fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 12. 07
Driver hibák? AMD vagy Intel? Az RX5700XT feltámadása
2019. 12. 04
Számítógép szerelés durva sérüléssel és életmentő ellátással. Csak erős idegzetűeknek!
2019. 12. 02
Karácsony előtt érkezik az AMD RX 5500?
2019. 12. 02
A Gigabyte hasznos újdonsága - USB 3.2 Gen2x2 bővítőkártya
2019. 11. 29
Miért lassul be az RX5700XT? 440 ezres Ryzen5 3600X konfig egy kis hendikeppel.
2019. 11. 27
Melyik videokártyát éri megvenni manapság? 16 videokártyát mértünk össze!
2019. 11. 25
Radeon RX 5500 - apró NAVI egy GTX 1060 helyett?
2019. 11. 25
1 milliós konfig 870 000-ért!? SIMÁN! 9900K/RTX2080S/Dual Nvme SSD/Maximus XI-Hero/16GB/Vízhűtés/CM
2019. 11. 22
RTX 2080 Ti SUPER – Az NVIDIA mégis megcsinálja?
2019. 11. 21
Milyen Nvidia kártyát vegyek? Nagy GTX/RTX összehasonlító 1650-től 2080Ti-ig. 11 VGA, Ft/Képkocka
2019. 11. 21
Nagy Radeon teszt! - Öt RX kártya és egy i9-9900K
2019. 11. 20
Filléres processzor Ryzen alapokon? - Athlon 3000G
2019. 11. 20
Munkára fel - AMD Radeon Pro W5700 videokártya
2019. 11. 20
Egyensúlyt hoz az erőbe? - Star Wars Jedi: Fallen Order bemutató
2019. 11. 18
Nem játék? Új grafikus architektúra az Inteltől!
2019. 08. 06

Hírek 08.06. - Még több AMD jön, Nvidia és VLC biztonsági rések, játékok ingyen

Az AMD további 7nm-es termékei már a kanyarban vannak

Tényleg jönnek a felső kategóriás Navi videokártyák


Az AMD elnöke és ügyvezetője, Dr. Lisa Su, a cég második negyedévének eredményeiről tartott tájékoztatót, ahol kérdésekre is válaszolt. A pénzügyi jelentés szerint az AMD mérlege, a vizsgált negyedév tekintetében még nem túl fényes, ám az új termékekből származó forgalom valószínűleg már jó hatással lesz a számokra. Az esemény végén természetesen elhangzott a kérdés, a 7nm-es csíkszélességgel készült GPU-k jövőjére vonatkozóan, a válasz pedig igazolni látszik az előzetes várakozásokat. Mint kiderült, nem csak a mobilprocesszorok, de az erősebb Navi GPU-k is megjelenésre várnak, így a következő negyedévek újabb érdekességekkel kecsegtetnek. Konkrétumokat persze nem közölt, de megerősítette, hogy a 7nm-es széria igen kiterjedt, számos még be nem jelentett termékre számíthatunk, és úton vannak a várva várt high-end, vagyis felső szegmenst erősítő videokártyák is.

Zajlik a fejlődés, az AMD felkavarja az állóvizet


Eközben a már piacon lévő Navi architektúra helyzete is előremozdult. Az AMD folyamatosan dokumentálja architektúráinak fejlesztését, hogy ezzel segíthessék a fejlesztők munkáját. Az RDNA hardverek teljesen új felépítést kaptak, így a korábbi utasítások működése is jelentősen megváltozott. A korábban már nyilvánossá vált adatok mellé, a napokban megérkezett a Navi 10 alapját adó RDNA architektúra, 232 oldalas dokumentációja is, így a továbbiakban jobb optimalizációra, illetve bővebb kompatibilitásra számíthatunk, összességében pedig látványosan jobb teljesítmény várható játékok és munkaprogramok alatt egyaránt.


Veszélyes biztonsági rés a VLC médialejátszóban?

Valóban jobb lenen letörölni egy időre?


A VLC-t fejlesztő VideoLAN tagadta a probléma súlyosságát, a problémát feltáró szakemberek viszont a népszerű program teljes törlését javasolták. A VLC az egyik, ha nem a legnépszerűbb számítógépes médialejátszó szoftver, ami szinte minden ismert hang vagy videó formátummal megbirkózik, mindezt különféle kodek csomagok telepítése nélkül. A CERT egy globális, számítógépes biztonsági szakértőkből álló csoport, melynek a világ minden táján van képviselete. A CVE-2019-13615 sorszámmal ellátott hibára a német CERT-Bund bukkant rá, és bár elvileg még senki nem élt a sebezhetőségből adódó lehetőséggel, a javítás hiányában azt javasolták, hogy adataink megóvása érdekében, ideiglenesen távolítsuk el a programot. A júliusi jelentés szerint, távolról gond nélkül betörhetnek gépünkre, és minden fájlunkhoz hozzáférhetnek, illetve szabadon telepíthetnek és futtathatnak szoftvereket, ezzel teljesen kiszolgáltatottá téve a felhasználók millióit.

Amíg tisztázódik a helyzet, továbbra is élhet a veszély

A biztonsági hézag kritikus 9,8-as besorolást kapott. A VideoLAN egyből belekezdett a júliusban nyilvánosságra hozott probléma elhárításába, a foltozás állapota ekkor nagyjából 60% volt. Állítólag a jelenleg használt operációs rendszerek között egyedül a macOS nem érintett, a Windows, Linux ileltve Unix felhasználóknak azonban számolni kellett a veszéllyel. A VideoLAN hamarosan ismét reagálta kialakult botrányra, miszerint a problémát sokkal nagyobbra gerjesztették, mint amekkora valójában. A cég elnöke, Jean-Baptiste Kempf szerint a VLC 3.0.7.1 verziója már teljesen veszélytelen, és számonkérte a biztonsági céget, amiért először nem hozzájuk, hanem a médiához fordult az eredményeivel. A két cég közötti párbeszédet nyilvánosan közvetítő lifehacker.com ugyanakkor azon az állásponton van, hogy amíg a helyzet nem tisztázódik, és nem derül ki, hogy melyik fél állításai helytállóak, ne kockáztassunk, és ideiglenesen töröljük gépünkről a VLC-t.


Az NVIDIA azonnali frissítésre szólítja fel felhasználóit

Online támadástól nem kell tartanunk, de azért kellemetlen


Hétfő reggel fontos hírt közölt az NVIDIA, miszerint összesen öt, rendkívül veszélyesnek nyilvánított biztonsági rést találtak a GeForce, Quadro és Tesla grafikus kártyák Windows-os vezérlőprogramjaiban. A jelentés szerint, amennyiben nem frissítünk időben, lokálisan jelentkező problémákat tapasztalhatunk, ám a VLC-vel ellentétben, elvileg távoli hozzáférésről nincs szó. A hibák így is felkavarhatják az operációs rendszert, így különböző jogosultságok átruházását vagy épp szolgáltatások megtagadását is tapasztalhatjuk, esetleg bizonyos folyamatok kéretlenül is elindulhatnak. A gondok Windows 7 verziótól felfelé jelentkezhetnek, és a Windows Update szolgáltatás idővel automata módon gondoskodik a frissítésről, ha eddig még nem installáltuk a friss meghajtókat, ellenőrizzük a verziószámot. PC-nk típusától függően, ha a 412.39-es, a 425.85-ös, vagy a 431.23-as csomag valamelyikét látjuk, a probléma már elhárult. Az NVIDIA, a Cisco Talso szakemberének hálás az észrevételért.


Ingyen Alan Wake és For Honor játékok augusztus 9-ig!

Augusztus kilencig lecsaphatunk rájuk


Az Epic Games rendületlenül folytatja promóciós hadjáratát, mellyel enyhén szólva is vitatott megítélésű digitális platformját igyekszik népszerűsíteni. Aki nem vonakodik egy újabb Launcher használatától, augusztus kilencig két minőségi alkotást is ingyen szerezhet be. A két cím nem más, mint a Remedy kultikus akció-thrillere, az Alan Wake, míg a másik, egy online csatákat előnyben részesítő, fiktív-történelmi párbajszimulátor, a Ubisoft gondozásában megjelent For Honor.

Sárkány ellen sárkányfű, darkness Alan Wake.


Az Alan Wake-ről mi is írtunk már korábban, ingyenességében pedig valószínűleg az is szerepet játszik, hogy a fejlesztők így próbálják meg felhívni a figyelmet, az augusztus 27-én érkező úl alkotásukra, a Control-ra. A Stephen King nyomdokain haladó misztikus thriller 2010-ben jelent meg, először kizárólag Xbox 360 konzolokra. A mára kultstátuszt elért címben, egy klasszikus külső nézetes akció-kaland formájában küzdhettünk meg a sötétség erőivel. Akinek korábban kimaradt volna ez a leírhatatlanul hangulatos darab, az mindenképpen tegyen vele egy próbát, ugyanis közel tíz év után a Remedy visszaszerezte a Microsofttól a játék jogait, így a Control sikere esetén talán talán nem kell sokat várnunk, az oly régóta várt folytatásra.

Nincs nagyszerűbb érzés, mint egy sikeres párbaj végén végignézni ahogy ellenfelünk tehetetlenül elszenvedi a látványos kivégzést


A Ubisoft 2017-ben megpróbálta megtörni az Assassin's Creed és Far Cry címek sorozatát, és végre egy új megközelítéssel próbálkozott. A szintén külső nézetben élvezhető játék nem csak gyönyörű grafikát kapott, de a lényegét jóformán teljes mértékben az online funkció adta. Az alalapokat egy újszerű, időzítésre és a karakterek mozgáskészletének kiismerésére épülő harcrendszer adta. A harcokban három frakcióval, a szamurájokkal, vikingekkel és lovagokkal vehetünk részt, főleg várvédős, területfoglalós játékmódok keretei között, ám mindenféle körítés nélkül is egymásnak feszülhetünk. Az összecsapásokat csapatban, vagy egyedül is élvezhetjük, előbbiben nagy szerepet kap az együttműködés, míg az egyszerű 1v1 illetve 2v2 játékmódban inkább a környzetünkre, és a párbaj etikai szabályait be nem tartó ellenfeleinkre kell ügyelnünk. A két játék beszerzéséhez egy Epic Games Store felhasználói fiók elkészítése, és a szükséges Launcher telepítése szükséges, melyeket IDE KATTINTVA érhetünk el.

KD - PCX

2019. 08. 06

Karácsony előtt érkezik az AMD RX 5500?
Még karácsony előtt befut az RX 5500? Az új AMD Radeon videokártya eredményeiről nemrég mi is hírt adtunk, most pedig úgy néz ki, hogy hamarosan le is csaphatunk az első példányokra.  Az értesülés a kínai ITHome-tól származik, miszerint az AMD már a megjelenés részleteiről tárgyal a gyártópartnerekkel, a kitűzött időpont pedig egész pontosan 2019. december 12. A tervek szerint a referencia modellekkel egyidőben egyedi kialakítású, a gyári megoldástól eltérő, és emelt órajelekkel rendelkező változatok is piacra kerülnek majd, ami jó hír, hiszen a tesztek alapján már az alapmodell hűtése is jól sikerült  Az RDNA architektúrát használó NAVI 14 GPU a TSMC 7nm-es gyártástechnológiájával készült, és olyan középkategóriás termékekkel versenyez, mint a háztáji Polaris architektúrát alkalmazó RX 570, RX 580 és RX 590, míg a konkurencia felől a Turing architektúrára építő GTX 1650 SUPER, illetve GTX 1660 érezheti magát veszélyben. Amit már biztosra vehetünk, hogy a 128 bites adatsínnel dolgozó 4GB GDDR6 mellé, az AMD jó szokása szerint 8GB-os változatok is érkeznek, így a tuningra szánt eszközök nem lesznek majd szűkében a fedélzeti memóriának. A GPU Boost és Gaming órajelei 1670, illetve 1845 MHz-en állnak meg, melyek játék alatt nagyjából 110 wattos átlagfogyasztást jelentenek majd, egyetlen 8 pines PCIe csatlakozón keresztül. Hivatalos bejelentés hiányában sem az erősebb XT kiadásról, sem a pontos árról nem tudunk többet, azonban ha minden jól megy, az utóbbira n
A Gigabyte hasznos újdonsága - USB 3.2 Gen2x2 bővítőkártya
Nem cserélnénk alaplapot egy villámgyors USB csatlakozó miatt? A Gigabyte leginkább alaplapjairól és videokártyáiról ismert, ám az utóbbi időben jelentősen bővítették repertoárjukat. Már nem ritkák a márka alá tartozó játékra szánt perifériák, az AORUS brand a prémium kategóriában indul, most pedig a világon elsőként kínálnak bővítőkártyát, nagy sebességű USB 3.2 kapcsolat eléréséhez. Ha külső SSD használatakor szeretnénk kihasználni a nagy sávszélességet, mostantól új fokozatba kapcsolhatunk, egy magányos USB-C konnektoron keresztül. Az újdonság GC-USB 3.2 GEN2X2 néven kerül majd forgalomba, használatához pedig egy alaplapi PCI Express 3.0 x4 csatlakozóra lesz szükség, így vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk legalább egy szabad PCIE x4, x8 vagy x16 bővítőhellyel. A kártya lelke az AMD TRX40 alaplapokból is ismert ASMedia ASM3242 vezérlő, ami akár 20 Gbps sávszélességet biztosít, vagyis másodpercenként 2.5 Gigabájt adat továbbítását teszi lehetővé. A kártya egyetlen USB-C kimenettel rendelkezik, mellyel kihasználhatjuk a platformban rejlő lehetőségeket, ráadásul a csatlakoztatott eszközünk külön energiaforrás nélkül is működni fog, és természetesen nem válogat az Intel vagy AMD platformok között. Ehhez hasonló sebességet eddig a Thunderbolt 3-tól vártunk, ám az ott biztosított 40 Gbps drágább vezérlőt és kábeleket igényel, ezzel szemben az előző generáció sebességét megduplázó USB 3.2 Gen2x2, bármelyik hagyományos USB-C kábellel elérhetővé teszi a f
Radeon RX 5500 - apró NAVI egy GTX 1060 helyett?
A hivatalos októberi bejelentés után, az AMD végre a középkategóriában is képviselteti magát új, NAVI videokártyával. A friss architektúra visszafogott melegedést, alacsony fogyasztást, halk működést és ismerős teljesítményt nyújt, ára azonban még kérdéses. Bár az AMD eredetileg a konkurens GTX 1650-nel állította szembe, az eddigiek alapján nincs biztonságban a Polaris alapú RX 500 széria sem. A techpowerup és a német Heise tesztjeiben, NVIDIA oldalról egy GTX 1650 SUPER és egy GTX 1660 OC szerepelt, az előző generációt pedig egy RX 580 NITRO + képviselte. A kártya szívét adó NAVI 14, a második RDNA architektúrát alkalmazó grafikus processzor, mely szintén 7nm-es csíkszélességen készült. Az RX 5700-hoz képest természetesen kevesebb részegységgel rendelkezik, konkrétan 1408 shader, 32 raster, és 88 textúrázó a felhozatal. A 24 RDNA számítási egységéből 22-t használ, a két inaktív a várható XT kiadásban kaphat szerepet. Alap órajele 1670Mhz, játékhoz az 1717 MHz-es Game Clock ajánlott, a maximum pedig az 1845 MHz-es Boost Clock. A fedélzeti memória amolyan vegyes csomag, hiszen a régebbi GDDR5 megoldást egyelőre 4GB GDDR6 váltja, 1750 MHz-es frekvenciával, az adatsín viszont 128-bites sávszélességgel bír. A tesztekhez, egy előre összeállított HP Pavilon konfiguráció OEM kártyáját használták, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a bolti készletek feltöltésével számíthatunk 8GB-os megoldásra is. Fogyasztás és melegedés tekintetében valóban a GTX 16 szériához áll a legköze
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres