fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 16

Jön a Steam Deck, a Valve hordozható AMD PC-je

Kiderült, hogy mire készült a Valve, és az eredmény egy kellemes meglepetés lettKiegyensúlyozott és sokrétű masinának ígérkezik.

Egy ideje már a levegőben lógott a Valve újabb hardverbejelentése, mely a szoftvermágnás vállalat ismételt próbálkozása, hogy végre megvesse lábát a kütyük piacán is. Úgy tűnik, hogy végül azoknak lett igaza, akik egy hordozható játékkonzol érkezésére tippeltek, azonban nekik is csak félig, ugyanis az ismerős külső valójában sokkal több lehetőséget rejt, mint az bárki remélte. A Steam Deck ugyanis egy vérbeli PC lesz, mely nagyobb szabadságot nyújt a felhasználóknak, mint a konkurencia sikerrel futó megoldásai.


Ha kézi konzolra gondolunk, elsőként nyilván a Nintendo jut eszünkbe, aki a Gameboy óta többször is előállt már zsebre, vagy legalábbis táskába hajítható kompakt játékgépekkel. Jelenleg az ötödik évét taposó Switch döntögeti a népszerűségi, illetve bevételi rekordokat, a Zeldát és Mariót is köztudatba emelő japán vállalat még mindig tudja, hogy mit csinál. Persze ők is elkönyveltek néhány buktát, ahogy a Sony is, aki a PSP-vel végrehajtott tarolás után lassú halálra ítélte a jobb sorsra érdemes PS Vita masináját. A Valve azonban más tészta, hiszen alapvetően a legendás Half-Life, illetve a második részével egyidőben bevezetett Steam platform az elsőszámú ismertetőjegyük, a kézzel fogható termékek terén pedig többnyire kiforratlan, és mérsékelt sikereket hozó termékeket könyvelhetnek el. A Nintendo Switch azonban alapvető változást hozott a piacra, mely a hardverek folyamatos fejlődésével egyre több cég számára nyitotta meg a lehetőséget, hogy lecsapjanak egy szeletre a hordozható játékgépek félkész tortájából. A Valve pedig elérkezettnek látta az időt, hogy beszálljon, és a jelek szerint ezúttal egy átgondolt és valóban izgalmas termékkel jelentkezik, mely magában hordozza a valódi siker lehetőségét.


A Steam Deck több szempontból is figyelemre méltó, ugyanis ötvözi a hordozható konzolok jól bevált külső jegyeit, egy kiegyensúlyozott hardveres konfigurációval, melyet a felhasználói szabadság tehet igazán különlegessé. A hordozható játékmasina nem meglepő módon elleste a Switch óta népszerű kialakítást, mely nagyjából egy középre ágyazott kijelzőt jelent, a szélein a kontrollereken megszokott gombokkal és egy-egy analóg karral. Ez a koncepció persze már aligha számít egyedinek, hiszen az elmúlt években több startup és cég készített hasonló eszközt, melyek között néhány kifejezetten jól sikerült darab is fellelhető. Úgy tűnik, hogy a Valve és a fejlesztést végző mérnökeik nem csak saját hibáikból, de a konkurenciától is tanultak, a Steam Deck ugyanis nem mobiltelefonokba szánt hardverrel próbálkozik, ráadásul funkciók és lehetőségek terén is igyekszik olyasmit kínálni, mely papíron igen meggyőző kombinációnak tűnik. Először is az Xbox és a PlayStation után a Steam Deck is egy AMD alapú gép lett, ahol a teljesítményért egy Zen 2 magokat és a modern RDNA2 grafikus chipet kombináló APU egység felel, mely bizonyítottan alkalmas a nagyköltségvetésű látványbombák meghajtására is.Specifikációk:

  • CPU: Zen 2 (4 mag/8 szál), 2.4-3.5GHz (max 448 GFlops FP32)   
  • GPU: 8 RDNA 2 CU, 1.0-1.6GHz (max. 1.6 TFlops FP32)
  • 16 GB LPDDR5 RAM (5500 MT/s)
  • microSD foglalat és USB Type-C
  • DSP hangchip, jack csatlakozó és beépített dupla mikrofon az online játékhoz
  • Bluetooth 5.0, Wifi (2.4GHz és 5GHz, 2 x 2 MIMO, IEEE 802.11a/b/g/n/ac)
  • 40 Whr akku, kevésbé éhes játékok esetén akár 7-8 óra játékidővel
  • suspend-pause-folytatás lehetőség (alvó üzemmóddal)


Mindezt egy 7 hüvelykes OLED-érintőkijelzővel spékelték meg, mely 1280x800-as képpontsűrűséget, vagyis 720p felbontás kínál 16:10-es képarány mellett, 60 Hz-es képfrissítéssel, legfeljebb 400-nites fényerővel. Bár sokak számára eretnekségnek tűnhet 2021-ben 720p-s felbontással vagánykodni, ám egy ekkora képernyőn ez ideálisnak nevezhető, arról nem is beszélve, hogy ez mennyi tartalékot hagy a gép számára, a stabil képkockaszám és a kellemes látvány egységének eléréséhez. A Steam Deck mindent tud, amit ma egy hasonló eszköz tudhat: van benne mozgáskövetésért felelős giroszkóp, az analóg karokban pedig kapacitív érintésérzékelők, sőt, alattuk mindkét oldalon egy-egy 32,5mm-es trackpad is elfért, melyek a ravaszgombokkal közösen elirigyelték, a PS5-féle DualSense controllerből ismerős haptikus visszacsatolást. A trackpad amúgy kiváltja az egeret is, és a Valve szerint 55%-kal jobb válaszidővel bír, mint amit korábban a Steam Controllerbe építettek. Ami a fizikai kereteket illeti, mindezt 298 mm x 117 mm x 49 mm-be sikerült bezsúfolni, így még egy keményfedeles kis védőtokkal együtt is alkalmas arra, hogy magukkal vigyük, igaz, néhány lezser szabású nadrágtól eltekintve erre leginkább egy hátizsák ajánlott.


A funkcióknak azonban itt még nincs vége. Először is fontos, hogy az USB Type-C csatlakozón keresztül tökéletesen alkalmas a perifériákkal való együttműködésre, mely egy USB-s hub esetén billentyűzetet, egeret és monitort, és akár hagyományos controllert jelent, és a korai tapasztalatok szerint tökéletes asztali játékélményt biztosít. A kényelmesebb használathoz a Valve biztosít majd külön megvehető gyári dokkolót is, ám az egyelőre ismeretlen árú kiegészítő használata nem szükségszerű. A hardver tehát korrekt, a kialakítás és az anyaghasználat az előzetes tesztek szerint igényes és komfortos játékélményt nyújt, ezen a felbontáson pedig még az olyan közismerten nagy étvágyú címek is szépen futnak, mint például a Control. A Valve azonban ennél is tovább ment, ugyanis több interjúban is világossá tették, hogy nem kötik meg a felhasználók kezét, így, ha kedvünk tartja, leválthatjuk a játékra optimalizált Linux alapú SteamOS 3.0-t és KDE Plasma környezetet, és másik operációs rendszert is telepíthetünk. Utóbbira amúgy nem feltétlenül lesz szükség, ugyanis a gyári rendszer tökéletesen futtatja a Windowsos játékokat, illetve a teljes Steames felhozatalt. Ez manapság igen meglepő húzás, ráadásul akkor sem ütközünk falba, ha Epic Games fiókunkban tárolt játékainkat szeretnénk működésre bírni. A Steam Deck tehát egy hordozható mini-PC, ami meggyőzően szállítja egy igényes hordozható konzol képességeit.

Gombokból és ravaszokból sincs hiány.


A végére két kulcskérdést hagytunk, vagyis a tárkapacitást és természetesen a vételárat. Mint kiderült, a Steam Deck háromféle konstrukcióban jelenik meg, melyek a tárhely méretétől eltekintve semmiben sem térnek majd el egymástól. Az alapmodell egy 64 GB-os eMMC tárhellyel rendelkezik, mely egy SD kártyához hasonló egység, és sem kapacitását, sem sebességét tekintve nem kiemelkedő, cserébe már 419€-tól (kb. 150 ezer Ft) elérhető lesz. A következő lépcsőfok már egy 256GB-os NVMe SSD-t kínál 549€-ért (kb. 197 ezer Ft), a legdrágább modell pedig 512 GB-ot 679€-ért, ami nagyjából 244 ezer forint. Az eszközben rejlő képességeket és lehetőségeket figyelembe véve az árazást igazán nem nevezhetjük túlzónak, igaz, a vállalhatóbb kapacitást kínáló SSD-k alaposan megdrágítják a dolgot.Fontos azonban megemlíteni, hogy ez nem egy új mobiltelefon, amiről hiányoznak a megszokott funkciók, méghozzá annyira nem, hogy a fejhallgató jack csatlakozója mellett még egy gyors microSD-k számára kialakított nyílást is találunk, amire gond nélkül telepíthetünk játékokat. A meglepő teljesítmény és ár természetesen vonzani fogja a nyerészkedőket, a vásárláshoz azonban előzetes helyfoglalás szükséges, egy felhasználó pedig egyetlen eszközt vehet meg. Hogy a sorrend meghatározásához milyen szempontokat vesznek figyelembe, arról nem esett szó, de nem kizárt, hogy a frissen regisztrált Steam fiókok valamivel később kerülhetnek sorra, mint a jól ellenőrizhető és sok játékot birtokló idősebb fiókok.


A jelentkezés július 19-én kezdődik, az értékesítést pedig még idén decemberben megkezdik, tehát a szerencsések talán már az ünnepek alatt hozzáférhetnek.

2021. 07. 16

A Xiaomi lett Európa elsőszámú mobilgyártója
A vállalat egyre sikeresebb, és világviszonylatban is nagyot lépett előre
A Xiaomi 11 évvel ezelőtti indulása óta elképesztő menetelést hajtott végre, és míg a mobilpiacot többször is megreformáló LG végleg feladta a próbálkozást, a fiatal kínai cég folyamatosan lépkedett feljebb a ranglétrán és eközben számos új brandet is életre hívott. Sikerüket alapvetően a jó minőségükhöz képest kedvező áron kínált termékeikkel alapozták meg, és ugyan számos egyéb elektronikai eszközt kínálnak, legnagyobb kincsüknek továbbra is az okostelefon-részleg számít, mely a közelmúltban lehagyta európai riválisait, és az első helyre ugrott.
A Xiaomi az elmúlt években mindent megtett, hogy nevét egy lapon említsék az olyan veterán iparvállalatokkal, mint például a Samsung, tavaly például ők mutathatták be az első átlátszó paneles okostévét, mely kereskedelmi forgalomban is elérhető lett. Bár egy rövid ideig felmerült a lehetőség, hogy az Egyesült Államok őket is a Huawei sorsára juttatja, de miután sikerrel perelték ki magukat a befektetői tiltólistáról, semmi sem gátolta meg őket, hogy tovább folytassák a látványos növekedésüket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Strategy Analytics piackutató intézet aktuális jelentése, mely szerint a kínai tech-cég több ponton is rálicitált legnagyobb ellenfeleire. Mint kiderült, 2021 második negyedévében nem kisebb nevet hagyott maga mögött, mint a 45 éve kiemelt szerepet betöltő Apple-t, a világ második számú okostelefon-gyártójaként.
Nem tit
Beteltek a szerverek a Windows 365 első próbanapján
Akkora volt az érdeklődés, hogy azonnal fel is függesztették az ingyenes próbát
Júliusban a Microsoft újabb bejelentéssel tolta meg a Windows 11 hírét, ugyanis leleplezte a felhő alapú szolgáltatását is, mely elsősorban céges ügyfeleknek kínál hasznos lehetőséget. Az elmúlt hetekben egyre több információ derült ki, például nyilvánosságra hozták az ügyfelekre váró költségeket, és az is kiderült, hogy a Microsoft szerverei nem igazán voltak felkészülve egy újabb, ingyenes próbaidőszakra.
A Windows 11 kiszivárgása után a Microsoft gyorsan megnyitotta a hivatalos tesztidőszakot és a teljesen ingyenes letöltést, így még azok is részt vehetnek a soron következő rendszer készre pofozásában, akik nagy valószínűséggel, az elavultnak minősített számítógépükön nem is tudják majd használni. Míg a közönség a kissé szigorú rendszerkövetelmények indokain és jogosságán vitatkozik, a Microsoft bejelentett egy olyan szolgáltatást, mely lényegében pontosan az ellenkezőjét várja el a felhasználóktól, mint az önálló, megvásárolható asztali rendszer. A Windows 365 ugyanis egy felhő alapú szolgáltatást nyújt, mellyel virtuális Windows asztalunk akár egy mobiltelefon böngészőjével is bármikor elérhető lehet. A trükk azonban az, hogy ez elsősorban egy céges felhasználóknak kitalált üzleti modell, mely előfizetéses csomagok mögé rejti a távoli szerverekről közvetített operációs rendszert, várhatóan nem olyan árazással, ami a többség számára feltétlenül vonzó ajánlat lehet.
Ez persze nem
Kevesebb műanyag a Vodafone-nál? Jön az eSIM
A Vodafone átalakítja háttérrendszerét, mely magával hozza a digitális SIM lehetőségét is
A fénysebességgel zajló digitalizáció korszakát éljük, ezért talán meglepő lehet, hogy a telefonos előfizetések többségéhez még a mai napig szükségünk van a jó öreg műanyag SIM-kártyára. Az átalakulás azonban itthon is zajlik, és ahogy szaporodnak a modern készülékek, úgy szép lassan a szolgáltatók is elhagynák a fizikai formátumot, most például a Vodafone készül szintet lépni.
Legalábbis ez derül ki a Vodafone nem rég bevezetett ÁSZF módosításából, mely szerint a Vodafone is beáll abba a sorba, melyet itthon a Telekom kezdett meg. A magenta színt kisajátító szolgáltató mintegy három éve vette fel kínálatába azt az okosórát, mely egy beépített chip segítségével helyettesítette a hagyományos SIM-kártyát, és akkor már biztosították hozzá a szükséges szolgáltatást is. Az eSIM igénylésekor fizikai kártya helyett egy egyedi felhasználói profilt kapunk, mely az adott készülékhez rendeli előfizetésünket. A Vodafone-nál még nem egészen zajlottak le az ügyfélkezelést, illetve ügyintézést bonyolító átalakítások, július 30-án azonban egy érdekes tétellel bővültek a szolgáltató Általános Szerződési Feltételei, sőt, időközben a myVodafone oldalán, az előfizetéssel bejelentkező ügyfelek szintén megtalálják a váltás lehetőségét – hívja fel rá a figyelmünket a szifon.com.
A váltás egyelőre online nem intézhető, vagy személyesen kell próbálkoznunk, vagy jobb esetben a telefonos ügyfé
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...