fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Vadállatok a szorítóban. Melyik a jobb, 10700K vagy 9900K? 🔥
A Linux megalkotója rendesen lehordta az Intelt
Még több reklámmal bombáz minket a YouTube
Lezajlott az első Ubisoft Forward
Vége a kivédhetetlen emelt díjas hívásoknak?
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
2019. 08. 15

Takarékos játékos kétszázezerért? - Ryzen 5 2600/GTX 1660 számítógép

Az alacsonyabb ársávban is van élet? Van hát, és nem is akármilyen!

Az utóbbi időben rengeteg prémium kategóriába sorolható konfiguráció fordult meg a kezünk alatt, több videó és cikk is született fél-egymillió forint között mozgó összeállításokról. De mi a helyzet akkor, ha valaki nem kíván több havi fizetést elkölteni, ugyanakkor szeretne egy játékra alkalmas, jó ár-érték arányú számítógépet. Persze kétszázezer forint sem elhanyagolható összeg, ám egy játékra szánt PC még kompromisszumokkal sem olcsó mulatság, így meg kell húznunk a határokat. Az utóbbi időben nincsenek rossz helyzetben a vásárlók, hiszen az AMD és az NVIDIA is szolgált néhány meglepetéssel, ami a szűkebb kerettel rendelkezőket sem rekeszti ki a játékok világából. Az AMD a Ryzen, illetve Navi szériákkal tett vonzó ajánlatot a leendő géptulajdonosoknak, míg az Nvidia a Turing architektúrát hasznosító GTX kártyáival kínál megfizethető, játékra alkalmas alternatívát. A következő összeállítás tulajdonosa megtalálta az aranyközéputat, és a két rivális cég kínálatából egyaránt válogatott. 


Konfiguráció - alkatrészek

Zalman i3 Midi

Olcsó, de egészen halk és hűvös.


A Zalman régi motorosnak számít a hardverek világában, nevüket és ismertségüket viszont elsősorban a hűtési megoldásaikkal alapozták meg. Az évek alatt természetesen számos periféria felkerült a listájukra, ám a legnépszerűbbnek talán mégis a házaik mutatkoznak. Az i3 szériát a korrekt belépő kategóriába sorolhatnánk, és bár nem tökéletes, a vállalat néhány másiik, olcsó házához képest igazán kellemes darab. A dizájn alapvetően jó, nem túl csicsás, és a kiállása is robosztusabb, mint néhány hasonló áron kapható dobozkának, de ebben a kategóriában ne várjunk prémium alapanyagokat. A legpozitívabb oldala egyértelműen a szellőzés és a visszafogott zajszint, annak ellenére, hogy a folyadékhűtő rendszerek radiátorát alig, vagy egyáltalán nem fogjuk tudni hová rögzíteni. Kompenzálás gyanánt az előlap mögött három, a hátoldalon pedig még egy LED megvilágítással ellátott, ventilátor kapott helyet, ezen felül pedig még másik három szerelhető be. A hétből hatot az előlapi szabályozóval is összeköthetünk, így manuálisan állíthatjuk a fordulatszámot. Porszűrőt találunk ugyan, de az előlapra sajnos nem jutott, alul pedig csak 120mm-es ventilátorra tervezett nyílást találunk, 135mm-es ventilátorral szerelt táp esetén ez a hézag zajt eredményezhet. A ház alapvetően egészen jól szerelhető, de néhány pontját, pl. a tápegység rekeszét jobban is átgondolhatták volna. Ugyanakkor a rácsos előlapnak köszönhetően jól szellőzik, a talpakon a gumi visszafogja a rezgést és a csúszást. Az oldalsó lemez helyén nem ablakos lapot, hanem egy teljes plexit kapunk, így minden lényeges alkarészre ráláthatunk. Figyelem, az Edge alnéven szereplő másik változat előlapja teljesen zárt, és sokkal rosszabb a szellőzése, választáskor ügyeljünk erre. ebben az árkategóriában is találhatunk már igényesebb darabokat, de alapvetően nem járunk rosszul vele, így akinek tetszik a négy ventilátoros Zalman ház, áruházunkból 15 800 Ft-tól rendelheti meg.

AMD Ryzen 5 2600

Ennyiért alig találhatunk jobb ajánlatot


Az AMD-nél beköszöntött a reneszánsz, és a tavaly debütált Ryzen 2000 szériával újra játékba került, méghozzá szó szerint. A vásárló választása tulajdonképpen kézenfekvő, hiszen a mérsékelt áron beszerezhető CPU jelenleg a legjobb ár-érték aránnyal bír, már ha nem számítjuk ide az új 3600-ast, közel kétszer ennyiért. A 12nm FinFET Zen+ dizájnra épülő processzor 6 maggal és 12 szállal, 3.4GHz alap és 3.9GHz boost órajellel támad, és szinte bármilyen AM4 foglalattal rendelkező lapban jól érzi magát. Az X változat ugyan 4.2GHz-ig is feltornássza magát, fogyasztása viszont meghaladja a barátságos 65W TDP értéket. Az alacsonyabb fogyasztásáshoz azonban a vékonyabb hűtő jár, így aki nem elégedett az amúgy remekül teljesítő Wraith Stealth hűtővel, leválthatja egy pár fokkal masszívabb változatra. Amennyiben a nagyobb testvér erejére vágynánk, valóban szükségünk legy egy ütősebb hűtőre, viszont némi túlhajtás árán, akár a drágább változat, 4.2GHz-es határa is elérhető. Az AMD népszerű processzora 43 00 Ft-tól rendelhető.

ASROCK AB350M-HDV R3.0

Nem sok extrát kínál, de az árát megéri


Az Asrock kedvező árú lapja, micro-ATX méretben szállítja 350 lapkészlet előnyeit. Ahogy az sejthetjük, nem egy profi tuninglapról van szó, viszont jó minőségű alkatrészek garantálják a hosszú élettartamot. A szilárd kondenzátorok a stabilitásért felelnek, az ELNA audió kondenzátorok pedig a 7.1-es, zajmentes hangért, így akár játszani szeretnénk, akár médiatartalmat fogyasztanánk, nem kell zúgástól, és digitális zörejektől tartanunk. A Full Spike Protection a feszültségingadozásól óvja meg azlkatrészeinket, a PCB pedig úgynevezett nagy sűrűségű üvegszálas áramköri panel, mely a nedvességgel, pontosabban a rövidzárlattal szemben biztosít ellenállást. A PCIe Gen3 x4 Ultra M.2 csatlakozó, akár 32Gb/s adatátviteli sebességre képes, de támogatja a SATA3 6Gb/s eszközöket is. DDR4 memóriából 32GB, és 3200MHz a maximum. A tuning bár szerepel a lehetőségek között, látva a visszafogott felszereltséget illetve az elhanyagolható mértékű passzív hűtést, csak óvatosan próbálkozzunk. A kedvező árú AM4-es lap sajnos elfogyott, azonban jobban felszerelt rokona, az ASROCK AB350M PRO4 R2.0, mindössz 22 000 Ft-tól elérhető!

Chieftec 600W Element ELP-600S

Alacsony ára ellenére egészen korrekt termék


A Chieftec népszerűsége az évek alatt visszacsúszott néhány szintet, de ez nem jelenti azt, hogy termékeik ne lennének ajánlhatók, pláne egy takarékosabb rendszer esetén. Bár a tápegység maga a mestergerenda, és javasoljuk, hogy minden esetben nagy műgonddal válasszunk, a Chieftec kedvező árú 600W-os PSU-ja megbirkózik a neki szánt feladattal. Sajnos hivatalos 80 PLUS minősítésről nem beszélhetünk, de a gyártó 85% (Bronze) hatékonyságot ígér, melyet a fellelhető tesztek meg is erősítenek, 300W terhelés esetén pedig kifejezetten dicsérik. A kábelek a 20+4-es ATX-en kívül harisnyázatlanok, azonban elég hosszúak, hogy minden alkatrészhez kényelmesen elvezethessük őket. A 120mm-es YATE LOON D12SH-12 ventilátor egy olcsóbb, de megbízható, csúszócsapágyas megoldás, mely meglepően halkan teljesít szolgálatot. A kedvező ára ellenére egy egészen jó eszközről beszélhetünk, mely megéri az áruházunkban szereplő 13 800 Ft-os vételárát.

G.Skill F4-2666C19S-8GNT 8GB 2666MHz DDR4 VALUE

Még egy elfért volna belőle


A G.Skill népszerű gyártó, akár belépő szintről, akár komolyabb tuning memóriákról van szó. A vásárló nem ment túl messzire, pedig ma már előfordul, hogy 8GB DDR4 memória már kevésnek bizonyul. A legnagyobb gondot mégsem ennek tulajdonítjuk, a 2666Mhz-es CL19 időzítésű memória ugyanis egyedül van. Így sajnos elesik a Dual channel-ből adódó sebességtől, ez pedig számos játéknál kisebb-nagyobb akadásokat eredményezhet, ami főleg online összecsapások esetén lehet végzetes. A kedvező árú memóriából jelenleg kifogytunk, azonban a Crucial megegyező paraméterekkel bíró modulja még kedvezőbb áron, 11 860 Ft-ért kapható.

Western Digital 1TB SATA3 64MB WD10EZRZ

Reméljük egy SSD-vel is kiegészül


Sok mindene érdemes lehet spórolni, ám a tápegységen és a gyors háttértáron aligha érdemes, pláne, hogy utóbbiból még a leglassabb is jóval gyorsabb, mint bármelyik általános merevlemez. A listáról tehát lemaradt a mára kötelezőnek számító SSD meghajtó, azonban helyet kapott egy 1Tb tárhellyel rendelkező 3,5"-es asztali merevlemez, mely SATA3 csatlakozón keresztül dolgozik, azonban csak 5400RPM-es. A fordulatszám ugyan nem 7200, cserébe halkan és hűvösen dolgozik, ettől függetlenül reméljük, hogy a vásárló rendelkezik SSD meghajtóval, a rendszer és a legfontosabb programok gyors betöltéséhez. A Megbízható WD merevlemez 11 873 FT-ért kapható.

Colorful GeForce GTX 1660 iGame Ultra 6GB GDDR5

Kicsit zajos, de elég hűvös


Nem zárhatja más keretbe az eddigieket, mint a videokártya, ami a processzor után a legizgalmasabb komponens. Az Nvidia lecsupaszította Turing architektúráját, és 12nm-es TU116 lapkáját megszabadította az RT és tensor magoktól, melyek egyébként megegyeznek az RTX szériával. Életre hívását nem más indokolta, mint az a tény, hogy a kissé túlárazott RTX széria mellett, számos játékos nem talált igényeihez, és pénztárcájához illő megoldást. A GTX16 széria terepe a Full HD, vagyis az 1920x1080-as felbontás, akár maximális beállítások mellett, de kompromisszumokkal az 1440p területére is bemerészkedhetünk. A kártya maga mögé utasít egy GTX1060-at, és egy RX590-et is, így a teljesítménye ebben a kategóriában magabiztosnak mondható, miközben fogyasztása barátibb, és technológiája modernebb ezeknél. Ez nem feltétlenül igaz a memóriára, a fedélzeten ugyanis 6 GB, GDDR5 található, 192-bit memóriabusz társaságában, mely segített visszafogni a VGA árképzését. 

Barátságos áron korrekt felszereltség


A Colorful bizalmatlanságot ébreszt, mert ismeretlen a márkanév? A kétely érthető, ugyanakkor ők Kína legismertebb videokártya brand-je, így egyszerűen csak arról van szó, hogy a mi piacunk eddig nem volt érdekes a számukra, (a termék hivatalos adatlapja ITT megtekinthető). Az iGame jelölésű kártyát nem vádolhatjuk olcsó kivitelezéssel, hiszen egy három ventilátoros, gyárilag tuningolt, RGB fényekkel, és hátlappal ellátott darabról beszélünk, ami még dual BIOS-t is kapott. A hűtés jól teljesít, a kártyát visszafogott melegedés jellemzi, cserébe játékok alatt kissé hangos, ám ha választanunk kell a hosszú élettartamú stabil működés, és a halk de szép lassú olvadás között, valószínűleg egyszerű a döntés. Az órajel 1530MHz alap, 1785 és 1860MHz boost opciókra oszlik, és egyetlen 8pines csatlakozót kér tápegységünktől. Ha olcsón keresünk versenyképes teljesítményt, ahol még a WQHD felbontás sem tabu, a Colorful ajánlatát 79 000 Ft-ért érhetjük el.

Tesztek

A GTX 1660-at tulajdonképpen a Full HD hívta életre, ezért tesztjeink is 1920x1080 felbontáson futottak le, azonban kíváncsiságból néhány kör erejéig flugrottunk egy lépcsőt, és az Assassin Creed kedvéért 2560x1440-ben is lemértük teljesítményt. 

Miénk a tenger, és rajta az összes sziget, csak bírjuk erővel.


Az Assassins Creed Odyssey bőven nyújt kihívást rendszerünk számára, az ógörög terepasztal valós idejű megjelenítése ugyanis rendesen megizzasztja a hardvereket. Nem volt ez másként aktuális tesztünkben sem, mi azonban nem estünk kétségbe, és WQHD alatt is bevetettük a kártyát. A 1080p-s mérések során átlag 78 FPS-t kaptunk, a minimum pedig 35 volt, ami nem túl fényes eredmény, bár Ultra beálíltásokról beszélünk, az átlag 60 feletti eredmény pedig tökéletes játszhatóságot jelent. Ami érdekes, hogy a minimum FPS 35 volt, míg 1440p-ben 31, ami nem sokkal alacsonyabb. Az emelt felbontáson átlagban már csak 41-et mértünk, a maximum képckockaszám pedig 56 volt.

Itt mindenki megőrült, de van nálunk orvosság, ráadásul többféle kaliber is.


A Rage 2 egy újabb posztapokaliptikus lövölde, igaz, az őrültebb fajtából. Sajnos az előző rész után ennyi évvel nem kaptunk se túl érdekes, se túl hosszú történetet, és az autóvezetésnek se lett sokkal több értelme, mint korábban volt, azonban ideig óráig különleges képességeinknek, és a finomra hangolt lövöldözésnek hála rendkívül jól szórakozhatunk. Annyit kicsit furcsálunk, hogy a Doom és a Wolfenstein játékok tután, hogy teljesíthet ilyen közepesen egy grafikus motor. 1080p és ultra beállítások mellett, 66 volt az átlag, 51 a minimum és 80 a maximum FPS, ami stabil játszhatóságot jelent, és az Assassin's Creed-nél is jobban szuperált. 

Az Eternal érkezéséig melegítsünk be egy kicsit a 2016-os epizóddal.


Ha már Doom, legyen a végén egy gyorsteszt a 2016-os Dommal, ami egészen addig biztosan felbukkan még, amíg év vége felé meg nem jelenik a folytatás, a Doom Eternal. A Vulkan API-nak köszönhetően AMD és NVIDIA kártyákból egyaránt impozáns teljesítményt csalhatunk elő, ami esetünkben 99 átlag és 74 minimum FPS-t jelent, ami multiplayer csaták esetén is tökéletes.

200 lett, maradhat?

Hogy alacsonyan tartsuk egy számítógép árát, élnünk kell bizonyos kompromisszumokkal, ami esetnkben az SSD hiányát, és az egytlen memóriamodult jelentette. Látható, hogy ennyi pénzért is szuper játékos gép rakható össze, még ha emiatt le is kell mondanunk a prémum kategóriás alkatrészekről. Az élmény és a gép szempontjából egyaránt azt javasoljuk, hogy a idővel vásárló idővel tegyen szert egy SSD-re, hiszen nagyon barátságos áron hozzáférhetők, és jelentősen javítják a felhasználói élményt, továbbá a 8GB-os DDR4 memória is jobban tudna együtt dolgozni egy azonos paraméterekkel rendelkező társsal. Végül egy ütősebb processzorhűtőre is szükség lehet, ha szeretnénk a videokártya mellet, a Ryzen 5 2600-at is magasabb órajelen üzemeltetni. A barátságos kis összeállítás a cikk befejezésének pillanatában IDE kattintva 205 000 Ft-tól megvásárolható, illetve kedvünk szerint módosítható, bővíthető.

2019. 08. 15

Az 1440p ostroma 300 ezerért? i5-9400F/GTX 1660 SUPER bemutató
Az utóbbi időben nagyot fordult a kocka, és rendesen leuralták a piacot az AMD-s összeállítások, de azért nem kizárólag Ryzen processzorok duruzsolnak a játékra választott gépekben. A legjobb példa erre következő számítógépünk, egy tipikus kozépkategóriás rendszer, mely extravagáns alaktrészek nélkül, a korrekt játékélmény reményében került összeállításra.  Cooler Master MasterBox Q300L A Q300-as házakat nagyjából tavaly ilyenkor dobta piacra a Cooler Master, miután a korábbi Computex rendezvényen jól felcsigázta velük az érdeklődőket. A Q300L legfontosabb jellemzője, hogy olyannyira az apró gépek kedvelőinek készítették, hogy csak micro-ATX alaplapok férnek el benne, miközben tápegységből a hagyományos ATX modellek is alkalmazhatók maradnak. Ha ez nem lenne elég, akár fekvő helyzetben is használható, ahogy a régi kompakt masináknál láthattuk, az előlapnál megszokott I/O panel pedig ehhez mérten szabadon áthelyezhető, akár hat tetszőlegesen választott pozíció valamelyikébe. A 387x230x378mm-es házikó egyetlen hagyományos 3.5” merevlemezt, és kettő 2,5” meghajtató fogad, ventilátorból pedig legfeljebb négy, 120mm-es darab pöröghet odabent, egyet ráadásul hátra már be is szereltek. Kicsinek tűnik, de a sok légzőrésnek és a tudatos dizájnnak köszönhetően nagyszerűen szellőzik, és még jól is néz ki, főleg az áttetsző oldalpanel miatt. Ez utóbbi ugyan nem edzett üveg, de 14 600 Ft-os áráért cserébe ezt elnézzük neki! i5-9400F Az Intel 9. generációs pro
A végletekbe, és tovább! 1,4 milliós PC az asztalon!
Aktuális konfiguráción erős és dizájnos hardverek egyvelege, mely akár az Asus kiállítási darabja is lehetne, ha az alaplap nem az MSI kínálatából származna. Lássuk mit nézett ki magának a vásárlónk, aki 1,4 millió forintot költött erre a masszív erőműre. ASUS GX601 ROG STRIX HELIOS Mi mással kezdhetnénk, mint a házzal, ami kiállásával azonnal magára vonja a figyelmünket. Egy korábbi tesztünkben szerepelt a hasonló Asus TUF GT501, ám a Helioshoz képest az még egy visszafogott darab, és fele ennyibe kerül. A 250 x 565 x 591 mm-es dimenziók jóformán saját külön szobát követelnek maguknak, és talán még az informatika után kevésbé érdeklődő vendégeink is elidőznek fölötte, ha a szobába lépve meglátják. Nagyrészt minőségi alumínium, üveg, illetve némi acél és műanyag egyvelege alkotja ezt a monstrumot, aminek tetején összefűzött hordszíjat láthatunk. A gyártó úgy gondolta, hogy ez a ház kiváló választás LAN partyk megtartásához, ám ha figyelembe vesszük, hogy a ház üresen is 18 kilós, valószínűleg ez inkább dizájnelemként funkcionál majd. Mivel egy másfél milliót súroló összeállításról van szó, az amúgy 50 kilós teherbírásra hitelesített pánt valószínűleg csak a port gyűjti majd, így érdemes lehet inkább elcsomagolni. Az oldallapok és az előlap is edzett üveg, előbbi kettő színezett, utóbb viszont áttetsző, LED megvilágítású ROG díszítéssel. A panelek ügyes rögzítőtalpakkal fektethetők a helyükre, és gombnyomással távolíthatók el, mely a prémium kategória egyik legke
Csendes szörnyeteg közel 460 000 forintért! 3600X/RTX2070 S teszt
Pár hete videóban bemutattunk egy 500 000 forint alatti gépet, amiről úgy gondoltuk, hogy most részletesebben is szemügyre vesszük.  Ha nem láttátok volna a videónkat akkor ezt itt pótolhatjátok: Alaplapok közül a vásárlónk a Gigabyte B450M S2H-t választotta. Ez az alaplap micro-ATX szabvánnyal rendelkezik. Árban rendkívül kedvező, valószínűleg a vásárló itt szerette volna megszorítani egy kicsikét a pénzcsapot. Ez onnan is látszik, hogy a ház ATX méretű, a lap mégis kisebb az ATX szabványnál. Egyébként az oldalunkon jelenleg olyan 20 000 forint környékén mocorog az S2H ára. A nagyobb méretű testvéreire már azért + 10 000 forintot rá kell számolni. Véleményem szerint egy nagyobb lap jobban nézne ki egy ekkora házban… Na de mindegy is, nézzük a részleteket. Ahogyan azt már feljebb leírtam, micro-ATX-es lapról beszélünk, ami egy BIOS frissítésnek köszönhetően támogatja a 3. generációs Ryzen processzorokat. 2db DDR4-es ram foglalattal rendelkezik, ami akár 32GB rendszermemória kezelésére is képes. Egészen 3600Mhz-es OC-t támogat a memóriáknál. Támogatja az ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memóriamodulokat (non-ECC módban). Kezeli a non-ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memóriamodulokat. És ami manapság minden játékos számára elengedhetetlen az az XMP (Extreme Memory Profile) memóriamodulok támogatás. Csatlakozók tekintetében annak ellenére, hogy kis lapról beszélünk eléggé szépen bővelkedik: 1 x D-Sub port, maximálisan támogatott felbontás: 1920x1
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Gábor
mi az a +OBS?
2020-05-08 20:36:31
Nagy Gábor
Ha olcsón csak játékra kell egy gép akkor ez egy nagyon jó és okos összeállítás.
2019-08-15 23:11:19
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...