fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 01. 27
Filléres hatmagos? Ryzen 5 1600 AF, Zen+ magokkal
2020. 01. 27
Hamisított Wraith Prism hűtésre figyelmeztet az AMD!
2020. 01. 25
Élet 60 Hz fölött. Miért válasszunk gamer monitort?
2020. 01. 23
Ismét megizzasztottuk az RX5700XT-t!🔥
2020. 01. 23
Doom Eternal előzetes - elkészült és a tesztelők imádják
2020. 01. 22
Megvalósult az UltraRAM! A Britek fejlett univerzális memóriát alkottak
2020. 01. 22
Őrült szerelők üvöltése! RX5500XT VS GTX1660Ti, Ryzen5 2600X vs Ryzen7 2700X?
2020. 01. 22
Ingyen Freeman? A Half-Life részek most ingyen játszhatók
2020. 01. 21
Control mozi készülhet? A Rogue One írója benne lenne
2020. 01. 21
Kiderült mely Huawei készülékek kapják meg az új frissítést.
2020. 01. 21
Son Goku lenyomja a Jediket is! Jól fogy a Dragon Ball Z: Kakarot
2020. 01. 21
A Dying Light 2 megjelenése is csúszik!
2020. 01. 20
Olcsó? Akkor futás! - Xiaomi Mi AirDots bluetooth fülhallgató
2020. 01. 20
Apró, mégis sokakat zavaró frissítést adott ki a Google
2020. 01. 20
Első kézből? A nagy NAVI még idén bemutatkozik
2018. 10. 31

Olcsó és csendes, kis helyen is elfér - Cooler Master Silencio 352

A Cooler Master mintegy 5 évvel ezelőtt adta ki a Silencio 352 mini tornyot, ami máig megállja a helyét, és helytakarékos megoldást nyújt a rendszerépítéshez.

A Silencio modellek mindig is kedvező árazásúak voltak, jó a kialakításuk és számos olyan sajátosságuk van, ami összességében kellő csábítást jelenthet a helytakarékos gépet építőknek. A Silencio 352 mini torony micro-ATX formátumú alaplappal kompatibilis, zajcsillapító panelekkel van ellátva, lehet bele vízhűtést, nagy CPU-hűtőt szerelni, kettős USB 3.0 csatlakozással rendelkezik és van egy beépített SD kártyaolvasója, ami igen meggyőző egy ilyen árkategóriás gépház esetében. Nézzük meg közelebbről, mit kapunk, ha a Silencio 352-re esik a választásunk!

A csomagolás teljesen szokványos. Első oldalán a gépház előlapjának körvonala látható, valamint listázva a fő termékspecifikációk. A doboz hátoldalán több részletet is láthatunk, itt fel van tüntetve többek közt a HDD támogatás, moduláris meghajtó helyek, illetve a maximális videokártya hosszúság.

A dobozban mellékelnek egy ventilátor fedlapot, ez azok számára lehet hasznos, akik nem akarják használni a gyárilag szerelt felső ventilátort, ehelyett letisztultabb megjelenést és plusz hangszigetelést várnak ettől a gépháztól.

Mellékelnek emellett egy felhasználói útmutatót, valamint kábelrögzítőket, és a gépszereléshez szükséges csavarokat, egyéb szerelékeket és egy belső hangszórót.

Külső megjelenés

A bal oldalsó panel – akárcsak a gépház többi része – matt fekete színű, tiszta megjelenésű. Van itt egy enyhén megemelt rész, hogy az egyébként oldallap ne nézzen ki túl laposnak és jellegtelennek. Ugyanezen az oldallapon található egy rögzítőpánt után szellőzőnyílás, ez az esetlegesen használt előlapi ventilátor számára ad jobb lehetőséget a levegőáramoltatásra. Továbbá a baloldali panel tartja az előlap nyitható ajtaját.

A felső panelen található további hely ventilátor számára, itt újabb szellőzőrácsot találunk. Erre a helyre illeszkedik a dobozban mellékelt fedlap, így amennyiben erre a pozícióra nem akarunk ventilátort szerelni, a szellőzőrács lefedhető és ez további zajszűrést biztosít.

Az előlap sima felületű, eléggé professzionális megjelenésű ahhoz, hogy jól mutasson egy irodában, de akár egy nappaliban sem kelt feltűnést. Két USB 3.0 és egy USB 2.0 port található rajta, emellett HD audiókimenetek és egy SD kártyaolvasó.

Az előlap mögött párnázást/szűrőt találhatunk (ez könnyen eltávolítható és kimosható), valamint egy 240mm magas szellőzőnyílást, ezen áramlik át az előlap bal és jobboldali szellőzőnyílásán érkező levegő.

A szűrővel ellátott fedlap mögött egy 120mm-es gyárilag szerelt ventilátor található, de ez kettőre bővíthető, vagy ugyanide beépíthetünk legfeljebb 240mm-es vízhűtő blokkot.

A jobboldali panel teljes mértékben a baloldalit tükrözi, ugyanolyan kialakítású és ugyanolyan szellőzőnyílás található rajta.

A hátoldal felső részén van egy 120mm-es ventilátor, a csavarlyukak alapján ezt lehetőség van kicserélni 90, vagy 80mm-es modellre, bár erre biztos nem lesz indokunk. Található itt négy újrahasználható bővítőhely fedlap, valamint eltávolítható fedlap további vízhűtés vagy kábelek számára. A hátlap alsó részén a tápegység számára kialakított helyet láthatjuk.

Az alsó panelben helyet kappott egy porszűrő, négy tömör gumiláb, négy csavar (és extra csavarlyukak) a HDD rekeszek beszereléséhez/eltávolításához.

Belső kialakítás

A gépház belseje szintén matt fekete színű, a gyártó tiszta munkát végzett a dizájn terén, még ha nincs is ablakos kialakítású oldallap, amin át beláthatnánk. Találhatunk egy jókora helyet a processzorhűtő beszerelésére, valamint jobboldalt vertikális irányban lyukak állnak rendelkezésre, illetve horizontálisan ¾ széles lyuk van a kábelek elvezetéséhez.

A tápegység beszereléséhez négy gumitalp áll rendelkezésre, ezek csökkentik a tápegységből érkező vibrációt.

Az első panelen egyetlen ventilátor található, valamint a HDD rekesz alapbeállítása mellett lehetséges egy további ventilátor beszerelése a gyárilag szerelt ventilátor alá. A HDD-rekesz összesen három 3,5”-os meghajtó beszerelését teszi lehetővé, emellett az alaplap helyén több csavarlyuk lehetővé teszi négy 2,5”-os meghajtó beépítését (az egyetlen 5,25”-os bővítőhely alatt).

A hátsó 120mm-es elszívó ventilátor az első oldalon találhatóval megegyező, 3-pines csatlakozóval rendelkezik, valamint 3-pin/molex átalakítóval van ellátva.

Szerelés

A Silencio 352 beépítése nagyon egyszerű, bár a szokásosnál időigényesebb is lehet, mert megcsinálhatjuk 20 perc alatt is, de a gépház belseje elég nagy mértékben átszabható, és attól függ a szerelési idő, milyen mértékben akarjuk ezt kihasználni. Egyrészt, a HDD-rekeszek a ház aljából kiszerelhetőek, valamint az 5,25”-os rekesz és 120mm-es ventilátor eltávolításával elég hely van ahhoz, hogy beszereljünk Corsair H100i, vagy azonos méretű vízhűtést - ennek pont olyan hosszú csövei vannak, hogy ebben a házban elérje a processzorblokkot. Tehát fel lehet áldozni az összes HDD-helyet, így adódik hely egy jókora vízhűtés számára, és a hátoldalon még mindig marad hely két SSD-nek, amiből így érdemes nagy kapacitásút választani.

Ha ezt az összeállítást és a vízhűtést nem találjuk tetszetősnek, beszerelhetünk jókora hűtőventilátorokat, ez a ház tényleg elég könnyen testreszabható.

A Silencio 352-ben nagyon kényelmes berendezésű konfigurációt lehet kialakítani, az alaplap mögött elég hely van elrendezni a dolgokat, bár ha CPU-hűtő helyett további meghajtókat szerelünk be, elég zsúfolttá válik odabent, főleg, ha moduláris tápegységet akarunk használni.

Összegzés

A Silencio 352 tele van meglepetésekkel, külső ránézésre egy teljesen standard kialakítású gépház, amire jó ránézni, de nem hívja fel magára a figyelmet, ha ránézünk valaki íróasztalára. A matt fekete festés szintén kimagasló minőségű, a fény nagy részét elnyeli, még a fényképezőgép vakuját is. A belső kompatibilitást tekintve azonban igen figyelemre méltó. Olyan sok lehetőség van a berendezésére, amire egy kisebb méretű gépháztól nem számítanánk, és még azok számára is ideális megoldást nyújt, akik egyszerű NAS rendszert akarnak, vagy szerverként használnák a gépet - bár az áthelyezhető HDD-helyek áthelyezhetőségét inkább a masszív vízhűtés beszerelésére érdemes kihasználni.

Ez a gépház nagyon könnyen karbantartható, a porszűrő könnyedén eltávolítható és kimosva visszahelyezhető, ráadásul az oldallapok hangelnyelő kialakításúak, emellett semelyik alkatrész zúgása nem fog minket zavarni.

NTG - PCX

2018. 10. 31

Filléres hatmagos? Ryzen 5 1600 AF, Zen+ magokkal
2017-ben a 14nm, es Zen architektúrára építkező Ryzen 5 1600 volt a legjobb választás a megfizethető processzorok között. Egy évvel később pedig a Ryzen 5 2600 és a 12nm-es Zen+ magok érkeztek, hogy ebbe az ársávba jelentős fejlődést hozzanak. Majd jött a Ryzen 5 3600, 7nm-en, nagyszerű magonkénti teljesítménnyel. De akkor mégis mi a Ryzen 5 1600 AF? Tulajdonképpen egy erősen leárazott Ryzen 5 2600, minimálisan gyengébb teljesítménnyel. Első ránézésre a doboz nem árulkodik a különbségről, márpedig ez az 1600, nem az az 1600. A legfurcsább mégis az, hogy az AMD nem új néven dobta piacra, hogy ráirányítsa a figyelmet, egyszerűen csak helyettesíti egy már paicon lévő modelljét. A döntés oka állítólag rémesen egyszerű, ugyanis kifogyóban vannak 14nm-es készletek, így az AMD egyszerűen csak tovább lép 12nm-es gyártásra, és egy módosított 2600-at kínál, még kedvezőbb áron. 6 Zen+ mag, 12 szál, 3.2 Ghz alap frekvencia, 3.6 Ghz Boost órajel, 65 wattos fogyasztás, mindezt nagyjából 85$-os induló összegért, vagyis 30 000 Ft körüli áron. Ez kevesebb mint a fele a 2600-ért megjelenéskor elkért összegnek, mely ekkor 200$ volt, adó, vám és a kereskedők haszna nélkül. A Ryzen 5 2600 teljesítménye viszont több mint csábító azok számára, akik megfizethető áron vágynak korrekt játékos teljesítményre. Akármit is tervez az elkövetkező évekre az AMD, ez a magabiztosság több mint biztató, és már alig várjuk, hogy mire képesek a 4000-es sorozat tagjai. A teszteredmények egyre csak szapor
Hamisított Wraith Prism hűtésre figyelmeztet az AMD!
A gyártó hivatalos közleményben figyelmeztet az ismeretlen eredetű hűtőre A napokban terjedni kezdett a hír, miszerint az AMD frissíti a Ryzen 7 és Ryzen 9 processzorokhoz mellékelt gyári hűtőit. A Wraith Prism RGB modellek általános megítélése pozitív, pláne, hogy az Intel ajándék hűtői kevésbé hatékonyak, a drágább tuning processzorokhoz pedig semmilyen megoldást nem biztosítanak. Bár ebben a kategóriában amúgy is érdemes hatékonyabb hűtőt vásárolni, a Wraith Prism általános felhasználás mellett hibátlanul teljesít, hiszen 100-140 wattos terhelést is képes kezelni. Az ázsiai Xfastest fórum képekkel megerősített pletykája szerint, a 4 hővezető cső (heatpipe) két plusz csővel egészül ki, és a frissebb CPU szállítmányok már az újabb változattal érkezhetnek. A felhasználók közt egyből beindult a vita, miszerint a hat rézcső valójában csak ront majd a hatékonyságon, míg mások azzal érveltek, hogy minden bizonnyal átgondolt döntésről van szó, hiszen az AMD nem lépne meg feleslegesen, egy ehhez hasonló módosítást. Mint kiderült, nem is lép, ugyanis hivatalos nyilatkozatban cáfolta, hogy a híresztelés tárgya hivatalos AMD termék lenne. Ahogy bejegyzésük említi, a harmadik féltől származó hűtő (tehát nem saját, és nem hivatalos partner terméke), valóban a Wraith Prism RGB dizájnját kapta meg, és még a márkajelzést is lemásolta, a cég azonban óvva inti a felhasználókat. Bár megjelenésükben jóformán azonosak az eredeti termékkel, nem felelnek meg az AMD minőségi elvárásainak,
Élet 60 Hz fölött. Miért válasszunk gamer monitort?
Élet 60 Hz fölött? Miért népszerűek a gamer monitorok? A gamer perifériák iránti kereslet féktelen növekedésnek indult, az elmúlt években azonban a monitorok fejlődése volt a legszembetűnőbb. De mit kínál egy gamer monitor a látványosnak szánt külsőn kívül? Vajon megéri a felárat, egy hagyományos, belépőszintű kijelzőhöz képest? Mit kapunk ma a pénzünkért, és vajon tényleg szükségünk van rá?  Az LCD technológia a 2000-es évek elején kezdte meg térhódítását, és népszerűsége rohamosan nőtt. A folyadékkristályos kijelzők, néhány év alatt leváltották a súlyos CRT monitorokat, a gyengébb színek, és rosszabb betekintési szögek ellenére. Legnagyobb előnyük a vibrálástól mentes kép, az alacsonyabb fogyasztás, és természetesen a képcső hiányában vékonyabb kialakítás. A kezdetleges panelek végül elérték határaikat, így a piacon megjelentek az újabb megoldások, mint a Hitachi által fejlesztett IPS, ami teltebb színeket, és jobb betekintési szögeket kínált, azonban elődjét nem tüntette el a boltokból. De mit vegyen aki játszani szeretne, és miért nem elégszünk meg egy hagyományos, belépő kategóriás modell képességeivel? Képfrissítés, Hertz, fps. Az utóbbi években olyan technikai részletek foglalkoztatják a felhasználókat, mint a játék alatt mérhető fps, és hogy hány Hz-es a kijelzőnk. Néhány évvel ezelőtt örültünk, ha szaggatásmentes képet, és stabil teljesítményt láthatunk, nem igen foglalkoztunk olyasmivel, mint a másodpercenként megjelenő képkockák száma. Az olyan kompetití
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres