Az étkezési szódabikarbóna, vagy más néven nátrium-hidrogén-karbonát rendkívül széles körben használható a háztartásban:
jól használható süteményekhez, tésztákhoz sütőpor helyett,
vízben oldva, belsőleg fogyasztva erősen lúgosító hatású, nagyszerű segítő gyomorégés esetén,
használhatjuk kávé-, tea- és zsírfoltok eltávolítására,
a vízzel együtt készített pasztát felhasználhatjuk tisztításra (pl. sütők, fugák, fényes felületek),
citromlével természetes fogkrém készíthető belőle, fertőtlenítő hatását kihasználva takarításhoz és áztatáshoz használhatjuk,
csinálhatunk vele lábfürdőt, sokat segíthet meghűléses betegségeknél.
Összetevők: 100% nátrium-hidrogén-karbonát.
Felhasználás:
Főzéshez: ha a leveshez 1 kiskanál szódabikarbónát teszünk, a zöldségek megőrzik élénk színüket.
Süteményekhez: helyettesíthetjük vele a sütőport, így a tészta könnyű és szép egyeletes lesz.
Gyomorégésre, puffadásra: 1 tk. szódabikarbónát egy pohár vízben elkeverve csökkenthetjük a tüneteket. 1 hétnél tovább ne alkalmazzuk.
Fehérítő „fogkrém” készítéséhez: 2 tk. szódabikarbónából, 1 tk. citromléből és vízből készítsünk pépet, mossunk vele fogat, majd öblítsük ki a szánkat.