KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 25

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány

Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhozAz Apple törheti a fejét az európai töltőszabvány miatt.

Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.

Megvoltás a korábbi USB fejek után. (Kép: remonews.com)


Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.


A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektromos berendezések, illetve használati tárgyak többségére kiterjesztené a rendelkezést. „A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz. Ezen túlmenően a Bizottság azt szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék” – olvashatjuk a jövőre vonatkozó terv egyik kulcsmondatát.

A legtöbb új eszköz már USB-C töltőt kap. (Kép: extremetech.com)


A Type-C ma már a legtöbb eszköz esetében az elsőszámú töltésre és adattovábbításra szolgáló vezetékes opció, amit viszont sokaknak nehéz lesz megszokniuk, hogy éppen a gyakorisága miatt nem feltétlenül kapunk majd töltőfejet az újonnan vásárolt termékeinkhez. Az Apple által elkezdett divathullámhoz azóta egyre több kütyügyártó csatlakozott, ezért ma már nem egyedi eset, hogy a drágább telefonok mellett sem alaptartozék a töltő, az Európai Bizottság azonban azt szeretné, ha még kevesebb elektronikai hulladék képződne, ezért a legtöbb esetben a Type-C típusú töltő, vagy adapter várhatóan külön lesz megvásárolható.

Az adapterek külön lesznek kaphatók, a kütyük mellé nem adnak majd.


Szerencsére azért a javaslatban nem feledkeztek meg a töltők közötti különbségről sem, így külön pontot szenteltek arra, hogy a gyártók kiterjedt tájékoztatást nyújtsanak a töltők képességeiről és az eszközök által igényelt teljesítményről, például a gyorstöltés lehetőségéről. A cél, hogy a vásárló mindenképpen megfelelő, és lehetőleg a leghatékonyabb töltőhöz jusson hozzá, de azt sem bánnák, ha a tudatosabb vásárlások által elérnék az évente 250 millió eurós megtakarítást. Hogy mindezek megvalósuljanak, ahhoz az Európai Parlament és a Tanács együttértése szükséges, ezt követően pedig két éves türelmi idő veszi kezdetét, az ipari szereplőknek ugyanis ennyi ideje marad alkalmazkodni, vagyis kizárólag Type-C csatlakozóval szerelt termékeket forgalmazni.

Azért olykor az Apple is használt Type-C csatlakozót. (Kép: redmondpie.com)


A gyártók többségének ez a 24 hónap valószínűleg bőven elegendő lesz, ugyanakkor erősen kérdéses, hogy a saját Lightning szabványához ragaszkodó Apple mit kezd majd az iPhone szériával. Velük kapcsolatban még az a lehetőség is felmerült, hogy egy csavarral átállnak vezetékmentes töltésre, ez a kényelmes megoldás ugyanis ma már elég népszerű ahhoz, hogy különösebb fennakadás nélkül meglépjék. A kérdés csak az, hogy miután ez volt az utolsó vezetékes csatlakozó a mobilokon, mit kezdenek majd a felhasználók a méregdrága Airpods fejhallgatókkal, melyeket így már adapterrel sem használhatnának. A legegyszerűbb forgatókönyv az lenne, ha az Európában értékesített modelleken szimplán váltanának, de ez legalább annyira megkavarná a saját szabványukra épített infrastruktúrát, mint a teljes megadás és a C-re váltás. Végső soron talán mégiscsak ezek valamelyike lenne az optimális megoldás, hiszen például az iPad Pro, az Ipad Air 4 és a MacBook készülékek esetén hajlandók voltak USB-C csatlakozót szerelni a gépeikre.

Egy utolsó részlet még szintén kidolgozásra vár, a kábel két végének, az eszköznek és a töltőknek ugyanis minden esetben kompatibilisnek kell lenniük egymással. „A külső tápegység interoperabilitására a környezettudatos tervezésről szóló bizottsági rendelet felülvizsgálata fog megoldást keresni” – írják, és garantálják, hogy ezt még idén megkezdik, hogy mihamarabb tovább léphessenek az egységesítés felé. Az Európai Bizottság sajtóközleményét és magát a beterjesztett javaslatot az ec.europa.eu oldalon tekinthetjük meg.

2021. 09. 25

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...