fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 02. 17
Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
2020. 02. 16
Mit tud egy 270 ezres konfig Ryzen 3600 GTX1660Ti összeállításban?
2020. 02. 14
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
2020. 02. 13
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
2020. 02. 13
Az új Windows 10 frissítés megöli a hangot és az internetet
2020. 02. 13
A mindenre (is) elég brutál processzor. 💪
2020. 02. 12
YouTube music? Ezt kínálja a Google, ha zenére vágyunk
2020. 02. 12
Hajlékony és okos, avagy az összecsukható telefonok reneszánsza
2020. 02. 11
80 Terabájt? Fejlett HAMR merevlemezek érkeznek
2020. 02. 11
Különc AMD alaplap hivatalos Thunderbolt támogatással
2020. 02. 10
Chrome 80 - újabb változások a Google böngészőjében
2020. 02. 10
Érkeznek a B550-es és a Z490-es alaplapok a Gigabyte-tól!
2020. 02. 10
Apple ítélet - 25 millió eurós bírság a lassított telefonok miatt
2020. 02. 10
Frankó konfig háromszázért? - Ryzen 5 3600X/GTX 1660 teszt
2020. 02. 09
Játék videokártya nélkül? Mire elég egy 90 ezres konfig?
2019. 07. 19

Forró a Navi? - Minőségi vízhűtés RX 5700 videokártyákhoz

Elsőként a szlovének segítenek lecserélni a közepes hatékonyságú gyári hűtést

Rideg, mégis csinos!


Az EK Water Blocks 1999-es alapítás óta gyárt minőségi és professzionális hűtési megoldásokat. Az első sorban vízhűtési technológiára specializálódó cég, nagyjából a lehetséges komponensek teljes listáját lefedi, így CPU, GPU, RAM, SSD és szimpla rendszerhűtő megoldásokat is gyárt, a ventilátoroktól egészen a komplett folyadékhűtéses rendszerekig. Látva az új Radeonok érkezését, elébe ment az augusztusban érkező egyedi léghűtéssel érkező modelleknek, így a modderek és maximalisták már most előrendelhetik, a kifejezetten az RX 5700 szériához tervezett, egyedi vízhűtést.

Semmi csicsa, hűti a kártyát és pihenteti a szemet

Nemrég végre mi is a kezünk közé kaparinthattuk az AMD népszerű újdonságait, és néhány rövid játékteszt alatt megbizonyosodhattunk a Ryzen 5 3600X és az Radeon RX 5700 erejéről. A teljesítmény itt is önmagáért beszélt, ahogy teszt alatt mért mért hőfokok is. Míg a Ryzen szériához mellékelt gyári hűtés korrektül elbánik a terhelés alatt keletkező melegedéssel, az RX5700-ra és az XT modellre szerelt gyári blower hűtő sajnos érezhetően rosszul teljesít, ahogy ez ettől a típustól nem is meglepő. A külföldi tesztelők egybehangzó véleménye szerint, a jócskán alulteljesítő hűtő érezhetően visszafogja az új Navikban rejlő teljesítményt, és ez különösen igaz a kártyában rejlő tuningpotenciálra. Ilyen aluloptimalizált hőterelés mellett, kiaknázhatatlan az amúgy sokat dícsért Navi chip ereje, hiszen még a gyárilag belőtt skálázódás is nehezen megy, az ideálisnál rosszabb hőértékek miatt. Volt független teszt, ahol az átlaghoz képest extrémnek nevezhető hűtéssel bőven megugorták, és stabilan tartották a 2000 Mhz fölötti GPU frekvenciát, amivel láthatóvá vált, hogy az AMD-nél ezúttal valóban azt kínálják, amit előre megígértek. Az EK-Vector Radeon RX 5700 +XT RGB Special Edition ezt a mozgásteret szeretné megadni a vásárlóknak.

Apróságokból felismerhető az RX 5700 stílusa

A gyári hűtés komoly zajterhelés mellett sem elég hatékony, ami hosszútávon sem a teljesítmény, sem a kártya élettartamának szempontjából nem nevezhető ideálisnak. A szemet gyönyörködtetően visszafogott dizájnnal megáldott blokk mindkét RX kártyára tökéletesen ráillik, nyitott split-flow dizájn-t és EPDM O-gyűrűket alkalmaz. Az EK kínálatában eddig sem mentek ritkaságszámba a teljes kártyát lefedő termékek, ám aktuális újdonságuk ezeknél is nagyobb felülettel bír, a folyadék áramlását pedig úgy alakították ki, hogy a GPU, A VRM és a memóriák is arányosan elosztott és hatékony hűtésben részesedjenek. Ahogy az hamar kiderül, a szlovén gyártónak nem szokása feláldozni a minőséget a látvány oltárán, az anyaghasználatba például nem igen lehet belekötni. A fedlap POM acélból készült, míg az érintkezőplatform elektrolitikus réz, melyet nikkel bevonat borít.

A blokk és a hátlap külön is rendelhető

A formaterv alapvetően igazodik a blower hűtések egyszerűségéhez, és még az új Radeonoknál bevezetett kis hajlatokat is megtaláljuk rajta. Amint letudtuk a gyakorlati szempontból fontos részeket, rátérhetünk a divatos kiegészítőkhöz, hiszen az RGB támogatás sem maradt el. A felszínen RGB megvilágítással ellátott Radeon feliratot találunk, ami kompatibilis az összes nagy gyártó megoldásával, így együttműködik a Gigabyte RGB Fusion, az MSI Mystic Light RGB, az ASRock Polychrome Sync, és természetesen az ASUS Aura Sync szabadalmakkal is, a megszokott 5 voltos, 3 pines alaplapi csatlakozással. A blokkhoz természetesen minőségi hátlap is jár. A nyomtatott áramkört teljes egészében lefedő, CNC marással gyártott alumínium felület nem csak ízléses, de a VRM felől érkező hő elvezetésből is kiveszi a részét.

A plexivel szerelt változat

Végül jöjjön a vételár, ami felvet kérdéseket a potenciális vásárlóréteggel kapcsolatban. A terméket átszámítva 60 000 Ft-ért rendelhetjük meg, ami jóformán az alap RX 5700 árának fele, márpedig ekkora összeget nem valószínű, hogy tömegek áldoznának kártyájuk hűtésére, legyen az bármilyen hatékony. Ez a kategória inkább az elhivatott moddereket, illetve azokat a maximalistákat célozza, akik felső kategóriás kártyájukból szeretnék kihozi az elérhető maximumot. Egy közel félmilliós befektetés után valószínűleg nem jelent akkora terhet, egy 60 000 Ft-os hűtő megvásárlása, de biztosan lesznek olyanok is, akik extrém tuningra vágynak, vagy egyszerűen megéri nekik, hogy végre kihozhatják a maximumot az új Radeonokból. Az EK egyes termékei viszonteladóknál is elérhetők, ám az EK-Vector Radeon RX 5700 +XT RGB Special Edition még csak a gyártó hivatalos olalán előrendelhető, a szálítás július 29-én indul. Az előrendelésre kattintókat némi meglepetés is várja. Az eszköz exkluzivitását még tovább növeli, hogy a blokk és a hátlap külön is megvásárolható, ráadásul több változatban is kaphatók. A hátlapból találunk fekete színűt is, a blokk pedig nikkel és plexi kombinációban is választható.

KD-PCX

2019. 07. 19

Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
A Corsair tíz éve nem állt elő klasszikus toronyhűtővel, az újdonság ráadásul mutat néhány okos megoldást, de vajon megéri ezt választani? Az A50 és A70 processzorhűtők 2010-ben bukkantak föl, ám az igényes hardverekről ismert gyártó azóta inkább kompakt vízhűtéses rendszerekkel bombázta a piacot. Hogy vajon miért tért vissza ennyi idő után erre a területre? A tíz év szünetet ugyan nem magyarázták meg, de jelezték, hogy tisztában vannak annak a rétegnek az igényeivel, mely nem bízik a folyadékos rendszerekben, például tart a potenciális szivárgástól. Tény, hogy az AIO hűtők nem feltétlenül hatékonyabbak, praktikusabbak, és nem is halkabbak a toronyhűtőknél, de ez azt jelenti, hogy az A500 mindkét terep ajánlataival szemben ajánlott választás? Annyi biztos, hogy ahány hűtő, annyiféle rögzítési technika, még akár egy márkán vagy sorozaton belül is találhatunk pár pillanat alatt felpattintható, vagy hosszasabb szöszmötölést igénylő darabokat. Az AIO hűtők ezzel szemben a CPU oldalán kevesebb fejtöréssel járnak, és ami a legfontosabb, biztosan nem ütköznek akadályba a magasabb RAM modulok esetén. A radiátor rögzítésével együtt azonban sokszor idegőrlőbb folyamat lehet felszerelni őket, a pumpa pedig extra hangszennyezést dob a képletbe, ami a csendre vágyókat biztosan valami drágább, de megbízható ventilátoros megoldás felé terel. Az A500 ezeken a területeken rendkívül kifinomult és ügyes megoldásokat alkalmaz, amiket évek óta szeretnénk látni, és aminél rosszabbal már egye
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
Két éve igazi különlegesség érkezett a játékpiacra, mely kilenc éves fejlesztéssel a háta mögött még a veterán szerepjátékosoknak is ínyenc falatnak bizonyult. Hogy mire volt elég a sok éves munka, azt most teljesen ingyen deríthetjük ki Több mint két millió eladott példány, egymilliónál is több PC-s játékos. Nagyon szép eredmény ez egy független cseh csapat önálló, új címétől. A realista szerepjáték ötletének 5 év fejlesztés után egy sikeres Kickstarter kampány adott lendületet, a támogatók bizalmát végül négy év idegőrlő várakozást követően egy nagyszabású alkotással hálálták meg, mely sárkányok és mágia nélkül is tömegeket varázsolt el. A siker kulcsa pedig pont a valósághű ábrázolásmódban rejlett, hiszen egy 1400-as évekbe helyezett történelmi szimuláció megvalósítása nem éppen kis falat, de a számtalan pozitív hangvételű Steam értékelés azt mutatja, hogy aki vevő egy tartalmas középkori kalandra, annak nagyszerű utazásban lesz része. A CryEngine 3.0 által megjelenített látvány csak a jéghegy csúcsa, a lényeg az igényes szövegekben, a gondosan kidolgozott küldetésekben, és a részletgazdag szerepjátékos rendszerben rejlik, melyeket a falu legjobb kovácsa sem kalapálhatott volna kerekebb egésszé.  A történet akár klasszikus mese is lehetne, ám az alap felütés jellegén túl, aligha altatnak minket gyermeteg történetekkel. 1403-ban, az uralmat éppen csak átvevő Luxemburgi Zsigmond a pórnép sanyargatásával igyekszik rendet tenni a Cseh birodalomban. Henry egy ki
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
Az elmúlt néhány napban egymás után mondták le szereplésüket az ismert vállalatok, a szervező végül nem tartja meg a rendezvényt A mobilkommunikációs piac legnagyobb eseményét 1987 óta kihagyás nélkül minden évben megtartották, a kereskedelmi show idén marad el először. A kezdetektől fogva Barcelónában tartott expót végül a koronavírus okozta pánik döntötte be. A félelem egyfajta láncreakciót indított el, és néhány nap leforgása alatt olyan kiállítók léptek vissza mint az Intel, LG, Nvidia, Amazon, Facebook, Sony, Western Digital, Telekom, és a sor itt még nem ér véget. A GSMA világra szóló telekommunikációs kiállítása alapvetően kifejezetten sikeres utat járt be, hiszen évről évre magasabb számú látogatóval és meghívott céggel büszkélkedhetett. 2019-ben, 198 országból közel 110 000 érdeklődő utazott oda, hogy megtekintse a technikai újdonságokat, illetve meghallgassa a 7900 magas beosztású céges előadó valamelyikét. A szervezőség először még optimistán reagált távolmaradást bejelentő nyilatkozatokra, ám a tegnap délutáni órákban megtartott ülésen kénytelenek voltak meghozni elkerülhetetlenné vált döntésüket. Bár a becslések nagyjából 10%-kal kevesebb látogatót jeleztek előre, ahogy egyre komolyabb márkanevek kerültek le a listáról, ez a szám jelentősen romlott. A számos visszalépés ellenére több vállalat is kitartott volna a februári szereplés mellett, és ami külön érdekes, hogy a legnagyobb nevek, mint a Xiaomi, Huawei/Honor vagy a Realme pont kínai cégek. Némelyikük
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres