fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Intelt is feltörték, 20 GB céges adat lett nyilvános
Milyen számítógépet vegyek a gyereknek, amin jól fut a Fortnite?
F1 2018 - ingyenes a száguldó cirkusz digitális változata
240 Hz-es és 165 Hz-es AOC AGON monitorok érkeznek
A TikTok és a WeChat is az USA tiltólistáján, Kína tiltakozik
Az Intel leiskolázza az AMD-t? Vagy mégsem? Jóképességű szerelők akcióban.
Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Piramis PC? AZZA Pyramid Mini 806
Ingyenes lesz a Halo Infinite multiplayer
10 milliárd dollárnyi netközvetítő műholdat lő fel az Amazon
Nem frissítjük szívesen a Windowsunkat
Nagy Twitter hack - őrizetben egy 17 éves fiú
Az új BE kiadás lefarag a Sapphire Pulse 5700 XT árából
2019. 08. 21

Profi monitor játékra is? Nano IPS és 120Hz az LG-től!

Csak a hátulja villog! 

Az LG májusban jelentette be, hogy új termékekkel bővíti termékpalettáját, melyek grafikus munkákhoz, irodai felhasználáshoz és játékhoz tervezett monitorok formájában érkeznek. Az LG új 34 colos, felső kategóriás kijelzője szolgál néhány érdekességgel, de lássuk mit is kapunk a prémium szegmensbe érkező 34GK950G-től, közel 400 000 Ft-os vételárért.

Külcsíny és felszereltség

Meghajlunk előtte


Az LG 34GK950G nem épp egy hétköznapi darab, ám ezt ebben a kategóriában el is várjuk. Az első ami szemet szúrhat, hogy a 21:9 képarány mellé ívelt kialakítást kapunk, a tekintélyes 34"-es képátlóhoz 1900R görbület tartozik. A kijelző szélei keret nélküli kialakítást kaptak, tehát kikapcsolva egyáltalán nem láthatjuk a képernyővel egy síkban fekvő kávát, és a korábbi évek robusztus peremeivel ellentétben, bekapcsoláskor is csak egy keskeny kis csíkot látunk majd. A talp kialakítása ma már nem igazán nevezhető extravagánsnak, hiszen a gamer címkével ellátott monitorok jelentős hányada alkalmazza. Ezt a madárlábra is emlékeztető, V formát amúgy a gyártó korábbi termékeinél, például a tévéiknél is láthattuk már, a stabilitást tehát egy kipróbált alap biztosítja.

A madártalp, ami sohasem ugrál.


Ami a pozicionálást illeti, a dönthetőség -5 és 15 fok, míg horizontálisan 20-20 fokban forgathatjuk, illetve nem marad el az elvárt állítható magasság sem, a nyak ebben az esetben 11 cm mozgásteret biztosít számunkra. A hátsó panelra tévedve, ujjlenyomatoktól mentes, minőségi matt bevonatot tapinthatunk, mely megágyaz a középső VESA kompatibilis rögzítőfelületnek, és a tőle jobbra süllyesztve elhelyezett csatlakozóknak. Egyet kapunk a minden igényt kielégítő DisplayPort 1.4-ből és a HDMI 2.0a-ból is, ezeken felül egy 3,5 mm-es audio kimenetet, két USB 3.0-t, továbbá egy USB 3.0 bemenetet is használhatunk.

Fel, le, jobbra, balra, előre hátra. PIVOt nincs, de 34


Nem is lenne gamer a gamer monitor, ha nem kapna kötelező RGB LED díszítéseket. A csatlakozókat tökéletesen körbe ölelő LED-sor, képes egyetlen kiválasztott színben színben világítani, vagy váltakozó árnyalatokban villogni, de természetesen teljesen ki is kapcsolhatjuk. Funkciója igazából nem hivalkodó, mindössze enyhe esztétikai pluszt kölcsönöz az eszköznek, hiszen a fényét hátrafelé vetíti. Hatása maximum akkor látványos, ha a fal nincs túl nagy távolságban a hátlaptól, egyéb esetben akár ki is kapcsolhatjuk.

Villog, ha kell.


Látványorgia?

VESA opció /on!


Az állíthatóság, a jó anyaghasználat és a stabilitás természetesen nagyon fontosak, ám mégis minden a képminőségen áll, vagy bukik. A beépített kijelző nem más, mint az LG saját Nano IPS panelje. A nagyszerű, 10 bites színmélységgel ellátott panel 21:9-es képarány mellett 3440x1440 képpontos felbontást kínál, pixelsűrűsége így 109,68ppi, ami nem ad okot panaszra. A matt felületet amúgy külön dicséret illeti, az egyedi bevonat csökkenti a tükröződést, és tompítja az intenzív külső fényszennyezést. A hátérvilágítást WLED megoldás szolgáltatja, PWM kapcsoló híján pedig elbúcsúzhatunk a képernyő villogtatásától. Az ígért maximális fénysűrűség amúgy 400 cd/m², a tesztek viszont valamivel alacsonyabb, ám még mindig tökéletesen elegendő 320 cd/m² környéki értéket mutatnak. Aki alacsony fényerőre vágyik, a legalacsonyabb fénysűrűségi érték nagyjából 49 cd/m², emeleltt egészen biztosan nem ég majd ki a szemünk. Találunk Overclock funkciót is, amivel elérhető a 120Hz-es képfrissítés, ami ugyan elmarad a népszerű 140, és a valamivel ritkább 240Hz-es értékektől, ám a legtöbb esetben tökéletesen sima játékélményt eredményez. A rezzenésmentes képet NVIDIA G-Sync technológia is támogatja, mely a fellelhető tesztek és visszajelzések alapján hibátlanul működik, és valószínűleg az AMD kártyával rendelkező felhasználók számára is elérhető.

Beláthatjuk, hogy nagyszerű képe van.


A betekintési szög, (még ekkora méret esetén is) némileg hátrányba kerül a sík kijelzőkkel szemben, enyhe fakulást nagyjából 150-155 fok tájékán tapasztalhatunk, ám komoly élményromboló hatásról szerencsére nincs szó. A panelt kifejezetten dicséret illeti a felhősödéstől mentes képért, illetve az extrém túllövés nélkül elérhető, 5 ms-os válaszidőért. A sRGB színtér lefedettsége közel 138%-os, a számottevő pontosság pedig 99.8%, ami kiemelkedő értéknek minősül. A színhelyesség tehát nagyszerűen bekalibrálható, ugyanakkor ebben az esetben számolnunk kell a csökkenő kontrasztaránnyal. A megfelelő beállításokhoz, az LG egyik védjegyének számító kis joystickot nyomogathatjuk, mellette pedig egy kis kerék foglal helyet, ami a hátlapi LED-ek aktiválására, illetve fényerejük szabályozására szolgál. A menü logikus elrendezésű, részletes testreszabási lehetőségeket kínál, az On Screen Control szoftver telepítésével pedig számítógépünkön is elérhetünk néhány funkciót. Magyar nyelv nincs, akciójátékhoz aktiválható beépített célkereszt viszont van, már ha valaki szükségét érezné. Hasznosabb opció a Black Stabilizerm mely a sötétebb részek fényrejét növeli meg, így könnyebben kiszúrhatjuk a többi játékost.

Ezt egész biztosan megtaláljuk a dobozban, és pár perc alatt már használhatjuk is.


Az LG 34"-es gamer monitora egy jól összerakott darab, hasznos funkciókkal, nagyszerű pixelsűrűséggel, megfelelő sebességgel, gyönyörű képpel, és egy korrektnek nevezhető 120Hz-es képfrissítéssel, illetge G-Sync támogatással. Negatívumként a kissé alacsony kontrasztarányt érdemes megemlíteni, amit a magas színhűség és a mozgásmegjelenítés igyekszik ellensúlyozni, a ghosting jelenség ugyanis a Nano IPS panelt messziről elkerüli. A legkritikusabb pont az ár, az LG 21:9-es képarányú prémium kijelzője ugyanis nem szégyenlősködik: a minőségért  jelenleg 396 000 Ft-ot kell fizetnünk.

2019. 08. 21

Az Intelt is feltörték, 20 GB céges adat lett nyilvános
A neves chipgyártó problémáihoz egy feltört szerver és egy nagy adag ellopott bizalmas adat csatlakozik Még a nagyszerű üzleti mutatók mellett is nehezen nevezhetnénk ezt az Intel legjobb időszakának, hiszen nem elég, hogy ismét kénytelenek voltak bejelenteni 7nm-es technológiájuk elhalasztását, melyet egy per fenyegetése és a teljes technológiai részleg átalakítása követett, de most kiderült, hogy még egy hackertámadást is elszenvedtek. A Twitter után a kaliforniai tech-vállalat is beállt a feltört nagyvállalatok sorába, ám esetükben valódi adatlopás is történt, nagyjából 20 GB-os tételben, mely már szabadon kering az interneten. Egy ismeretlen feltörte az Intel egy szerverét, és ha már bejutott, akkor le is mentett egy rakás bizalmas céges adatot is, derült ki a napokban a ZDNet, és más ismert külföldi tech-lapok beszámolóiból. Az újabb kellemetlen esetre egy Till Kottman nevű svájci szoftvermérnök és informatikai tanácsadó hívta fel a kaliforniai vállalat figyelmét, aki a rosszhír mellett néhány kellemetlen részlettel is szolgált az esettel kapcsolatban. Mint kiderült, maga a betörés még májusban történhetett, és Kottman állítása szerint az információit közvetlenül az esetért felelős hackertől tudja, aki felvette vele a kapcsolatot, és elárulta, hogy a bejutáshoz különösebben még csak meg sem kellett erőltetnie magát. Az adatszivárgásokkal kapcsolatos megosztásairól is ismert szakértő egy Twitteres bejegyzést is közzétett az ellopott adatokról, ám azóta nem csak a nagy
F1 2018 - ingyenes a száguldó cirkusz digitális változata
A Forma 1 versenyek hivatalos játékváltozata most pár napig ingyen beszerezhető Az autósportok egyértelműen legnépszerűbb alágazata a Forma 1, hiszen a futamok élő közvetítései világszerte milliókat vonzanak a készülékek elé, és itthon is mindig szépen megtelt a Hungaroring magyar érdeklődőkkel, még a masszív jegyárak ellenére is. Nem meglepő hát, hogy létezik belőle hivatalos játékváltozat is, és nehéz is lenne elképzelni, hogy más csapat nyerje el a készítés lehetőségét, mint az autós játékokban veteránnak számító Codemasters, akinek 1987-es negyedik munkája a Grand Prix Simulator volt, többek között Commodere 64-re. Az F1 szériát is már bő 11 éve hegesztik, és talán nincs is jobb promóciós módszer a júliusban megjelent F1 2020 népszerűsítésére, mint az alig 2 éves F1 2018, mely most bő két napon át ingyen beszerezhető. Szimulátor vagy könnyed arcade jellegű élmény? Egyik sem egészen, és valószínűleg pont a sportág népszerűsége okán nem mertek egyértelműen voksolni egyik, vagy másik irány mellett, hiszen ha egy végletekig részletes és aprólékos szimulációt készítenek, a befektetett idő és pénz valószínűleg csak egy szűk rajongói rétegnél talál otthonra, akiknek az elégedettsége sajnos üzleti szempontból nem igazán mérvadó, míg a nyélgázon is tökéletesen kanyarodó járgányok és az ellenfelek pályáról történő kipöckölése talán még a kiskorú rajongókat is kiakasztaná. Az F1 tehát inkább a sportág hátterének és körülményeinek változását nyomon követő darab, mely a szabályo
240 Hz-es és 165 Hz-es AOC AGON monitorok érkeznek
Az AOC izgalmas és fantasztikusan gyors gamer monitorokkal bővíti prémium kínálatát A 86 éves múlttal rendelkező kijelzőgyártó szinte minden árkategóriában képviselteti magát, így megtaláljuk a prémium szegmensben is, melyben a gamereknek az AGON névre keresztelt modelleket érdemes keresniük. A játékosoknak készített minőségi kijelzők színes skáláját most két újabb izgalmas árnyalattal bővítik, melyek egyike ezúttal is a kompromisszumoktól mentes sebességre koncentrál, míg a másik a színhűségre vágyóknak kínál magas képfrissítéssel bíró alternatívát. Két monitor két méretben, két különböző panellel és eltérő képfrissítéssel? Az AOC nem alibizett és mindjárt két teljesen eltérő monitort készített a 27 colos AGON AG273QXP, és a 25 colos AGON AG251FZ2E modellek képében. Elsőként vegyük a nagyobb testvért, hiszen egy 27 hüvelykes képátlóval megáldott darabról van szó, mely úgy teljesít 165 Hz-es képfrissítést, hogy egy 8 bites NANO IPS panel néz szembe velünk, méghozzá impozáns 2560x1440-es felbontással. Ebben az esetben tehát dicséretes színmegjelenítést is kapunk, hiszen az Adobe RGB színtér 98 százalékos pontossággal jelenik meg, az sRGB pedig 133 százalékos lefedettséget élvez. A korrekt 350 nites fényerőhöz 1000:1 arányú kontraszt társul, a játék alatt igényelt sebességet és folyamatosságot pedig 1 milliszekundumos GtG (szürkéből szürkébe) válaszidő, és AMD FreeSync Premium technológia garantálják. A vaskos kávát nélkülöző keret természetesen alapvetőnek tekinthető, a
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...