fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 10

Az AMD odavág? Jól sikerült az RX 6600 XT videokártya

Befutottak a héten megjelenő „kis Navi”, vagyis a Radeon RX 6600 XT teszteredményeiAugusztustól az AMD képviseli a belépőszintet?

Míg a hardvergyártók küzdenek, hogy megfelelő mennyiséget produkáljanak a legfrissebb RTX és RX videokártyákból, az AMD szépen lassan beérte az Nvidia-t és startpozícióba állította a jelenlegi generáció legkisebb darabját. A Radeon RX 6600 XT-t ugyanis nyers teljesítményét, fogyasztását és árazását tekintve is az RTX 3060 vetélytársának szánták, és nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal sikerrel is jártak.

Fapadostól a tripla hűtős tuning verziókig.


„A végső 1080p játékélmény” – az AMD ilyen, és ehhez hasonló reklámszöveggel küldi a boltokba legújabb videokártyáját, mely békeidőben valóban 379 dollár körüli ajánlott fogyasztói áron jelenhetne meg. Ez átszámítva nem lenne sokkal több 114 ezer forintnál, ám beláthatatlan ideig aligha találkozhatunk ilyen barátságos árcédulákkal, akárhol is keresgéljünk új videokártya után. Az AMD célja egyébként teljesen világos, hiszen az aktuális palettán mostanáig csak az Nvidia kínált belépő kategóriás kártyát, ami esetünkben a Full HD felbontás tökéletes élvezetét jelentené, magas grafikai beállítások mellett. Ha az elszabadult árakat félretesszük, akkor az Nvidia elsőszámú fegyverténye továbbra is a Ray Tracing technológia hatékonyabb kiaknázásában rejlik, az AMD pedig ezt minden kategóriában ár/érték arányban nagyobb csúcsteljesítménnyel igyekszik ellensúlyozni, ami nagyon is reális érv lehet a vörös árnyalatokban tetszelgő gyártó részéről. Mivel már csak pillanatokra vagyunk az új Radeon megjelenésétől, a tesztelők előtt megnyílt az ajtó, hogy közöljék mérési eredményeiket, lássuk, hogy mire számíthat az, aki le tud csapni a „legkisebb Navi” kártyra.

Pár példa pcgamer.com méréseiből.


Rég volt már akkora eszmei értéke egy tökéletes Full HD élményt kínáló videokártyának, mint manapság, persze ehhez nem ártana, ha elérhető áron és mennyiségben lennének hozzáférhetők, amire sajnos aligha van reális esély. Az AMD mindenesetre előállt az RDNA2 architektúra eddigi legvékonyabb kiadásával, az RX 6600 XT-vel, mely a Navi 23 kódnév alatt szereplő GPU-val méretteti meg magát. A gyártási technológia továbbra is 7nm-es a TSMC jóvoltából, mely leginkább a teljesítmény és a fogyasztás összevetésében érdekes, viszont ebben a tekintetben nagyon is bíztató a helyzet. A 6600 XT ugyanis 160 wattos fogyasztás mellett – egyetlen 8 tűs PCIe csatlakozón – adja le maximális teljesítményét, ami papíron az RTX 3060-nál is jó 10 wattal takarékosabb, tehát a belépő szint ismét értelmet nyer. Ez azt is jelenti, hogy akár egy 500 wattos tápegységgel is megelégszik, ami a legtöbb játékos gépében valószínűleg már amúgy is ott pihen, míg azok a merész vásárlók, akik most terveznek új gépet építeni, valamennyit talán lefaraghatnak a költségvetésből.

A tomshardware.com eredményei.


A Navi 23 összesen 11.1 milliárd tranzisztort kapott, részletesebben pedig 32 CU-ra (számítási egység), 128 textúrázóra, 2048 Stream processzorra, 64 ROP-ra (render kimeneti egység a pixelek mintavételének ellenőrzésére), és 32 MB Infinity Cache-re támaszkodik. Ez utóbbi amúgy negyed akkora, mint amivel az RX 6700 XT-t hajtó Navi 21 gazdálkodhatott, ám ez egy Full HD-ra optimalizált kártya, a spórolás így teljesen érthető. Ami még feltűnő lehet, hogy az AMD ugyan nem szokott óvatoskodni a fedélzeti memóriával, most azonban megállt 8GB GDDR6-nál, ami 128-bites adatbuszon szállítja az adatokat, a gyártó tehát ott vágott és optimalizált, ahol csak tudott. A tesztek pedig az esetek többségében őket igazolják, és nagyon úgy tűnik, hogy nem csak Full HD, de QHD, vagyis 2560x1440-es felbontáson is a Navi 23 bizonyul jobbnak. Az RTX 3060-ra applikált 12GB GDDR6 memória és 192-bites vezérlője érezhetően inkább kozmetikai jelleggel bír, a 15 000 MHz-es órajele pedig egy kerek ezressel el is marad az RX-től. Nem úgy a 6600 XT GPU-jának 1968 MHz-es alap, és 2589 MHz-es turbo órajele, melyek nagyon is valós előnyt jelentenek zöld ellenfél 1320/1882 MHz-es gyári értékeivel szemben.

A 3060 Ti továbbra is hatalmas ugrást a belépőszinthet képest. (Forrás: theverge.com)


Az RX 6600 XT-ből érkezik referencia modell, a tesztelők többsége azonban egyedi Asus, Gigabyte, vagy egyéb megoldásokkal próbálkozhatott, ami a vásárlók számára a legjobb előzetes, hiszen látható, hogy az RX 6600 XT a legtöbb tesztkör alkalmával következetesen az RTX 3060 előtt végzett, a különböző gyári tuningos és egyedi hűtéssel szerelt kiadások tehát csak minimális különbséget hoznak, mely a vásárlói döntés szempontjából nem kifejezetten lényeges. Ami szintén fontos, hogy az RTX technológia továbbra is a Radeon előtt jár, de ez egy 1080p-re kihegyezett belépő modell esetében talán a legkevésbé fontos szempont, a FidelityFX Super Resolution (FSR) pedig rohamosan terjed és fejlődik, és bár egyelőre elmarad az Nvidia megoldásától, azért extra teljesítményre már nem csak a DLSS 2.0-tól számíthatunk.
A tesztelők szerint az RX 6600 XT melegedés szempontjából is dicséretesre sikerült, a legtöbb modell békésen megpihen a 70°C-os határérték alatt, ami rámutat a korrekt fogyasztási értékekre is, az AMD új modellje tehát az energiával is ügyesebben gazdálkodik a belépőszinten, mint az Nvidia. Ami kritikát találhatunk, az talán az árazást érintené, mely papíron nem sokkal barátságosabb, mint amennyibe az izmosabb RTX 3060 Ti kerülne, már ha valóban annyiba kerülne. Jelenleg azonban ez nem egy releváns részlet, mivel sehol sem találunk most olyan VGA-at, ami közel állna a gyártók által ajánlott árakhoz, mindenesetre a 3060 Ti valóban nem lenne annyival drágább, mint amennyivel erősebb. Ami még fontos lehet, hogy a 6600 XT hivatalosan 50 dollárral drágább mint az RTX 3060, vagyis kb. 15 ezer forintért 15%-kal nyújtana többet, ha a hivatalos árak közel állnának a realitáshoz.

a The Verge egy 28 cm-es tripla hűtős változatot kapott tesztelésre.


Az AMD Radeon RX 6600 XT forgalmazása amúgy augusztus 11-én kezdődik, meglátjuk, hogy a gyártópartnerek képesek lesznek-e elegendő kártyát gyártani, hogy azért játékosoknak is jusson néhány darab.

2021. 08. 10

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...