fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 27

Véget vet az automatikusan induló videóknak az Edge

 Hasznos funkciókkal lép előre a Microsoft egyre népszerűbbé váló böngészőjeA 92-es verzió egy nagyon hasznos lehetőséget ad a kezünkbe.

Nem hittük volna, hogy a Microsoft valaha megcsinálja, de lám, 2021-ben ismét ők fejlesztik a világ egyik kedvenc webböngészőjét. A közönség egyre pozitívabb felhasználói élményről számol be, az Edge pedig kiváló alternatívája lett a világ kedvencének, avagy a Google Chrome-nak. A kulcs pedig abban áll, hogy nem csak széles tömegek számára elérhető, mint a jó öreg Windows, de jól is működik, a fejlődésről pedig a néhány havonta megejtett verziófrissítések gondoskodnak. Ezúttal a 92-es kilométerkőnél tartunk, melynek a napokban befutott 92.0.902.55-ös alverziója hozott néhány érdekességet.

Az Apple-lel együtt negyedik, Windowson viszont a harmadik legnépszerűbb asztali böngésző.


Az Internet Explorer szó szerint lassú agóniája után nem sokan hittek az Edge sikerében, ám a Chromiumra való átállás meghozta a rég várt fordulatot, és az Apple felhasználók közt népszerű Safari után szintén rávert egy kört szegény Firefoxra, megszerezve tőle a dobogó harmadik fokát. Míg a többség figyelmét főleg a Windows 10 újabb hibái és sebezhetőségei kötik le, a Microsoft különösebb hírverés nélkül adta ki az Edge 92-es verzióját, mely egy méretes frissítés formájában landolt a felhasználók között. Az egyik említésre érdemes újdonság ráadásul egy rendkívül idegesítő jelenségre, az automatikusan induló videókra és hangokra tesz szájkosarat. Valószínűleg mindenki találkozott már azzal a szív- és dobhártyaszaggató meglepetéssel, mikor egy híroldalt vagy cikket megnyitva, esetleg a közösségi média falát görgetve kérés nélkül indul el egy beágyazott videó. Ez az agresszív szokás nem csak váratlan, de többnyire nincs is hatalmunk fölötte, ugyanis a weboldalak üzemeltetői maguk döntenek az alattomos módon ránk rontó médiatartalmakról, most azonban végre az Edge kínál rá beépített megoldást.


A videók korlátozásához lépjünk be a böngésző Beállítások menüjébe, majd a baloldalon megjelenő listában keressük a Sütik és webhely engedélyek részt, azon belül pedig a Média automatikus lejátszása kell nekünk, ahol az Engedélyezés és Korlátozás lehetőségek között választhatunk. A leírás szerint ez valóban csak korlátozás és nem teljes tiltás, ugyanis a lejátszás attól függően lesz automatikus, hogy mennyit látogattuk az adott lapot. A hatalmunk elvileg arra ad lehetőséget, hogy az adott oldalakon felülírjuk a gyárilag beállított alapértelmezést, ami nem tűnik teljes megoldásnak, de talán jobb, mint amire eddig módunk volt. Míg ritka esetben egyes oldalak és szolgáltatók megengedik, hogy magunk kezdjük el a lejátszást, a Chrome például csak automatikus némítást enged a beállításai között. Ez alapvetően segíthet a szívroham elkerülésében, ugyanakkor lefedi az összes videót, zenét és podcastet is, így igény esetén minden egyes megnyitott lap esetén egyesével kell visszakapcsolnunk a hangot. Azt azért jó látni, hogy történnek változások az elvárt irányba, hiszen felhasználók millióit kergetik az őrületbe a sunyi módon üvölteni kezdő videók, de ha biztosra akarunk menni, egyelőre a harmadik féltől származó Chrome bővítményekkel kell kísérleteznünk.


Számos kisebb-nagyobb változtatást találunk még, a Microsoft például kiemelt szerepet szán a biztonságos jelszavaknak. Az elsődleges cél, hogy a felhasználók lehetőség szerint minden fiókjukhoz és az összes belépést igénylő oldalhoz egymástól eltérő belépési kódot rendeljenek hozzá. Az egyedi jelszavak azonban még mindig nem olyan elterjedtek, mint azt az adathalászattól hangos internet megkövetelné tőlünk, sőt, kifejezetten lesújtó a helyzet, mivel sokan nem szánnak rá néhány extra pillanatot, hogy hosszabb és bonyolultabb karaktersort kreáljanak, melynek feltörése valamivel bonyolultabb lesz az 123456 és password típusú megoldásoknál. A hatékonyabb biztonságot az úgynevezett Password Health Dashboard hivatott elősegíteni, mely a Beállításokban a Profilok menüpont alatt, nemes egyszerűséggel csak Jelszavak néven szerepel. Itt az elmentett jelszavainkat találjuk, az irányítópult pedig szól, ha azonos jelszavakat érzékel, de azt is jelzi, ha valamelyiket túl gyengének találja. Ezen felül ott van még a Password Monitor, ami értesít minket, ha az automatikus kitöltéshez elmentett hitelesítő adataink valamelyike kiszivárgott és a Dark Weben kóvályog, a beszédes Password Generator pedig akkor működik, ha a jelszóval való szinkronizálás és a jelszavak mentésének felajánlása funkció be van kapcsolva.


Ezeken felül él az eszközök közti szinkronizáció is, legalábbis a mentett hitelesítő adatokat például az Instagram, Pinterest és hasonló oldalak esetén azok mobilos alkalmazásaiban is elérjük. A Microsoft Edge változásait összefoglaló jegyzet szerint az Edge 92 további funkciói közé tartozik a természetes nyelvi keresés a böngészési előzmények között a címsoron; az MHTML fájlok alapértelmezett megnyitása Internet Explorer módban; a fizetési információk szinkronizálása az eszközök között; a kiterjesztések kezelése mindjárt a jobb felső sarokan, három kis pont mögött rejtőző eszköztárból; és a HTTP-ről HTTPS-re való navigálás lehetősége a HTTPS-t támogató tartományokban. Ezen felül büszkén hivatkoznak az új Microsoft Outlook bővítményre is, amivel úgy férhetünk hozzá e-mailjeinkhez, naptárainkhoz vagy teendőinkhez, hogy új lapot kelljen megnyitnunk. Praktikus lehet még a weblapok mentéseit tároló gyűjtemény, melyet minden lapon gyorsan elérhetünk, a jobb egérgomb lenyomása után legördülő menüből. Itt az adott oldalt azonnal a saját listánkhoz adhatjuk, amit a böngésző jobb felső sarkában felbukkanó Gyűjtemények-re kattintva bármikor elérhetünk és módosíthatunk.


A 92-es verzióval megújuló Edge-ről a Microsoft hivatalos blogbejegyzésében is olvashatunk.

2021. 07. 27

A böngésző után itt a Brave Talk, a titkosított videotelefon
A böngészőjével már bizonyított cég most előállt saját, titkosított beszélgetést nyújtó szolgáltatásával
Kevés népszerűbb funkció van ma egy digitális szolgáltatás esetén, mint a teljes titkosítás vagy az adatvédelem, melyet számos vállalat megígért, némelyik viszont nem egészen tudott betartani. Ilyen például a Facebook, aki a biztonság kedvéért hagyott magának egy kiskaput, így a titkosított üzeneteket végponttól végpontig tartó titkosítás esetén is megszerezheti és átvizsgálhatja. Most viszont a követésvédelemről is ismert Brave böngésző alkotói döntöttek úgy, hogy ők is belépnek a kommunikációs platformok piacára, és bemutatták a Google ellenfelének szánt követésgátló beszélgetős megoldásukat.
Bár a Brave a Google Chrome árnyékában rétegterméknek számít, de valójában rengetegen elégedettek a Chromium alapokon nyugvó böngészővel, már számos kedvelt kényelmi, illetve biztonsági funkciót már alapból tartalmaz. Az adatgyűjtést és kéretlen reklámokat hatékonyan szűrő Brave lényegében ugyanazt a felhasználói élményt nyújtja, amit a Chrome, csak extrákkal. Egyszerre akadályozza meg az oldalakat az adataink listázásától, szűri ki a képünkbe tolt hirdetéseket és nyitja meg az oldalakat az elvárt sebességgel, még mobil platformon is. A startupként induló projekt mostanra eleget bizonyított a felhasználóknak és elég népszerűvé vált ahhoz, hogy a fejlesztők újabb fejlesztéssel rukkoljanak elő, mely egy hasonló minőséget, sebességet és megbízhatóságot ígérő alkalmazás, konfer
Brutális lett az EVGA X570 DARK tuning alaplapja
Kíméletlen belépő az AMD-sek klubjába, legkevésbé sem a belépő kategóriában
Még a nyáron vált hivatalossá, hogy az exkluzív termékeiről híres EVGA szakít régi hagyományával és szövetségre lép a szépen megerősödött AMD-vel, mely új videokártyák és alaplapok érkezését jelentette. Júliusban meg is kaptuk az első ízelítőt, az Intel 10. és 11. generációs processzoraihoz készített Z590 DARK ugyanis előre vetítette, hogy az első AMD-s projektjük egy hasonszőrű alaplap lesz, mely csak még jobban felfokozta a várakozásokat. Nos, úgy tűnik, hogy az EVGA elkészült az első AMD-s prémium termékével, az X570 DARK pedig néhány apró hiányossága ellenére is egy meggyőző, extrém tuninglap lett.
Az EVGA és az AMD kooperációja nagy visszhangot váltott ki a hardverrajongók és a sajtó körében is, hiszen egy-két régmúltban látott megoldást leszámítva, nem igazán találkozhattunk tőlük mással, mint Intel és Nvidia kompatibilitást nyújtó termékekkel. Aztán június végén egy rövid kedvcsináló formájában jelezték, hogy az első megoldásuk a felső kategóriás DARK sorozat alatt érkezik, és az is biztossá vált, hogy az X570-es lapkészletre építkezik majd, tehát a Z590-hez hasonlóan ez sem a megjelenés előtt álló, új generációs architektúráknak kedvez. A napokban végre le is leplezték az X570 DARK-ot, melyet egy-egy szerencsés külföldi tech-oldal már közelebbről is szemügyre vehetett, a népszerű Tom’s Hardware pedig még néhány tesztkörre is elvitte. Annyi biztos, hogy a Z590 után nem érnek hata
Az i9-12900K lenyomott egy 32 magos Threadrippert
Az AMD processzora már nem fiatal, eredetileg mégis az volt az esélyes
Ma már mind tudjuk, hogy az AMD szépet gurított a Ryzen processzorokkal, hiszen lényegében minden kategóriában erős szereplővé vált, és mostanra már nyers erő tekintetében le is hagyta a rivális ajánlatokat. Az Intel azonban jó ideje készül már egy régen várt nagy fordulatra, a sokadik céges átalakulás első lépése pedig egy kompetens vezérigazgató kinevezése volt, aki ígéretet is tett arra, hogy hamarosan látványos fejlesztésekkel állnak elő. Az egyhelyben ácsorgás végét az új Alder Lake-S széria jelentheti, mely egy előzetes teszteredmény alapján odavágott még egy 32 magos Threadripper processzornak is.
2018 augusztusában jelent meg hivatalosan az AMD Threadripper 2990WX, mely 32 maggal és 64 logikai szállal a közönséget és a tesztelőket egyaránt lenyűgözte. Az energiaéhes szörnyeteg nagyjából 1800 dolláros ajánlott árán, állva hagyta minden ellenfelét, főleg a sok magot és nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokban. Az idő persze felette is eljár, és ma, amikor közeleg a Zen 4, de az AMD már a Ryzen 5000-rel is alaposan odalépett az egymagos teljesítménynek, a hároméves Zen+ magok egy szálon nyújtott ereje aligha lehet versenyképes. De ne feledjük, hogy a sok mag adott esetben többet nyújt, mint kevés, de egyenként nagyon izmos mag, éppen ezért a Threadripperek még a mai napig is megállják a helyüket a megfelelő feladatkörben. Úgy tűnik, hogy a generációs fejlődés azonban egyre jobban me
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...