fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 19
A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt
2019. 10. 17
Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
2019. 10. 16
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
2019. 10. 15
A világ leggyorsabb gépszerelői.
2019. 10. 14
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
2019. 10. 14
Ádám csövezik. Hogyan készül egy folyadékhűtéses számítógép merev csövekkel?
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 08
Kúpósztó vagy egy átlagos Gamer számítógép? TUF cuccok, Ryzen 7, X470, 970 Pro, 1660Ti
2019. 10. 07
IT hírek 10.07. - Intel biztonság és gyorsabb hálózat, AIO RTX, Játékdömping
2019. 10. 07
Jól szellőző QHD-ra alkalmas konfiguráció 390 000 ft-ért! 2700/RTX2060 S/32GB RAM/NVMe SSD
2019. 10. 07
Számítógép az irodába és játékra 260 ezer Ft-ért. Ryzen5 3400G/GTX1650/16GB RAM/ SSD /HDD/FSP
2019. 10. 03
Ki az igazi G? Négy dudás egy stúdióban
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 30
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
2019. 09. 30
IT hírek 09.30. - Lekörözné a Wi-Fit az Amazon, AMD PRO CPU-k, Oculus Quest PC-n, Metro 2033 ingyen
2019. 05. 02

Mesterek egere, vagy az egerek mestere? - Cooler Master MM830 bemutató

Minőségi anyaghasználat és kiterjedt testreszabhatóság? Még ennél is többet tud a Cooler Master új gamer egere

Az MM830 a Cooler Master legújabb csúcskategóriás egere, mely elérhető a webáruházunkban. Nem egy olcsó egér, jelenleg 20.449.- magyar forintot kell leszurkolnunk érte, ám ha figyelembe vesszük, hogy mit kapunk érte, akkor egyáltalán nem vészes. Ott van például az érzékenység, ami ennél a modellnél akár 24000 dpi is lehet, ez nagyon jó tud lenni, főleg magas felbontásnál és/vagy több kijelző esetén. Akkor ott van még a “rejtett” D-pad vezérlés, és ami manapság egy vérbeli gamer egérről sem maradhat le, az RGB világítás. Itt 4 különböző egységet tudunk 16,8 millió színben pompáztatni, és akinek még ez sem lenne elég, a cooler master megspékelte ezt még egy egyedi OLED kijelzővel, amin meg tudunk jeleníteni szinte bármit. Hát nem menő? Nézzük hát meg közelebbről.

Kellemes formavilág


Formavilág és jellemzők

A dizájn nagyon jól sikerült, egy kifejezetten vonzó egér lett. Kialakítás tekintetében sem csalódás, a domborított marokrész nemcsak jól néz ki, de maximálisan ergonomikus is. A bal és a jobb egér gomb közötti rész végei le vannak vágva, amitől úgy fest, akár egy kés vagy kard. A görgő gumirozása az egyik legigényesebb a sok egér közül, ami valaha a kezemben volt. A bal oldalsó rész is kapott a gumirozásból, és itt is gondoltak a külcsínre is, ez a rész egy “poligonos” dizájnt kapott.

Csak a talpak csúszósak, ahogy azt kell


Lássuk mi lapul a burkolat alatt. Az MM830 egy Pixart PMW3360 optikai szenzorral lett felvértezve. Ez a szenzor elég népszerű a mai csúcskategóriás egerek körében, ilyen szenzor található például a Corsair M65 Pro vagy a Steelseries Rival 700-as egérben is. Viszont ezeknek az ára picivel borsosabb.

Nehézfegyverzet


Az egér formája egyébként nagyon emlékeztet a Logitech MX Master-re, azt az egeremet is nagyon szerettem és most is ugyanezt érzem. Aki egyszer kipróbálja, nem tud majd elszakadni tőle. A markolat rész, amiről már szó volt, nagyon kényelmesen támaszt alá, hosszabb idő után sem éreztem, hogy kellemetlen lenne a csuklómnak, illetve ami még említésre méltó, az a bal oldalon található kitüremkedés, mely alátámasztja a hüvelykujjunkat. Ez amellett hogy kényelmes, jobb irányítást biztosít. A súlya 122 gramm, nem egy “fitness lady” az egerek között, de gamer egérnél nem is előny, ha túl könnyű. Véleményem szerint ettől csak még jobban irányítható. Anyag felhasználás tekintetében a Cooler Master a megszokott ABS műanyag helyett, a jobb minőség érdekében PBT-t használt az egér gyártásánál. A PBT egy sűrűbb anyag, nem fénylik és nem marad meg rajta az ujjlenyomat sem annyira. A kábel harisnyázott, szintén nagyon jó minőségű, és el lett látva még egy masszív törésgátlóval is. Szóval MMO játékosok érteni fogják -  GG CM!

Diszkréten megbújik a programozható OLED kijelző


Az OLED kijelzőt is említettem már, most nézzük meg ezt tüzetesebben. Ez a kis kijelző a bal oldalon található és a Cooler Master Portal nevű szoftverrel programozható. A lehetőségek tárháza szinte korlátlan, a kijelzővel meg tudjuk jeleníteni többek között a CPU vagy a GPU kihasználtságát, bármilyen szöveget, sőt még képet is, ám itt már vannak megkötések. A kép legfeljebb 96x24 pixeles bmp kép lehet. Alapbeállításként egy Cooler Master logót fogunk látni.

Minőségi gumiborítás a programozható D-Paden


Most térjünk ki egy másik kulcsfontosságú funkcióra, a “rejtett” D-Padra. Vele együtt a gombok teljes létszáma már 8. A “rejtett” kifejezést nem teljesen értem, mivel elég nyilvánvaló, hogy hol helyezkednek el, de mivel egységet képez a markolattal, így valahol indokolt a kifejezés. A Portal szoftveren keresztül ez a négy gomb is testreszabható. A gumirozásnak köszönhetően nagyon kellemes a tapintásuk, izzadt ujj sem csúszik le róla, szóval tényleg mindenre gondoltak a tervezők. Esetleg ha picivel közelebb lennének, az már maga lenne a mámor, de így is könnyen megszokható.


Cooler Master Portal szoftver


Gombok

Itt testreszabhatók a gombok, a 4 alap - bal, jobb egér gomb, görgető és a DPI váltó - valamint a 4 “rejtett” gomb. Utóbbiak különösen jól jönnek MMO játékoknál.

Fokozatosan állítható DPI, programozható értékekkel

 

Két oldalsó gomb? Inkább egy igazi D-Pad, négy programozható gombbalTeljesítmény


Itt az átlagosnál több funkciót tudunk állítani. A DPI értékek mellett olyan beállítások érhetők el, mint például a dupla kattintás sebessége, a gombok reagálási ideje, illetve meg tudjuk adni, hogy milyen felületen van az egér, az USB lekérdezési frekvenciáját, szögeltolást, szöghangolhatóságot, op rendszeren belüli érzékenységet.

A legapróbb részletekig testre szabható


Világítás


Meglepő fordulat, hogy itt tudjuk állítani egerünk RGB világítását, és sok funkció közül tudunk választani. Van statikus, egyedi, csillogás, körforgás, lélegzés/pulzálás, multi zóna, indikátor, és persze, ha valakinek nincs szüksége egyikre sem, akkor ki is lehet kapcsolni.

Még szép hogy RGB. Bármilyen szín kikeverhető, de le is kapcsolható!


OLED


Itt a kis kijelzőnket tudjuk testre szabni CPU, RAM, GPU kihasználtságot, APM számlálót, az aktuális érzékenységet, hangerőt, egyedi játéktartalmakat, valamint egyedi mintát tudunk megjeleníteni. GPU kihasználtság kijelzése egyelőre csak Nvidia videokártyával lehetséges. Egyedi mintának pedig, ahogy már fentebb is írtam, egy 96x24-es bmp képet tudunk kiválasztani.

Ilyet se látni minden nap! A kívánt infókat OLED kijelző jeleníti meg


Ezek mellett még két menüpontunk van, a makró és a profil. A makró menüpont alatt egyedi parancsokat tudunk beállítani valamely gombra. A profil menüben pedig el tudjuk menteni beállításainkat, ami például azért is hasznos, mert az egér ugyan menti a beállításokat, tehát attól nem kell félni, hogy újratelepítés után elvész minden, ám egy firmware update után teljes amnézia.

A puding próbája az evés


Egy MMO-ra kifejlesztett Gamer egér igazi próbája, hogy milyen meccs közben. World Of Tanks alatt teszteltem, az egyik “rejtett” gombra beállítottam a shiftet, mellyel a játékban mesterlövész módban tudunk célozni, egy másikra pedig, hogy alacsonyabb legyen a DPI. Ezzel még veszélyesebb voltam az ellenfél csapat tankjaira. Úgyhogy ezek után már tényleg bátran merem ajánlani mindenkinek, aki egy megbízható vérbeli gamer egeret keres, és akinek a külsőség is számít. Emellett a jó minősége miatt ajánlom mindenkinek, akár FPS, akár MMO, akár munka, például Autocad vagy Invertory.


Modst3R - PCX

2019. 05. 02

Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
A csapat a lelke mindennek A francia Ubisoft, több egymáshoz hasonló szériát is üzemeltet, melyek alapját első sorban, a nagy bejárható területen zajló lövöldözés adja. Míg az egyjátékos kalandokért főként a Far Cry és az Assassin's Creed epizódok felelnek, a multiplayer élményt, jelenleg a Tom Clancy nevével fémjelzett Ghost Recon, és The Division játékok adják. Utóbbi 2008-ban mutatkozott be, ám nem egészen felelt meg a megjelenést megelőzően felgerjesztett elvárásoknak. A be nem tartott ígéretek és a hiányzó technikai kunsztok ellenére, rengetegen töltötték idejüket a csatatérré változott New York utcáin. És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos céges rekord megdöntése után, végül 330 millió dolláros világszintű bevételt produkált, a kiegészítő tartalmakat és a mikrotranzakciókat pedig még nem is számoltuk. Borítékolható volt tehát a folytatás, mely a hiányosságok pótlásával, és a hibák kijavításával kecsegtette a játékosbázist. Idén márciusban meg is jelent a folytatás, melyet most vasárnapig ingyenesen kipróbálhatunk. Műfaját tekintve, egy kizárólag online játszható, külső nézetű akció-szerepjáték, melynek keretében, a rejtélyes vírus által letarolt New York-ban kell felszámolnunk az elszabadult bűnözést. Az idő nagy részében gép ellenfeleken kell átverekednünk magunkat, így tisztítva meg a várost a fegyveres csoportoktól. A játék egyik tartópillére a szerepjátékos rendszer, így nem csak mi léphetünk szintet, de ellenfeleink is különböző nehézségi fokot képvi
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
Kellemesnek ígérkezik a The Outer Worlds Emlékszünk a Fallout 76-ra? Ha kedveljük a szériát, akkor egészen biztosan előttünk van az a csúfos kudarc, és a pofátlanul elbagatelizált marketinghazugság, amit a Bethesda hányt a széria rajongói, és a játékosközösség elé. Nagyon úgy tűnik, hogy idén októberben, szó szerint betölti a majd az űrt az Obsidian Entertainment csapata, ugyanis új játékuk már csak pár hipertér ugrásra van tőlünk. A fejlesztők olyan referencákkal a hátuk mögött kezdtek a fejlesztésbe, mint a legendás Star Wars: The Knights of The Old Republic második része, a Neverwinter Nights 2, a Pillars of Eternity, vagy épp a Fallout: New Vegas, mely egyaránt a széria, és a stílus közkedvelt darabja. Aki tehát régóta vár egy stílusos akció-RPG-t, az most dörzsölheti a tenyerét, és még az első 20 percet is megnézheti. Aki esetleg figyelemmel kísérte a játék fejlesztését, az talán aggódott a különböző hibák, hiányosságok miatt, ám ez alapján bizakodhatunk, hogy a szemmel látható gondokat sikeresen orvosolták, már csak bíznunk kell abban, hogy legalább egy átlagos, a 3D-s érából származó Fallout epizód szintjét hozza majd, és akkor nem sokat panaszkodhatunk. A felvételen jól látható, hogy az atmoszférával nem lesz gond, a retro-futurisztius dizájn, stílusos formáival és színeivel egyszerre idézi meg a Bioshock féle art déco-t, és a Fallout alternatív történelmi hangulatát. Az előzetesekből már sejthető volt, hogy a pihent humor legalább akkora jelentőséget kap majd
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
i3 lesz az i7-ből Nagyot fordult a kocka az IT piacon, mikor az AMD bemutatta tovább fejlesztett Ryzen processzorait. A harmadik generációs Zen CPU-k megjelenésével több magot és több logikai szálat kapunk a pénzünkért, a megnövekedett magonkénti teljesítményt viszont már az Intel sem hagyhatta figyelmen kívül. A kérdése tehát, hogy milyen választ ad a kék gyártó, a soron követező, 10. generációs asztali processzoraival. A legfrissebb hírmorzsák szerint, újragondolják a Core i szériát, és a belépő kategóriában is bevezetik, a többszálas munkavégzést. 2020-tól tehát az i3 processzorok is rendelkeznek majd Hyperthreading funkcióval, vagyis 4 maggal és 8 szállal dolgoznak majd. No nem új fejlesztésről van szó, egészen konkrétan a 2017-es i7 lesz az i3-as kupak alatt. A kissé esetlenül hangzó i3-10100, a SiSoftware adatbázisában bukkant fel, és twitteren tette közszemlére, egy TUM_APISAK nevű felhasználó. A leírás szerint, a processzor négy magos, nyolc szálas, alap órajele pedig 3.6GHz. A pletyka szerint, a Comet Lake processzorok mindegyike Hyperthreading képes lesz, vagyis az i5 hat maggal és tizenkét szállal, az i7 nyolc maggal és tizenhat szállal, az i9 pedig tíz maggal és húsz szállal támad majd. Valódi újdonságokról persze továbbra sem beszélhetünk, ugyanis a 2020-ban érkező Comet Lake, továbbra is a Sky Lake architektúrára épül majd. Viszlát Kaby Lake Eközben az Intel bejelentette, hogy hamarosan végleg búcsút int azon asztali processzorainak, melyek a Kaby
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres