fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 19
A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt
2019. 10. 17
Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
2019. 10. 16
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
2019. 10. 15
A világ leggyorsabb gépszerelői.
2019. 10. 14
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
2019. 10. 14
Ádám csövezik. Hogyan készül egy folyadékhűtéses számítógép merev csövekkel?
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 08
Kúpósztó vagy egy átlagos Gamer számítógép? TUF cuccok, Ryzen 7, X470, 970 Pro, 1660Ti
2019. 10. 07
IT hírek 10.07. - Intel biztonság és gyorsabb hálózat, AIO RTX, Játékdömping
2019. 10. 07
Jól szellőző QHD-ra alkalmas konfiguráció 390 000 ft-ért! 2700/RTX2060 S/32GB RAM/NVMe SSD
2019. 10. 07
Számítógép az irodába és játékra 260 ezer Ft-ért. Ryzen5 3400G/GTX1650/16GB RAM/ SSD /HDD/FSP
2019. 10. 03
Ki az igazi G? Négy dudás egy stúdióban
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 30
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
2019. 09. 30
IT hírek 09.30. - Lekörözné a Wi-Fit az Amazon, AMD PRO CPU-k, Oculus Quest PC-n, Metro 2033 ingyen
2018. 10. 12

A legolcsóbb NAS-meghajtó - Synology DS115j áttekintés

A DS115j egy néhány éve megjelent belépő szintű, egymeghajtós NAS-eszköz, amit kifejezetten úgy terveztek, hogy a WD My Clouddal felvegye a versenyt. Ez egy kompakt kialakítású hálózati tárhely, kényelmesen elfér a nappaliban és jól néz ki, elsősorban azon felhasználóknak lehet szimpatikus, akik nem bíznak a Google vagy az Apple felhőszolgáltatásában, de akarnak egy stabil, mégis távoli tárolási lehetőséget.

Kialakítás

A DS115j egy teljesen letisztult formájú hálózati eszköz. Extrém fehér megjelenés, négyszögletes kialakítással, ami ebből adódóan nem lesz a ház kakukktojása. Szépségversenyt nem nyer, de legalább nem fog rá felfigyelni a vendég nappaliban, és éppen ez a lényege.

A DS115j szilárd felépítésű, és ha valaki mégis észreveszi, nem kell szégyenkeznünk miatta. Felépítését tekintve nem kelt törékeny benyomást. Az a hátránya, hogy nagy. Legalábbis ahhoz képest, hogy egyetlen merevlemez fér bele. 224 x 166 x 71mm-es méretével jóval nagyobb, mint vetélytársa, a mindössze 170mm-es My Cloud. A beépíthető 3,5”-os HDD-vel szintén nehezebb, mint a My Cloud, merevlemezzel együtt 1,3kg a rivális NAS 960g-jához képest.

Jellemzők

Külseje alapján lehet, a másik alternatívát választanánk, de ha azt nézzük, mit hajlandó értünk megtenni a Synology DS115j, egyértelműen előnyben van. Miközben a My Cloud egy felhasználóbarát, felhőalapú tárolási lehetőség, a DS115j egy teljesértékű NAS. Teljes hozzáférésű DiskStation Manager 5.0-t biztosít, mint minden, a Synology által gyártott NAS-meghajtó, és ez a böngésző alapú operációs rendszer nem csak a létező legerősebb rendszerek egyike, de az árához képest fokozottan intuitívnak mondható.

Harmadik fél általi applikációkhoz hozzáférés, fotó és videó streamelő program, iTunes szerver támogatás, Google Chromecast, mail szerverek és Wordpress hosting mellett távoli kamerás megfigyelés is elérhető a Synology Surveillance Station programján keresztül. Ez a NAS távoli hozzáférést is biztosít okostelefonos applikációkon keresztül, valamint integrált biztonsági rendszerekkel, VPN-nel és CRM eszközökkel rendelkezik.

Hardveres szemszögből némileg szerényebb a felhozatal. A Synology egymagos Marvell Armada 370 processzorral látta el a DS115j-t, ez 800MHz-en üzemel és 256MB-os DDR3 memóriával rendelkezik. A gyártó szerint 103MBps adatolvasási sebességgel rendellkezik ez a NAS, ami szintén előnyt jelent a My Cloudhoz képest.

Tárhelykapacitást tekintve elmondható, hogy a DS115j nem fog cégeket a hátán elvinni, de otthoni felhasználásra kiváló választás. Egyetlen 3,5 vagy (kiegészítővel opcionálisan) 2,5”-os meghajtó szerelhető be, legfeljebb 6TB kapacitásig. Az egyetlen meghajtó azonban nem tesz lehetővé belső backupot hiba esetére, és mindössze két USB 2.0 csatolófelület van az eszközön, de azért kötelező jelleggel van rajta egy Gigabit LAN csatlakozó.

Beüzemelés

A hardveres lehetőségek láttán talán elbizonytalanodhatunk, de a szoftveres része megnyerő, beüzemeléskor pedig egészen visszajöhet az olcsó, kompakt megoldásba vetett hitünk. A DS115j nem hordozza magában a Synology népszerű, eszköz nélküli beépítési lehetőségeit, ehelyett az eszköz középen felnyitható és bele kell csavarozni a merevlemezt, de ez is mindössze néhány percet vesz igénybe.

A merevlemez beszerelését követően máris álomszerűen működik a NAS, mindössze be kell lépni a böngészőbe és beírni, hogy ‘find.synology.com’, vagy le kell tölteni a ‘Synology Assistant’ programot a cég weboldaláról, ami másodpercek alatt érzékeli a NAS-t és megkezdi a telepítést.

A telepítés indítása után megmondjuk a varázslónak felhasználónevünket, jelszavunkat és kinyilvánítjuk RAID igényeinket, ezt követően automatikusan megtörténik a frissítés és formatálás. Ez legfeljebb tíz percig tart, utána használatba is vehetjük a tárhelyet.

Teljesítmény

Igazából nem a DS115j a legszexibb NAS széles e világon, de jó anyagból van és teljesítmény terén is megteszi, amit tenni kell. Nagyobb fájltranszfer esetén 94,6MBps átviteli sebességet tud elérni, valamint 91,6MBps írási sebességet. Az alacsony árkategóriás egy és két meghajtóval működő NAS-ok közt ez kiválónak mondható, az írási sebesség ráadásul lekörözi a riválisokat, ami az Armada 370 chipsetnek köszönhető.

A DS115j akkor is kimutatja foga fehérjét, amikor a processzort megterhelő, több mint kétezer fájlból álló 2GB-os mappát akarunk átpasszírozni a hálózaton. Ekkor az átlag olvasási sebesség 31,8MBps körül alakul, de még ezzel is közel 30%-kal megelőzi a riválisok teljesítményét, és ez az érték majdnem duplája annak, amit a fő ellenfél WD My Cloud-tól láthatunk.

A zajszint több tényezőtől függ, de elsősorban a választott merevlemez típusa dönti el, mennyire lesz hangos a DS115j. WD Red sorozatú merevlemezzel mindössze 25dB mérhető egyméteres távolságból, emiatt ez a NAS-meghajtó jól megfér a nappaliban, és sokkal inkább érdemes a Synology-t választani Netgear helyett, mert utóbbi elég nagy zajt tud csapni.

Megvegyük-e a Synology DS115j-t?

Látszólag a WD My Cloud az egyetlen indok arra, hogy ne vegyük meg, de ez is szertefoszlik, ha a DS115j széleskörű funkcionalitására és kiemelkedően gyors teljesítményére tekintünk. A Synology DS115j mindösze 29000 forint körüli áron elérhető, de ehhez még merevlemezt kell választani. Bármilyen 3,5”-os meghajtót beleszerelhetünk, de a belső backup hiánya miatt érdemes drágább és tartósabb tárhelyet választani, emiatt jó alternatíva a Western Digital Red sorozatának valamelyik tagja.

Bár NAS-meghajtók terén általában nem érdemes az egyrekeszes modelleket választani, a Synology DS115j olcsósága és széleskörű felhasználhatósága miatt megéri a pénzét, teljesítményében is lekörözi mindazt, amit helyette vennénk ugyanennyiért. Költséghatékony megoldás a Synology gyártósoráról, amivel kiélhetjük bizalmatlanságunkat a Google és más mammutvállalatok felhőszolgáltatásaival szemben.

NTG - PCX

2018. 10. 12

Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
A csapat a lelke mindennek A francia Ubisoft, több egymáshoz hasonló szériát is üzemeltet, melyek alapját első sorban, a nagy bejárható területen zajló lövöldözés adja. Míg az egyjátékos kalandokért főként a Far Cry és az Assassin's Creed epizódok felelnek, a multiplayer élményt, jelenleg a Tom Clancy nevével fémjelzett Ghost Recon, és The Division játékok adják. Utóbbi 2008-ban mutatkozott be, ám nem egészen felelt meg a megjelenést megelőzően felgerjesztett elvárásoknak. A be nem tartott ígéretek és a hiányzó technikai kunsztok ellenére, rengetegen töltötték idejüket a csatatérré változott New York utcáin. És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos céges rekord megdöntése után, végül 330 millió dolláros világszintű bevételt produkált, a kiegészítő tartalmakat és a mikrotranzakciókat pedig még nem is számoltuk. Borítékolható volt tehát a folytatás, mely a hiányosságok pótlásával, és a hibák kijavításával kecsegtette a játékosbázist. Idén márciusban meg is jelent a folytatás, melyet most vasárnapig ingyenesen kipróbálhatunk. Műfaját tekintve, egy kizárólag online játszható, külső nézetű akció-szerepjáték, melynek keretében, a rejtélyes vírus által letarolt New York-ban kell felszámolnunk az elszabadult bűnözést. Az idő nagy részében gép ellenfeleken kell átverekednünk magunkat, így tisztítva meg a várost a fegyveres csoportoktól. A játék egyik tartópillére a szerepjátékos rendszer, így nem csak mi léphetünk szintet, de ellenfeleink is különböző nehézségi fokot képvi
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
Kellemesnek ígérkezik a The Outer Worlds Emlékszünk a Fallout 76-ra? Ha kedveljük a szériát, akkor egészen biztosan előttünk van az a csúfos kudarc, és a pofátlanul elbagatelizált marketinghazugság, amit a Bethesda hányt a széria rajongói, és a játékosközösség elé. Nagyon úgy tűnik, hogy idén októberben, szó szerint betölti a majd az űrt az Obsidian Entertainment csapata, ugyanis új játékuk már csak pár hipertér ugrásra van tőlünk. A fejlesztők olyan referencákkal a hátuk mögött kezdtek a fejlesztésbe, mint a legendás Star Wars: The Knights of The Old Republic második része, a Neverwinter Nights 2, a Pillars of Eternity, vagy épp a Fallout: New Vegas, mely egyaránt a széria, és a stílus közkedvelt darabja. Aki tehát régóta vár egy stílusos akció-RPG-t, az most dörzsölheti a tenyerét, és még az első 20 percet is megnézheti. Aki esetleg figyelemmel kísérte a játék fejlesztését, az talán aggódott a különböző hibák, hiányosságok miatt, ám ez alapján bizakodhatunk, hogy a szemmel látható gondokat sikeresen orvosolták, már csak bíznunk kell abban, hogy legalább egy átlagos, a 3D-s érából származó Fallout epizód szintjét hozza majd, és akkor nem sokat panaszkodhatunk. A felvételen jól látható, hogy az atmoszférával nem lesz gond, a retro-futurisztius dizájn, stílusos formáival és színeivel egyszerre idézi meg a Bioshock féle art déco-t, és a Fallout alternatív történelmi hangulatát. Az előzetesekből már sejthető volt, hogy a pihent humor legalább akkora jelentőséget kap majd
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
i3 lesz az i7-ből Nagyot fordult a kocka az IT piacon, mikor az AMD bemutatta tovább fejlesztett Ryzen processzorait. A harmadik generációs Zen CPU-k megjelenésével több magot és több logikai szálat kapunk a pénzünkért, a megnövekedett magonkénti teljesítményt viszont már az Intel sem hagyhatta figyelmen kívül. A kérdése tehát, hogy milyen választ ad a kék gyártó, a soron követező, 10. generációs asztali processzoraival. A legfrissebb hírmorzsák szerint, újragondolják a Core i szériát, és a belépő kategóriában is bevezetik, a többszálas munkavégzést. 2020-tól tehát az i3 processzorok is rendelkeznek majd Hyperthreading funkcióval, vagyis 4 maggal és 8 szállal dolgoznak majd. No nem új fejlesztésről van szó, egészen konkrétan a 2017-es i7 lesz az i3-as kupak alatt. A kissé esetlenül hangzó i3-10100, a SiSoftware adatbázisában bukkant fel, és twitteren tette közszemlére, egy TUM_APISAK nevű felhasználó. A leírás szerint, a processzor négy magos, nyolc szálas, alap órajele pedig 3.6GHz. A pletyka szerint, a Comet Lake processzorok mindegyike Hyperthreading képes lesz, vagyis az i5 hat maggal és tizenkét szállal, az i7 nyolc maggal és tizenhat szállal, az i9 pedig tíz maggal és húsz szállal támad majd. Valódi újdonságokról persze továbbra sem beszélhetünk, ugyanis a 2020-ban érkező Comet Lake, továbbra is a Sky Lake architektúrára épül majd. Viszlát Kaby Lake Eközben az Intel bejelentette, hogy hamarosan végleg búcsút int azon asztali processzorainak, melyek a Kaby
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres