fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 02. 19
Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
2020. 02. 19
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
2020. 02. 19
A NAGY PROCESSZOR TESZT! 21 Intel és AMD proci erejét mértük össze.
2020. 02. 18
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
2020. 02. 18
Korai hozzáférés? Comet Lake-S processzorokat árult egy webáruház
2020. 02. 17
Váratlan gyorsulás? GDDR6 memóriát kaphat a GTX1650
2020. 02. 17
A Metro Exodus végre Steamen, most 40%-os leárazással
2020. 02. 17
Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
2020. 02. 16
Mit tud egy 270 ezres konfig Ryzen 3600 GTX1660Ti összeállításban?
2020. 02. 14
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
2020. 02. 13
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
2020. 02. 13
Az új Windows 10 frissítés megöli a hangot és az internetet
2020. 02. 13
A mindenre (is) elég brutál processzor. 💪
2020. 02. 12
YouTube music? Ezt kínálja a Google, ha zenére vágyunk
2020. 02. 12
Hajlékony és okos, avagy az összecsukható telefonok reneszánsza
2019. 05. 14

NZXT vízhűtés - A legkisebbtől a legnagyobb Krákenig

Az NZXT Kraken termékcsoportjához olyan All In One hűtő rendszerek tartoznak, melyek a legkülönfélébb méretű gamer PC-k hűvösen tartására lettek tervezve. Legkevesebb 1, legfeljebb 3 ventilátor és RGB színkavalkád kíséri a Kraken hűtési megoldásait, szem előtt tartva az elérhető árakat és a kisebb gépházak helytakarékosságát. Az alábbi összehasonlítás alapján könnyedén eldönthetjük, melyik vízi szörny a legalkamasabb az óvatosan összeválogatott gamer konfiguráció hűtésére.


Az első és legkisebb alternatíva a Kraken M22, ami egy 120mm-es alumínium radiátorral rendelkezik és RGB fényekkel van ellátva. Az M22 dobozában cserélhető beépítőkeretet mellékel a gyártó, így a legtöbb Intel és AMD foglalatot támogatja, kivéve az AMD legnagyobb, Threadripper platformját. A hűtés része egy 120mm-es, 2000 RPM sebességű NZXT Aer P120 ventilátor, sajnos ehhez viszont nem tartozik RGB világítás.


Vízhűtés kisformátumú gépekbe


Az M22 egy Mini-USB-B 9-pines átalakítóval csatlakozik az alaplap belső USB 2.0 csatolófelületéhez, így az NZXT CAM szoftverén keresztül vezérelhető a megvilágítás. Ez egy olyan felhasználói felület, ahonnan más komponensek is - többek közt a tárhelyek, videokártyák és memória – vezérelhetőek, de a pumpa sebességét nem irányítja. A CAM szoftver egyúttal továbbítja is a működési adatokat az NZXT szervereire, de amennyiben ez zavarja a felhasználót, nyugodtan ki lehet hagyni a szoftver telepítését, mert ez nem előfeltétele az M22 beüzemelésének. A CAM nem irányítja a pumpa sebességét, mert az M22 esetében a pumpa nem a hagyományos helyre - a CPU blokk tetejére - került, hanem a radiátor közepére. Erről egy a 120mm-es alumínium hőelvezető felületből kibúvó PWM kábel árulkodik. (
Feltételeznénk, hogy ez interferál a hűtőventilátor által keltett légáramlattal, de a gyakorlatban szó nincs ilyenről, a ventilátor középpontja egybeesik a pumpa elhelyezkedésével, így a légáramlás akadályoztatása minimális.) A Kraken M22-es blokkja az NZXT “infinity mirror” dizájnjával lett ellátva, ez tényleg elég látványos tükröződést ad, valamint ide szerelték a személyre szabható kivilágítást, amit saját igényeinknek megfelelően alakíthatunk. Ezek a fények visszatükröződnek a CPU tetején.


A Mini USB-B portot eltakarja az, amit a hűtő “tetejének” nevezhetnénk, ha az "infinite mirror" felület és az NZXT logó felénk nézne. Bár ez elsőre furcsának tűnhet, a beszerelés után értelmet nyer az egész, ugyanis így a kábelek könnyedén elvezethetőek az alaplap mögött (vagy alatt).


Mivel a Kraken M22 egyetlen 120mm-es radiátort használ, nem sok helyet foglal a gépben, így kisebb formátumú gépházakba ideális választás. Azonos teljesítményt hoz a sokkal nagyobb helyet foglaló Be quiet! Dark Rock 4 processzorhűtővel, így kisebb gépházba érdemes inkább ezt választani. Széleskörű kompatibilitással rendelkezik: gyakorlatilag az egyetlen, amit szem előtt kell tartanunk, hogy ne akarjuk Threadripper rendszerhez használni, mert azt nem támogatja.


Az NZXT AIO Kraken sorozatának további, nagyobb kiszerelésű tagjai a Kraken X42, Kraken X52 és Kraken X62, ezek 140mm, 240mm, illetve 280mm méretű radiátorral vannak ellátva.


Vízhűtés normál és nagyobb gépekhez


A Kraken sorozat újabb tagjai szintén RGB vezérléssel és infinity mirrorral vannak ellátva, valamint megfelelő méretű ventilátorokkal. Az X52 vetélytársa elsősorban a Corsair Hydro H100i v2, míg az X42 a Corsair Hydro H90-nel száll versenybe. Az alábbi táblázatban láthatók a beépíthetőségre, teljesítményre és zajszintre vonatkozó adatok:


Az NZXT Kraken sorozatának három újabb tagja az X42 - ami egy 140mm-es hűtőegység kb. 35000 FT-ért -, az X52 – ami 240mm-es és hasonló árú -, valamint a 280mm-es X62. Szoros versenyben állnak velük a Corsair vízhűtései szinte azonos felépítésű egységekkel és hasonló árakkal, ezek leginkább csak a LED-ek számában különböznek. Az NZXT emellett másfajta ventilátorokat használ, ami a Corsair gyártmányokétól eltérő hőképet ad. A 120mm-es ventilátorok mintegy 2000 RPM sebességgel üzemelnek, míg a Corsair gyártmányok 2500 RPM-mel. A Kraken hűtőegységek 140mm-es ventilátorainak sebessége 1800 RPM, a pumpák esetében 2600-2800 RPM a jegyzett érték. Ezek a CAM szoftveren keresztül állíthatóak, ha a ventilátorok lassításával csökkenteni akarnánk a zajszintet.


Belső felépítést tekintve a szokványos kialakítás jön szembe, érdemes azonban említeni az egyedi tervezésű PCB-t, ami 8 vagy 9 LED-del rendelkezik, ezekkel különböző animációkat lehet futtatni és a CAM szoftveren keresztül személyre szabható. USB 2.0 kábelen keresztül csatlakozik az alaplaphoz – vagyis bizonyos mini-ITX házak esetében vennünk kell egy USB3.0-2.0 adaptert -, tápellátást SATA-n keresztül kap. A korábbi Krakenekel elentétben ezek moduláris kábelek, ami jó hír, így letisztultabb hatása van. Az NZXT 6 év garanciát ad, ami AIO vízhűtések közt az egyik leghosszabb gyártói garancia, és igen jó üzenetet közvetít (bíznak saját termékeik tartósságában).


NZXT Kraken X42


A Kraken X42 teljesítményével kapcsolatban elsősorban azt kell elmondani, hogy gyári beállításokkal futó processzort problémamentesen hűt, de pl. egy Core i7 4790K esetében az overclockolást is jól bírja, plusz 1.3V-tal stabil 73C körül alakul a hőmérséklete, és 1.35V esetén is 80C alatt marad – és itt hangsúlyozni kell, hogy ez egy 140mm-es radiátor, és mindössze egyetlen ventilátor. Nagyobb OC esetén – 1.4V és 5+ GHz – már eléri a 80C-ot a hőmérséklet, de így is hosszas terhelés után.Az esetleges zajt amiatt kell említeni, mert nincs. A korábbi NZXT modellek esetében sokan panaszkodtak arra, hogy túl hangosak, de ez javult a Kraken X62-vel, és még egy Dba-vel jobb a Kraken X42 esetében. A ventilátor gumi borítású belső részben helyezkedik el, még a csavarozás is egy gumi foglalatban történik. A ventilátorok elég nagy légáramlatot keltenek, gyakorlatilag a CAM szoftverben teljesítményorientált módba kapcsolva sem lépik át a maximális RPM 40%-át és így is garantálják a várt hűtési teljesítményt. Ennek eredményeként a ventilátor működése szinte hallhatatlan, tunningolt processzorral nagy terhelés mellett sem emelkedik 33 Dba fölé a zajszint. Az egy olyan érték, hogy közvetlen – mintegy 30cm-rel – a gép mellett kell hallgatóznunk, ha egyáltalán hallani akarjuk a ventilátor hangját.


Az AIO vízhűtés külső megjelenése ízléses, a fekete dizájnba illeszkedő szürke árnyalatok minden más színkombinációhoz kiválóan illeszkednek. Ez egy könnyen beépíthető rendszer, gyárilag töltött hűtőfolyadékkal. Jó alternatíva a megszokott hűtőbordákkal szemben, emellett kifejezetten előnye, hogy halk és az RGB vízhűtés nagyon (nagyon!) jól néz ki bármilyen átlátszó üvegfalú gépházban.


Az árazást tekintve talán azt mondhatjuk, annak ellenére, hogy nem ez a legolcsóbb termék a 140mm-es kategóriában, megéri a pénzét, és minden egyes részletében láthatjuk is, hova ment a pénz.


NZXT Kraken X52


Nehéz lenne új dolgokat találni a Kraken X52-ben – amit az X42-ben szeretnivaló van, azt itt is megtaláljuk. Ami kifejezetten előnye ennek a hűtőegységnek a kisebb modellhez képest, hogy nagyobb a felülete, így értelemszerűen nagyobb hőleadásra képes, hatékonyabban hűti a CPU-t, és ez jelentős előrelépést jelent a kisebb modellhez képest. Általánosságban véve a két hűtőnek hasonló a teljesítménye – a méretkülönbség ellenére is -, a jelentős eltérés akkor mutatkozik meg, amikor nagy terhelés alá kerül a gép, és ebben az esetben a Kraken X52 tovább pörgethető, mint az X42 – az igazi teljesítménykülönbség akkor válik látványossá, ha hajlandóak vagyunk elviselni, hogy az X52-nek terhelés mellett bizony nagyobb hangja van.A Kraken X52 külső megjelenése is kifejezetten esztétikus, a megszokott feketeárnyalatos színsémája van. Újabban sokan nem szeretik az RGB-t, de nem hátrány, ha pl. a fényeket a belső hőmérséklethez igazíthatjuk - vagy akár ki is lehet kapcsolni az egészet, az a lényeg, hogy a döntés a felhasználó kezében van.


NZXT Kraken X62


A Kraken X62 már tényleg egy prémium kategóriás vízhűtés, 280mm-es radiátorral és ötödik generációs Asetek pumpával ellátva. A radiátor teljes mérete 315x143x30mm. A hűtőcsövek alumíniumból készültek, így elég könnyűek. A szerelőnyílások közt 120mm távolság van, és nincs alattuk védőborítás, így beszerelésekor extrém óvatosan kell eljárni, mert a nagyobb méretű csavarok sérthetik a hűtőbordákat. Nejlon borítású gumicsőben halad a hűtőfolyadék, ennek hossza mintegy 380mm.Ez a blokk is kétkamrás dizájnt kapott. Az alsó kamrához tartozik az ötödik generációs Asetek pumpa, a felső kamrához pedig az “infinite mirror” és RGB kivilágítás. A pumpa egy 80x80x52.9mm-es dobozban foglal helyet, ehhez 90°-ban csatlakozik a gumicső. Az alsó kamra mini-USB csatolófelülettel és tápcsatlakozó hellyel rendelkezik. A tápcsatlakozáshoz tartozik egy 3-pines ventilátorcsatlakozó, SATA csatlakozó és 4x 4-pin PWM csatolófelület. Az NZXT szoftvere ennél a modellnél már szükséges a pumpa sebességének szabályozásához, hogy a teljesítmény az optimális szinten legyen.


A Kraken X62-re két 140mm-es AER P ventilátort szereltek. Ezek egyedi tervezésűek, a fúvó és elszívó dizájn egyidejűleg nagyobb légáramlásról gondoskodik. Réz FDB csapágyat kaptak, ami alacsonyabb hangkibocsátással jár. 500 ~ 1800 RPM sebességgel működnek, 21-38 dBA zajszint mellett. 4-pines PWM csatlakozóval rendelkeznek.


A legnagyobb Kraken


A Kraken X72 olyan beépítőkerettel érkezik, ami minden jelenlegi Intel foglalatot és mainstream AMD foglalatot támogat, beleértve a TR4-et is, tehát ez az első NZXT Kraken vízhűtés, ami Threadripperhez is használható. Az X72 360mm-es alumínium radiátorral rendelkezik, valamint egy újratervezett pumpával, ami a legnagyobb hőt generáló processzorokkal is elbír. Ha nem borulunk ki az árán, ez a >Kraken-ripper< gyakorlatilag bármihez használható – már, ha belefér a gépházba.A hőeloszlatásra az NXZT három Aer P120 ventilátort biztosít, ezek 2000 RPM sebességgel üzemelnek. Ha használjuk a CAM szoftvert, a csatlakozásról egy USB Mini-B 9-pines kábel gondoskodik, amennyiben az alaplapon rendelkezésre áll 9-pines USB csatlakozó.


A Kraken X72 pumpa a CPU hűtő modulon belül van, az infinity mirror fedlapon az NZXT logó látható. A gumi cső 90fokos szögben csatlakozik be. A hűtőblokk felső oldalán Mini-B USB csatlakozó és 9-pines USB 2.0 csatolófelület található. A keskeny 9-pines csatoló egy háromrészes PWM elosztóra is csatlakozik, ezen keresztül lehet szoftveresen vezérelni az Aer P120 ventilátorokat.


Itt is igaz, hogy a hűtőmodul RGB fényekkel és teljes kontrollal van ellátva, a ventilátorok viszont nem.


Bár a Kraken X72 hatalmas, beszerelése kevesebb problémát okoz, mint gondolnánk. A munka nagy része a 360-as radiátor rögzítése, csavarozása - onnantól már gyerekjáték a beüzemelés.


Vízhűtés vagy léghűtés?


A legnagyobb gépházakba kapható legmasszívabb hűtési megoldások rendszerint folyadék hőátadására alapozottak, és a gépház gyártók is előszeretettel tervezik úgy a belső kialakítást, hogy a szívó ventilátorok mellett radiátort is be lehessen szerelni az előlap mögé. Ez a gépházba küldi a CPU által termelt hőt, de a radiátoron áthaladó nagymennyiségű levegő csökkenti a radiátor más komponensekre gyakorolt hatását.
A legnépszerűbb megoldás azonban még mindig a felső panelre szerelés, és az oda rögzített radiátorok akkor működnek leghatékonyabban, ha alá szerelt ventilátorok felfelé fújják a levegőt. Így viszont az okozhat gondot, ha egy gyorsan melegedő videokártya által termelt hő van a gépházba küldve - ebben az esetben érdemes inkább olyan videokártyát választani, ami a hátsóbővítőhelyen küldi ki a hőt.


Az előre gondolkodás a megoldás kulcsa, a legjobb videokártyák belső és külső légáramlást generáló változatban egyaránt elérhetőek. A kérdés rendszerint az, hogy a processzor, vagy a videokártya hűtésére összpontosítunk-e, de általánosságban igaz, hogy minél nagyobb a gépház, annál inkább érdemes vízhűtést beszerelni. A folyadékhűtés ugyanis sokkal hatékonyabban továbbítja a hőt a forrástól egy jókora radiátorba, így gamerek számára és stabil OC érdekében ajánlatos inkább a folyadékhűtést választani, ha van elég hely a beszerelésére. Az NZXT felhozatalából a legnagyobb hőt termelő Threadripper rendszerekhez a Kraken X72 ajánlott, de a Kraken M22 lehetőséget ad arra, hogy már egészen kis gépházba is folyadékhűtést szereljünk – ennek technikai előnyei tagadhatatlanok, de az RGB fényárban úszó AIO hűtőrendszer lenyűgöző vizuális megjelenése is kellően meggyőző érvet jelent, hogy egyszerű ventilátorok helyett valami összetettebbet válasszunk.

NTG - PCX

2019. 05. 14

Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
Amikor azt hittük, hogy az egyedi megoldások megjelenésével többé nem lesz gond az RX5700 széria hűtésével, az Asus ROG Strix megoldásai új bekezdést indítottak. A rossz tapasztalatok egyre csak gyűltek, az Asus azonban kiderítette a problémát és megoldást is ajánl. A ROG Strix a felső kategóriás termékekről és tuningra kihegyezett komponensekről szól, ám gyártó rendesen elnézett valamit. A vásárlók alig várták, hogy egy izmos hűtéssel felszerelt strapabíró kártyát kapjanak, ám a megjelenést hamarosan panaszos vásárlói bejelentések követték, a kártyák ugyanis indokolatlanul komoly melegedést produkáltak. Bár a gyártó az AMD-re mutogat, az a helyzet, hogy a problémáért mindkét fél felelős.  Jobb később mint soha, mondhatnák, ugyanis utólagos tesztek kiderítették, hogy az AMD téves információkkal látta el partnerét a hűtés rögzítéséhez szükséges nyomás mértékéről. Az elvégzett mérések során 50 és 70 PSI között értek el optimális teljesítményt, ezzel szemben az AMD eredetileg 30 és 40 PSI körül határozta meg, a megfelelő hőtovábbításhoz szükséges értéket. Bár az AMD valóban tévedett, a felelősség áthárítása nem túl elegáns, hiszen tökéletesen látszik, hogy az Asus egyáltalán nem tesztelte megfelelő alapossággal a szériát, mielőtt útjára bocsátotta a vásárlók felé. A helyzet megoldása a hűtést rögzítő csavarokban rejlik, a ROG kártyákon alkalmazott darabok egyszerűen nem elég szorosak a szükséges nyomás eléréséhez. A helyzet orvoslására sokan alátétekkel, és a csava
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
A sorozat kilencedik darabja ugyan csak a megjelenített történelmi korszakot tekintve volt forradalmi, de ha valaki a klasszikus Assassin's Creed stílusra vágyik, ugyanakkor megdobbantja a szívét a 19. század Angliája, ne hagyja ki az Epic Games Store aktuális akcióját. A Ubisoft bejáratott szériája 2007-es megjelenése óta, jóformán egyetlen évet sem hagyott ki újabb epizód nélkül. A Syncicate ráadásul a sorozat legnagyobb fiaskóját, a 2014-es Unity-t követte, mely tökéletes céltáblája volt a játékipar pofátlansága miatt méltatlankodó tömegeknek. A futószalagon gyártott epizódok, az ezerszer is újrahasznosított ötletek és a minden innovációt nélkülöző (de teljes áron értékesített) részek után, a kiadó átgondolni kényszerült, hogyan tartsa életben a sok fejéstől kimerült tehenét. Így míg a Montréali szárny belekezdett az átgondoltabb Origins fejlesztésébe, a kanadai csapat kisebb hírverés mellett megpróbálta visszarángatni a bérgyilkosokat a vállalhatóság talajára. A Syndicate tehát nem a teljes megújulás, inkább az engesztelés jegyében készült, és ezt igazából egészen szépen teljesíti. Azzal nehéz vitatkozni, hogy az Assassin's Creed még legrosszabb pillanataiban is fantasztikusan megszerkesztett játéktereket tárt elénk, és ez alól a Syndicate sem kivétel. Az 1800-as évek Londonja a megszokott alapossággal lett kidolgozva, a környezet minden pillanatában a hitelesség érzetét kelti, így az időutazós faktor, ami a sorozat egyik legnagyobb vonzereje, ezt a részt is simán e
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
Az internet és a vezeték nélküli hálózat mára olyan hétköznapi igénnyé vált, hogy a szakadozó kapcsolat komoly frusztrációt okoz a kényelemhez szokott felhasználónak. A kutatók nem a stressz kezelésére, sokkal inkább a Wi-Fi technológia megtámogatására alkották meg újdonságukat. Mind tudjuk, hogy még a legkomolyabb routerek és hálózati eszközök sem tudnak leküzdeni bármekkora távolságot, és minden falat. Hogy házunk minden pontján stabil netkapcsolatot biztosíthassunk, különféle jelerősítő megoldások között válogathatunk, akár minden szobába antennákat aggathatunk, és gépünkbe is komolyabb antennát szerelhetünk, hogy biztos legyen a végeredmény. Ám ez nem minden esetben hatékony, sőt, legyen akárhány antennánk, a jel sokszor rendkívül meggyengül, mire a forrástól az adott ponthoz ér, a sok kiegészítő pedig sokkal költségesebb, mint amilyen hatékony. Az MIT munkatársai ezt a problémát egy modernebb megoldással orvosolják. A Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) úgy gondolta, ahelyett, hogy minden konnektorba jelerősítőket aggatnánk, miért ne használhatnánk antenna gyanánt az adott környzetet, vagyis az épület falait. A szoftveresen vezérelt RFocus természetesen úgynevezett "okos felület", mely több mint 3000 antenna és 100 áramköri lap egységéből áll, hogy a fogadó oldalán így maximalizálja a leadott jel erősségét. A tesztek megmutatták, hogy akár tízszeresen képes az átlagos jel felerősítésére, mindezt meglepően olcsón. Az apró antennák m
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres