fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 04. 07
11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
2020. 04. 07
Hamarosan megérkeznek a GDDR6-os GTX 1650 kártyák
2020. 04. 06
Ingyenes nyomozás és Spring Sale az Epic Games Storeban!
2020. 04. 05
Racse AMD konfig Ryzen 5 3600 és RX5700XT párossal!
2020. 04. 03
Legyünk óvatosak, ha Zoommal videotelefonálnánk
2020. 04. 03
Hasznos Chrome bővítmény segíti az oldalak gyorsabb betöltését
2020. 04. 03
Elérhető a Facebook Messenger asztali változata
2020. 04. 03
Koronás cukor járvány idején és egy ASUS ZenBook Duo
2020. 04. 02
Intel, az órajelbajnok! Comet Lake H mobilprocesszorok
2020. 04. 01
Így vehetünk részt a Valorant zárt bétájában!
2020. 04. 01
Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
2020. 04. 01
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
2020. 04. 01
Játszós home office konfig 180 ezerért!
2020. 03. 31
A Facebook fejleszti az élő közvetítéseket
2020. 03. 31
Megcsinálták! Ryzen 9 4900HS a legerősebb mobilprocesszor!
2020. 03. 18

Cooper Lake-SP? Sokat fogyasztott, mégsem jelenik meg

A SemiAccurate már korábban is írt az új Intel Xeon processzor megjelenéséről, most pedig különös híreket hozott: az Intel átértékelte a helyzetét és módosítja terveit: a szerverekbe szánt fejlesztés mégsem jelenik meg.

Előre ittak...

Elhamarkodott bejelentés?


Az Intel tavaly nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bőven a tervezett megjelenése előtt mutatta be a céges felhasználásra szánt Xeon Platinum 9200-as sorozatot, mely a 14nm-es Cooper Lake-SP köré épült volna, és elsősorban a hatékony gépi tanulásban játszott volna fontos szerepet. Az LGA3647 tokozás érdekessége, hogy két 28 magos Cooper Lake-SP lapkát hordozott volna, így 56 magot dolgoztatott volna egyszerre. A tervek szerint a Cascade Lake-AP leváltása volta cél, mely nem nyerte el a vállalati ügyfelek tetszését, nem is véletlenül.

Ezt a megoldást végül elengedik


Az Intel tehát most visszalép, melynek oka a sajnálatosan magas fogyasztás. A Whitley néven zajló fejlesztés 56 magja akár 300 wattos határt is átlépte (400 wattos TDP), azonban ez a szerverek esetén nem kifejezetten népszerű tulajdonság, így a szintén magas fogyasztású Cascade Lake-AP után a Cooper Lake-SP végül meg sem jelenik. A magas órajelekért jelenleg komoly TDP az ár, azonban a vállalati felhasználásra szánt termékekkel egyre nagyobb sikereket elérő AMD mégis képes volt más megközelítést alkalmazni, és úgy tűnik, ezt most az Intel is belátta.

Légy takarékosabb, tovább élsz!

Platinum 9282 - 56 mag / 112 szál, 400 W RDP?


Ennek nem más az oka, mint az, hogy a nagy számban értékesített szerverprocesszorok esetén nem a teljesítmény az egyetlen és legfontosabb szempont, a hatékonyság legalább ennyire, vagy még hangsúlyosabb. A 250-300 wattos megoldásokat nehezebb eladni, a 14nm-es node pedig a konkurenciánál változatlanul nagyobb órajeleket, és ezzel együtt nagyobb fogyasztást hoz magával, így az AMD Rome-ot nem ezzel a fejlesztésükkel fogják megszorongatni. A Whitley kódnév amúgy nem tűnik el, mindössze áttervezett formában készül el. A visszafogottabb igényű munkafolyamatokhoz azért továbbra is kínál majd megoldást az Intel, így Cedar Island név alatt végül a Cooper Lake-P processzordizájn jut szerephez. Itt 56 mag helyett egyetlen 28 magos lapka dolgozik, alacsonyabb fogyasztással. Ez egy jóval vékonyabb réteg igényeit teljesíti, a bfloat16 lebegőpontos számítás elvégzése azonban a gépi tanulás tekintetében fontos szempont, így már meg is kezdhették az első szállítmányok átadását vállalati partnereknek.

Reaálisabb megoldások, kiélezett verseny


A nagy mennyiségben értékesített vállalati termékek terén tehát továbbra is tartja előnyét az AMD, az Intel pedig láthatóan átértékeli helyzetét, és igyekszik reálisan pozícionálni fejlesztéseit. Ez arra utal, hogy ha nem is rövid határidőn belül, de a közeljövőben újra képes lesz felvenni a versenyt olyan termékekkel, ami minden szempontból konkurálhat az AMD megoldásaival, és ebből a konzumer piac, vagyis az otthoni felhasználók is profitálnak majd.

A fogyasztás csökkentése a cél


A háttérben már a zajlanak egy új Xeon, a Sapphire Raids munkálatai, mely az úgynevezett 10nm++ gyártással készülő megoldás. A Willow Cove mikroarchitektúrát alkalmazó széria 5. generációs PCI Express és DDR5 támogatással érkezik, ha minden jól halad, még a jövő év folyamán.

2020. 03. 18

11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
Kiszivárogtak az első teszteredmények az Intel 11. genereciós processzorait képviselő Core-i7-1195G7-ről. A Tiger Lake-U CPU a sok nehézség árán létrejött 10nm-es gyártástechnológiával készült, és a jelenleg legerősebb Willow Cove fedőnevű architektúrára épül, az eredmények alapján azonban egy korai tesztpéldányról lehet szó. 3 Ghz-es órajel és Intel Xe GPU A korábbiakban érkeztek már részletek Tiger Lake processzorokról, de most először bukkan fel mérési adat 11. generáció alá sorolt példányról. A 11. generáció alapja az a Willow Cove architektúra, mely a 10. generációs Ice Lake családban alkalmazott Sunny Cove módosított változata. A Core-i7-1195G7 az előző évben megjelent Core i7-1065G7 helyét hivatott átvenni, és továbbra is egy négymagos, több szálas munkavégzést alkalmazó megoldás. A tesztpéldányban 4 mag és 8 szál dolgozik, az órajel pedig 3 Ghz-en megáll, tehát messze áll a kereskedelmi forgalomba szánt ütősebb változattól. A mérések 16 GB DDR4 SODIMM memória, és egy 128 GB méretű Samsung MZHPU128HCGM M.2 SSD társaságában készültek, de sem az alaplapra sem a RAM órajelére vonatkozó információ nincs. Dedikált videokártyát nem látunk, van viszont adat az Integrált GPU-ról, mely az Intel Xe megoldása 96 EU-val (Execution Unit – végrehajtóegység). A benchmark teszthez a 3DMark Time Spy-t alkalmazták, de a kapott érték egyelőre nem tűnik kiemelkedőnek, ami a négy mag és a 3 Ghz-es fix órajel miatt nem olyan meglepő. A CPU oldalán mért érték 2922 pont, ám az
Hamarosan megérkeznek a GDDR6-os GTX 1650 kártyák
Jó ideje nem titok, hogy az Nvidia felturbózni készül belépő szintű GTX 1650 videokártyáit, most azonban hivatalosan is bejelentették. A partnerek már készülnek saját megoldásaikkal, egy teszt eredményei pedig elárulják, mekkora változást hozhat a GDDR6. A GTX 1650 alapja továbbra is a vékonyra csiszolt Turing architektúra, konkrétan egy Tensor és RT egységektől megfosztott TU117 GPU. Érdemi változást a frissített memóriacsomag nyújt, így a 8 Gbit/s sebességgel dolgozó GDDR5 helyett hamarosan 12 Gbit/s-os GDDR6-ot találunk a kártyákon. Gyári referenciamodell nem készül, de az NVIDIA ezúttal is élt ajánlásokkal, melyekhez kedvük szerint igazodhatnak a gyártók, és ugyan különösebb megkötésekre nem kell számítani, a Zotac egy tesztpéldánya igyekszik betartani az ajánlott 75 wattos fogyasztási keretet, így lefaragott az órajelekből. Az Expreview tesztjében a Zotac GTX 1650-4GD6 Destroyer OC állt szemben egy GDDR5-ös GAMING OC verzióval. Érdekesség, hogy a 128-bites adatbusz marad, a sávszélesség viszont már 192 Gb/, az összehasonlítás azonban nem mutat komoly eltéréseket. A benchmark tesztek során az újdonság előnye nagyjából 6-9% volt, míg Full HD játéktesztekben minimum 2%, és legjobb esetben valamivel több mint 10%. Az Expreview értékelése alapján átlagban 6.4%-kal nőtt a teljesítmény, ami azonos áron nem rossz, de azért hatalmas ugrásnak nem tekinthető. Ez részben annak is köszönhető, hogy bár a CUDA magok száma változatlanul 896, vélhetően a fogyasztás miatt alacson
Ingyenes nyomozás és Spring Sale az Epic Games Storeban!
Ha időben felnézünk az Epic Games Store oldalára, pár napig még elcsíphetjük az aktuális ajándék játékokat. A változatos felhozatalt csütörtökön is egy igazán izgalmas cím váltja majd, és ha betáraztunk, érdemes lehet átböngészni a tavaszi leárazás ajánlatait is, hiszen egyes címeket akár 75%-os kedvezménnyel csíphetünk el. Gone Home A Fullbright Company 2013-as játéka egy azon felfedezésre épülő belsőnézetű kalandok között, amik nagy lökést adtak a részben csak sétaszimulátornak csúfolt műfaj elterjedésének. Megjelenésekor nem véletlenül követték pozitív kritikák, majd később olyan elismert alkotások, mint a hasonló megközelítést alkalmazó The Vanishing of Ethan Carter, Firewatch, vagy a szintén népszerű What Remains of Edith Finch. Közös pontjuk, hogy az akciót teljesen háttérbe szorítják, így az élmény nagy részét az erős atmoszférával övezett felfedezés és az eközben kibontakozó történet adják. Hősünk Katie, egy fiatal lány, aki hazatér Oregonba, ám reményeivel ellentétben nem találja otthon családját, így nyomozásba kezd. Feladatunk nem más, mint hogy saját ritmusunk szerint fedezzük fel a ház titkait, tárgyak, emlékek, sajtóanyagok és naplóbejegyzések vizsgálatával, melyek közelebb visznek minket múltunkhoz, és ezen keresztül a rejtély megoldásához. Hagyományos értelemben vett küldetések tehát nincsenek, ám felfedezéseink megnyithatják a ház elzárt pontjait, teret adva a további nyomozásnak. A játék legnagyobb erénye, hogy hogy nincs teljesen lineáris haladási ir
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres