fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 15

Az Intel 2.2 milliárd dollárt fizethet szabadalomsértésért

A bíróság másodszor is döntött, a processzorgyártó engedély nélkül használt fel szabadalmakatÖssze nem roppan, de azért nem túl boldog az Intel. (Kép: Getty Images, iStockphoto)

Nincs könnyű helyzetben az Intel, hiszen már nem csak a konzumer szegmensben fejére nőtt AMD-vel kell hadakoznia, de úgy tűnik, hogy néhány korábbi döntésének is szó szerint meg kell fizetni az árát. A kezdeményező VLSI bő két évvel ezelőtt kezdte a pereskedést, és ugyan egy több mint 3 milliárd dolláros követelést elbuktak, a bíróság most a javukra döntött, ami az Intel számára mindenképpen dollármilliárdos veszteséget jelent.

Nem túl fényes most ak ilátás az Intel ablakából. (Kép: bloombergquint.com)


Az Intellel szemben álló VLSI, a Fortress Investment Group befektetési alap alá tartozó vállalat, ám a valódi tulajdonosi rendszer ennél is szövevényesebb, mivel a szál végén a számos tech-vállalatot zsebében tartó Softbank található. A VLSI Technology LLC eredetileg egy amerikai vállalkozás volt, mely az alkalmazásspecifikus integrált áramkör (ASIC) üzletág meghatározó neve volt, még a hetvenes évek végén alapították és egészen 1999-ig kellett várniuk, hogy jöjjön a Philips Electronics, mely felvásárolta őket. Tehát közel sem egy névtelen és ismeretlen cégről van szó, így nem is csoda, hogy dollármilliárdokért indíthatott pert az átlagos felhasználók előtt is jól ismert Intellel szemben. A pereskedés még 2019-ben kezdődött, a vád pedig akkor az volt, hogy az Intel "Speed Shift" technológiát használó termékei sértik a rájuk ruházott szabadalmakat. Végül az elképesztő, 3.1 milliárd dolláros követelést az áprilisban kihirdetett ítélet alapján nem kellett megfizetniük, ám az Intelnek nem volt ideje nagy levegőt venni, ugyanis márciusban jött a rossz hír.

A Skyle-ben debütáló Speed Shift használata jogosnak bizonyult. (Kép: desktopbackground.org/Softpedia)


A soron következő ítélethirdetés ugyanis már a VLSI javára döntött, miszerint az Intel valóban szabadalmakat sértett és ezért összesen 2.18 milliárd dollárral tartozik a VLSI felé. Az orbitális összeg két különböző szellemi tulajdonhoz kötődik, melyek egyaránt a chiptervezéshez használatos technológiákat takarnak, bejegyzésük eredetei ideje pedig nagyjából 2005-2006 környékére nyúlik vissza. Az egyik az órajel és a teljesítmény hatékonyabb szabályozásában játszik szerepet, a Freescale néven ismert megoldás pedig az áramkörök minimum feszültségértékének beállításával segít a rendszernek visszafogni a fogyasztást. Az Intel számára ez már a második kör volt, ugyanis ígéretükhöz híven fellebbeztek a márciusi ítélet ellen, ám a Kelet-Texasi szabadalmi bíróság végül megerősítette a korábbi döntést, így ezt az összeget valószínűleg muszáj lesz kifizetniük. A két szabadalom eredetileg a SigmaTel LLC, illetve a Motorola tulajdonai voltak, és mint azóta kiderült, mindkettő pont 2019-ben, a pereskedés megkezdésének évében került a VLSI tulajdonába. Éppen ezért sejthető, hogy az Intel miért nevezte a VLSI-t „szabadalmi trollnak”, aki szerintük visszaél a tulajdonába került „olcsó szellemi tulajdonnal”, hogy károkat okozzon olyan cégeknek, akik valódi innovációt végeznek. A bíró az egyikért 1.5 milliárd, a másikért pedig 675 millió dollár megfizetésére kötelezte a vesztes felet.


Az Intel keddi nyilatkozatában közölte, hogy csalódott a döntés miatt, és ismételten szándékában áll fellebbezni. Emellett reformokat sürgetett annak megakadályozására, hogy a "pereskedő befektetők" rossz minőségű szabadalmakat használjanak fel "túlzott" kártérítések kivívására, mondván, hogy ez a gyakorlat megfojtja a fejlődést és árt a gazdaságnak. A chiptervező emellett arra is kitért, hogy az ítéletet téves esküdtszéki utasítások és bizonyító ítéletek befolyásolták, és az eljárás során olyan Inteles megállapodásokat is figyelembe vettek, melyekről még a VLSI saját kárszakértője is elismerte, hogy a jelenlegi üggyel nem összehasonlíthatók. Azt is megjegyezték, hogy ez az ítélet volt a második legnagyobb, amelyet az esküdtszék szabadalmi ügyben hozott, és hogy volt másik három legnagyobbnak tekinthető ítélet, melyeket hatályon kívül helyeztek. A VLSI ügyvédje, Morgan Chu, az Irell & Manella ügyvédi irodától elmondta, hogy a szabadalmak olyan találmányokra vonatkoznak, amelyek növelik a processzorok teljesítményét és sebességét, ami a verseny szempontjából kulcsfontosságú. A jogász emellett "szándékos vaksággal" vádolta a Santa Clara-i vállalatot, a szövetségi törvények pedig nem veszik figyelembe, hogy a jogsértő tudott-e az érintett szabadalomról, illetve annak aktuális tulajdonjogi hátteréről. "Nagyon örülünk, hogy az esküdtszék elismerte a szabadalmakban tükröződő innovációk értékét, és rendkívül elégedettek vagyunk az esküdtszéki ítélettel" – mondta Michael Stolarski, a VLSI vezérigazgatója egy e-mailben küldött nyilatkozatban.

Az Intel felháborodott, szerintük csak meg akarják fejni őket, miközben hátráltatják az innovációt. (Kép: dras.in)


Az Intel amúgy még ennél is többet fizethetne, ám az esküdtszék szerint nem történt szándékos jogsértés, így a kártérítési összeg nem növekedett újabb milliárdokkal, márpedig Alan Albright kerületi bíró állítólag kiszabhatta volna ennek az összegnek a háromszorosát is.

2021. 08. 15

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...