KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 27

Visszatért a klasszikus BitFenix Prodigy M házikó

A Prodigy M hosszú idő után a régi köntösben, mégis megújulva tér vissza8 év éután fiatalabb, mint újkorában!

Úgy tűnik van valami a levegőben, hiszen a gyártók mostanában egymás után állnak elő új Micro-ATX és Mini-ITX házakkal. Így volt ezzel a Cooler Master, a Thermaltake és a Cougar is, mindegy, hogy egy korábbi modelljük megújulásáról, esetleg egy teljesen új modellről van szó. A BitFenix esetében az előbbi történt, ők ugyanis egészen a kezdetekhez nyúltak vissza és kissé átalakították a nyolc évvel ezelőtt bemutatott Prodigy M-t, mely most felfrissülve, egy 2022 utótaggal megtoldva igyekszik igazodni napjaink elvárásaihoz.


Egészen 2012-ig kell visszaugranunk és látni fogjuk, hogy a BitFenix Prodigy széria már akkor ott állt, hogy az átlagosnál kisebb méretben biztosítsa a jó teljesítményre vágyó felhasználók igényeit. Az első benyomás persze ebben az esetben is a látvány alapján születik meg bennünk, mely akkor az Apple kapaszkodókkal felszerelt G5, illetve az utód Mac Pro sorozatának megjelenését vette alapul. A Prodigy M azonban más érdekességekkel is szolgált, hiszen méreteivel valamivel nagyobbra nőtt a legtöbb hasonló kategóriás darabnál, cserébe egy lemezolvasónak is jutott benne hely, a szellőzés pedig talán az egyik legerősebb pontjának bizonyult, miután a szerelés végén végre beindíthattuk. Az évek azóta elteltek, az 5.25”-es meghajtók pedig lassan a múlt ködébe vesztek, így az új házak tervezésekor a cégeknek ezzel már nem kell bajlódniuk és a vásárlók élete is kényelmesebb lett, nem beszélve a légáramlat számára felszabadított értékes területről. A szériának volt amúgy egy kisebb M-nélküli változata is kizárólag Mini-ITX lapok számára, de arról egyelőre semmit sem hallani.


A 250mm x 404mm x 359mm-es új kiadás amúgy 100 százalékban megegyezik az eredeti változattal, legalábbis, ha leragadunk a millimétereknél. Szerencsére igény szerint Mini-ITX és MicroATX alaplapokat a kezdetektől fogva fogad, tehát ha a formával és a dimenziókkal is elégedettek vagyunk, akkor adott a lehetőség. Ahogy azt említettük, az 5.25-ös tálca már sehol sincs, így a légáramlat szempontjából ideális, rácsozott előlapot már csak a kis BitFenix embléma töri meg. Amit szomorúan vettem tudomásul, hogy hiába az extra centiméterek, az előlap mögött továbbra is legfeljebb egy 120mm-es ventilátor fér el, ha duplázni szeretnénk, azt legfeljebb két 60 mm-es megoldással tehetjük, cserébe fent is elhelyezhetővé válhat egy nyúlánkabb videokártya is. Az áramlatról amúgy összesen 7 venti beépítésével gondoskodhatunk, az előlapon túl hátra is egy 120, alulra viszont két 120 mm-es kerülhet, a legnagyobb szabadságot pedig talán a ház felső részén élvezhetjük, ahol 120mm-es vagy 140mm-es légkavaróból is duplázhatunk. A hivatalos termékoldal szerint különféle felszereltségben kínálják, így egy GPU-t segítő 60mm-es és egy 120mm-es venti mindenképpen lesz benne, de készült egy RGB-s ventikkel szerelt kiadás is, ahol a három forgólapát mellé ráadásul még két LED szalag és egy ARGB kontroller is jár.


Ami viszont jóval lényegesebbnek tűnik, az a beltér és az anyaghasználat. A BitFenix Prodigy modelljei alapvetően nem a felső kategóriát ostromolták, ám az M modellek mégis hamar népszerűvé váltak, korrekt összeszerelésük és anyagminőségük miatt. Jelen esetben ez egy acél oldallapot és egy 4mm-es edzett üveggel megspékelt másik fémajtót jelent, természetesen műanyag elemek ölelésében, ezúttal igényes matt felülettel. A bekapcsolót és a kötelező csatlakozókat a teli fém oldalon egymás alatt találjuk, melyet a megújulás jegyében legfelül egy Type-C indít, amit két USB 3.0 követ, majd jön két önálló 3.5 mm-es jack, végül a reset és a power gombok következnek. Befelé haladva láthatjuk, hogy a videokártya kétféleképp is rögzíthető, így vagy integethet kifelé az üveg oldallapon, vagy fekhet a ház felső részén, mely esetében eltávolítható porszűrő is segíti a szellőzést. A VGA-ban tehát bőven lesz módunk gyönyörködni, a kártya pedig akár 339mm-es is lehet, így az izmosabb, vagy az öreg, de egykor csúcsnak számító modellek is elférnek. Hasonlóan jó a helyzet a processzorhűtőkkel is, hiszen akár 190mm-es magasságig is elmehetünk, ami már bőven az extrém kategória. Ha vízhűtésben gondolkodunk, a radiátor fent kaphat helyet, legfeljebb 280 mm-ig.


Az ügyes kialakításnak köszönhetően tárhelyben sem kell szűkölködnünk, mivel 2+2 3.5, és 2+3 2.5” meghajtó kerülhet beszerelésre. Porszűrő amúgy nem csak fent és az előlap mögött, de lent a tápegységnél is lesz, mely amúgy 220 mm-ig ugyan elfér, de a kényelmünk érdekében a gyártó azt ajánlja, hogy ha tehetjük, álljunk meg 180 mm-nél. Ízlésünk szerint kaphatunk belőle fekete vagy fehér változatot is, az alapkiadás pedig egy 60mm-es és egy 120mm-es ventit is mindenképp tartalmazni fog.
Az átgondoltabb felépítés és a jobb anyagminőség ezúttal 86 és 104 fontos alapárat tettek indokolttá, ami bizony átszámolva 35 és 44 ezer forintot jelent, ez tehát már nem az az alsó közép kategória, ami közel tíz éve még töredékáron volt elérhető.


A BitFenix Prodigy M2 2022 forgalmazása tehát már megkezdődött és hamarosan itthon is találkozhatunk vele.

2021. 09. 27

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...