fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 05. 23
A merev csöves és a két jó munkásember.
2020. 05. 22
Az Epic Games nem áll le - Civilization VI ingyen
2020. 05. 22
Bemutatkozott az MSI B550 alaplapkínálata
2020. 05. 21
Begyorsulnak az SD kártyák, jön az SD 8.0
2020. 05. 21
A Noctua néma toronyhűtővel készül
2020. 05. 20
Olcsó kis erőgépek - Ryzen 3 3300X és 3100 teszteredmények
2020. 05. 19
Ultimátum! - Mégis jöhetnek a B450/Ryzen 4000 konfigurációk
2020. 05. 19
MAG CoreLiquid - AIO hűtők az MSI-től!
2020. 05. 19
Indulatokkal teli gépszerelés! Összemértük a 9700F és a 3800X erejét.
2020. 05. 18
MPEG-5 EVC - új videoformátum a Samsung, Huawei és Qualcomm összefogásában
2020. 05. 16
A méret a lényeg? Nem gyenge kis kocka.
2020. 05. 15
Nvidia A100 - az első Ampere grafikus processzor
2020. 05. 15
Ingyenes a GTA V, lehaltak az Epic szerverei
2020. 05. 14
Integrált GTX 1050 Ti egy kínai alaplapon
2020. 05. 14
Perceken át csodálhatjuk az Unreal Engine 5 képességeit
2019. 08. 22

IT Hírek 08.22. - Óriásprocesszor, RTX Waterforce, kártyás fizetés, gaming

A világ legnagyobb processzora!

A legnagyobb mikroprocesszor?


A Cerebras egy tudósokat, tervezőket és mesterséges intelligencia kutatókat tömörítő csoportosulás, több mint 150 alkalmazottal. Az általuk létrehozott chip, a valaha épült legnagyobb számítógépes processzor „wise” névre hallgat, pontosabban „Wafer-Scale Engine” (WSE), és a mesterséges intelligenciák fejlődésének új mozgatórugója lehet.

Nehéz felfogni ezt a méretet, pláne az energiafeltévelt, és a várható melegedést.


A 46 225 mm²-es masszív chip, minden oldala nyolc és fél inch, azaz közel 22 cm hosszúságú, szemben egy átlagos processzorral, ami ujjhegyünkön is elfér. Felületén 400 000 mag kapott helyet, 1.2 billió tranzisztorral, ehhez képest eddig a legnagyobb GPU az Nvidia V100 volt, 815 mm²-en, 21.1 milliárd tranzisztorral. Az új chip konkrétan 57-szer nagyobb a V100-nál. A technológiának természetesen megvannak a korlátai, tehát nem egyetlen egybefüggő lapkáról van szó, hanem több kisebbről, melyek a TSMC megoldásának hála képesek együtt, egyetlen nagy egységként működni. A profit nagyobb mint korábban bármikor, a teljesítmény és a gyorsaság ugyanis rendkívüli mértékű, ráadásul az előre betervezett hibahatárnak köszönhetően kiküszöbölték, hogy a használhatatlan egységekből adódóan selejt keletkezzen. Ahogy az sejthető, itt nem a szokványos határon mozgó hőtermelésre számíthatunk, ehhez mérten speciális megoldásokra volt szükség a tokozás, a nyomtatott áramkör védelme, és a megfelelő hűtés érdekében. A megoldásnak az bizonyult, hogy a tekintélyes 15 kilowatt energia, és a hűtőfolyadék is a waferre merőlegesen érkezik, ám az energiaáramlás biztosításáról, a földelésről, vagy hasonló égető kérdésekről egyelőre nem sokat tudni.

Háló, mi a helyzet?


A fejlesztés lényege nem más, mint a gépi tanulás új szintre emelése. Ehhez 18 GB integrált memória tartozik, melynek sávszélessége 9 PB/s (9437184 GB/s). A neurális hálózatok tanulását nagyban segíti, hiszen a kutatók több ötletet tesztelhetnek, több adatot használhatnak fel, és új problémákat oldhatnak meg. Többek között a Google, Facebook vagy a Tencent is azzal érvelt, hogy az AI-t jelenleg a hosszú kiképzési idő korlátozza, melynek drasztikus csökkenése rendkívüli haladást eredményezne. Ez most olyannyira megoldódni látszik, hogy az egész neuronháló futhat egyetlen lapkán. A Cerebras vezérigazgatója szerint az új chip ösztönözni fogja a mesterséges intelligencia újbóli feltalálását. A technológia széles körben hasznosítható, többek között az okos eszközöktől a gyártóberendezéseken, víztisztítókon át, az autókig és mezőgazdasági felszerelésekig egyaránt, és a sor itt még bőven nem ért véget. A chip nem önmagában, hanem egy Cerebras által épített egyedi számítógépbe szerelve kerül értékesítésre, melyben a legnagyobb kihívásnak, a szélsőséges hő elleni küzdelem és az áramellátás biztosítása tűnik. A gép 150-szer nagyobb teljesítményű, mint egy több Nvidia chippel szerelt szerver, miközben kisebb helyet foglal és alacsonyabb a fogyasztása. Az alkotók állítása szerint a "wise" már működésbe is lépett, ám a boldog szülővé avanzsált vállalatok kilétét egyelőre nem közölték.

A Hynix saját SSD-vel lép piacra

A részlet ugyan kevés, de a gyártóban megbízunk.


A dél-koreai vállalat eddig megelégedett azzal, hogy partnerei számára tervezett és gyártott SSD-ket, a korábbi Canvas sorozat ugyanis finoma szólva is rövid életű volt. Most azonban a DDR memóriákon túl saját márkás SSD-t is a piacra dob. A bemutatkozás a SuperCore névre keresztelt termékcsaláddal történik, az első példány pedig egy egyszerű 2.5 hüvelykes, 6 Gbps SATA csatolóval ellátott modell, Gold S31 néven. A NAND flasmemóriákat tehát a Hynix tervezi és gyártja majd, ám a NAND, vagy a vezérlő konkrét jellemzőit még nem osztották meg a közönséggel. Az 560 és 525 MB/másodperc olvasási és írási sebességgel bíró eszközökből 256 és 512GB-os, illetve 1 TB-os modell biztosan érkezik majd. A nagyjából 15, 20 és 36 000 Ft körül mozgó SSD-k öt év garanciával kerülnek értékesítésre, szállításuk pedig már megkezdődött. Nálunk is kapható a vízhűtéses RTX.

Változik a kártyás fizetés!

Ezt most inkább Passolnám.


A magyarországi bankok szeptember 14-től szigorított biztonsági előírásokat alkalmaznak. A kártyás vásárlásra vonatkozó új európai irányelvek szerint, internetes vásárláskor kötelező lesz egy biztonsági megerősítő kód használata, a funkciót pedig nekünk kell majd aktiválnunk. Nemrég az ERSTE bank szakértői egy interjú során jelezték, hogy bizonyos esetben ötezer forintos vásárlás alatt is szükség lehet PIN-kódunk megadására. Öt érintéses fizetés, vagy 48 000 Ft összegű érintéses fizetés után, a kisebb értékű fizetések összeadódnak, és a bank biztonsági okokból PIN-t kérhet. Ha a kis vásárlások között nagyobb összegben vásárolunk, vagy veszünk fel készpénzt, az azonosítást ezek is kiválthatják. Az információkat az OTP kommunikációs osztálya is megerősítette. A biztonsági kódról útmutatót a www.otpmindennap.hu/kartyabiztonsag oldalon találunk.

Botrány az Apex Legends új szezonja körül

Amikor a fejlesztők is beszállnak...


Napokkal ezelőtt a játék rajongói hangot adtak nemtetszésüknek, amiért az Iron Crown eseménnyel érkező kozmetikai tartalmak kizárólag valódi pénzért megszerezhetők. Az összes extráért átszámítva 57 000 Ft-ot kell fizetnünk, a játékosok pedig a vicces mémektől, az agresszívabb fenyegetőzésen át, sokféle reakciót zúdítottak a fejlesztők és a kiadó nyakába. A Respawn megkísérelte módosítani az eltúlzott rendszert, ám eközben a játék vezető producere is felbukkant a Reddit.com-on megjelent bejegyzés alatt, és alig vállalható hangnemben reagált a különféle szidalmakra, többek között ingyenélőnek nevezve a közönséget. A fejlesztői kommentárokat jelentős felháborodás követte, végül a Respawn vezérigazgatója igyekezett tüzet oltani, és bocsánatot kért a súdióhoz nem méltó megszólalásért. Kifejtette, hogy nem ilyen képet kívánnak tükrözni, és bocsánatot kér, amiért néhány csapattag rendesen átlépte a határt, ugyanakkor mindig kiáll kollégáiért, és nem tűri az őket, illetve családtagjaikat célzó visszataszító, vagy épp halálos fenyegetéseket sem. Az eset azért is kínos, mert az alpári szócsatába egy kommunikációért felelős közösségi menedzser is beszállt. Az érintett munkatársak valószínűleg komoly fejmosásban részesültek, büntetésekről vagy kirúgásokról azonban nem érkezett hír.

Kapható a GIGABYTE RTX2080 8GB GDDR6 AORUS XTREME WATERFORCE 8G

Vizes 80-as.


Korábban már említettük, hogy a Gigabyte vízhűtéses videokártyákkal bővítette játékosoknak szánt Aorus sorozatát. Az Xtreme Waterforce név mögött ezúttal egy extrém tuningra tervezett RTX 2080-at találunk. A hűtésért a WATERFORCE fedőnevű egyedi all-in-one rendszer felel, melyhez két 120mm-es, RGB ventilátorral szerelt radiátor tartozik. A masszív kialakítású hűtés körbeöleli a kártyát, minden lényeges komponensre kiterjed, a nyomtatott áramkört pedig egy RGB-s AORUS logóval díszített fémlap védi. Az extrém tuningot 12+2 fázisú feszültségszabályzó segíti, a magórajel pedig a referencia 1710 Mhz helyett 1890 MHz. A bővített kimenetekkel összesen három DisplayPort 1.4, és három HDMI 2.0b került a kártyára, egy VirtualLink-et támogató USB TypeC-vel együtt. A 40.41 x 290 x 131.05 mm-es VGA a megszokott 8Gb GDDR6 memóriával érkezik, meghajtásához pedig minimum 650 wattos tápegység, és két nyolc tűs csatlakozó szükséges. Webshopunkban nagyjából 310 000 Ft-tól kapható.

Újításokat hozott az új GeForce driver

Élesebb és nem lassabb? Jöhet!


A Gamescom alkalmából kiadott új 436.02-es verziószámot viselő meghajtó, játékoktól és hardvertől függően akár 23%-os sebességnövekedést nyújthat. Bővül a FreeSync támogatás is: egy Asus és két Acer monitor is hitelesítést kapott, konkrétan az ASUS VG27A, az Acer CP3271 és az Acer XB273K GP. Szép lassan megérkezett a válasz, az AMD szoftveres fejlesztéseire is. A Radeon Anti-Lag funkcióhoz hasonlóan, a Low Latency mód gyorsabb válaszidőt sajtol ki játékainkból DirectX 9 és 11 alatt, VULKAN és DirecX 12 alatt viszont a játék végzi el a szabályozást. Az újítás még bétának tekinthető, fejlesztése folyamatosan zajlik. A Radeon Image Sharpening kihívója, az egyszerűen Sharpening-re keresztelt opció. Az élesebb textúrákat biztosító funkció korábban már létezett, ám ez egy teljesen új megoldás. Legfontosabb tulajdonsága, hogy bekapcsolásával a teljesítmény nem csökken, ugyanis munka közben CPU-nkat is alig terheli. Az NVIDIA sharpening, egyelőre valamivel több mint 600 játékkal működik együtt, továbbá felül javításra kerültek az AutoCAD és Maya programok rendszerösszeomlást okozó hibái is. Az eszközillesztő a GeForce 600-as szériától a SUPER, illetve Titan termékekhez telepíthető, 64 bites Windows 7, 8.1 és 10 rendszereken. A frissítést a GeForce Experiencen belül automatikusan is elvégezhetjük, vagy IDE kattintva, letölthetjük, am egfelelő paraméterek megadását követően.

Nyakunkon a Control

Már csak pár nap és megérkezik a Remedy új, természetfölötti elemekkel teletűzdelt akciójátéka, ami megkapta hatásos, és hangulatosan elvont végső előzetesét.


A játék rejtélyek sorozatával dolgozik, hiszen maga a helyszín és az ott lezajló események önmagukban is titokzatosak, ám karakterünk szerepe sem teljesen egyértelmű. Ahogy azt korábban már kiderült, hősünk Jesse Faden eltűnt testvérét keresi New York-ban, ám egy sötét és ködös incidens folytán, a paranormális tevékenységek fellegvárának, és a természet törvényeit átlépő eseményeket felügyelő ügynökség, a Federal Bureau of Control igazgatójává válik. Természetesen az addigi viszonylagos rend helyére az elszabadult pokol lép, és néhány új képesség birtokában mi magunk próbálunk viszonylagos rendet tenni, az egyre terjeszkedő káosz kellős közepén.


Az eddigi információk szerint, a Remedy ezúttal sem engedi túl messzire a történetvezetés gyeplőjét, így nagyjából 10-15 órás kampányra számíthatunk, természetesen játékstílusunktól függően. A fejlesztők két kiegészítőt is bejelentettek, ami remélhetőleg nem azt jelenti, hogy az Alan Wake-hez hasonló, kissé csonka befejezést kapunk. A két nagyobb DLC mellett kisebb frissítések is érkeznek hozzá, a mikrotranzakciót viszont teljesen nélkülözni fogja majd. Az őszi játékdömpinget beindító alkotásról addig is tekintsünk meg egy hosszabb felvételt, ahol némi odafigyeléssel, a különös "Oldest house" körül zajló kísérletekről is érdekes részletekre bukkanhatunk.

KD - PCX

2019. 08. 22

Az Epic Games nem áll le - Civilization VI ingyen
A világ egyik legismertebb és legösszetettebb stratégiai játékának legfrissebb epizódját szerezhetjük meg ingyen, ha május 28-ig, legkésőbb délután ötig bezárólag sikerült a megfelelő helyre kattintanunk. Az Epic Games nem viccelt, amikor azt állított, hogy 2020-ban sem fogja vissza magát, mikor a hetente esedékes ajándék játékok összeválogatásáról van szó. Még csak pár napja, hogy helyre rázódtak az Epic szerverei, miután azok is bezsebelték az ajándék GTA V-öt, akik csak sejtik mi lehet az, máris egy nagy kaliberű címmel kecsegtetnek. Más műfajt képvisel, viszont legalább ekkora legenda, sőt egy igazi klasszikus, mely jellegzetességei ellenére még konzolokra is megjelent: ez a Civilization VI. Legenda született A Civilization széria 1991-ben kezdte meg világhódító útját, amikor az azóta legendává vált Sid Meier úgy döntött, hogy a népszerű repülőgép-szimulátorok után más műfajokban is kipróbálja magát. A legnagyobb siker, vitán felül a körökre osztott stratégiák közismert darabja, a Civilization lett, mely annak ellenére vált szenzációvá, hogy a fejlesztő egykori társa, és közös stúdiójuk feje megnehezítette a kiadást, és szinte semmit sem törődött a játék népszerűsítésével. A Meier ekkor nem kisebb lehetőség elé állította a játékosokat, mint egy választott népcsoport életének egyengetése, az ősidőktől kezdve, egészen a grandiózus modern korokig. Az Epic ezúttal ráadásul nem valamelyik régebbi részt húzta elő a tarsoly mélyéről, hanem a 2016-os hatodik részt, mely
Bemutatkozott az MSI B550 alaplapkínálata
Az MSI hivatalos sajtóközleménye lerántja a leplet az új B550 lapkészlet köré épített termékekről A közismert hardvergyártó széles körben biztosít AMD AM4 foglalatot alkalmazó alaplapokat, azonban a különböző árkategóriákban elért sikerei vegyes képet mutatnak. Míg a drágább X570 sorozatuk viszonylag kevés elismerést kapott, középkategóriás B450 lapjaik szakmai szemmel, és felhasználói elégedettség tekintetében is kiválóan sikerültek. Elég csak a piacvezetőnek tekinthető TOMAHAWK vagy MORTAR modellekre gondolni, melyek tagadhatatlanul a legnépszerűbb darabok a platform teljes spektrumát tekintve. Láthatóan ezt a vonalat kívánják erősíteni a 3. generációs Ryzen CPU-khoz tervezett megoldásokkal, melyeket ezúttal is három alsorozatra osztottak. A termékpalettát érintő újdonságok Lightning Gen 4 Az MSI nem kevesebbet ígér, minthogy bármelyik B550 lappal megtapasztalhatjuk a PCE-Express 4.0 által kínált sebességet, mely megduplázza a PCI-Express 3.0 szabvány adatátviteli képességeit. A Lightning Gen 4 megoldás az összes B550 termékükön megtalálható, PCIe és M.2 foglalatokon egyaránt kiaknázható, így a hálózati- és adattároló eszközökön túl, a jövőben érkező fejlettebb videokártyák is profitálhatnak majd a megnövekedett sávszélességből. Ez nem csak a csúcskártyákra váró játékosoknak jó hír, hiszen az egyre fejlettebb NMVe SSD-k számára már adott az M.2 csatlakozók 64Gb/s sávszélessége. Továbbfejlesztett hőelvezetés A B450 lapok egyik legvonzóbb tulajdonsága a jól sikerül
Begyorsulnak az SD kártyák, jön az SD 8.0
Az SD kártyák új generációja akár 4 GB adatot is továbbíthat másodpercenként A memóriakártya-szabványokért felelős nonprofit szervezet bejelentette az SD 8.0 specifikáció bevezetését, ezzel megszüntetné az XQD és CFexpress kártyák technológiai előnyét. A hír lényege, hogy az új SD Express kártyák képesek lesznek kihasználni a PCI Express 4.0 sávok képességeit, ezzel pedig akár 4 GB/s adatátviteli sebességet is elérhetnek. Mats Larsson, a Futuresource vezető piaci elemzője szerint a két elterjedt és megbízható technológia alkalmazása segíti a jövőben érkező termékek megtervezését, és minden eszköz számára növeli majd a tárhelyopciókat. Ezek a teljes méretű kártyák az NVMe csatoló segítségével érik el ezt a látványos sebességű memória hozzáférést. Amber Huffman, az NVM Express elnöke is megszólalt, aki nem csak az intefész alkalmazásának örült, de azt is jelezte, hogy mostantól minden SD kártyán alkalmazni fogják az NVMe specifikációit. Lényegében, ha a kétsávos PCIe 3.0, vagy egysávos PCIe 4.0 felel a kommunikációért, a határ 2 GB/s, azonban két PCIe 4.0 sáv esetén elérhető a büszkén hirdetett 4GB/s sebesség is. Az SD 8.0 konkrétan 3938 MB/s adatátvitelt biztosíthat, ami nagyjából négyszerese a korábban produkált 985 MB/s-os felső határnak. A kártyák a gyártás során két-vagy három sor érintkezővel is elkészülhetnek, attól függően, hogy melyik szabványt szeretnék kihasználni. Természetesen ahogy eddig, az SD kártyák továbbra is megőrzik kompatibilitásukat a korábbi eszk
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...