt modellektől. Amellett, hogy az új RTX 3000 szérián hardveresen korlátozzák az Ethereum bányászatakor releváns hash rate-et, megjelennek a CMP chipre épülő, videokimenettel nem rendelkező modellek is. Utóbbi kártyák játékra nem, bányászatra viszont kiválóan alkalmasak, így elméletben mindenkinek lenne sajátja, a másik elől pedig nem érné meg elhalászni az első terméket, amihez csak hozzáférünk. A sajtó ekkor, sőt azóta is a kártyák árának csökkenésére várt, ám az az igazság, hogy ott,
Dust 2 néven érkezik a Cougar új mini-ITX háza
Bár a játékot nem igazán juttatja eszünkbe, azért nem fest rosszul a Cougar új kompakt háza
Rengeteg gépházat találunk a piacon gyártó, formátum és ár szerint is, ám az esetek többségében azért ismerős formákkal és külső jegyekkel találkozhatunk, mivel ahogyan a kereskedelem minden területén, úgy a hardverek és gépházak esetében is meghatározó szerepet játszanak az éppen uralkodó trendek. Éppen ezért lehet kellemes meglepetés a Cougar újdonsága, mely a népszerű Counter-Strike legkommerszebb és egyben legikonikusabb pályája után a Dust 2 keresztséget kapta.
Magam sem kevés időt töltöttem el azon a bizonyos pályán, ám akárhogy is néztem, nem igazán akad olyan részlet a házikón, amivel sikerült volna az azonosítás. Először azt hittem, hogy talán a Desert Sand, avagy sivatagi homok fantázianévvel ellátott arany hatású festés lesz az, ám azon kívül Iron Gray és Space Silver, tehát szürke és ezüst színekben is elérhetővé teszik, így feladtam és inkább a házra koncentráltam. Márpedig van mire koncentrálni, hiszen az ipari, indusztriális, vagy akár katonai hangulat már első ránézésre is árad belőle. Amellett, hogy úgy tűnik, itt mindent a fém ural, ezt az összhatást az oldallapok rögzítéséért felelős kapcsok, a ráccsá összeálló szellőzőpontok és persze a két masszívnak tűnő fogantyú kelthetik bennünk, elragadva a figyelmünket, vagy fintort csalva az arcunkra. Akárhogy is, a Cougar állítása szerint a Dust 2 az igaz LAN Party masinákhoz készült, olyan játékosoknak, akik a n
TV vagy monitor? 4K gamer kijelzők a Gigabyte-tól
A Gigabyte ezúttal nem szórakozott, a méretes 4K kijelzőket hozott, végre magas képfrissítéssel
Néhány éve még bizalmatlanul tekintgettünk a Gigabyte új brandjére, mely az Asus ROG-hoz hasonlóan a gyártó játékosoknak szánt, vagy ha úgy tetszik, gamer termékekeit gyűjtötte egy kalapba. Az egyedi dizájn és a megszaporodott RGB LED-eken azonban hamar túljutottak, ugyanis az alaplapokról és videokártyákról ismert cég előállt első Aourus kijelzőjével, mely 144Hz-es képfrissítését IPS panelen kínálta. Az évek múltak, a Gigabyte pedig alaposan felszívta magát, legutóbb például egészen magasra tette a lécet egy adag 100+ Hz-es, sík képernyős 4K monitorral, az egyiknek ráadásul aligha juthat hely egy átlagos íróasztalon.
Kezdjük a sort a képátlók szerinti emelkedő sorrendben, és mivel két 4K felbontású kijelzőről van szó, nagy a valószínűsége, hogy a kisebb, 32 hüvelykes Gigabyte AORUS FI32U modell lesz a vonzóbb ajánlat. Ez érthető is, hiszen sokan szívesen használnának ilyen terebélyes kijelzőt, ám ebben a kategóriában jóval gyakrabban találkozunk 1440p-s felbontással, ami egyes felhasználók szerint 27 col fölött már nem ideális az alacsony képpontsűrűség miatt. A 4K-s lépcsőfok azonban még ritka, legalábbis, ha magas képfrissítést és játékokra optimalizált terméket szeretnénk, nem csoda, hogy a Gigabyte élt a lehetőséggel. Azt is fontos kiemelni, hogy bár a 4K gaming még nem számít hétköznapi igénynek, az újgenerációs konzolok terjedésével, vagy akár felskálázott képpel má
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...