fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 11. 11
Lebukott a 64 magos AMD processzor - közeleg a TR 3990X
2019. 11. 08
Van élet odakint? - The Outer Worlds bemutató
2019. 11. 08
AMD vagy Nvidia? Radeon RX5700 vagy RTX2060 Super?
2019. 11. 07
Év végi AMD bejelentés! - Ryzen 9 3950X és 3. generációs Threadripper processzorok
2019. 11. 06
A pokol kapujában – bemutatkozott a Diablo IV
2019. 11. 06
Miért füstöl az AMD-s konfig? Ryzen 3600, Radeon 5700XT és egy hihetetlen szerelés.
2019. 11. 04
A legerősebb Intel? 8 x 5GHz? Itt az i9-9900KS processzor
2019. 10. 31
Hogyan épül a merev csöves számítógép? Most elmondjuk és megmutatjuk.
2019. 10. 30
GTX 1650 és 1660 SUPER - újra lecsapott az Nvidia
2019. 10. 29
Kit érdekel, hogy neked mennyire jó szerelni? Az 1,1 gurigás számítógép.
2019. 10. 28
Fejlettebb AMD BIOS, gyorsul a Ryzen, 3nm-en a TSMC, ingyen Layers of Fear es QUBE 2
2019. 10. 28
Ez nem csak gyerekjáték! Xiaomi Mi Robot Builder bemutató
2019. 10. 26
Az ideális gamer processzor? I5-9600K/Ryzen 5 3600/RTX2070 SUPER teszt
2019. 10. 25
iPhone 11 Pro vs iPhone X. Fényképezési különbségek egy átlag felhasználó szemével
2019. 10. 21
IT hírek 10.21. - 3950X vs. i9-10980XE, megújul a DDR4, Observer és Alan Wake
2019. 08. 22

IT Hírek 08.22. - Óriásprocesszor, RTX Waterforce, kártyás fizetés, gaming

A világ legnagyobb processzora!

A legnagyobb mikroprocesszor?


A Cerebras egy tudósokat, tervezőket és mesterséges intelligencia kutatókat tömörítő csoportosulás, több mint 150 alkalmazottal. Az általuk létrehozott chip, a valaha épült legnagyobb számítógépes processzor „wise” névre hallgat, pontosabban „Wafer-Scale Engine” (WSE), és a mesterséges intelligenciák fejlődésének új mozgatórugója lehet.

Nehéz felfogni ezt a méretet, pláne az energiafeltévelt, és a várható melegedést.


A 46 225 mm²-es masszív chip, minden oldala nyolc és fél inch, azaz közel 22 cm hosszúságú, szemben egy átlagos processzorral, ami ujjhegyünkön is elfér. Felületén 400 000 mag kapott helyet, 1.2 billió tranzisztorral, ehhez képest eddig a legnagyobb GPU az Nvidia V100 volt, 815 mm²-en, 21.1 milliárd tranzisztorral. Az új chip konkrétan 57-szer nagyobb a V100-nál. A technológiának természetesen megvannak a korlátai, tehát nem egyetlen egybefüggő lapkáról van szó, hanem több kisebbről, melyek a TSMC megoldásának hála képesek együtt, egyetlen nagy egységként működni. A profit nagyobb mint korábban bármikor, a teljesítmény és a gyorsaság ugyanis rendkívüli mértékű, ráadásul az előre betervezett hibahatárnak köszönhetően kiküszöbölték, hogy a használhatatlan egységekből adódóan selejt keletkezzen. Ahogy az sejthető, itt nem a szokványos határon mozgó hőtermelésre számíthatunk, ehhez mérten speciális megoldásokra volt szükség a tokozás, a nyomtatott áramkör védelme, és a megfelelő hűtés érdekében. A megoldásnak az bizonyult, hogy a tekintélyes 15 kilowatt energia, és a hűtőfolyadék is a waferre merőlegesen érkezik, ám az energiaáramlás biztosításáról, a földelésről, vagy hasonló égető kérdésekről egyelőre nem sokat tudni.

Háló, mi a helyzet?


A fejlesztés lényege nem más, mint a gépi tanulás új szintre emelése. Ehhez 18 GB integrált memória tartozik, melynek sávszélessége 9 PB/s (9437184 GB/s). A neurális hálózatok tanulását nagyban segíti, hiszen a kutatók több ötletet tesztelhetnek, több adatot használhatnak fel, és új problémákat oldhatnak meg. Többek között a Google, Facebook vagy a Tencent is azzal érvelt, hogy az AI-t jelenleg a hosszú kiképzési idő korlátozza, melynek drasztikus csökkenése rendkívüli haladást eredményezne. Ez most olyannyira megoldódni látszik, hogy az egész neuronháló futhat egyetlen lapkán. A Cerebras vezérigazgatója szerint az új chip ösztönözni fogja a mesterséges intelligencia újbóli feltalálását. A technológia széles körben hasznosítható, többek között az okos eszközöktől a gyártóberendezéseken, víztisztítókon át, az autókig és mezőgazdasági felszerelésekig egyaránt, és a sor itt még bőven nem ért véget. A chip nem önmagában, hanem egy Cerebras által épített egyedi számítógépbe szerelve kerül értékesítésre, melyben a legnagyobb kihívásnak, a szélsőséges hő elleni küzdelem és az áramellátás biztosítása tűnik. A gép 150-szer nagyobb teljesítményű, mint egy több Nvidia chippel szerelt szerver, miközben kisebb helyet foglal és alacsonyabb a fogyasztása. Az alkotók állítása szerint a "wise" már működésbe is lépett, ám a boldog szülővé avanzsált vállalatok kilétét egyelőre nem közölték.

A Hynix saját SSD-vel lép piacra

A részlet ugyan kevés, de a gyártóban megbízunk.


A dél-koreai vállalat eddig megelégedett azzal, hogy partnerei számára tervezett és gyártott SSD-ket, a korábbi Canvas sorozat ugyanis finoma szólva is rövid életű volt. Most azonban a DDR memóriákon túl saját márkás SSD-t is a piacra dob. A bemutatkozás a SuperCore névre keresztelt termékcsaláddal történik, az első példány pedig egy egyszerű 2.5 hüvelykes, 6 Gbps SATA csatolóval ellátott modell, Gold S31 néven. A NAND flasmemóriákat tehát a Hynix tervezi és gyártja majd, ám a NAND, vagy a vezérlő konkrét jellemzőit még nem osztották meg a közönséggel. Az 560 és 525 MB/másodperc olvasási és írási sebességgel bíró eszközökből 256 és 512GB-os, illetve 1 TB-os modell biztosan érkezik majd. A nagyjából 15, 20 és 36 000 Ft körül mozgó SSD-k öt év garanciával kerülnek értékesítésre, szállításuk pedig már megkezdődött. Nálunk is kapható a vízhűtéses RTX.

Változik a kártyás fizetés!

Ezt most inkább Passolnám.


A magyarországi bankok szeptember 14-től szigorított biztonsági előírásokat alkalmaznak. A kártyás vásárlásra vonatkozó új európai irányelvek szerint, internetes vásárláskor kötelező lesz egy biztonsági megerősítő kód használata, a funkciót pedig nekünk kell majd aktiválnunk. Nemrég az ERSTE bank szakértői egy interjú során jelezték, hogy bizonyos esetben ötezer forintos vásárlás alatt is szükség lehet PIN-kódunk megadására. Öt érintéses fizetés, vagy 48 000 Ft összegű érintéses fizetés után, a kisebb értékű fizetések összeadódnak, és a bank biztonsági okokból PIN-t kérhet. Ha a kis vásárlások között nagyobb összegben vásárolunk, vagy veszünk fel készpénzt, az azonosítást ezek is kiválthatják. Az információkat az OTP kommunikációs osztálya is megerősítette. A biztonsági kódról útmutatót a www.otpmindennap.hu/kartyabiztonsag oldalon találunk.

Botrány az Apex Legends új szezonja körül

Amikor a fejlesztők is beszállnak...


Napokkal ezelőtt a játék rajongói hangot adtak nemtetszésüknek, amiért az Iron Crown eseménnyel érkező kozmetikai tartalmak kizárólag valódi pénzért megszerezhetők. Az összes extráért átszámítva 57 000 Ft-ot kell fizetnünk, a játékosok pedig a vicces mémektől, az agresszívabb fenyegetőzésen át, sokféle reakciót zúdítottak a fejlesztők és a kiadó nyakába. A Respawn megkísérelte módosítani az eltúlzott rendszert, ám eközben a játék vezető producere is felbukkant a Reddit.com-on megjelent bejegyzés alatt, és alig vállalható hangnemben reagált a különféle szidalmakra, többek között ingyenélőnek nevezve a közönséget. A fejlesztői kommentárokat jelentős felháborodás követte, végül a Respawn vezérigazgatója igyekezett tüzet oltani, és bocsánatot kért a súdióhoz nem méltó megszólalásért. Kifejtette, hogy nem ilyen képet kívánnak tükrözni, és bocsánatot kér, amiért néhány csapattag rendesen átlépte a határt, ugyanakkor mindig kiáll kollégáiért, és nem tűri az őket, illetve családtagjaikat célzó visszataszító, vagy épp halálos fenyegetéseket sem. Az eset azért is kínos, mert az alpári szócsatába egy kommunikációért felelős közösségi menedzser is beszállt. Az érintett munkatársak valószínűleg komoly fejmosásban részesültek, büntetésekről vagy kirúgásokról azonban nem érkezett hír.

Kapható a GIGABYTE RTX2080 8GB GDDR6 AORUS XTREME WATERFORCE 8G

Vizes 80-as.


Korábban már említettük, hogy a Gigabyte vízhűtéses videokártyákkal bővítette játékosoknak szánt Aorus sorozatát. Az Xtreme Waterforce név mögött ezúttal egy extrém tuningra tervezett RTX 2080-at találunk. A hűtésért a WATERFORCE fedőnevű egyedi all-in-one rendszer felel, melyhez két 120mm-es, RGB ventilátorral szerelt radiátor tartozik. A masszív kialakítású hűtés körbeöleli a kártyát, minden lényeges komponensre kiterjed, a nyomtatott áramkört pedig egy RGB-s AORUS logóval díszített fémlap védi. Az extrém tuningot 12+2 fázisú feszültségszabályzó segíti, a magórajel pedig a referencia 1710 Mhz helyett 1890 MHz. A bővített kimenetekkel összesen három DisplayPort 1.4, és három HDMI 2.0b került a kártyára, egy VirtualLink-et támogató USB TypeC-vel együtt. A 40.41 x 290 x 131.05 mm-es VGA a megszokott 8Gb GDDR6 memóriával érkezik, meghajtásához pedig minimum 650 wattos tápegység, és két nyolc tűs csatlakozó szükséges. Webshopunkban nagyjából 310 000 Ft-tól kapható.

Újításokat hozott az új GeForce driver

Élesebb és nem lassabb? Jöhet!


A Gamescom alkalmából kiadott új 436.02-es verziószámot viselő meghajtó, játékoktól és hardvertől függően akár 23%-os sebességnövekedést nyújthat. Bővül a FreeSync támogatás is: egy Asus és két Acer monitor is hitelesítést kapott, konkrétan az ASUS VG27A, az Acer CP3271 és az Acer XB273K GP. Szép lassan megérkezett a válasz, az AMD szoftveres fejlesztéseire is. A Radeon Anti-Lag funkcióhoz hasonlóan, a Low Latency mód gyorsabb válaszidőt sajtol ki játékainkból DirectX 9 és 11 alatt, VULKAN és DirecX 12 alatt viszont a játék végzi el a szabályozást. Az újítás még bétának tekinthető, fejlesztése folyamatosan zajlik. A Radeon Image Sharpening kihívója, az egyszerűen Sharpening-re keresztelt opció. Az élesebb textúrákat biztosító funkció korábban már létezett, ám ez egy teljesen új megoldás. Legfontosabb tulajdonsága, hogy bekapcsolásával a teljesítmény nem csökken, ugyanis munka közben CPU-nkat is alig terheli. Az NVIDIA sharpening, egyelőre valamivel több mint 600 játékkal működik együtt, továbbá felül javításra kerültek az AutoCAD és Maya programok rendszerösszeomlást okozó hibái is. Az eszközillesztő a GeForce 600-as szériától a SUPER, illetve Titan termékekhez telepíthető, 64 bites Windows 7, 8.1 és 10 rendszereken. A frissítést a GeForce Experiencen belül automatikusan is elvégezhetjük, vagy IDE kattintva, letölthetjük, am egfelelő paraméterek megadását követően.

Nyakunkon a Control

Már csak pár nap és megérkezik a Remedy új, természetfölötti elemekkel teletűzdelt akciójátéka, ami megkapta hatásos, és hangulatosan elvont végső előzetesét.


A játék rejtélyek sorozatával dolgozik, hiszen maga a helyszín és az ott lezajló események önmagukban is titokzatosak, ám karakterünk szerepe sem teljesen egyértelmű. Ahogy azt korábban már kiderült, hősünk Jesse Faden eltűnt testvérét keresi New York-ban, ám egy sötét és ködös incidens folytán, a paranormális tevékenységek fellegvárának, és a természet törvényeit átlépő eseményeket felügyelő ügynökség, a Federal Bureau of Control igazgatójává válik. Természetesen az addigi viszonylagos rend helyére az elszabadult pokol lép, és néhány új képesség birtokában mi magunk próbálunk viszonylagos rendet tenni, az egyre terjeszkedő káosz kellős közepén.


Az eddigi információk szerint, a Remedy ezúttal sem engedi túl messzire a történetvezetés gyeplőjét, így nagyjából 10-15 órás kampányra számíthatunk, természetesen játékstílusunktól függően. A fejlesztők két kiegészítőt is bejelentettek, ami remélhetőleg nem azt jelenti, hogy az Alan Wake-hez hasonló, kissé csonka befejezést kapunk. A két nagyobb DLC mellett kisebb frissítések is érkeznek hozzá, a mikrotranzakciót viszont teljesen nélkülözni fogja majd. Az őszi játékdömpinget beindító alkotásról addig is tekintsünk meg egy hosszabb felvételt, ahol némi odafigyeléssel, a különös "Oldest house" körül zajló kísérletekről is érdekes részletekre bukkanhatunk.

KD - PCX

2019. 08. 22

Lebukott a 64 magos AMD processzor - közeleg a TR 3990X
Lebukott a 64 magos AMD processzor? A komoly Threadripper egy új MSI alaplap promóciós videójában bukkant fel, de még továbbra sem hivatalos Nemrég mi is hírt adtunk az új harmadik generációs Ryzen Threadripper processzorokról, a 24 magos 3960X, és a 32 magos 3970X, legkorábban november 25-én kerülhet a boltokba. Az új szériához új lapkészletet is készített az AMD, az eddig csak pletykált 64 magos processzort, egy ilyen TRX40-es lap bemutatójában fedezték fel. A korábbra várt bejelentést ugyan későbbre halasztották, de nincs ok az aggodalomra, a 3990X néven várt HEDT CPU már nem maradhat sokáig rejtve. Erről nemrég megbizonyosodhatott a világ, mikor az MSI honlapjára felkerült, az új Creator TRX40 alaplapok promóciós videója. Az azóta eltávolított anyagon látszódott a Windows-os feladatkezelő, melyről leolvasható volt a lényeges információ, a törlés persze csak olaj volt a tűzre. 128 logikai szál, és egyetlen chip, a kizárólag 3. generációs Threadripperekhez tervezett alaplapban, vagyis szó sem lehet előző generációs hardverről. A három Creator alaplap magas szintű felszereltséget kínál, optimalizált felületi kiosztással, komoly terhelhetőséggel, és fokozott hűtési képességekkel, melyre szükség is lesz a 3990X kiszolgálásához. A már bemutatott Threadripper modellek november 25-én rajtolnak el, és ekkorra várják a 64 magos szörnyeteg leleplezését is, melyre legkorábban jövő év januárjában számíthatunk.
Év végi AMD bejelentés! - Ryzen 9 3950X és 3. generációs Threadripper processzorok
Három új processzorral, és új lapkészlettel zárják az évet Elérkezett a pillanat, az AMD pedig bemutatta, milyen termékekkel készülnek az utolsó negyedévre. Az őszi hardveresőből több, egymástól különálló szegmens is részesül, így a felső kategóriában otthoni, és céges felhasználásra szánt termékekről is lehullott a lepel. A felhasználók többsége valószínűleg a 16 magos Ryzen bejelentését várták a legjobban, ám nem ez volt a bemutató egyetlen érdekessége.   Az eddigi sormintát látva nem éppen váratlan, hogy az AMD az év végén is erőset alakít. Ahogy azt a korábbi bejelentés alapján már sokan várták, bemutatkozott a 16 magos Ryzen 9 3950X, két 7nm-es lapkával a fedélzeten, és napokon belül a forgalmazása is megkezdődik, 225 000 Ft-os nettó áron. Ha ez nem lenne elég, végre leleplezésre került a Threadripperek következő generációja is, mely Zen 2 chipekre épül, és új processzorfoglalatot is kap. Az ünnepeket megelőző időszak, kiváló lehetőség az ígéretes termékek értékesítésére. A sikerhez azonban szükséges, hogy a 7nm-es termékeket képviselő asztali Ryzen, és a munkaállomásokba szánt 3. generációs Threadripper árai is egyaránt megfelelően alakuljanak, az új TRX40 lapkészlet már csak hab a tortán. Lássuk hát, mit tudunk az AMD újdonságairól. A 16 magos Ryzen 9 3950X   Nagyot dobbantott az AMD, hiszen nem csak a Threadripper, de az otthoni felhasználásra szánt processzorok is szintet léptek, valódi fejlődést hozva a piacra, olyasmit, amit sem az AMD, sem az Intel
A pokol kapujában – bemutatkozott a Diablo IV
Szemben a pokollal – bemutatkozott a Diablo IV November első hétvégéjén, ismét megrendezésre került a Blizzard saját rendezvénye a BlizzCon, ahol a vállalat az ütős bejelentéseit prezentálja. Az aktuális újdonságok között talán a legérdekesebb, a korábban már híresztelt Diablo IV volt, melyről nem csak látványos előzetest kaptunk, de betekintés nyertünk a játékmenetbe is. A sajtó egy ideje már hangos a vállalton belül végbement változásoktól, és a közösség is egyre intenzívebben ad hangot nemtetszésének, amiért az üzleti döntések rendre felülírják a tekintélyes rajongóbázis igényeit. A magát játékos központú cégnek hirdető Blizzard számos döntésével hergelte már a közönségét. Az egyik példaértékű eset a közelmúltból, a tavalyi show keretében leleplezett mobiljáték, a Diablo Immortal volt. A népszerű, de a széria gyökereitől sok pontot eltávolodó Diablo 3 után, ez rendkívül kínos húzás volt, mely a helyszínen jelenlévő fanatikus rajongókat hideg zuhanyként érte. Ezután sejthettük, hogy idén igyekeznek majd kiköszörülni a csorbát, de legalábbis megpróbálják elkerülni, a legutóbbihoz hasonló fiaskó megismétlését. Ahogy azt megszokhattuk, idén sem nem maradtunk fejlesztési pletykák és kiszivárgó részletek nélkül, az aktuális várományos pedig egy teljes értékű Diablo folytatás volt, mely végül igazolást is nyert. A Diablo IV először is egy rendkívül látványos, és meglepően horrorisztikus hangvételű animált előzetest kapott, ami kétségtelenül célba talált. A stúdió
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres