fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 25

Ügyes kisinas? Új Asustor DRIVESTOR 2 NAS

Az Asus almárkája a belépőszintre is elhozta új NAS termékcsaládjátA Drivestor 2-vel a felhők között járhatunk.

A saját, bárhonnan hozzáférhető online tárhely, média- vagy biztonsági mentéseinket tároló backup szerver manapság már nem csak praktikusabb megoldás egy bérelt szervernél, de meglepően könnyen hozzáférhető lehetőséggé vált, köszönhetően a NAS-ok terjedésének. Az Asustor egyik legújabb megoldása pedig pont a belépőszintre érkezett, mely nem jelenti azt, hogy ne lenne hasznos és vonzó megoldás.


A világ minden pontjáról szabadon elérhető magántárhely ma már nem csak vállalkozások és irodák, de magánszemélyek és otthonok esetén is egyre népszerűbb lehetőség, mivel könnyen kezelhető, praktikus, ráadásul több olyan funkcióval is bír, mely széleskörű felhasználási lehetőségeket biztosít. Akár munkánk biztonsági mentését szeretnénk egy könnyen elérhető, de biztonságos helyen tudni, akár csapatban dolgozunk a világ különböző tájain, a NAS egységek kiváló szolgálatot tesznek, arról nem is beszélve, hogy akár az egész háztartás számára lehetőségünk van több gépet és mobileszközt kiszolgáló médiatárolót üzemeltetni, melynek lényegében csak a NAS, avagy Network Attached Storage által használt hardveres erőforrásai, illetve a rendelkezésünkre álló beépített adattároló kapacitása szab határt. Természetesen minél intenzívebb felhasználásra szánjuk, annál jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk érte, hiszen, ha szó szerint intenzív munkára fogjuk, a sok felhasználót és a folyamatos adatmozgást ki kell szolgálni valahogy, ha viszont ennél visszafogottabb igényekkel érkezünk, akkor az új DRIVESTOR 2 kifejezetten nekünk készült.


Az Asustor 2011-ben jött létre az Asus jóvoltából, a beszédes név pedig jelzi, hogy kifejezetten az adattárolásra, a privát felhő-, avagy cloud tárolókra, megfigyelőkamerák kiszolgálására és hasonló, hálózaton keresztül biztosított alkalmazásokra specializálódott. A fiatal Drivestor sorozatuk jelenleg kétfelé ágazik, a Pro a nevéből adódóan az izmosabb modelleket sorakoztatja fel és intenzívebb terhelésre készítették fel őket, míg a Drivestor 2 és 4 úgymond a belépőszintet képviseli. Ezekből is a legkisebb, alapból két 3.5 hüvelykes merevlemez fogadására alkalmas egység a Drivestor 2 (AS1102T), egy kompakt és (energia) takarékos megoldás, mely rendelkezik néhány igazán szimpatikus tulajdonsággal. Az egyik ilyen a 2.5 gigabites Ethernet csatlakozás, mely az átlagfelhasználók számára bőven kimeríti az adatsebesség terén elérhető lehetőségeket, arról nem is beszélve, hogy megfelelő routerrel és kellően friss eszközökkel a saját, helyi hálózatunkon is érezhetően tempósabb lesz a fájlok, vagy akár a videójelek továbbítása. Takarékossága amúgy több szempontból is igazolást nyer, hiszen a mindössze 1.14 kilós, 65 x 102 x 218 mm-es dimenziókkal rendelkező NAS egy 65 wattos tápegységgel üzemel, és nagyjából 11.6 wattot eszik működés közben, pihenéskor pedig kevesebb, mint 6 wattot fogyaszt.


Az erőt egy négymagos, 1.4 GHz-es órajelen ketyegő Realtek RTD1296 processzor biztosítja, mely az Asustor szerint gond nélkül megoldja akár a 10 bites 4K médiatartalmak transzkódolását, illetve konvertálását is, és kezeli a H.265 tömörítési eljárást is. Szoftveres részről az ADM 4.0 OS, vagyis a Drivestor 2 célorientált operációs rendszere nyújt támogatást, mely színes, mégis megfelelően átlátható és könnyen kezelhető felületével segít minket. Az összképet csak az rontja el kissé, hogy a gyártó igen visszafogottan bánt a beépített memóriával, az 1GB DDR RAM ugyanis ma már érthető okokból nem számít tetemes mennyiségnek, hogy a 8GB eMMC flash memória sem, és sajnos ezek egyike sem módosítható, illetve bővíthető. Az Asustor mindenesetre megfelelő hatékonyságot ígér, forrásait pedig úgy osztja el, hogy a Media Mode bekapcsolása esetén például 512Gb-ot elkülönít a különböző multimédiás feladatoknak, miközben a videolejátszás továbbra is zavartalanul és simán folyik tovább.


A beszerelhető tárhely szempontjából azért nem lesz nagy okunk panaszra, a két SATA csatlakozót kínáló rekesz ugyanis egyenként legfeljebb 18TB-os merevlemezeket fogad, de természetesen nem lesz elutasító akkor sem, ha éppen SSD-ket használnánk. A meghajtók beillesztéséhez nem lesz szükségünk extra szerszámokra, ráadásul a RAID 0, 1, 5, 6 és 10 összeállításokat megtaláljuk az opciók között, a fájlrendszerek listája pedig az NTFS-t, EXT3-at, EXT4-et, a FAT32-t és az exFAT-ot sorakoztatja fel. Nem elhanyagolható az adatbiztonság kérdése sem, melyet esetünkben 256 bites, hardveres szintű AES szimmetrikus kulcsú titkosítás biztosít. Mindehhez társul még a ClamAV vírusirtó és az integrált tűzfal is, a webkiszolgálónk kalibrálását pedig a Web Centeren keresztül oldhatjuk meg a legkönnyebben. Ha kifejezetten kamerák mellé szereztük be, azokból alapból 4-et támogat, ha ennél komolyabb rendszerre van szükségünk, legfeljebb 12 rögzítőeszközig mehetünk el, ám ezekhez licencdíj megfizetésére lesz szükség.


Ha úgy éreznénk, hogy mégis kifogynánk a szabadon felhasználható tárkapacitásból, akkor az USB 3.2 port jóvoltából lehetőségünk van a bővítésre, de ha minden igaz, akkor szükségünk lesz az AS6004U néven jegyzett kiegészítőre is, mellyel további meghajtókat állíthatunk hadrendbe, legfeljebb 14 meghajtóig, 180TB-os kapacitási határral. Ha a rendszer épp pihen, akkor életbe lép a stand by mód, mely a külső tárolóval szinkronban működve azt is készenléti üzembe helyezi, továbbá működik a Wake-on-LAN, illetve WAN funkció is. A lehetőségek sora itt amúgy még nem ért véget, hiszen biztonsági mentéseinket telefonról és más gépekről is könnyedén kezelhetjük, lehetőség van az egyik NAS-ról a másikra költözni és a teljes adatmennyiséget egyben klónozni, de természetesen az automatikus adatmentés is kedvünk szerint időzíthető és finomhangolható.

Az Asustor DRIVESTOR 2 tehát egy hasznos kis eszköz, mely a munkát és a tartalomfogyasztás kényelmét is ügyesen biztosítja, és a közeljövőben nagyjából 50 ezer forintos áron válik elérhetővé.

2021. 08. 25

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...