fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 11. 29

Svédország a kriptobányászat betiltására kéri az EU-t

Ha rajtuk múlna, Európában leállna a nagy energiafelhasználással járó kriptovaluták kitermeléseSvédország nem kér az energiaemésztő kriptobányászatból.

Ha kétségeink lennének, hogy kriptovaluták bányászata az aranykorát éli, akkor tekintsünk a világ olyan részei felé, mint Svédország, mely a közelmúltban segélykiáltással felérő elvárásokat fogalmazott meg az Európai Unió felé. A digitális valuták iránti érdeklődés nyomán létesült bányászfarmok extrém mértékben növelték meg az ország energiafogyasztását, emiatt határozott korlátozásokat vezetnének be, méghozzá az egész EU területén.

200 ezer háztartás energiafelhasználásával ér fel az országban a Bitcoin bányászata. (Kép: news.bitcoin.com)


Az energiafogyasztás meredek növekedésével szembesülve a svéd hatóságok felszólítják az Európai Uniót, hogy tiltsa be az „energiaintenzív” kriptobányászatot. Erik Thedéen, a Svéd Pénzügyi Felügyeleti Hatóság igazgatója és Björn Risinger, a Svéd Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója szerint a kriptovaluták növekvő energiafelhasználása veszélyezteti Svédország képességét a Párizsi Klímaegyezményben vállalt kötelezettségek teljesítésére. Hogy a probléma a többség számára is átélhetőbbé váljon, kaptunk egy ennél érzékletesebb példát is, ami némileg leegyszerűsíti a problémát. Ahogy azt Thedéen és Risinger elmondták, idén április és augusztus között a bitcoinbányászat energiafogyasztása a skandináv országban "több száz százalékkal" nőtt. Ennél is konkrétabban, az elszaporodott bányásztevékenység mára 200 000 svéd háztartás összeadott fogyasztásával egyenértékű villamos energiáját emészt fel.

Hatalmas energiafelhasználás, a nap 24 órájában. (Kép: Olga Maltseva/Getty Images)


Svédország legfőbb pénzügyi és környezetvédelmi szabályozóinak igazgatói nyílt levélben adtak felszólítást a "proof of work" típusú kriptovaluta bányászatának betiltására, az Európai Unió teljes területére vonatkozóan. Svédország is kapott célzott üzenetet, miszerint az ország vezetése "állítsa le, illetve akadályozza meg az új kriptobányászati műveletek létrehozását, és hogy a kriptoeszközökkel kereskedő és azokba befektető vállalatoknak tiltsák meg, hogy üzleti tevékenységüket környezeti szempontból fenntarthatónak nevezzék. A "proof of work" valószínűleg ma már a kriptóban nem érdekelt, hétköznapi felhasználók számára is ismerős, hiszen lényegében ezek miatt nem lehet ma emberi áron videokártyát vásárolni. Ide tartoznak a legismertebb, illetve legnagyobb kriptopénzek, mint a Bitcoin, illetve a sokat emlegetett Ethereum is, melyre az utóbbi években elégetik a bányákban landoló VGA-k nagy részének számítási kapacitását.

Továbra is a legértékesebb valuták a legnépszerűbbek. (Kép: Bitcryptonews)


Svédország ebből a szempontból nincs könnyű helyzetben, ugyanis a viszonylag korrekt energiaárak és a megújuló energia felhasználására tett fejlesztéseik vonzzák a kriptovalutára éhes vállalkozásokat, melyek a kínai bányásztilalom bevezetése óta Európa szerte is egyre aktívabbá váltak. Az ellentétes hangok szerint mindössze átgondoltabb szabályozásra lenne szükség, hiszen a megújuló, pl. szélenergiát használó bányászat adott esetben felhasználhatja, lekötheti az úgynevezett "pazarolt energiát", azáltal, hogy egy folyamatos alapterhelést biztosít. Erről többek között a Melanion Capital, egy párizsi székhelyű alternatív befektetési cég beszélt, hozzátéve, hogy Bitcoin-bányászat a decentralizált jellege miatt nem rendelkezik lobbival, amely megvédhetné érdekeit és tárgyalhatna a kormányokkal. Az ügyben még az atomenergia felhasználása is terítékre került, a Bitcoin & Beyond virtuális csúcstalálkozó panelbeszélgetésén például az atomerőműveket emlegették, melyek "hatalmas mennyiségű tiszta, szén-dioxid-mentes" energiát hozhatnak be az alapterhelésbe.

A világ egyre több pontján okoz problémákat a


Az atomenergia felhasználása a kriptobányászatban annyire reális alternatíva, hogy még Kazahsztán elnöke is elképzelhetőnek tartja, hogy emiatt létesítsenek egyet. A gondolat annak kapcsán fogalmazódott meg, hogy a Kínában felszámolt bányásztelepek egy része Kazahsztánban indult újra, mely jelenleg már az ország áramellátását veszélyezteti. A helyzet annyira komoly, hogy október óta több régióban is áramkimaradásokat tapasztalnak, és biztonsági okokból az ország északi részén három erőművet is le kellett állítani. A Financia Times szerint majdnem 88 ezer nagyteljesítményű bányászgépet kapcsoltak be az országba, melyek az év eleje óta 8 százalékkal növelték meg az ország áramhasználatát.

Az biztos, hogy átfogó szabályozás nélkül aligha gátolható meg az újabb és újabb kriptotermelő rendszerek megjelenése, ami az egyszerű PC-s felhasználók számára továbbra is kevés, de méregdrága videokártyát jelent.

2021. 11. 29

Reszkessetek VGA-k, beindult a Crysis 4 fejlesztése
A legendás, de leginkább legendás hardverigénnyel rendelkező akciójáték teljesértékű folytatást kap
Mi más juthatna először azon játékosok eszébe, akik megélték az első Crysis megjelenését, mint az elképesztő gépigénye? A német Crytek ambiciózus projektje szállóige lett, hiszen a játékosok még a megjelenését követő években is azon viccelődtek, hogy talán nem is lesz olyan asztali számítógép, mely magas felbontáson, maximális grafikai beállítások mellett, képes lesz maradéktalanul futtatni. Úgy tűnik, hogy a legnagyobb GPU-válság közepén a mémgyárak most friss muníciót kapnak, ugyanis nemrég bejelentették a negyedik rész érkezését.
A két folytatás ugyan már közel sem rúgott ekkorát, a harmadik rész óta viszont már 8 év is eltelt, a fejlesztők pedig új vizekre eveztek, például ők felelnek a "free to play" Warframe-ért, és a szintén multiplayerre fókuszáló, de rendkívül hangulatos Hunt: Showdon-ért. így a játék egykori rajongói talán már le is tettek róla, hogy a nanoruhás ámokfutást esetleg frissített, Remaster kiadáson túl is megismételhetik. Azonban ahogy az Alan Wake esetében is történt, az első Crysis – amúgy nem túl kiemelkedő – felújítása végül itt is többnek bizonyult egy klasszikus előrángatásánál és megfejésénél, hiszen mint kiderült, egy új játék előszeleként is szolgált. És valóban, jön a Crysis 4! Ezt már a fejlesztést végző Crytek jelentette be január végén, mellyel igazolták azokat a pletykákat, melyek egy ideje már elültették a játékosokban a
Yettel névre vált a Telenor márciusban
Nem csak itthon, de két másik országban is ezt a nevet vezetik be a tulajdonosok
Ahogy azt tavaly decemberben mi is megírtuk, hamarosan ismét átalakul Magyarország legkorábban beindított telekommunikációs szolgáltatója, melynek következtében a Pannon GSM és a Telenor után jó ideig egy harmadik néven találkozhatunk vele. Az előzetes szivárgások után most be is futott a hír a végleges választásról: a Telenor tavasszal Yettel néven folytatja tovább.
Majdnem 12 év után, a nevével együtt ledobja magáról a kék és fehér színekkel ábrázolt logóját a hazai Telenor. A változást hozó, zöld alapon fekete betűk a Yettel feliratot mintázzák majd, a hivatalos név pedig Telenor Magyarország Zrt. helyett Yettel Magyarország Zrt.-ként szerepel majd a cégjegyzékben. A nagy arculatváltásra március 1-én kerül majd sor, de az átalakulás munkálatai már január 27-tel megkezdődtek, melyek a felszínen nem igen lesznek észlelhetők. A változásról már a telenor.hu is tájékoztatja az érdeklődőket, ahol a szolgáltató igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy a márkanév cseréje az ügyfelek számára semmilyen érdemi változást, vagy nehézséget nem okoz majd.
Ahogy azt a tájékoztatóban olvashatjuk, az előfizetéses csomagok továbbra is a szerződésekben foglaltak szerint vehetők igénybe, érdemi tarifaváltozásra – legalábbis a névváltás miatt – nem kell készülni, tehát továbbra is a megszokott feltételek maradnak érvényben. Néhány csomag neve valószínűleg új fantázianevet kap majd, de sem a
Teljes körű a Messengerben a végpontok közti titkosítás
Idővel ez lesz az alapállapot, de egyelőre megmarad választható lehetőségnek
Kevés általánosabb igény van manapság a digitális csatornákon történő kapcsolattartásnál, mellyel természetesen kéz a kézben jár ragaszkodásunk a privát szféránkhoz. Utóbbira azonban jóval kevesebb biztos alternatíva van, mint ahány chat funkcióra tervezett szolgáltatásból válogathatunk. Éppen ezért furcsa, hogy a Facebookból ismerős Messenger milyen soká váratta népes közönségét, mire végre megfelelő titkosítást adott a világ legtöbbet használt kommunikációs alkalmazásához, melyet a mai naptól kezdve mindenki számára elérhetővé tettek.
A közelmúltban Facebookról Meta névre váltó Facebook végre eljutott arra a pontra, hogy behozza sok éves lemaradását, és minden Messengerben beszélgető felhasználója számára elérhetővé tegye a végpontok közötti titkosítást. Az elmúlt években számos alkalommal szóba került a funkció iránt egyre növekvő globális igény, melyet csak tovább tetézett, hogy az egymást követő biztonsági és adatszivárgási incidenseik után is csak halogatták a bevezetését. 2020-ban bejelentették az érkezését, tavaly pedig sűrűsödtek a változásokkal kapcsolatos hírek, a közösségi oldal pedig azt is elárulta, hogy már javában zajlik a titkosított beszélgetések tesztelése, melyet hamarosan aktiválni is fognak. Úgy tűnik, hogy ezúttal nem kell meghallgatnunk Mark Zuckerberg kijelentéseit a Meta "adatvédelemre és magánszférára összpontosító jövőképéről", egyszerűen csak megjelent a messenge
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Antal László Balázs
Marafkó Kornél, Semmit sem segítene. Egyébként mi van ha egy családban több elektromos autó van és naponta elautóznak 100-120kW-ot?? vagy mi lenne azokkal a vállalkozókkal akiknek otthon van a telephelyük és nagy teljesítményű ipari gépeket használnak? Egyébként is a bányászat csak nagyon kicsi részét teszik ki az otthoni magán farmok. Nem azok jelentik a problémát akik néhány videókártyával vagy ASIC gépekkel bányásznak ezt-azt mellékesbe otthon, hanem az ipari csarnokokat megtöltő több tízezer gépből álló farmok. Ezek nem háztartási áramot használnak.
2021-12-01 00:41:32
Csapó Ferenc EV.
Marafkó Kornél! Megoldás lenne, ám akkor jönnének, hogy a "szomszéd" adja el nekik a saját 24kWh-ból megmaradó részét... Ám ezeket már nem "háztartási méretekben" kell elképzelni...
2021-11-29 19:07:52
Marafkó Kornél
Napi maximum 24000 Wattban kellene korlátozni az áramot. Ha ennél több fogyasztás lenne egy háztartásban (villanyórában), lekapcsol. Éjféltől ismét rendelkezésre áll a 24kW. Ha valaki reggel 6-ra eléri a 24000 Wattot vár 18 órát. Talán-talán ez segíthetne.
2021-11-29 13:16:02
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...