KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 22

Brutális lett az EVGA X570 DARK tuning alaplapja

Kíméletlen belépő az AMD-sek klubjába, legkevésbé sem a belépő kategóriábanAz EVGA ütős belépője az AMD birodalmába.

Még a nyáron vált hivatalossá, hogy az exkluzív termékeiről híres EVGA szakít régi hagyományával és szövetségre lép a szépen megerősödött AMD-vel, mely új videokártyák és alaplapok érkezését jelentette. Júliusban meg is kaptuk az első ízelítőt, az Intel 10. és 11. generációs processzoraihoz készített Z590 DARK ugyanis előre vetítette, hogy az első AMD-s projektjük egy hasonszőrű alaplap lesz, mely csak még jobban felfokozta a várakozásokat. Nos, úgy tűnik, hogy az EVGA elkészült az első AMD-s prémium termékével, az X570 DARK pedig néhány apró hiányossága ellenére is egy meggyőző, extrém tuninglap lett.


Az EVGA és az AMD kooperációja nagy visszhangot váltott ki a hardverrajongók és a sajtó körében is, hiszen egy-két régmúltban látott megoldást leszámítva, nem igazán találkozhattunk tőlük mással, mint Intel és Nvidia kompatibilitást nyújtó termékekkel. Aztán június végén egy rövid kedvcsináló formájában jelezték, hogy az első megoldásuk a felső kategóriás DARK sorozat alatt érkezik, és az is biztossá vált, hogy az X570-es lapkészletre építkezik majd, tehát a Z590-hez hasonlóan ez sem a megjelenés előtt álló, új generációs architektúráknak kedvez. A napokban végre le is leplezték az X570 DARK-ot, melyet egy-egy szerencsés külföldi tech-oldal már közelebbről is szemügyre vehetett, a népszerű Tom’s Hardware pedig még néhány tesztkörre is elvitte. Annyi biztos, hogy a Z590 után nem érnek hatalmas meglepetések, az EVGA ezúttal sem vacakolt és mindent a maximális tuningnak rendelt alá, aki tehát egy olcsó és energiatakarékos gépre vágyik, az biztosan nem itt fog nézelődni.


Aki most találkozik először ilyen brutális DARK alaplappal, annak hamar feltűnhet, hogy a méretes E-ATX deszkán a processzor foglalata 90°-os szögben elfordítva fekszik, melyet elvileg a kényelmesebb kábelrendezés és RAM-tuning indokolt, utóbbi érdekében például az EPS tápcsatlakozó is jobb oldalra került, több más csatlakozóval együtt. De ezt persze csak akkor vesszük észre, ha befogadtuk a lap által keltett összhatást, mely csillogó alkatrészek helyett amolyan oldschool megjelenést és robusztus felépítést kapott, kétséget sem hagyva afelől, hogy ez nem a hagyományos értelemben vett játékszer lesz. Az extrákat sorolni is nehéz, hiszen bőven akad említésre méltó részlet, de a teljesség igénye nélkül mindjárt itt a 10 rétegű nyomtatott áramkör, mely matt fekete színben pompázva igyekszik hű lenni a nevéhez. A felület jó részét ezüstös, szürkés hűtőbordázat fedi, a PCIe foglalatok közötti részlegen pedig ott hivalkodik a DARK felirat, mely egyben az M.2 meghajtók hűtésére is szolgál, jobbra pedig a chipsetet takaró bordán az EVGA feliratot láthatjuk. Aki RGB-t keres, annak az I/O részleget takaró műanyag pajzs aljára ültetett LED-ekkel kell beérnie, a világításra hajlandó X570 DARK felirattal, illetve az alaplapi RGB csatlakozókkal.


Összességében tehát nem egy megszokott, csillogó villogó látványtermék, inkább egy nyers erőt sugárzó, de minimalistának azért nehezen nevezhető termék. Az I/O burkolata alatt ezúttal is megbújik két apró ventilátor a jobb szellőzés érdekében. A VRM hűtőbordái és a chipset amúgy egyetlen közös hőcsővel vannak összekötve, amely mindkét CRM hűtőbordán keresztülhalad lefelé, és végül a chipsethűtőbe torkollik. Az EPS csatlakozás eredeti helyén Probe It tűket találunk, innen a megfelelő vezetékkel közvetlenül az alaplapról olvashatók le a feszültségadatok, mely a hőértékekről is a legpontosabb tájékoztatást nyújtja. Ez alatt foglal helyet a hét darab, 4-pines ventilátor csatlakozóból egy, továbbá a szivattyúhoz is itt találunk dokkolót. Előbbihez 2A/24W, utóbbihoz 3A/36W teljesítmény érhető el, tehát a teljes vízkör ellátható az alaplapról, igaz, a ventik csak BIOS-ból vezérelhetők, a gyári Eleet X1 szoftverből nem. RAM foglalatból amúgy kettőt kapunk, melyek 64GB-os maximum kapacitást támogatnak, és 4800MHz+ tuningra nyújtanak lehetőséget. Ez valamivel alacsonyabb gyári érték, mint más hasonló lapoknál, de ez nagyban múlik az integrált memóriavezérlőkön is. A K|NGP|N néven, túlhajtási rekordjairól is ismert „tuningmesternek” például nem okozott gondot az 5000MHz meghaladása sem – aki amúgy már korábban is nagy szavakkal méltatta a keze közé került X570 DARK képességeit.


A memóriák felett fehér fénnyel dolgozó állapotjelző LED látható, ami különféle feszültséghibákról ad tájékoztatást, de akad még külön USB a BIOS flashback funkcióhoz, de van Safa Boot gomb és természetesen nem hiányzik CMOS törlő gomb sem. Ezek mellett van egy POST kijelző is, tehát az alaplap nagyjából mindenről tájékoztat, ami az átlag felhasználóknak is öröm, tuninghoz pedig adottak a legszükségesebb eszközök. De ha már tuning, ideje megemlíteni a 17 fázisos VRM-et, a 100%-ban szilárdtest kondenzátorokat, és a maximális biztonságot és a variációk tárházát biztosító tripla BIOS konfigurációt. A PCie Gen 4.0 két teljes, fémpajzsos x16-os csatlakozóval (NVIDIA SLI opció), egy x4-es csatlakozóval és két Gen 4.0 M.2 foglalattal is képviselteti magát. Utóbbi kettőt mondjuk lehet, hogy páran kevésnek érzik majd, SATA eszközökből viszont 8 köthető be. Ami kissé furcsa döntés, hogy új lap létére Wi-Fi 6E helyett csak Wi-Fi 6 csatlakozó fért bele a keretbe, mely Bluetooth 5.2 kapcsolatot is támogat, de ez olyan apróság, ami eltörpül a lap eredeti fókusza, a maximális túlhajtás mellett.

X570 DARK, teljesen csupaszon. (wccftech.com)


Az I/O részleg is kellően gazdagra sikerült, van itt bőséges USB 3.2 Type-A kínálat egy extra Type-C csatlakozóval, egy kombinált PS/2, CMOS reset, két 2.5 Gigabites Ethernet, két antennakivezetés, 5 3.5 mm-es jack a Realtek ALC1220 és Evga NU Audio támogatásához, egy extra optikai hangkimenetel. A dobozban is találunk kiegészítőket szép számban, az alaplapi firmware pedig szintén igen gazdag és részletes, az előre beállított opciók mellett nagyjából nem marad olyan érték vagy kombináció, amire ne lenne lehetőségünk. Amúgy a Tom’s Hardware oldalán fellelhető teszt szerint a lap Ryzen 9 3900X és Ryzen 9 5950X esetében is kissé vegyesen, de összességében szépen teljesített és játékok alatt is nagyszerű társ volt. A benchmarkok alatt sok esetben a legjobbnak bizonyult, más feladatokban viszont inkább a középmezőnyben foglalt helyet, továbbá kitértek rá, hogy fogyasztás tekintetében nem ez lesz a legjobb választás, itt ugyanis mindent a tuningnak rendeltek alá. A melegedés azonban meg sem kottyant neki, a VRM tuning és terhelés esetén sem igen ment 47-48°C fölé és nem érte panasz a ventilátorok hangját sem. A tuning a vártaknak megfelelően alakult, a DARK izzadás nélkül megtolta a Ryzen 9 5950X mind a 16 magját, esetükben 4.4 GHz-en, ~1.3V feszültség mellett.


Negatívum gyanánt a két darab M.2 csatlakozót és az egyel korábbi Wi-Fi szabványt érdemes megemlíteni, de talán ennél is fontosabb az ár, melyet az EVGA 689.99 dollárban határozott meg, ami alsó hangon 208 ezer forint környékéről indítja a lapot. Az egyszerűbb igényű felhasználók számára nem csak magas ár, de egy teljesen indokolatlan költés is lenne, hiszen az eddigi beszámolók szerint ez ma az egyik legerősebb túlhajtásra tervezett alaplap, ami hagyományos felhasználás mellé aligha indokolt. Ez itt egy extrém termék, extrém igényekre szabva. A gyártó amúgy bejelentette az X570 FTW lapokat is, mely mérsékeltebb árú AMD-s termékeket érkezését jelenti.

2021. 09. 22

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...