fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2020. 09. 17

Megjelent, és már el is fogyott az RTX 3080

Az első készleteket a másodperc tört része alatt kapkodták elElvielg megjelent, valójában már el is fogyott.

Annyi egészen biztosan kijelenthető, hogy az Nvidia legutóbbi Ampere bemutatója kifejezetten hatásosra sikerült, hiszen másról sem hallani, mint az új RTX kártyák képességeiről és az előző generációnál jóval korrektebbre sikerült árazásáról. Azonban míg a nagyobb tesztoldalak időben megkapták a maguk tesztpéldányait, a vásárlók már nem feltétlenül ilyen szerencsések, hiszen egyre többen jelzik, hogy esélyük sem volt rendelést leadni, mert az új kártya jóformán a megjelenés pillanatától fogva elérhetetlen.


Sorakoznak az Egyesült Államokból származó panaszos Twitter bejegyzések, az országban ugyanis ma elvileg hivatalosan is megkezdték az RTX 3080 terjesztését. Nagyon úgy néz ki, hogy az Nvidia nem tudta, esetleg nem is akarta kiszolgálni a közönségét, pedig valószínűleg ők és partnereik is tisztában voltak a rendelkezésre álló készletek mennyiségével, erről valahogy mégis elfelejtették tájékoztatni a láthatóan lázas vásárlási lázban izzó érdeklődőket. A The Verge cikke szerint az új 699 $-os csodakártya az Nvidia weboldalán olyan hamar került át "kifogyott" kategóriába, hogy az érkezők nagy része még csak nem is látta, hogy lett volna szabad opció a rendelésre. Nem jobb a helyzet a gyártópartnerek egyedi kialakítású termékeivel sem, ugyanis hasonló hírek érkeznek az Amazon, Newegg, Best Buy és más amerikai kereskedő oldalakról is, melyeken a legjobb opció jelenleg az, hogy értesítést kérhetünk, amennyiben a kártya esetleg újra elérhetővé válik. Akkor sem lesz jobb a helyzet, ha a raktárkészleteket listázó a nowinstock.net oldalra látogatunk, ahol egy teljes oldalnyi "elfogyott" és "nem elérhető" felirat fogad minket.


Az igazi arculcsapást azonban mégis azok kapták, akik egy helyi Micro Center áruház előtt töltöttek két egész napot, hogy egészen biztosan RTX 3080-hoz jussanak, az üzlet azonban nem tette meg azt a szívességet, hogy közölje velük: az üzletben mindössze 11 darab volt készleten. Egy másik üzlet ennél korrektebb módon járt el, ugyanis látva a bolt előtt táborozó 30-40 főt, közölte velük, hogy 15 darab kártyát tudnak biztosítani. Az egyik várakozó folyamatosan tudósít az ottlétéről és leírta, hogy ő sorban a 14. érkező, így nagyon reménykedik a szerencséjében, azt viszont nem igazán érti, hogy a nyilvánossá vált készlethiány, illetve a pontos darabszám ismeretében miért jönnek mégis egyre többen és többen a bolt elé. A Newegg eddig csak annyit reagált a helyzetre, hogy ők nem teszik már az első napon elérhetővé a teljes készletüket, az Nvidia pedig nagy hozamú gyártásról beszél, tehát remélhetőleg ez csak a szokásos pánik, amit enyhítenek a folyamatosan érkező készletek, különben a karácsonyi őrület igen negatív sajtót hozhat az Nvidia számára, ami végül mégiscsak a sikerüket igazolja majd.

Tudják, hogy csak 15 darab van, a tömeg mégis gyűlik


Az előzetes tesztek szerint egész indokoltnak nevezhető a nagy érdeklődés, ugyanis a stabil 4K-s játékélményt megvalósult ígéretként írják le, az 1440p-s játék pedig még magas beállítások mellett is gyakran részesül a 60Hz-nél magasabb képfrissítést kínáló monitorok előnyeiből, mindezt akár bekapcsolt ray-tracing, vagyis sugárkövetés mellett. A készlethiány azonban nem csak az Egyesült Államokat érinti, hiszen nagyjából ez a hírek érkezik az Egyesült Királyságból, ahol az Ebuyer, Overclockers és Scan oldalakon szintén kámforrá vált az új kártya. A jelenség azért nem olyan meglepő, igazából már hetek óta több olyan hírt is olvashattunk, ami megjósolta a helyzetet, sőt, azt is előre vetítette, hogy pár hónapig nem érdemes masszívabb szállítmányok érkezésében reménykedni, tehát a készletek egészen az év végéig ilyen szűkösek maradhatnak.

Készlethiány, amerre csak nézünk.


Azt persze nem lehetett sejteni, hogy mekkora is az a potenciális vásárlóréteg, aki egyszerre vetné rá magát az új kártyára, de ezek szerint jópáran érezték úgy, hogy ezúttal ideje friss generációra váltani. Ezek után már pláne látni szeretnénk, hogy VGA fronton mit és mennyiért kínál az AMD, na és persze, hogy az új Navik esetében is számíthatunk-e majd hasonló érdeklődésre.

2020. 09. 17

Egy PC erejével vetekedhet az Apple AR szemüvege
Merész előrejelzésekkel szolgált egy bennfentes elemző az Apple AR szemüvegéről
A tech-cégek egyáltalán nem szeretnék, ha felemelnénk fejünket az eszközeik képernyőiről, inkább olyan terméket fejlesztenek, amit egész nap bámulhatunk, még akár az utcán sétálva is, anélkül, hogy autók elé, vagy fedő nélküli csatornába sétálnánk. "Az Apple számítógépes szemüvege ugyanolyan erős lesz, mint a Mac számítógépek és 2022 végén kerül piacra" – mondta Ming-Chi Kuo, a TFI Asset Management vezető elemzője pénteken, egy befektetőknek szánt jegyzetében.
Kuo, akit talán a legelismertebb és legmegbízhatóbb Apple-szakértőként tartanak számon, egy azon kevesek közül, akik az Apple teljes ellátási láncában mélyreható kutatásokat végezhetnek, és ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az amerikai tech-vállalat jövőben várható termékeiről. Kuo szerint a hatalmas számítási teljesítmény segít majd a szemüvegnek kitűnni a versenytársak közül, mivel okostelefonhoz vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül is intenzív számítási feladatok ellátására lesz képes. A korábbi szivárgások és jelentések azt már előre vetítették, hogy a gyártó sokat pletykált szemüvegének elvileg egy iPhone-hoz való csatlakozásra lesz szüksége a működéséhez, és ugyan a kutató ezt teljes egészében nem cáfolta meg, azt viszont megerősítette, hogy egy egyszerű kiegészítőnél jóval meggyőzőbb termék van készülőben. Valami annyira különleges, hogy a gyártó néhány éven belül akár nyugdíjba is küldené
A Samsung a DDR6 és GDDR7 memóriákról beszélt
Még ki se hűltek az első DDR5-ös chipek, máris képbe került a következő generáció
Néhány napja arról szólnak a hírek, hogy a chiphiány miatt máris ritkának számítanak az új DDR5-ös memóriák, a nyerészkedők pedig már neki is álltak a maradék felvásárlásának, hogy az új platformra vágyók már csak tőlük, és persze brutális áron juthassanak hozzá. Éppen ezért kissé korainak tűnhet, de a Samsung nem olyan rég szót ejtett a következő szabványról, vagyis a DDR6-ról, de említésre kerültek a videokártyák is.
Ahogy arról többek között a német Computerbase is beszámolt, a Samsung a novemberi Tech Day 2021 rendezvényt a jövőbeli memóriatechnológiai ütemtervének bemutatására használta fel. Sajnos a dél-koreai vállalat kissé vaskalapos hozzáállást tanúsított és nem engedélyezte, hogy az eseményről videók, vagy fényképek készüljenek, így a közönség az esetlegesen bemutatott prezentációs anyagokból sem láthat semmit. A titkolózásért cserébe azonban megosztották a következő évek memóriafejlesztési törekvéseivel kapcsolatos terveiket, a szabványos technológiák, például a DDR RAM, a GDDR grafikus memória és a HBM3 várható frissítéseivel és fejlesztéseivel.
Bár a következő generációs DDR6 memória szabványokat a JEDEC még mindig nem határozta meg (a DDR5 jelenleg még a kezdeti elfogadási fázisban van), a következő generációs memóriatechnológiák kialakításán jelenleg is dolgoznak. A Samsung bejelentette, hogy a DDR6 szabványos sebessége várhatóan eléri a 12 800 MT/s-ot – míg a
Távozik a Battlefield 2042 vezető dizájnere
Állítólag nem a játék rossz fogadtatása miatt távozik, valójában már csak a megjelenésre várt
Ismét túl vagyunk egy Battlefield epizód megjelenésén, és sajnos nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a széria történetének legnehezebb szülése. Persze a fejlesztés körülményeiről nem sokat tudhatunk, ám a napvilágot látott végeredmény kellőképpen lehangolta a széria tetemes rajongótáborát, ahogy számos új érdeklődőt is. Különös egybeesés, hogy pont most jelentette be távozását a fejlesztést végző stúdió vezető dizájnere, ám állítólag a két dolog között semmilyen összefüggés nincsen.
Elhagyja a Battlefield szériáról ismert DICE fejlesztői gárdáját Fawzi Mesmar, aki 2019 óta erősítette a csapatot. Mesmar saját bevallása szerint a távozás oka igen prózai, ugyanis még távol jártak a Battlefield 2042 megjelenésétől, amikor már régen a zsebében volt az ajánlat egy másik, meg nem nevezett stúdiótól. A döntéséről egy kör-e-mailben tájékoztatta kollégiát, melyben úgy fogalmazott: "Hatalmas öröm volt a galaxis legjobb tervezőcsapatában szolgálni. Az a hihetetlen tervezői munka, amit ti végeztek, továbbra is minden nap inspirál engem. Köszönöm, hogy bíztatok bennem, remélem, nem okoztam csalódást" – olvashatjuk a szakember kissé dagályos búcsúját. Úgy érezhetnénk, hogy mintha búcsújába vegyülne némi megkönnyebbülés is, ám a levél folytatódik. "Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik cégtől, amely volt olyan kedves, hogy megvár engem, amíg leszállítjuk [a Battlefield
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Hóbor Sándor
Elvileg a nagy Ethereum bányász cégek veszik a kártyákat rendesen, egyenesen az Nvidiától rendelik.Láttam pár napja redditen egy képet egy raklap vga -val körülötte polcokkal és gyanús fémszerkezetes alaplapokkal.
2020-09-20 08:49:06
Bíró János
Természetesen semmi értelme most venni, még ha nagy FPS vadász vagy akkor sem, pár hónap múlva jóval olcsóbb lesz és jönnek az OC és egyéb turbózott változatok, részletes összehasonlító tesztekkel, stb. Ne mondja nekem senki, hogy most azonnal szüksége van a 3080-ra és a (mesterséges) hiány lelki sérülést okoz neki. Értem én hogy kell az FPS de én az értelmes pénzköltés híve vagyok, ha magának keresi az embert és nem kapja vagy lopja akkor átérzi ezt. Személy szerint a 1070Ti-om, 2K-n mindent visz fullon 60FPS-el, és nekem ennyi bőven elég, ár érték arányban szerintem ma nem kell jobb. Pár év év és majd jöhet egy 4080 OC a 4K-hoz, ami megint elég lesz 2 generációig.
2020-09-19 19:08:37
Nagy Zoltán
Remélhetőleg a 3090 - el nem lesznek ilyen fennakadások, a 2080 Ti - t másra úgysem cserélném le. Az lesz majd az igazi 4k kártya.
2020-09-19 15:28:29
Rádai József
Én német oldalakat néztem, de ott sem volt jobb a helyzet.Az nvidia német oldalán a megjelenést követő 5-10 percig csak az e-mail-es feliratkozás volt, majd átváltott elfogyottra.10 perccel ezután kikerültek az EVGA lehetőségek, de a külső oldal elérhetetlen volt.A bereklámozott partneroldalak közül csak 1-en találtam meg a kártyákat. Ők jóval 15 óra után aktiválták a megfelelő oldalakat.De szállításra már ismeretlen időpontot írtak.Majd 16 óra után pár perccel meg is kaptam az nvidia-tól az értesítést, hogy elérhető a kártya...Én a Foundation Edition-ra pályáztam, a többi annyira nem érdekelt. Mikor az említett oldalon láttam a kiszállítási időt, akkor úgy döntöttem, hogy nem kell.Jó lesz még a 980 Ti egy darabig.Számomra most az nvidia megítélése esett egy nagyot.PS5 terén legalább mázlim volt.
2020-09-19 14:10:22
Fórizs Bence
Nagyobb gyász hogy PCX-en sincs fent semmi lehetőség a rendelésekről... és szvsz ultra gáz hogy FE változatot nem forgalmaz még senki, pedig PCX-től elvárnám.
2020-09-19 09:57:53
Mizsei Gergő
Túl van spilázva ez a dolog is! GTX 1080 Ti kártyás vagyok, imádom a magasabb kategóriákat, viszont elég türelmes is, hogy kivárjam a reális árát. Kb mikorra kiadják az 4080 Ti-t lehet meglesz a 3080 Ti-m, már ha lesz Titan. Bár ha most lenne egy ilyen kártyám elképzelhető, hogy én is túl árazottan eladnám, vennék egy normális autót, meg a két 8. genes Intel procis konfigom 10. genre cserélném, meg vennék egy dupla CPUs xeon szervert.Ha már beharangozták, milyen klassz kártya, minimum legyártanak kellő mennyiséget, viszont elképzelhető, hogy nem gondolták, hogy ennyire fogják venni a kártyákat, jó pár helyen azt lehetett olvasni, hogy jelentősen vissza esett a PC-s platform kereslete, mivel a gyártók igyekszenek lehetőleg nem tönkre menni, így lehetőleg annyit termelni amennyit ténylegesen el is tudnak adni azonnal a jelenlegi kereslet alapján. Sok kamu cikk van ITs részlegen is, aminek időnként bedőlhetnek a gyártók is. Szerintem most ennek a levét isszák sokan.
2020-09-18 20:07:29
Csuka Bálint
Én nem tartom annyira gáznak, ez csak merketing, nem szabad elhinni hogy az átlagembert érinti, hogy már most van ilyen kártya.Akinek számít az ára, annak amúgy is mindig érdemes várni. Választék sincs még, egyszerűen nincs itt az ideje a vásárlásnak.Szerintem szándékosan keveset hoznak ki, hogy legyen érdeklődés, és mindenkinek ez kelljen. Így valami csoda folytán később mégis rohadt drága lesz az olcsó nagy teljesítmény. Nem látom hogy nagyon egyedi eset lenne, akinek azonnal kell a hightech, az fizetni fog érte. Akinek most jutott, ők egyszerűen szerencsések, ennek a trükknek ez a velejárója.
2020-09-18 14:15:36
JackDaniels
Sikerült szert tennem 1 MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO kártyára! Szerencsém volt. 30percnyi F5 nyomkodás után beadta! Jövő héten már pattintom is befelé a gépembe!
2020-09-18 10:24:47
Tóth András
Ú, de gáz ez az Nvidia részéről! Össze-vissza marketingezték az RTX 3080-at.. Fél árba árazták az RTX 2080Ti ellenében és senkinek nem engedték, hogy a kiküldött kártyákat tesztelje értelmesen játékokba. Most meg amikor kellene nincs kártya. Nagyon gáz, de valahol nem lepődtem meg az Nvidia cégen! Ezek után szinte biztos, hogy nem cserélem a pirosat a zöldre!
2020-09-18 10:04:49
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...