fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 17

Az EU szeptemberben bevezetheti az egységes töltőket

A közös töltőszabvány ügye évek óta húzódik, de az EU végre pontot tehet az ügyreSzeptemberben kiderülhet, hogy az USB-C lesz-e a kötelező csatlakozó.

Az Európai Bizottság a jövő hónapban jogszabályokat terjeszt elő a mobiltelefonok és más elektronikus eszközök közös töltőjének bevezetésére a 27 tagállamot tömörítő Európai Unió területén belül – közölte csütörtökön a sajtónak, egy névtelenségbe burkolózó bennfentes forrás. A lépés az iPhone-gyártó Apple-t jobban érinti majd, mint riválisait, mivel az iPhone-ok és az Apple legtöbb terméke Lightning kábellel működik, míg az Androidos készülékek zöme USB-C csatlakozóval.


Az Európai Unióban 2018-ban mobiltelefonokkal együtt értékesített töltők fele micro USB csatlakozóval, míg 29%-a USB Type-C csatlakozóval, 21%-a pedig az Apple saját fejlesztésű Lightning csatlakozójával rendelkezett – derült ki az Európai Bizottság 2019-es hatásvizsgálatából. Az uniós végrehajtó testület jelenleg is a jogszabálytervezet kidolgozásán dolgozik – írta meg a sajtó a Reuters magazin forrására hivatkozva, aki további részletek állítólag nem közölt. Az Európai Parlament múlt év januárjának első napján elsöprő többséggel, 582 igen szavazattal és mindössze 40 ellenkezéssel döntöttek az egységes töltőcsatlakozókra vonatkozó javaslat mellett, a környezetvédelmi előnyökre és a felhasználók kényelmére hivatkozva. Az Apple, a Samsung, a Huawei és a Nokia még 2011-ben önkéntes egyetértési megállapodást írt alá a piacra kerülő új okostelefon-modellek töltőinek harmonizációjáról, amelynek eredményeként jelentősen csökkent a különböző töltők száma, a piac pedig az akkoriban elterjedt, mára azonban jelentősen kikopott USB 2.0-s micro-B csatlakozók felé közeledett. Az egyezményes töltőfejek kérdése nem éppen új keletű, hiszen 15 éve még minden vállalat a saját megoldását versenyeztette a piacon, ezért hamar felmerült az egységesítés igénye, napjainkban viszont az USB Type-C vált a leggyakoribb szabvánnyá, így ez a lépés több volt, mint időszerű.

A Lightning kiszorulhat Európából. (Kép: macrumors.com)


Az iparág és a Bizottság 2018-ban megpróbált végleges megoldást találni a kérdésben, de ez sajnos akkor sem sikerült. A változás legnagyobb ellenzője az Apple volt, a cég pedig elsősorban arra hivatkozott, hogy a közös töltők bevezetésére irányuló uniós törekvés ártana az innovációnak és elektronikai hulladékhegyeket hozna létre, amennyiben a fogyasztók kénytelenek lennének új töltőkre váltani. Ezt a kérdést azóta a gyártók egy része úgy zárta rövidre, hogy az Apple-t követve szépen lassan elkezdték elhagyni a telefonok mellé csomagolt töltőket. Akkor azzal is érveltek, hogy a jogszabály szükségtelen, mivel az iparág egy csatlakozón vagy kábelösszeállításon keresztül amúgy is az USB-C felé halad. A Bizottság 2019-es tanulmánya öt lehetőséget javasolt a közös töltőre, amelyek közül három az eszközoldali csatlakozókra, a másik kettő pedig a külső tápegységekre, illetve töltőadapterekre vonatkozott. Most, hogy közelebb kerültünk a jogszabály érvénybe léptetéséhez, valóban az USB-C lehet az egységesítésre váró szabvány, mely az Apple-t nehéz helyzetbe hozhatja, hiszen az Európában forgalmazott készülékein kénytelen lenne Lightning helyett az USB-C szabványhoz igazodni, és valószínűleg minden egyéb termékén is biztosítania kéne a lehetőséget, hogy a töltés Type-C kábellel is kivétel nélkül megoldható legyen.


Az Androidos mobilok piacán versengő gyártóknak ez nem kifejezetten okozhat nehézséget, hiszen jelenleg minden új készülék Type-C csatlakozóval kerül forgalomba, és a mögötte álló USB szabvány folyamatos fejlődése is azt mutatja, hogy a szimmetrikus oldalakkal rendelkező Type-C fej még generációkon át képes lesz kiszolgálni a felhasználók energia- és adattovábbítási igényeit. Az Apple részéről más a helyzet, hiszen a kezdetektől fogva külön utakon járó vállalat, mindig is érdekelt volt saját szabványainak terjesztésében. Velük kapcsolatban felmerültek olyan pletykák is, hogy idővel áttérhetnek a kizárólag vezetékmentes töltési technológiát használó termékek forgalmazására, ám a velük kapcsolatos ijesztgetések már többször bizonyultak feleslegesnek. A korábban természetesnek és szériatartozéknak számító ajándék töltők például náluk tűntek el először, ám hiába a spórolást takargató környezetvédelmi jelszavak, Franciaországban például igazodtak a helyi törvényekhez, és tettek adaptert az iPhone-ok mellé, sőt a máshol szintén hiányzó EarPods fülhallgatót is meghagyták. Az amerikai vállalat tehát nem a saját ellensége, és nagy valószínűséggel ezúttal is alkalmazkodni fog a szabályozáshoz, hiszen az EU összessége nem nevezhető elhanyagolható bevételforrásnak.

Az EU mintegy 13 éve noszogatja a cégeket, és úgy véli, hogyha nem hajlandók megtenni a közös lépést, akkor kötelezni kell rá őket. Bár az USB-C terjedésének köszönhetően ez a probléma már közel sem akkora horderejű, mint 5-10 évvel ezelőtt, mindenesetre bízunk benne, hogy a világsajtó értesülései valóban pontosak, és szeptemberben meghozzák ezt a régóta esedékes változtatást, az egységes töltőfejek bevezetésre.

2021. 08. 17

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...