fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
5600XT VS 5700XT és az IGAZI Vágó István
Hivatalos kutatás készült a fővárosi ivóvízről
Cyberpunk 2077 - új előzetes és játékmenet-bemutató
2018. 10. 12

A legolcsóbb NAS-meghajtó - Synology DS115j áttekintés

A DS115j egy néhány éve megjelent belépő szintű, egymeghajtós NAS-eszköz, amit kifejezetten úgy terveztek, hogy a WD My Clouddal felvegye a versenyt. Ez egy kompakt kialakítású hálózati tárhely, kényelmesen elfér a nappaliban és jól néz ki, elsősorban azon felhasználóknak lehet szimpatikus, akik nem bíznak a Google vagy az Apple felhőszolgáltatásában, de akarnak egy stabil, mégis távoli tárolási lehetőséget.

Kialakítás

A DS115j egy teljesen letisztult formájú hálózati eszköz. Extrém fehér megjelenés, négyszögletes kialakítással, ami ebből adódóan nem lesz a ház kakukktojása. Szépségversenyt nem nyer, de legalább nem fog rá felfigyelni a vendég nappaliban, és éppen ez a lényege.

A DS115j szilárd felépítésű, és ha valaki mégis észreveszi, nem kell szégyenkeznünk miatta. Felépítését tekintve nem kelt törékeny benyomást. Az a hátránya, hogy nagy. Legalábbis ahhoz képest, hogy egyetlen merevlemez fér bele. 224 x 166 x 71mm-es méretével jóval nagyobb, mint vetélytársa, a mindössze 170mm-es My Cloud. A beépíthető 3,5”-os HDD-vel szintén nehezebb, mint a My Cloud, merevlemezzel együtt 1,3kg a rivális NAS 960g-jához képest.

Jellemzők

Külseje alapján lehet, a másik alternatívát választanánk, de ha azt nézzük, mit hajlandó értünk megtenni a Synology DS115j, egyértelműen előnyben van. Miközben a My Cloud egy felhasználóbarát, felhőalapú tárolási lehetőség, a DS115j egy teljesértékű NAS. Teljes hozzáférésű DiskStation Manager 5.0-t biztosít, mint minden, a Synology által gyártott NAS-meghajtó, és ez a böngésző alapú operációs rendszer nem csak a létező legerősebb rendszerek egyike, de az árához képest fokozottan intuitívnak mondható.

Harmadik fél általi applikációkhoz hozzáférés, fotó és videó streamelő program, iTunes szerver támogatás, Google Chromecast, mail szerverek és Wordpress hosting mellett távoli kamerás megfigyelés is elérhető a Synology Surveillance Station programján keresztül. Ez a NAS távoli hozzáférést is biztosít okostelefonos applikációkon keresztül, valamint integrált biztonsági rendszerekkel, VPN-nel és CRM eszközökkel rendelkezik.

Hardveres szemszögből némileg szerényebb a felhozatal. A Synology egymagos Marvell Armada 370 processzorral látta el a DS115j-t, ez 800MHz-en üzemel és 256MB-os DDR3 memóriával rendelkezik. A gyártó szerint 103MBps adatolvasási sebességgel rendellkezik ez a NAS, ami szintén előnyt jelent a My Cloudhoz képest.

Tárhelykapacitást tekintve elmondható, hogy a DS115j nem fog cégeket a hátán elvinni, de otthoni felhasználásra kiváló választás. Egyetlen 3,5 vagy (kiegészítővel opcionálisan) 2,5”-os meghajtó szerelhető be, legfeljebb 6TB kapacitásig. Az egyetlen meghajtó azonban nem tesz lehetővé belső backupot hiba esetére, és mindössze két USB 2.0 csatolófelület van az eszközön, de azért kötelező jelleggel van rajta egy Gigabit LAN csatlakozó.

Beüzemelés

A hardveres lehetőségek láttán talán elbizonytalanodhatunk, de a szoftveres része megnyerő, beüzemeléskor pedig egészen visszajöhet az olcsó, kompakt megoldásba vetett hitünk. A DS115j nem hordozza magában a Synology népszerű, eszköz nélküli beépítési lehetőségeit, ehelyett az eszköz középen felnyitható és bele kell csavarozni a merevlemezt, de ez is mindössze néhány percet vesz igénybe.

A merevlemez beszerelését követően máris álomszerűen működik a NAS, mindössze be kell lépni a böngészőbe és beírni, hogy ‘find.synology.com’, vagy le kell tölteni a ‘Synology Assistant’ programot a cég weboldaláról, ami másodpercek alatt érzékeli a NAS-t és megkezdi a telepítést.

A telepítés indítása után megmondjuk a varázslónak felhasználónevünket, jelszavunkat és kinyilvánítjuk RAID igényeinket, ezt követően automatikusan megtörténik a frissítés és formatálás. Ez legfeljebb tíz percig tart, utána használatba is vehetjük a tárhelyet.

Teljesítmény

Igazából nem a DS115j a legszexibb NAS széles e világon, de jó anyagból van és teljesítmény terén is megteszi, amit tenni kell. Nagyobb fájltranszfer esetén 94,6MBps átviteli sebességet tud elérni, valamint 91,6MBps írási sebességet. Az alacsony árkategóriás egy és két meghajtóval működő NAS-ok közt ez kiválónak mondható, az írási sebesség ráadásul lekörözi a riválisokat, ami az Armada 370 chipsetnek köszönhető.

A DS115j akkor is kimutatja foga fehérjét, amikor a processzort megterhelő, több mint kétezer fájlból álló 2GB-os mappát akarunk átpasszírozni a hálózaton. Ekkor az átlag olvasási sebesség 31,8MBps körül alakul, de még ezzel is közel 30%-kal megelőzi a riválisok teljesítményét, és ez az érték majdnem duplája annak, amit a fő ellenfél WD My Cloud-tól láthatunk.

A zajszint több tényezőtől függ, de elsősorban a választott merevlemez típusa dönti el, mennyire lesz hangos a DS115j. WD Red sorozatú merevlemezzel mindössze 25dB mérhető egyméteres távolságból, emiatt ez a NAS-meghajtó jól megfér a nappaliban, és sokkal inkább érdemes a Synology-t választani Netgear helyett, mert utóbbi elég nagy zajt tud csapni.

Megvegyük-e a Synology DS115j-t?

Látszólag a WD My Cloud az egyetlen indok arra, hogy ne vegyük meg, de ez is szertefoszlik, ha a DS115j széleskörű funkcionalitására és kiemelkedően gyors teljesítményére tekintünk. A Synology DS115j mindösze 29000 forint körüli áron elérhető, de ehhez még merevlemezt kell választani. Bármilyen 3,5”-os meghajtót beleszerelhetünk, de a belső backup hiánya miatt érdemes drágább és tartósabb tárhelyet választani, emiatt jó alternatíva a Western Digital Red sorozatának valamelyik tagja.

Bár NAS-meghajtók terén általában nem érdemes az egyrekeszes modelleket választani, a Synology DS115j olcsósága és széleskörű felhasználhatósága miatt megéri a pénzét, teljesítményében is lekörözi mindazt, amit helyette vennénk ugyanennyiért. Költséghatékony megoldás a Synology gyártósoráról, amivel kiélhetjük bizalmatlanságunkat a Google és más mammutvállalatok felhőszolgáltatásaival szemben.

NTG - PCX

2018. 10. 12

Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
A tartalomgyártóknak készített ház nem csak ízléses és masszív, de tágas és csendes is egyszerre  Az MSI a derült égből ejtette rá a piacra új Creator 400M névre keresztelt gépházát, mellyel elsősorban azokat a felhasználókat célozzák meg, akik legalább hobbi szinten foglalkoznak tartalomgyártással, esetleg a jövőben munkaállomások építését tervezik. Ez az E-ATX lapokat szívesen fogadó torony rendkívül letisztult megjelenést, minőségi anyaghasználatot, megfelelő szellőztetési lehetőségeket és zajmentes működést kínál a vásárlóknak. Bár ez elsőnek egyszerű marketingfogásnak tűnik, a tervezéshez állítólag Leonardo da Vinci közismert Vitruvius-tanulmányszolgáltatta az ihletet, és ha a megfelelő szögből tekintünk a házra, valóban előtűnnek az aranymetszés arányai. Őszintén szólva hasonlót inkább a Fractal Designe-tól vártunk volna, de ez már legyen az ő bajuk. Az épület 550 x 235 x 503 mm-es méretei alapján sejthetjük, hogy a kihasználható belső tér nem állít majd elénk különösebb akadályokat, és az is valószínű, hogy viszonylag kevés micro-ATX, vagy Mini-ITX lapnak ad majd otthont, de természetesen a lehetőségünk megvan rá. Ehhez mérten akár 180 mm magas processzorhűtőt is választhatunk, videókártyából pedig nem túlzás a 450 mm hosszú szörnyeteg sem. A ház két szárnyra oszlik, így természetesen alulra ültethetjük a legfeljebb 180 mm-es tápegységet, és itt kapott helyet a kettő darab 3.5 hüvelykes meghajtót fogadó tálcás keret is. Ha inkább 2.5 colos méretben gondolkod
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
A londoni parlament szerencsejátéknak minősítené a videojátékos zsákbamacskákat  A Lordok Házának szerencsejátékokkal foglalkozó bizottsága arra az álláspontra jutott, hogy a videojátékokban feloldható lootboxok tökéletesen beilleszthetők a szerencsejátékok kategóriájába, ezzel érvényesnek tekinthető rájuk a 2005 óta érvényes Gambling Act (szerencsejátékos törvény) – hozta le a hírt a BBC. A lootboxok a videojátékokban megszerezhető digitális zsákbamacskák, melyek tartalma kinyitásuk előtt ismeretlen, de az Eelectronic Arts például a jó öreg Kinder tojáshoz hasolította. Általában kozmetikai kiegészítőkről van szó, például egyedi festésről versenyautónk számára, vagy egy ritka öltözékről az általunk irányított hősöknek, mindenesetre bizonyos keretek között véletlenszerű, hogy mit is nyerhetünk. A meglepetés persze alapvetően egy pozitív dolog, ám amikor a tartalom tekintetében különféle esélyszámokat kapunk konkrétumok helyett (arany színű doboz, valami ritkább lesz benne), az 50 Ft-os bazári ajándék helyett pedig olykor százszor többet is kifizetünk valami ritka ajándék reményében, a helyzet valóban kevésbé tűnhet ártalmatlannak. A valódi probléma ott kezdődik, hogy nem csak a tetteik és pénztárcáik felett önállóan uralkodó nagykorú állampolgárok, de a jóval befolyásolhatóbb gyerekek is igen gyakran találkoznak vele, akiknek pláne nem kívánjuk, hogy már iskolás korukban egy félkarú rabló alternatívájával üssék el az idejüket, illetve gyakori esetben a szülők pé
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Hamarosan futurisztikus online lövölde érkezik a Rainbow Six Siege fejlesztőitől A Ubisoft nem csak menetrendszerű Assassin’s Creed epizódjaival, és a végtelenségig facsart Far Cry szériával altatja a közönségét, hiszen az utóbbi években több multiplayer címmel is előállt, melyek némelyike egészen sikeres lett, és még most is kap friss tartalmakat. Most viszont úgy nézi ki, hogy elirigyelték a Respawn Enterainment és az Electronic Arts módszereit, így akárcsak az Apex Legends, úgy a franciák battle royale játéka is teljes titokban készült el. A vaskos szivárogtatás a Slasher fedőnéven is ismert Rod Breslau, e-sport újságíró és kommentátor műve volt, aki Twitteres bejegyzésében, az érdekes részletek mellet még a játék várható megjelenés idejét is megszellőztette. Egy gyors játékmenettel megáldott FPS-ről van szó, és ha a címe nem lenne elég beszédes, a korai hozzáféréssel megajándékozott streamerek közvetítéseiből kiderül, hogy ezúttal is sci-fi környezetben gyepálhatjuk egymást.  A Ubisoft Montréal alkotása Prisma Dimensions munkacímen készült, és egy tripla A kategóriás belső nézetű lövöldözős játék lett, mely végül Hyper Scape néven láthat napvilágot. Mint kiderült, a Call of Duty: Warzone-hoz és az Apex Legendshez hasonlóan, ez is „free to play” modell keretében lesz elérhető, és bár PC-n debütál, ha minden igaz, idővel a két nagyobb konzolon is tiszteletét teszi, méghozzá teljeskörű crosspaly támogatás kíséretében. Az újdonságot azonban nem csa
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...