KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 20

Több mint 100 millióan frissítettek HarmonyOS 2.0-ra

Meglepően sikeresnek bizonyul a Huawei saját Android alapú rendszereEgészen népszerűnek bizonyult a Huwei platformegyesítő fejelsztése.

A HarmonyOS elkészítése egyfajta kényszermegoldás volt a Huawei részéről, miután az Egyesült Államok által kirótt súlyos kereskedelmi korlátozások végleg elvágták őket – és így az összes új mobiltelefonjukat – a Google szolgáltatásokhoz való hozzáféréstől. A számos digitális eszközt támogató mobilos ökoszisztémájuk azóta útnak is indult, és bár a mobilpiac reformját nem hozta magával, egyre növekvő népszerűsége igazolni látszik a létjogosultságát.

A frissíthető eszközök listája is folyamatosan bővül. (Kép: TechRadar)


A 2019-es amerikai korlátozó rendelkezések óta lezajlott időszak alaposan átgázolt a Huawei-en, mely piaci részesedése mellett számos üzleti érdekeltségét is elvesztette. Miután telefonokat gyártó Honor részlegüket annak túlélése érdekében eladták, kissé ellentmondásos nyilatkozatokat tettek a vállalat jövőjével kapcsolatban. Olykor optimistán és magabiztosan arról beszéltek, hogy nem is egy vésztervük volt a továbblépésre, és hogy a mobilpiacon elszenvedett lemaradás miatt számos más területen erősödhettek meg, máskor viszont arról hallhattunk, hogy telefonos ágazatuk azóta is a túlélésért küzd. Éppen ezért a kínai vállalatot is kellemes meglepetésként érhette a tény, hogy a Huawei eszközök felhasználói kifejezetten érdeklődőnek bizonyulnak a közelmúltban új verziót kapott HarmonyOS iránt, melyet rövid idő alatt sokmillió Huawei és Honor tulajdonos vett használatba.

Túl a százmillión, és ez csak a frissítések száma!


A HarmonyOS-ről már jóval az érkezése előtt kiderült, hogy egy újabb Android alapokra építkező megoldás lesz, de a Google szolgáltatások biztos hiányában nem igazán lehettünk biztosak benne, hogy milyen fogadtatásra talál majd, ahogy abban sem, hogy a Huawei feldobja-e bármi különlegessel, ami versenyképessé teheti az iOS és az Android/Google által felosztott piacon. 2019 nyarán azonban bemutatkozott az okoseszközök és funkciók legmodernebb összeköttetési megoldásának ígéretével, miközben továbbra is nélkülözte azokat az alapvető szoftvereket és szolgáltatásokat, melyekhez a többség hozzászokott. Végül bő egy év után debütált a megújult HarmonyOS 2, mely optimalizált és gyorsabb platformok közti kommunikációt és más újdonságokat is magával hozott, ráadásul az OpenHarmony projekt elindulásával a közösség is szabadon részt vehet a rendszer jövőjének alakításában, mely a túlélés egyik záloga is lehet. Mint kiderült, a Huawei egyáltalán nem csinálja rosszul a dolgokat, ugyanis az aktuális mérések szerint nem csak a 90 milliót, de nemrég már a 100 milliót is átlépte azon eszközök száma, melyeken már HarmonyOS 2.0 található.

Meglepő a siker, az embereket érdekli a Huawei megújult platformja.


Idén júniusban még a 10 millió felhasználó miatt ünnepeltek és arra is ígéretet tettek, hogy a frissítés lehetőségét az évekkel korábban kiadott mobiljaik számára is igyekeznek elérhetővé tenni. A 2020 szeptemberében bemutatkozó HarmonyOS 2.0-t egy újabb hangzatos célkitűzéssel indították útjára, mely szerint még 2021-ben el akarják érni a 300 milliós felhasználói bázist. Ez ekkor kissé túlzásnak hatott, ám az érdeklődők számának rohamos növekedését látva nem is annyira elrugaszkodott, hiszen most augusztusban már 70 milliónál jártak, a növekedés pedig nem igazán akart lassulni, sőt. Szeptemberben ugyanis egyetlen hét alatt további 20 millió eszközfrissítést regisztráltak, ezzel pedig elhagyták a 90 millió felhasználó által reprezentált mérföldkövet. Ezzel még akkor is igazán szép tempót diktálnak, ha az aktív felhasználók köre valójában elmarad a frissítések számától. Most azonban újabb látványos számadat érkezett, mely így szeptember közepén már 100 millió HarmonyOS 2.0-t futtató eszközről mesél.

Számos új márkát és kömpatibilis eszközt jelentettek be.


Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárul, hogy tartják magukat korábbi ígéretükhöz és folyamatosan bővítik a frissítésre alkalmas eszközök listáját. A 106 okosterméket számláló listából 75 mobiltelefon, köztük a P40, illetve Mate 40 és 30 sorozatokkal, de nemrég a P20, a Mate 20, továbbá a Nova 5i és 4e tulajok is felzárkózhattak. Fontos, hogy ez az impozáns 100 milliós szám kizárólag az elvégzett frissítéseket jelöli, a boltokba ettől függetlenül is kerülnek olyan okostelefonok, tabletek, sőt TV-k és még lézernyomtatók is, melyeken alapból ezt a rendszert futtatják. A legnagyobb különbséget az adja, hogy a Huawei elsősorban nem az operációs rendszer forradalmát ígéri. Sokkal inkább egy új platformot hozott létre, mely a lehető legtöbb eszköz számára szeretné biztosítani az összeköttetés lehetőségét, a HarmonyOS Connect brand segítségével pedig lényegében bármelyik másik gyártó is feliratkozhat a kompatibilitást nyújtó eszközök listára.

A Huawei jelenleg a frissítések hatodik körét készíti elő, melyre aktívan toborozza a felhasználókat, láthatóan nem is rossz eredménnyel. A Huawei továbbá bejelentette partnerségét 120+ háztartási gépgyártó céggel és több mint 20 hardvergyártóval, hogy a következő évben a HarmonyOS szoftverrendszeren alapuló termékeket építsenek, így nem kizárt, hogy 2022-ben is hasonló sikereket könyvelhetnek majd el.

2021. 09. 20

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...