fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 04. 09
i3 9100F vagy Ryzen7 2700X szerez több FPS-t egy RX580 kártyával?
2020. 04. 08
Controller a jövőnek? Íme a Sony DualSense
2020. 04. 07
Bluetooth-szal a vírus ellen? Anonim módon segíthetünk
2020. 04. 07
11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
2020. 04. 07
Hamarosan megérkeznek a GDDR6-os GTX 1650 kártyák
2020. 04. 06
Ingyenes nyomozás és Spring Sale az Epic Games Storeban!
2020. 04. 05
Racse AMD konfig Ryzen 5 3600 és RX5700XT párossal!
2020. 04. 03
Legyünk óvatosak, ha Zoommal videotelefonálnánk
2020. 04. 03
Hasznos Chrome bővítmény segíti az oldalak gyorsabb betöltését
2020. 04. 03
Elérhető a Facebook Messenger asztali változata
2020. 04. 03
Koronás cukor járvány idején és egy ASUS ZenBook Duo
2020. 04. 02
Intel, az órajelbajnok! Comet Lake H mobilprocesszorok
2020. 04. 01
Így vehetünk részt a Valorant zárt bétájában!
2020. 04. 01
Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
2020. 04. 01
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
2020. 03. 17

Rekord-alacsony VGA és alaplap szállítmányok, elmarad az új RTX bejelentés

Az alaplapok és a videokártyák szállítmányozása sosem volt még ilyen alacsony mértékű, és a negatív rekord az első félév végén valószínűleg teljesülni fog. Erre a DigiTimes hívta fel a közönség figyelmét, mely ismert alaplapgyártók meg nem nevezett forrásaira hivatkozott.

Az Asus már januárban 30%-os veszteséget könyvelt el


Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Kínából induló COVID-19 koronavírus járvány világszerte parkolópályára állította a gazdaságot, és ahogy az várható volt, a technológiai iparágakban rendkívül erősen érzékelteti hatását. Először a kínai üzemek kényszerültek leállásra, de hamarosan a környező területek, majd a világ számos más pontján működő gyárak sorsa is időszakos bezárás lett.
 Az első jelentések között a memóriákat, konkrétan a RAM-okat gyártó üzemek szenvedtek nehézségekkel, miután a dolgozók alig 30%-a volt hajlandó felvenni a munkát, és egyes Kunshanban található bérgyártó üzemek 9000 alkalmazottjából legfeljebb 1000 volt hajlandó munkába állni. A RAM készletek szállítmányozásában kulcsfontosságú pozíciót betöltő forrás, már február végére komoly ellátási gondokat jelzett előre.

Több mint 40%-kal kevesebb eladás Kínában


Ahogy arról már több helyen is szó volt, a következő részleg a videokártyáké, illetve az alaplapoké. Az aktuális állás szerint, múlt hónapban már 30-50%-kal zuhant a Kínában értékesített hardverek száma, és minimum júliusig nem számítanak a helyzet javulására. Az Asushoz és az Acerhez köthető névtelen források már februárban komoly visszaesésről tettek jelentést. Előbbi nagyjából 30%-os, utóbbi közel 42%-os bevételcsökkenést tapasztalt, mindez ráadásul csak a kínai értékesítésekre vonatkozott még januárban. A jelenlegi a szállítmányozás nehézségei miatt mindkét ágon erős a visszaesés, hiszen a gyártási kapacitás alacsony, illetve az alkatrészek, és a kész termékek szállítása egyaránt nehézségekbe ütközik, és kölcsönösen ellehetetlenítik egymást. A globális leállás sajnos az említett hardverek drágulásával jár, ráadásul az Nvidia tegnap bejelentette, hogy az Ampere technológiát, illetve a következő RTX videokártyákat is érintő bejelentéssorozatnak sajnos mégis várnia kell. A korábban online eseménnyé avanzsált GTC-n esedékes kulcsfontosságú tájékoztató, végül a netes közvetítésen sem hangozhat el. A 24-én induló élő adás azonban nem marad el teljesen, a technológiai témájú beszélgetések és bemutatók így is megtekinthetők lesznek, azonban az új architektúra leleplezése ismeretlen időpontig várat magára.

24-én sajnos nem látunk majd hasonlót.


A legtöbb előrejelzés megjegyzi, hogy a világ egyre több pontján tesznek végre intézkedéseket a járványhelyzet kezelésére, azonban mindenhol tanácstalanok a gazdaság helyreállásának várható idejét illetően. Ameddig a helyzet nem javul, sajnos számolnunk kell a termékek drágulásával és a készletek folyamatos vékonyodásával, hiszen nem csak az egészségügyi, de a gazdasági hatások is szép lassan megmutakoznak majd.

Készlethiány, bevételkiesés, drágulás.


Reméljük a globális helyzet hamarosan javulni kezd, és mindez a technológia frontján is rendeződő viszonyokat eredményez. A videokártyák és memóriák már bőven elég dráguláson estek át az utóbbi években, a VGA árak például a nagy kriptobányász-láz óta nem normalizálódtak megfelelően. A később érkező legfontosabb információkról mi is említést teszünk majd.

2020. 03. 17

Controller a jövőnek? Íme a Sony DualSense
Azt gondolnánk, hogy egy PC-s játékos hozzá sem nyúlna egy controllerhez? Ez talán régen így volt, de ma már szinte minden játéknál miénk a döntés, hogy kényelmünkhöz igazítsuk a lehetőségeket. A két legnagyobb konzolgyártó controllerei évről évre versengenek a legjobbnak járó címért, és ha hosszútávra vásárolnánk, érdemes lesz közelebbről megvizsgálni a Sony újdonságát. A PlayStation 5-ről már egy egész sor lényeges információ nyilvánossá vált, az irányításért felelős kiegészítő azonban majdnem akkora durranás, mint maga a konzol, így a bemutató mostanáig váratott magára. Az előző generációs DualShock 4 is hozott újdonságokat elődjéhez képest, és láthatóan most is rengeteget dolgoztak a mérnökök, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. A DualSense Controller több ponton is újít, és a dizájn is többet változott, mint az előző három generáció során bármikor, ileltve jópár újdonság talán csak a konzoltulajdonosok számára lesz izgalmas. Az első, és talán legnagyobb érdekesség, hogy eddig példátlan módon beépített mikrofont kapott az eszköz! Mostantól bármilyen fejhallgató lehet a játékoson, ha online küzdelmekre kerül sor, esetleg ismerősökkel játszik, maga az irányítóegység is biztosíthatja a kommunikációt. Szimpatikus újítás, hiszen azok a vásárlók is egyből nekikezdhetnek a multiplayer játékoknak, akik még nem szerelkeztek fel gamer headsettel, vagy különálló mikrofonnal, melyekre természetesen továbbra is szükség lesz, ha igazán komolyan gondoljuk. A Sony kifejezetten
Bluetooth-szal a vírus ellen? Anonim módon segíthetünk
Az új alkalmazás állítólag anonimitásunk megőrzése mellett informálna minket, ha a közelben regisztrált fertőzött tartózkodik. Új mobilkövető megoldást vetnének be európai kutatók, mely segítene a vírus hatékonyabb elkerülésében. Mivel a COVID-19 tünetek nélkül is szervezetünkben lehet, sajnos megvan rá az esély, hogy tudtunk nélkül adjuk tovább, vagy tesszük ki magunkat a fertőzés veszélyének. Azonban néha az önként vállalt karantén és a kormányok által bevezetett biztonsági intézkedések mellett is el kell hagynunk otthonunkat, az új telefonos applikáció ilyenkor segítene.  Az ötlet lényege, hogy úgy kövessék az app használóit, hogy ez nem jár személyes adatok begyűjtésével, tehát a célja nem konkrét azonosítás, és mindössze egyetlen lényeges információra fókuszálna: ha van a közelben olyan felhasználó, aki igazoltan fertőzött, az app tudatná velünk. A megoldás alapja a Bluetooth LE vagy Bluetooth Smart, ami egy alacsony fogyasztású hálózati protokoll, mely akár több száz méteres (sőt, kilóméteres) hatósugárban is képes kommunikációra, és 128-bites AES biztonsági kódolást használ, amit jelenleg feltörhetetlennek mondanak. A tudósok választása tehát nem véletlen, hiszen a technológia akkor is működhet, ha a jel eredeti forrása kiesik a képből, mivel a szerepét automatikusan átveheti egy másik csatlakozott eszköz. Aki pozitív teszteredményt kapott, az appon belül egy kód segítségével név nélkül jelezheti ezt, a rendszer pedig értesít minden felhasználót, aki akár
11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
Kiszivárogtak az első teszteredmények az Intel 11. genereciós processzorait képviselő Core-i7-1195G7-ről. A Tiger Lake-U CPU a sok nehézség árán létrejött 10nm-es gyártástechnológiával készült, és a jelenleg legerősebb Willow Cove fedőnevű architektúrára épül, az eredmények alapján azonban egy korai tesztpéldányról lehet szó. 3 Ghz-es órajel és Intel Xe GPU A korábbiakban érkeztek már részletek Tiger Lake processzorokról, de most először bukkan fel mérési adat 11. generáció alá sorolt példányról. A 11. generáció alapja az a Willow Cove architektúra, mely a 10. generációs Ice Lake családban alkalmazott Sunny Cove módosított változata. A Core-i7-1195G7 az előző évben megjelent Core i7-1065G7 helyét hivatott átvenni, és továbbra is egy négymagos, több szálas munkavégzést alkalmazó megoldás. A tesztpéldányban 4 mag és 8 szál dolgozik, az órajel pedig 3 Ghz-en megáll, tehát messze áll a kereskedelmi forgalomba szánt ütősebb változattól. A mérések 16 GB DDR4 SODIMM memória, és egy 128 GB méretű Samsung MZHPU128HCGM M.2 SSD társaságában készültek, de sem az alaplapra sem a RAM órajelére vonatkozó információ nincs. Dedikált videokártyát nem látunk, van viszont adat az Integrált GPU-ról, mely az Intel Xe megoldása 96 EU-val (Execution Unit – végrehajtóegység). A benchmark teszthez a 3DMark Time Spy-t alkalmazták, de a kapott érték egyelőre nem tűnik kiemelkedőnek, ami a négy mag és a 3 Ghz-es fix órajel miatt nem olyan meglepő. A CPU oldalán mért érték 2922 pont, ám az
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres