fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 13

Mettől meddig frissíthetünk ingyen Windows 11-re?

Több lényeges információ mellett az is kiderült, hogy meddig élhetünk az ingyenes cserévelIngyenes lesz a frissítés, de nem mindenkinek és nem korlátlan ideig. (Kép: twitter.com/zacbowden - Windows Central)

Alig néhány nappal a hivatalos bejelentés után ingyen elérhetővé vált a Windows 11 előzetes kiadása, így az Insider program résztvevői a legújabb Windows és Office programokat már együtt tesztelhetik. Míg az új operációs rendszer folyamatosan kapja a kisebb-nagyobb változtatásokat rejtő frissítéseket, az is kiderült, hogy a Microsoft milyen jövőt szán a megjelenést követő frissítéseknek, például annak, amivel ingyenes válthatunk meglévő rendszerünkről.


Javában zajlik a Windows 11 előzetes változatának tesztidőszaka, mellyel a megjelenés dátumáig ingyen próbálgathatjuk a rendszer képességeit és fedezhetjük fel gyengeségeit, miközben a fejlesztők kisebb update csomagok formájában reagálnak a közösség visszajelzéseire. Ilyen volt például a megújult Start menübe ágyazott keresőfunkció is, mely nagyjából a Windows 7 megjelenése óta segített abban, hogy pillanatok alatt előcsalogassuk a telepített, illetve korábban megnyitott alkalmazásokat. Látható, hogy a Start menü megújítása a cégnél egyszerre presztízskérdés és örökös harc a felhasználói szokásokkal, így a 11 első változatai valamiért nélkülözték ezt az alapvetőnek számító kényelmi funkciót. De csak a 2200.65-ös verziót elhozó frissítés érkezéséig, mely rajongói nyomásra visszahozta a keresődobozt, melyet az új kiadásban már a menü tetején érdemes keresni. Érdemes hozzátenni, hogy a hozzátoldott keresősáv jelenleg kissé furcsán működik. Mikor oda kattintunk, egy szemmel látható ugrással a Tálca keresősávjára vált át, tehát ez egyelőre egy gyorsan végrehajtott félmegoldásnak tűnik. Látva a Start mellé közvetlenül beszúrt keresősávot, a menübe ágyazott doboz iránti igény furcsán veheti ki magát, de a régi szokások nehezen halnak ki, nem véletlen, hogy külön funkciót kapott a tálca igazítása, mellyel a Start a megszokott bal sarokba küldhető vissza.

A Start pár kattintással megszokott helyére küldhető. (Kép: windowscentral.com)


Míg a Microsoft kihasználja saját és közönsége idejét a befejezetlen rendszerének kipofozására, addig a közönség hevesen érdeklődik, hogy mi lesz a helyzet a kompatibilitással, a megjelenéssel és a beharangozott ingyenes frissítés lehetőségével. Az egyik fontos és végleges változás, hogy kizárólag a 64-bites processzorok élveznek majd támogatást, így 32-bites kiadás nem érkezik az új Windowsból, a minimális követelmények között pedig a minimum 4GB RAM és 64 GB tárhely, a legalább 9 colos és 1366x768-as felbontású kijelző, a DirectX 12-t támogató grafikus gyorsító szerepel, továbbá olyan UEFI BIOS, mely támogatja a Secure Boot & TPM 2.0 technológiákat, akkor is, ha utóbbi fizikai formában nem elérhető. Bár az Insideres tesztidőszak idejére feloldották a legtöbb hardveres korlátozást, a végleges kiadásban egyelőre továbbra is számíthatunk a generációs tilalomra, tehát a legjobb esetben is egy AMD Ryzen 1000, vagy egy 7. Intel processzorral egy időben kiadott processzort kell birtokolnunk, legalább 1 GHz-es alapfrekvenciával. Érdekesség, hogy a Windows 10 felhasználóinál hasonló korlátokat alig találunk, ráadásul az induláshoz is 2GB rendszermemória is elegendő volt.

Egyelőre ezt kéri tőlünk a Microsoft.


A Windows 11 számos dizájn- és funkciófrissítést hoz az asztalra, a legnagyobb kérdés most azonban mégis az, hogy meddig élhetünk azzal a bizonyos ingyenes frissítéssel. Ha emlékszünk, a Windows 10 megjelenését követően minden felhasználó számára ingyenessé tették a továbblépés lehetőségét, és ahogy arról korábban már említést tettünk, ez a kiskapu sokak számára még ma is elérhető, még ha ezt már nem is dörgölik az orrunk alá. A helyzet nagyon hasonló lehet a Windows 10-ről váltó felhasználók számára is, bár egyelőre jóval szigorúbb feltételekről hallani. A Microsoft hivatalos oldalán jelenleg az a szomorú hír fogad minket, hogy legkorábban 2022 elején nyitják meg a frissítés lehetőségét, de már terjengenek a pletykák, hogy egyes konfigurációk már ezen a télen megpróbálkozhatnak a dologgal. Hogy meddig él majd az ajánlat? A Microsoft jelenleg így áll a dologhoz: "Az ingyenes frissítésre vonatkozó ajánlatnak nincs lejárati dátuma a frissítésre jogosult rendszereknél. Azonban a Microsoft fenntartja a jogot arra, hogy megszüntesse az ingyenes ajánlatra vonatkozó támogatást. Erre leghamarabb egy évvel a nyilvános megjelenés után kerülhet sor". Ez pont azt jelenti, amit sejtünk, tehát ha a Windows 7-es gépek a mai napig frissíthetők Windows 10-es rendszerre, akkor elméletben a Windows 11 is hasonlóan kiterjedt, de ki nem mondott támogatási időt élvezhet.

A kereső a Start menübe is aisszatért.


Fontos, hogy a frissítési opciót csak szép fokozatosan teszik elérhetővé, valahogy úgy, mint a Windows 10-hez kiadott komolyabb frissítőcsomagok esetén, melyeknél több alkalommal is gondot okozott, hogy a rengeteg piacon lévő PC-s konfiguráción megoldják a kompatibilitást, illetve a stabil működést. A váltás éppen ezért óvatosan történik majd, a Microsoft pedig előre figyelmeztet bennünket, hogy gépünk talán nem felel meg a követelményeknek, az aktivált és eredeti Windows 10 megléte éppen ezért nem lesz garancia az ingyenes frissítésre. Fontos változás még, hogy a hivatalos rendszerfrissítések menete is megváltozik. A 10-től eltérően egy évben már nem kettő, hanem csak egy nagy verzióváltó update érkezik, melyek az általunk választott kiadástól függően 24 (Pro és Home) vagy 36 (Enterprise, Education, IoT) hónapig kapnak majd biztonsági frissítéseket, a további támogatásért át kell állni a következő verzióra.

A tesztverzió folyamatosan kapja a frissítéseket. (Kép: windowsphoneinfo.com)


Ha nem lennénk biztosak a dolgunkban, érdemes lehet barátkoznunk a Windows 11 előzetes kiadásával, mely jelenleg a javított 22000.65 verziót tapossa, de a megjelenéshez közeledve biztosan nem tér majd el sokban a végleges "bolti" verziótól. Aki megpróbálkozik vele, de már az első napokban ki nem állhatja, tíz napon keresztül élhet a beépített opcióval, mely visszaállítja a megszokott Windows 10 rendszerét.

2021. 07. 13

Elvérzett az Nvidia VGA-ak bányászat elleni védelme?
A közösség állítólag megtalálta a megoldást, hogy újra teljes erővel bányászhassanak
Fény volt az alagút végén, amikor az Nvidia bejelentette, hogy olyan módosításokat végez új kártyáin, melyek által az új RTX-ek kevésbé lesznek vonzók a kriptovalutákat bányászó vásárlók számára. Kezdetben szoftveres korlátokkal próbálkoztak, ám a meghajtóprogramról még a laikusok is sejtették, hogy nem nyújt majd teljes védelmet, végül az Nvidia maga adott ki egy friss verziót, ami nélkülözte a zárat, így nem is volt szükség tört verzióra. A következő lépésükkel már jóval nagyobbat vállaltak, ugyanis azt ígérték, hogy a jövőben kiadásra kerülő kártyáikat már hardveres korlátokkal látják el, így a gyártósorokról jó eséllyel a valódi játékosokhoz juthatnak. Nos, úgy tűnik, hogy ez sem tartott sokáig.
Az Nvidia még az év első felében beszélt arról, hogy a felhasználói piacon is több kategóriára osztja a videokártyáit, ezáltal már nem csak a Quadro különbözik majd el lényegesen a hagyományos, játékra szánt modellektől. Amellett, hogy az új RTX 3000 szérián hardveresen korlátozzák az Ethereum bányászatakor releváns hash rate-et, megjelennek a CMP chipre épülő, videokimenettel nem rendelkező modellek is. Utóbbi kártyák játékra nem, bányászatra viszont kiválóan alkalmasak, így elméletben mindenkinek lenne sajátja, a másik elől pedig nem érné meg elhalászni az első terméket, amihez csak hozzáférünk. A sajtó ekkor, sőt azóta is a kártyák árának csökkenésére várt, ám az az igazság, hogy ott,
Dust 2 néven érkezik a Cougar új mini-ITX háza
Bár a játékot nem igazán juttatja eszünkbe, azért nem fest rosszul a Cougar új kompakt háza
Rengeteg gépházat találunk a piacon gyártó, formátum és ár szerint is, ám az esetek többségében azért ismerős formákkal és külső jegyekkel találkozhatunk, mivel ahogyan a kereskedelem minden területén, úgy a hardverek és gépházak esetében is meghatározó szerepet játszanak az éppen uralkodó trendek. Éppen ezért lehet kellemes meglepetés a Cougar újdonsága, mely a népszerű Counter-Strike legkommerszebb és egyben legikonikusabb pályája után a Dust 2 keresztséget kapta.
Magam sem kevés időt töltöttem el azon a bizonyos pályán, ám akárhogy is néztem, nem igazán akad olyan részlet a házikón, amivel sikerült volna az azonosítás. Először azt hittem, hogy talán a Desert Sand, avagy sivatagi homok fantázianévvel ellátott arany hatású festés lesz az, ám azon kívül Iron Gray és Space Silver, tehát szürke és ezüst színekben is elérhetővé teszik, így feladtam és inkább a házra koncentráltam. Márpedig van mire koncentrálni, hiszen az ipari, indusztriális, vagy akár katonai hangulat már első ránézésre is árad belőle. Amellett, hogy úgy tűnik, itt mindent a fém ural, ezt az összhatást az oldallapok rögzítéséért felelős kapcsok, a ráccsá összeálló szellőzőpontok és persze a két masszívnak tűnő fogantyú kelthetik bennünk, elragadva a figyelmünket, vagy fintort csalva az arcunkra. Akárhogy is, a Cougar állítása szerint a Dust 2 az igaz LAN Party masinákhoz készült, olyan játékosoknak, akik a n
TV vagy monitor? 4K gamer kijelzők a Gigabyte-tól
A Gigabyte ezúttal nem szórakozott, a méretes 4K kijelzőket hozott, végre magas képfrissítéssel
Néhány éve még bizalmatlanul tekintgettünk a Gigabyte új brandjére, mely az Asus ROG-hoz hasonlóan a gyártó játékosoknak szánt, vagy ha úgy tetszik, gamer termékekeit gyűjtötte egy kalapba. Az egyedi dizájn és a megszaporodott RGB LED-eken azonban hamar túljutottak, ugyanis az alaplapokról és videokártyákról ismert cég előállt első Aourus kijelzőjével, mely 144Hz-es képfrissítését IPS panelen kínálta. Az évek múltak, a Gigabyte pedig alaposan felszívta magát, legutóbb például egészen magasra tette a lécet egy adag 100+ Hz-es, sík képernyős 4K monitorral, az egyiknek ráadásul aligha juthat hely egy átlagos íróasztalon.
Kezdjük a sort a képátlók szerinti emelkedő sorrendben, és mivel két 4K felbontású kijelzőről van szó, nagy a valószínűsége, hogy a kisebb, 32 hüvelykes Gigabyte AORUS FI32U modell lesz a vonzóbb ajánlat. Ez érthető is, hiszen sokan szívesen használnának ilyen terebélyes kijelzőt, ám ebben a kategóriában jóval gyakrabban találkozunk 1440p-s felbontással, ami egyes felhasználók szerint 27 col fölött már nem ideális az alacsony képpontsűrűség miatt. A 4K-s lépcsőfok azonban még ritka, legalábbis, ha magas képfrissítést és játékokra optimalizált terméket szeretnénk, nem csoda, hogy a Gigabyte élt a lehetőséggel. Azt is fontos kiemelni, hogy bár a 4K gaming még nem számít hétköznapi igénynek, az újgenerációs konzolok terjedésével, vagy akár felskálázott képpel má
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Nagy Gábor
Nekem sokall jobban tetszik a Win 11. Csak az a baj, hogy az Intel I7 7700k proceszorom nem kompaktibilis.
2021-07-23 17:52:16
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...