fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Cikkek/Videók
Ezt mind megnyerheted: SSD és Memória!
Kezünk közé került pár frankó ZADAK cucc. Arra gondoltunk, hogy ezt a még annyira nem ismert márkát leteszteljük, és kicsit jobban megmutatjuk nektek. Érdemes végignézni a videót, mert van pár meglepetés benne.
ZADAK SSD: www.pcx.hu/zadak-twss3-rp-512gb-ssd-meghajto-zs512gtwss3-1--00892264
ZADAK memória: www.pcx.hu/zadak-zd4-spr32c08-16gyb2-2x8gb-3200mhz-ddr4-rgb-memoria-00968766
ZADAK vízhűtés: www.pcx.hu/zadak-spark-aio-lite-argb-vizhutes-za-spl240ab-r1--00362171
Ha éppen van minden, itt megtalálod a gépet: www.pcx.hu/pcx-ryzen-3700x-1660s-639518-szamitogep-00708455
Ha még sincs minden, itt összeállíthatsz egy hasonlót: www.pcx.hu/geposszerako
Még több konfig itt: www.pcx.hu/szamitogepek
Ezek az alkatrészek szerepelnek a videóban:
www.pcx.hu/asus-tuf-b450m-pro-gaming-alaplap-00050505
www.pcx.hu/amd-ryzen-7-3700x-100-100000071box-processzor-00401230
www.pcx.hu/cooler-master-rr-212s-20pk-r1-hyper-212-black-edition-processzorhuto-00519020
www.pcx.hu/corsair-2x8gb-ddr4-3000mhz-vengeance-lpx-black-cmk16gx4m2d3000c16-memoria-00847794
www.pcx.hu/gigabyte-gtx1660-super-oc-6gb-gddr6-videokartya-gv-n166soc-6gd--00347665
www.pcx.hu/western-digital-wds250g3x0c-black-sn750-250gb-m-2-ssd-00610945
www.pcx.hu/western-digital-1tb-64mb-wd10ezex-merevlemez-00106787
www.pcx.hu/corsair-650w-cv650-tapegyseg-cp-9020236-eu--00680097
www.pcx.hu/cooler-master-midi-masterbox-k500-argb-mcb-k500d-kgnn-s02-szamitogephaz-00822052
Monitor: www.pcx.hu/msi-optix-mag274qrf-qd-esport-gaming-moni
Az IBM szerint a chiphiány még évekig eltarthat
Az ismert techvállalatnál úgy vélik, hogy még távol járunk a chiphiány végétől
A járványhelyzettel, és a takaréklángra visszahúzódó gazdasággal karöltve csapott le a globális chiphiány, melyet a magas fordulatszámra kapcsoló kriptobányászat csak még tovább súlyosbított. Bár időnként hallhatunk bíztató előrejelzéseket, a helyzet egyelőre nem látszik enyhülni, a veterán IBM vállalat vezetője pedig arról beszélt, hogy az egyre súlyosabb következményekkel járó krízis még több éven át eltarthat.
Míg a gyártósorok és a szakemberek nem kért pihenésre kényszerültek, aki tehette, számítógépen végezhető munkáját otthonában igyekezett ellátni, mely további teljesíthetetlen megrendelésekkel terhelte a hardvergyártókat. Azonban a technológiai szektor előtt nem csak az erősödő távmunka halmozta fel a munkát, de ott vannak az Ethereumot és más kriptopénzeket lázasan bányászók tömegei, akik csak úgy habzsolják a videokártyákat, nem beszélve a bezártság alatt szórakozni vágyókról, akik új játékkonzolt, notebookot, mobilt és asztali számítógépet szerettek volna. Ez egyfelől persze rekordmértékben növelte a PC-s eladásokat is, ám a szűkösre szabott termelési kapacitás, és a kereslet ellátásához elégtelen mennyiségű alkatrész együtt már olyan hosszútávú problémát okozott, melyből még jó darabig nehéz lesz kilábalni. Erről beszélt most Jim Whitehurst, az IBM jelenlegi elnöke is, aki a BBC-nek beszélt meglátásairól.
"Néhány évbe is beletelhet" – utalt a chiphiány enyhülésére a
Agyi chip segítségével gépelt egy mozgássérült férfi
Az agyba ültetett eszközzel elérhető, hogy kéz vagy beszéd nélkül is szabadon kommunikálhassunk
Bár a legmerészebb technológiai fejlesztésekről szóló híradások rendszeresen Elon Musk körül forgolódnak, nem ő és cégei az egyetlenek, akik a világ különböző problémáira a technológiában látják a megoldást, esetleg olyan válaszokkal állnak elő, amiket valójában még meg sem előztek a hozzájuk tartozó kérdések. Egy frissen közzétett tanulmány szerint ugyanis egy Stanford kutatói áttörésnek is nevezhető eredményt produkáltak, egy agyba ültetett chip segítségével, mely ezúttal nem a gyakran emlegetett Neuralink.
Márpedig, ha valami jelenleg aggasztja és egyben lázban is tartja az emberiséget, az a Neuralink projekt, melynek legkönnyebben megjegyezhető tulajdonsága, hogy a használatához muszáj lesz az agyunkba építeni. Az úgynevezett digitális agyi interfész lényegében azért felelne, hogy az emberi agy közvetlen kapcsolatot hozhasson létre a számítógépekkel, mely egy oda-vissza ható, és mellesleg szupergyors kommunikációt tenne lehetővé a két oldal között. A finoman szólva is merész terv azonban már bőven meghaladta az ötlet szintjét, hiszen túl van több sikeres állatkísérleten, és lényegében csak arra vár, hogy végre emberi alanyok is kipróbálhassák, vajon ők is tudnak-e pongot játszani, pusztán az elméjük segítségével. Természetesen bármennyire is megosztó koncepcióról van szó, az egyértelmű orvosi hasznát nehéz lenne félretenni, hiszen a beteg emberek életminőségének javítá
A Huawei mindenkihez elhozná a gigabites internetet
A Huawei az új AirPON technológiával segítené Magyarország digitalizációs törekvéseit
Sokat hallottunk, és sokat is írtunk a Huaweit sújtó gazdasági szankciókról, melyekkel az Egyesült Államok alaposan visszavetette a tekintélyes telekommunikációs vállalat helyzetét. Az okostelefonok piacán is nagyágyúnak számító kínai vállalat, már nem árulhat Google támogatással rendelkező telefonokat, a Honor telefonmárkát pedig nem is olyan rég mindenestül eladták. Az USA döntése számos ország hálózatfejlesztési beruházásait is visszavetette, de Magyarországét nem feltétlenül, ahol hamarosan megkezdődhet az utóbbi időszak legnagyobb internetes lefedettséget elősegítő programja.
Csütörtökön tartották meg a Távközlés világnapját, mely nálunk is jó okot adott egy tematikus esemény megrendezésére. A rendezvénynek a győri Széchenyi István Egyetem adott otthont, ahol többek között egy izgalmas és hosszútávú hálózatfejlesztési programról, a Gigabit Magyarország terveiről is szó esett. Ahogy azt már sejthetjük, fontos szerep jutott a Huawei Technologies Hungary Kft.-nek, akit a bemutató során a cég vezérigazgatója, Colin Cai képviselt, de megszólalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs is. A téma egy olyan, akár 5G alapon is működő vezetékes, és vezeték nélküli technológiát ötvöző megoldás volt, mely állítólag a kiépítés idejét és a művelet költségeit is jelentős mértékben lecsökkentheti.
A járványhe
A Tesla mégsem fogad el Bitcoint, zuhant az árfolyam
Elon Musk újabb meglepő húzása miatt visszazuhant a Bitcoin árfolyama
Februárban hatalmasat robbant a kriptolázat útjára indító Bitcoin árfolyama, mikor Elon Musk bejelentette, hogy bevásárolt belőle, egy szolid 1.5 milliárd dolláros befektetés keretében. Az amúgy is a legértékesebbnek számító valuta ekkor 43 000 dolláros rekordértékre ugrott, melyet a Tesla első embere március végén azzal tetézett, hogy a vállalat által értékesített elektromos autókért márciustól már Bitcoinnal is lehetett fizetni. A hír igen megosztónak bizonyult, és úgy tűnik, hogy a Tesla most hátramenetbe kapcsolt, ugyanis visszavonta a kriptós fizetés lehetőségét, ami a Bitcoin árfolyamának több mint tíz 10%-os zuhanásához vezetett.
Musk meglepő beruházása és a Bitcoin elfogadásának bejelentése hatalmas hullámokat gerjesztett. Ekkor a Bitcoin mellett más digitális fizetőeszközök értéke és népszerűsége is megugrott, a befektetők, illetve az érintett vállalatok örvendeztek, azonban a hatás ellenhatást váltott ki, ugyanis számos helyről kezdtek el záporozni a kritikák, melyek elsősorban a környezetvédelemmel kapcsolatos aggályoknak adtak hangot. Régóta nem titok, hogy a videokártyahiány nem a legkellemetlenebb globális hatás, mely a kriptobányászat számlájára írható, hiszen a bányászat hatalmas energiafelhasználással jár. A jövedelmező tevékenység zöme a Kínában tömegével üzemelő farmokon zajlik, melyek nagyrészt fosszilis tüzelőanyagokból nyert energiából táplálkoznak, ez pedig a szakértők e
Valóban! Új Csillagkapu RTS játék készül
Az ikonikus sci-fi széria kizárólag PC-re készülő stratégia formájában tér vissza
1994 és 1997. Ez a két dátum jelzi az egykor tömegek által rajongott, mára pedig kultikus státuszba emelkedett sci-fi univerzum két sarokpontját. Az első a hivatalos mozifilm, a második pedig az egyenes folytatásként útjára indult televíziós sorozat bemutatásának éve, mely utóbbi aztán 10 teljes évadot, két kiegészítő filmet, és két testvérsorozatot is kapott – melyekből az Atlantis a méltatlan befejezésével, a Universe pedig a két nem túl acélos szezonjával vált emlékezetessé. Az egykori rajongók, és persze azok a nézők, akik évekkel később kaptak rá a kaland ízére, azóta is várják, hogy a stúdió újraélessze a Csillagkapu projektet, azt pedig fájlalják, hogy ennyi mozgóképes tartalom mellett nem fért el, egyetlen teljesértékű videojátékos adaptáció sem.
27 éve, hogy először nyitottunk átjárót az univerzum egy másik szegletébe, és azóta rendre érvényesül az az íratlan szabály, miszerint minél sikeresebb valami a tévében, annál kevésbé működik a számítógépek képernyőjén. Pár korai konzolos próbálkozástól és kevésbé emlékezetes mobiljátéktól eltekintve, a Stargate sosem kapott még egy közepes költségvetésű, de legalább teljesértékűnek nevezhető játékot sem, melyet a fejlesztők odaadása és a rajongók szeretete átsegíthetett volna az esetleges hiányosságokon. A teljesség igénye nélkül talán a szomorú sorsra jutott Stargate SG-1: The Alliance-t érdemes megemlíteni, mely bejelentése utá
Nem ajánlott torrentezni a Starlink műholdakkal
A SpaceX nem tolerálja sokáig az illegális letöltéseket
A műholdakról hosszú ideig a televíziós műsorszórás és az autós navigáció juthatott eszünkbe, ám ahogy az az internettel is történt, a kezdetben katonai felhasználású technológia előnyei, szépen lassan az átlagemberek számára is mindennapossá váltak. És itt a két szál össze is ér, hiszen a bolygó körüli pályán keringő, többezer műhold között egyre több olyan teljesít szolgálatot, melyet kifejezetten nagysebességű internetkapcsolat továbbítására szántak. Ilyen például a fiatal Starlink hálózat is, mellyel torrentezni lehet, viszont nem feltétlenül érdemes.
A Starlink csak egy, az Elon Musk által létrehozott ambiciózus projektek között, melyet a SpaceX űripari vállalat tavaly repített új magaslatokba. A teljes földet beterítő műholdas internet tervéhez, csak a múlt évben több mint 800 új egység fellövésével járultak hozzá, a meghódított csillagos égre rajzolt álomhatár pedig legalább 42 000 darab lehet. Azért „csak” ennyi, mert egyelőre – a szintén elképesztően soknak hangzó – 12 000 darabra kaptak engedélyt az USA Szövetségi Kommunikációs Bizottságától. Persze ha minden a SpaceX tervei szerint alakulhatna, előbb utóbb az égbolt olyan sűrűvé válna a műholdaktól, hogy egy nagyfelbontású LED-falhoz válhatna hasonlóvá, mely a csillagok fénye helyett óriási Tesla reklámokat sugározna felénk. Jelenleg közel 1600 szatelitjük aktív, melyek egy folyamatosan bővülő, de egyelőre korlátozott
Számítógép szerelés és tesztelés részletes útmutatóval
Joakim mestert elöntötte a bátorság és kezébe vette az irányítást! Műsort vezet, szerel és tesztel. Mi kell még egy PCX-es videóba?
Ha éppen van minden, itt megtalálod a gépet: www.pcx.hu/pcx-ryzen-3800x-6700xt-612043-szamitogep-00731215
Ha még sincs minden, itt összeállíthatsz egy hasonlót: www.pcx.hu/geposszerako
Még több konfig itt: www.pcx.hu/szamitogepek
Ezek az alkatrészek szerepelnek a videóban:
www.pcx.hu/asus-rog-strix-b550-f-gaming-wi-fi-alaplap-00487695
www.pcx.hu/amd-ryzen-7-3800x-100-100000025box-processzor-00584125
www.pcx.hu/kereses/Cooler%20Master%20MLY-D24M-A20PA-R1%20MasterLiquid%20ML240P
www.pcx.hu/kingston-2x8gb-3600mhz-hx436c17pb4ak2-16-hyperx-predator-rgb-memoria-00513613
www.pcx.hu/powercolor-rx-6700-xt-red-devil-oc-12gb-videokartya-axrx-6700xt-12gbd6-3dhe-oc--00656381
www.pcx.hu/samsung-980-pro-500gb-m-2-ssd-mz-v8p500bw--00616676
www.pcx.hu/asus-rog-strix-750g-750w-tapegyseg-00987377
www.pcx.hu/cooler-master-mcm-h500p-mgnn-s11-midi-mastercase-h500p-mesh-argb-szamitogephaz-00294657
Monitor: www.pcx.hu/msi-optix-mag274qrf-qd-esport-gaming-monitor-00479396
Facebook: https://www.facebook.com/PCX.HU
Instagram: https://www.instagram.com/pcx.hu/
Web: www.pcx.hu/
Email: [email protected]
Köszönjük, hogy megnézted!
A Google kötelezővé teszi a kétlépcsős azonosítást
A bevált azonosítási módszer hamarosan kötelező lesz
Kiberbiztonság, adatlopás, feltört fiókok. Lassan már az is rendszeresen találkozik ezen kifejezésekkel, akik legfeljebb hetente kukkantanak be digitális levelesládájukba. Ahogy a Facebook-profilok és oldalak óvatlan felhasználói, úgy a Google fiókok tulajdonosai is egyre gyakrabban válnak adattolvajok áldozatává, hiszen utóbbival szinte már bárhová beléphetünk, köszönhetően az óriásvállalat hatékony terjeszkedésének. A kényelem azonban könnyen válhat egyik pillanatról a másikra problémává, ha megfelelő óvintézkedések hiányában belépési azonosítónk illetéktelen kezekbe kerül. Védelmünk megerősítésére már van bevált módszer, mely választható opció helyett hamarosan kötelező lépéssé válik.
Megszokhattuk, hogy a legtöbb online szolgáltatás belépéskor egy e-mail címet, vagy felhasználói nevet, és a hozzájuk tartozó jelszót kéri tőlünk, ez azonban – a gyakori adatszivárgások, betörések és adathalász szoftverek kártékony hatásainak ismeretében – már egyre kevésbé elegendő. A belépési procedúra a Google-fiókunk esetében sem különbözik a megszokottól, azonban hatékonyságát már aligha nevezhetjük megfelelőnek, a Google pedig hosszú ideje zaklatja a belépéssel próbálkozó felhasználókat, hogy saját érdekükben iktassanak be egy második védvonalat is, ezt hívjuk kétfaktoros, vagy kétlépcsős azonosításnak. Meglepően sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, ugyanis kényelmetlennek találják, hogy a telefonunkban elmentett
Ma startolnak az RTX 3050 és 3050 Ti mobil GPU-k
Beindult a legkisebb RTX 3000 forgalmazása, de majdnem kizárt, hogy az ajánlott árakon lássuk viszont
Mind ismerjük és unjuk már a globális chiphiányt, a papíron megjelent, de mégsem kapható videokártyákat, és legalább ennyire elegünk van a kriptovaluták miatt beindult felvásárlási lázból, ahogy a scalperekből és a raktáraikban tornyosuló, sokszoros áron kínált VGA-kból. A chiptervezők ettől függetlenül igazodnak az ütemtervhez és sorban mutatják be a legújabb GPU-kat, amikből jó, ha néhány darab landol valódi játékosoknál. Akárhogy is, az Nvidia most az RTX 3050 kártyák laptopokba szánt változatait indította útjukra.
A modern gamer notebookok belépő szintjét erősítő RTX 3050 kártyák hivatalosan is forgalomba kerültek, és kezdetben az Intel 11. generációs processzorainak társaságában lesznek megtalálhatók. Elsőként a Dell, HP, Lenovo, Gigabyte, MSI és Razer termékekben kaphatnak helyet, de idővel jönnek az Asus és Acer masinák is, később pedig nem kizárt, hogy a sorban hátrébb ácsorgó gyártók is rátehetik a mancsukat az új GPU-kra. Ahogy azt egy márciusi cikkben már jeleztük, az Asus idő előtt lebuktatta az RTX 3050 Ti érkezését, most pedig láthatjuk, hogy vele együtt érkezik a gyengébb RTX 3050 mobil kiadása is. A két belépő szintű RTX ezúttal megelőzi a teljesértékű, asztali változatok érkezését, és egy valami miatt már most érdemesek a figyelemre, hiszen, ha ezek a kártyák az első teszteken vállalható módon teljesítenek aktív sugárkövetési funkciók mellett, akkor
Performa Black - igazán pofás CPU hűtő a Zalmantól
A veterán hűtőgyártó 11 év után újraéleszti és új köntösbe csavarja egyik hűtőjét
Bár a neve megtévesztő lehet, a Zalman már az 1999-es megalapításakor is egy dél-koreai vállalat volt, melynek voltak jobb, és rosszabb pillanatai is. Sokan még emlékezhetnek a Pentium 4-es korszakra és a Zalman látványos sárgaréz hűtőire, melyek akkoriban RGB fények nélkül is magukra vonták az emberek figyelmét. Ha PC-s hűtésről van szó, akkor bátran nevezhető veteránnak, hiszen egyedi, külön felszerelhető hűtőbordákat és ventilátorokat is nagy számban készítettek, nem idegen tőlük a vízhűtés, de egy ideje már tápegységet és néhány meglepően vállalható gépházat is kínálnak a megfizethető árkategóriában. Most azonban hűek maradnak a gyökereikhez és egy régebbi CPU hűtőjük új kiadását prezentálják.
A Zalman Performa szavakra rákeresve hamar kiderül, hogy nem egy új termékvonalról van szó, hiszen a Performa Plus nálunk is évek óta kapható, sőt, a Performa+ a drágább változatok utolsó mohikánjaként még mindig fellelhető, bár tény, hogy ebben az árkategóriában könnyen találhatunk vonzóbb, modernebb ajánlatokat is. Valószínűleg tudja ezt a Zalman is, és láthatóan tényleg tud valamit, ugyanis az újdonságuk alaposan megváltozott az elődhöz képest, legalábbis külső megjelenését tekintve mindenképpen. A gyártó termékei gyakran már messziről sejtetik, hogy nem a prémium ligában járunk, ám a Zalman CNPS10X Performa Black egészen más kisugárzással bír. A termék először is tetőtől talpig feketébe öl
Teljesen leállhatott a Windows 10X fejlesztése
Ismét irányt válthatott a Microsoft, lehet, hogy már nem találkozunk az új 10X rendszerrel
A Microsoft az utolsó Windowsként hivatkozott az immár hatodik évét taposó Windows 10-re, de ahogy ez a rendszer sem mentes a biztonsági résektől, úgy a merész állításuk is magában rejtette a kiskapu lehetőségét. A koncepció lényege, hogy mint asztali gépekhez szánt operációs rendszer, valóban a 10 lesz az utolsó hivatalos kiadás, mely kizárólag frissítések formájában igazodik majd a folyamatosan változó technológiához. Emellett azonban az sem titok, hogy a vállalatnál már régóta próbálkoznak egy olyan Windows kifejlesztésével, mely a szerényebb hardveres képességekkel megáldott, és a hétköznapivá vált hordozható eszközökön egyaránt képes lenne megvetni a lábát. Ehhez az elképzeléshez a Windows 10X munkálataival jutottak a legközelebb, de úgy tűnik, hogy a projekt ismét hosszabb pihenőre kényszerülhet.
Különös hírek terjednek a közel két éve bejelentett Windows 10X-ről, melyről nem is olyan rég még azt olvashattuk, hogy a végső változat hivatalos bemutatása már szinte itt van a nyakunkon. 2019 őszén három meglepő újdonság érkezéséről tett bejelentést a Microsoft, a kedélyeket ekkor a dupla kijelzőt villantó Surface Duo és Surface Neo eszközökkel, és persze a rajtuk debütáló Windows 10X rendszerrel borzolták. Azóta a Surface Duo Androidos készülékként jelent meg, és ahogy az sejthető volt, a forradalom ismét elmaradt, a telefonhoz járó szoftverfrissítésekkel együtt. A Neo már eg
Ellopták és átnevezték az MTA egyik Facebook-oldalát
Itt egy jó példa arra, hogy miért érdemes többlépcsős azonosítást használni
Az adatvédelmi kihívásokkal számos vállalat birkózik nap mint nap, hogy felhasználóik nagyobb biztonsággal használhassák szolgáltatásaikat. Bár a biztonsági réseket kihasználó hackerek akciói egészen más ligába tartoznak, a feltört profilok és e-mail fiókok is gyakori problémává váltak. Jó példa erre az MTA-hoz tartozó Facebook-oldal, melynek közel 20 ezer kedvelője pár napja már egy egészen más oldalt követ.
Pont a napokban kapott szárnyra a hír, hogy ismeretlenek feltörték a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez tartozó, Helyesiras.hu Facebook-oldalt. A több mint 18 ezer követőt számláló oldal eredetileg az igen hasznos feladatot ellátó weboldalt népszerűsítette, mely helyesírási kérdésekben bárki számára könnyen elérhető segítséget nyújt. A Facebookon még a követők által beküldött szórakoztató képeket is megosztották, melyek többnyire helytelenül megfogalmazott hirdetéseket, utcai táblákat, vagy falra ragasztott üzeneteket tartalmaztak – hasonlóan a Grétsy László legendás Álljunk meg egy szóra! című nyelvészeti témájú műsorához, ahol az utcán vadásztak hasonló hibákra, hogy aztán jól kielemezzék őket.
Az eredeti szerkesztők február 9-én közölték utolsó bejegyzésüket, az oldalt pedig nem sokkal ezután bitorolhatták el, ugyanis az április 23-án kirakott spam jellegű megosztás, már egészen biztosan nem hozzájuk tartozott.  Az oldalt csak most, május 7-én pénte
Az SSD-k sokkal ritkábban romlanak el, mint a HDD-k
Az öreg merevlemezekre kevésbé számíthatunk, ha a meghibásodásról van szó
Az SSD-k bevezetése megváltás volt a PC-s felhasználóknak és egy ideje már bárkinek, aki korábban valamilyen merevlemezes háttértárral működő eszközt használt. A mozgóalkatrész nélküli adattároló legnagyobb előnye az elképesztő sebességkülönbség volt, ám ahogy ez az újdonságok esetében lenni szokott, még nem vehette át azonnal a lemezes meghajtók helyét. Kezdetben az alacsony kapacitású modellek is drágák voltak, élettartamukat, illetve írástűrési képességeiket tekintve pedig ég és föld volt a különbség, az öregebb technika javára. De vajon melyik eszköz számít megbízhatóbbnak ma?
Az SSD (solid-state drive) már közel sem olyan védtelen újdonság, mint 2009 környékén, amikor végleg kilépett az ipari keretek közül és az otthoni felhasználók között is terjedésnek indult. A flash alapú meghajtók valóban évről évre fejlettebbek lesznek, és lényegében már tényleg csak pénztárcánk szabhat gátat annak, hogy a HDD (hard disk drive), a merevlemez, vagy ha úgy tetszik, a winchester helyére hasonló kapacitású, akár több Terabájtos SSD kerülhessen. A felhő alapú tárolásban és biztonsági mentésben világelső Backblaze ráadásul egy olyan jelentéssel állt elő, mely feltárja, hogy melyik eszköztípus esetén fordul elő ritkább esetben valamilyen meghibásodás.
A négy komoly adatközpontot üzemeltető vállalat március 31-ig bezárólag több mint 175 443 darab meghajtót dolgoztatott telephelyein, ezekből 3187 v
Az IBM elkészítette a világ első 2 nm-es chipjét
A semmiből érkezett bejelentés szerint újdonságuk sokkal hatékonyabb, mint az ismert 7 nm-es eljárások
Sokan Gordon Moore, az Intel egyik alapítójának törvényét emlegették, miután találkoztak az IBM friss bejelentésével, melyben leplezték a világ első két 2 nm-es eljárással készült chipjeit. Úgy tűnik, hogy a félvezetőipar most egy újabb lépéssel kerülhet közelebb a jövőhöz, hiszen nem is olyan hosszú idő múlva az új apróságok beköltözhetnek az okostelefonok, laptopok és más digitális eszközök burkolata alá.
Néhány évvel ezelőtt még számos számítógép vagy laptop burkolatán díszelgett az ismerős IBM logó, ám az, hogy ma már ritkábban találkozhatunk a nevükkel, az távolról sem jelenti azt, hogy a veterán vállalat valóban a háttérbe szorult volna. Az IBM a világ egyik vezető kutatóközpontja a jövőbeli félvezető-technológiák terén, és annak ellenére, hogy nincsenek saját gyártóparkjaik, az IBM másokkal együttműködve fejleszt gyártásra váró szellemi tulajdont. Erre jó példa ez a hír is, hiszen a hardver- és szoftverfejlesztéssel egyaránt foglalatoskodó cég most egy olyan szabadalommal állhatott elő, mely valóban fejlettebb lehet, mint bármi, amit jelenleg a chipgyártásban alkalmaznak. A nanométerek emlegetése sokaknak kifejezetten megtévesztő lehet, és időnként a cégek képviselői és mérnökei is megjegyzik, hogy ezeket a számokat nem feltétlenül kell szó szerint érteni. Például az is megeshet, hogy két konkurens cég fejlesztése előtt eltérő szám szerepel, de valójában telj
Felmondott a The Witcher 3 rendezője
Fontos pozíciót töltött be a cégnél, zaklatási vádak miatt távozhatott
Még friss a seb, amit a CD PROJEKT RED ejtett a játékvilágon a méretes blöffnek bizonyult Cyberpunk 2077-tel, a vállalat azóta már túl van egy méretes hackelésen is, most pedig az egyik fontos szakemberük döntött a felmondás mellett.
Bár a Cyberpunk 2077 az ordas nagy technikai problémái mögött egy jó játékot rejt, a jóindulattal is félkész állapotban kiadott játékot egy olyan hazugságspirál előzte meg, melyből a félrevezető reklámkampányt folytató CDPR, jól láthatóan meg sem próbált kikeveredni. Úgy tűnik, hogy a lengyel cég problémái még közel sem értek véget, hiszen alig estek át a forráskódokat és céges adatokat meglovasító hackertámadáson, egy cégen belüli botrány miatt újabb nem vágyott figyelem vetült rájuk, mely Konrad Tomaszkiewicz távozásában csúcsosodott ki. Bár a sajtó érthető okokból elsősorban a The Witcher 3 rendezőjeként, esetleg a Cyberpunk 2077 társrendezőjeként és gyártásvezetőjeként hivatkozik rá, mostanáig ő töltötte be a CD PROJEKT RED játékfejlesztési részlegének alelnöki posztját is.
Hogy mégis miért kellett távoznia? Természetesen nem a Cyberpunk 2077 katasztrofális utóhatásai miatt, hiszen az eladási számok valójában bőven jól alakultak, és a vásárlóknak kifizetett visszatérítések sem okoztak komoly anyagi károkat. Igaz, a cég részvényei valóban hatalmasat zuhantak, ám nem kizárólag a játékkal kapcsolatos presztizsvesztés miatt. Mint kiderült Tomaszkiewicz ellen bel
Szabad tárhelyet zabált az új Windows Defender hiba
Ismét egy elhibázott frissítés okozhatott kellemetlen hibát a védelmi rendszerben
A Windows Defender alapvetően jó hírnévnek örvend és talán a legstabilabb, legjobban működő része a Windows 10-nek. Sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez a jobban sikerült komponens nem volt mindig velünk, hiszen 2005-ben csaptak le rájuk, mint az operációs rendszerük elsőszámú védelmi vonalára. A rendszert és felhasználóit rendszeres frissítésekkel ostromló Microsoft azonban olykor ezt a fontos összetevőt is hajlamos elrontani, most például egy olyan hiba ütötte fel a fejét, mely a szabad tárhelyünkre pályázik.
A Microsoft hivatalos hibabejelentő fórumaiban megszaporodott panaszos beszámolók szerint, egyes felhasználók furcsa jelenséget tapasztalnak, melynek forrása ezúttal pont a védelemre hivatott Windows Defender. A bejelentések egyöntetűen arról írnak, hogy a szolgáltatás ezrével írja a fájlokat a merevelemezekre és SSD-kre, mely a kisebb rendszermeghajtók esetén akár az összes szabad helyet felemésztheti. A hulladékadatok a C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender\Scans\History\Store könyvtárban gyűlnek fel az érintett számítógépeken. Maga az elrabolt szabad hely mértéke esetenként változó lehet, mivel olvashatunk olyat, hogy egy 20H2-es verziószámú Windows 10 rendszeren 10 800 darab felesleges elem jelent meg, míg másnál 24 óra leforgása alatt 950 ezer nemkívánatos fájl termelődött az elsődleges meghajtón, nem kevesebb mint 30 GB helyet foglalva el.
A helyrabló jel
1650 vagy 1660? Elég a kisebb kártya a Fortnite alatt? 11 éves gamer tesztel.
Nem vagyunk profi játékosok, viszont szerelni azt jól tudunk. Ezért megkértük Ábelt, aki viszont profin tud játszani, hogy most kivételesen ő teszteljen le nektek egy videós konfigot. Az eredmény nagyon király lett!
Ha éppen van minden, itt megtalálod a gépet: www.pcx.hu/pcx-ryzen-3600-1650-618924-szamitogep-00404479
Ha még sincs minden, itt összeállíthatsz egy hasonlót: www.pcx.hu/geposszerako
Még több konfig itt: www.pcx.hu/szamitogepek
Ezek az alkatrészek szerepelnek a videóban:
www.pcx.hu/asus-prime-b450m-k-ii-alaplap-00167602
www.pcx.hu/amd-ryzen-5-3600-processzor-100-100000031-box--00534085
www.pcx.hu/kingston-2x8gb-3200mhz-ddr4-hyperx-fury-hx432c16fb3k2-16-memoria-00668102
www.pcx.hu/kereses/Asus%20Phoenix%20GTX%201650%20OC
www.pcx.hu/kingston-256gb-skc600-256g-ssd-meghajto-00228006
www.pcx.hu/seagate-2tb-barracuda-256mb-st2000dm008-merevlemez-00281353
www.pcx.hu/fsp-hexa-pro-600w-tapegyseg-00365606
www.pcx.hu/zalman-midi-s3-tg-szamitogephaz-s3-tg--00554383
Monitor: www.pcx.hu/msi-optix-mag274qrf-qd-esport-gaming-monitor-00479396
Facebook: https://www.facebook.com/PCX.HU
Instagram: https://www.instagram.com/pcx.hu/
Web: www.pcx.hu/
Email: [email protected]
Köszönjük, hogy megnézted!
Most 3800 Ft a Metro Exodus, az új RTX kiadással együtt
Holnap érkezik a Metro Exodus különleges RTX kiadása, mely teljesen ingyen jár a Humble Bundle oldalán akciósan beszerezhető alapjátékhoz
Két évvel ezelőtt jelent meg a 4A Games különleges hangulatú akciójátékának harmadik epizódja, melyről mi is egy kifejezetten pozitív hangvételű bemutatót készítettünk. A trilogiává bővült széria két epizódon keresztül vezetett végig bennünket a rejtélyes és sötét moszkvai metróhálózaton, hogy a folytatásban megnyissa előttünk a nukleáris csapás után ébredező külvilágot. Az életveszélyekkel és meglepetésekkel megtöltött területeket lenyűgöző vizuális minőségben tárták elénk, a realisztikus megközelítés pedig régen állt ilyen jól egy belső nézetű túlélő kalandnak. A zömében ukrán fejlesztőgárda azonban képes volt tovább emelni a tétet, ugyanis elkészítették alkotásuk továbbfejlesztett változatát, mely elődjével ellentétben 100 %-ban támogatja a sugárkövetési és a DLSS képjavító technológiákat.
A játék kiadója és az akciós játékokat havi előfizetés keretében kínáló Humble Bundle nem is időzíthették volna jobban aktuális akciójukat, mivel utóbbi pont akkor tűzte májusi csomagjának tetejére a Metro Exodust, amikor az megkapja Metro Exodus PC Enhanced Edition névre keresztelt különleges változatát. Az együttállás tehát több szempontból is különleges, de először nézzük meg, mit kínál az Enhanced Edition az alapjátékon túl. A fejlett verzió egy totálisan újraalkotott játékot takar, éppen ezért nem frissítésként, hanem önálló formában váli
Máris feltűnt egy 16 magos Intel CPU a 12. generációból
Előkerült néhány részlet az Intel ígéretes következő generációjáról
Mindössze egy hónap telt el azóta, hogy megjelent az Intel asztali processzorainak 11. generációját képviselő Rocket Lake-S, a közönség máris a 12. generáció felé fordította a figyelmét. Ez persze nem véletlen, a magszám terén kompromisszumokat, a fogyasztás terén pedig már-már szenteltvizet követelő megoldások erősen megosztották az érdeklődőket. Most viszont előkerült néhány részlet a soron következő Alder Lake-S sorozat egyik hibrid architektúrára építő megoldásáról, mely kisebb megváltás lehet nekik, és a felhasználóknak is.
Ugyan a friss Rocket Lake-S tagjai az aktuális árak miatt továbbra is jó választást képeznek a középkategóriában, az erősebb modelleknek már nem csak a Zen 3 architektúrával, de még az Intel saját, 10. generációjával is meg kell küzdeniük. Hosszú ideje várunk valami valódi újdonságot a kék emblémás gyártótól, és minden jel szerint most jöhet el az az időszak, amikor végre megszabadulhatnak a 14nm-es csíkszélességű béklyótól, és ezzel együtt bevethetnek egyéb, előremutató fejlesztéseket is. Hogy újra az élre törhessenek a mainstream, avagy az általános felhasználásra szánt termékkategóriában is, teljesen új megközelítésre van szükségük. Ennek pedig csak egyik eleme lesz a 10nm-es gyártástechnológia, mely bár ígéretes, a várt előrelépés még eléggé kérdéses, főleg a szintén közelgő AMD Warhol, avagy Zen3+ magokkal felvértezett Ryzen 6000 processzorok árnyékában.
Az Intel C
Még várnunk kell a titkosított Messenger üzenetekre
A Facebook még legalább egy évet szöszmötöl a titkosítás bevezetésével
Az elmúlt hónapokban ismét hangos volt a sajtó a Facebookot, és leginkább a felhasználóit érintő adatszivárgásoktól, melyben milliószám váltak elérhetőtévő privát, vagy legalábbis annak szánt adatok. Az adatbiztonság kérdése kiemelt fontosságúvá vált, és már egyre többen keresnek olyan kommunikációs platformokat, ahol biztonságban tudhatják az ott továbbított adatokat, legyen szó kényes banki belépőkódokról, vagy szimplán egy magánjellegű társalgásról. A kérdéssel kapcsolatban végre a Facebook is megszólalt, aki eddig nem igazán erőltette ezt a lehetőséget.
A Facebook, mint a világ egyik legnépszerűbb digitális szolgáltatása, illetve közösségi felülete, rengeteg kritikát és javaslatot kap azzal kapcsolatban, hogyan is kéne bánnia milliók által rábízott felelősséggel, vagyis az adatokkal. Azon túl, hogy reklám célból értékesített felhasználói tevékenység mindennapos témának számít, nem elhanyagolható kérdés a Messenger, vagy épp az Instagram által kínált kommunikációs forma biztonsága sem. Hiszen az adathalászat már az átlag felhasználók számára is közvetlen fenyegetést jelenthet, a leggyakoribb művelet például a banki adatokkal való visszaélés, de biztonsági cégek sem véletlenül szégyenkeznek, amikor hálózataikon mégis rést találnak. Az átlag felhasználó részéről szintén tökéletesen jogos és megérthető álláspont, ha egy magánbeszélgetések lebonyolítására létrehozott szolgáltatástól nem csak azt v
Az ipar már feni a fogát a frissen felfedezett lítiummezőre
Ez a mennyiség többszáz millió elektromos autóhoz is elegendő lenne
Az elektromos autók gyártása néhány év alatt vált jövedelmező üzletté, és nem csak az éppen hiánycikknek számító szilícium az egyetlen anyag, amiből az iparnak nagyobb mennyiségre lenne szüksége. Természetesen a számítógépes rendszernél még fontosabb az autók energiaellátását biztosító akkumulátor, melynek elsőszámú alkotóeleme az autók esetében is lítium. Éppen ezért izgalmas a hír, miszerint gigantikus lítiumlelőhelyet fedeztek fel Németország területén, mely az állam számára felér egy aranybányával.
Több mint 400 millió elektromos autó számára elegendő lítiumot rejt a Németország délnyugati részén, a Fekete-erdő területén fekvő Felső-Rajna-völgy 300 kilométer hosszú és akár 40 kilométer széles területe – a geológusok becslése szerint –, ami a világ egyik legnagyobb lelőhelyévé teszi. Az értékes ásványkincs a Rajna folyó alatt több ezer méterre fekszik, ez pedig egyszerre komoly lehetőség és komoly kihívás a német állam számára. A felfedezés hatalmas üzleti lehetőségeket rejt, amivel hatalmas lendületet nyerne az autóiparuk, arról nem is beszélve, hogy a saját készleteknek köszönhetően nem kéne más országokra, vagyis importra támaszkodniuk, ezzel pedig az Európai Unió is jól járna. A másik olvasat azonban ismét a környezet és a lakosság szempontjából vet fel kérdéseket, melyek a jóval kevésbé zöld vagy lakott ausztrál, illetve a sivatagos dél-amerikai lelőhelyek esetén jóval halkabban s
A Facebook tényleg belengette a fizetős oldal lehetőségét
Váratlan üzenettel nyomasztják az Apple felhasználókat, hogy járuljanak hozzá a követésükhöz
Az Apple és a Facebook körül egy ideje már zajlik a felhajtás, mely hamarosan valóban olyan következményekkel járhat, amikkel korábban csak a kattintásvadász összeesküvés-elméletek fenyegettek: ha nem járulunk hozzá netes tevékenységeink követéséhez, a Facebook és az Instagram idővel tényleg fizetőssé válhat.
A két óriásvállalat egy ideje már nyilvános csatát folytat a felhasználói adatok kezelését illetően, és míg az Apple a fehér lovag szerepében tetszelegve a felhasználói szabadság védelméről beszél, addig a Facebook a kisvállalkozások összeomlását vetíti előre, amennyiben többé nem férhetnek hozzá az adatainkhoz. Tény, hogy a Facebook, vagy a korábban bekebelezett Instagram ma közel sem lennének olyan népszerűek, ha használatukat mondjuk havidíjas előfizetéshez kötnék. Ám azt is jól tudjuk, hogy semmi sincs ingyen, az adat pedig a legnagyobb érték, amit a Facebook lelkesen be is gyűjt azoktól, akik elfogadják a felhasználói feltételeket és belépnek valamelyik szolgáltatásba. Úgy tűnik, hogy a két óriáscég nyilvános vitája most új szintre lépett, az Apple ugyanis teljesítette korábbi ígéretét és kijátszotta a Facebookot, ugyanis az iOS rendszer legújabb frissítésével nagyrészt a felhasználók kezébe adta a döntést, hogy mely alkalmazások vagy weboldalak követhetik őket.
Az iOS 14.5-ös frissítése egy sokak által áhított funkciót hozott magával, mely érthető módon valób
A TSMC 2x értékesebb az Intelnél, de az AMD is duplázott
A tajvani gyártóvállalat látványos mértékben körözte le az Intelt, de az AMD is folytatja a magabiztos térhódítást
Átlagos felhasználóként csak pislogunk a hardverpiacról szóló hírek fölött, hiszen míg mi azt tapasztalhatjuk, hogy az új hardverek beszerezhetetlenek, vagy csak extrém magas árakon elérhetők, addig a gyártók folyamatos növekedésről és fantasztikus bevételekről számolnak be. Egy biztos, a hiány csak számunkra igazán feltűnő, a TSMC vagy éppen az AMD például már egészen biztosan túl vannak egy újabb pezsgőbontáson.
Az utóbbi időben rengeteget hallhatunk a TSMC-ről, mely a processzorok, videokártyák, SoC mobilchipek, és természetesen a játékkonzolokban duruzsoló egységek gyártásában lát el kiemelkedő szerepet. Bérgyártóként számos általunk is használt gép vagy okoseszköz szíve készül náluk, gyártószalagjaikért pedig olyan cégek állnak sorba, mint az Intel, vagy az AMD. Az elmúlt néhány év alatt a cég elképesztő mértékben növelte meg értékét, méghozzá olyannyira, hogy 2019-ben a Samsungot leelőzve Ázsia legértékesebb vállalata lett, most pedig újabb meglepetéssel rukkolt elő: a Taiwan Semiconductor Company (TSMC) piaci értékét tekintve alaposan megelőzte az amerikai chipóriás Intel Corporationt.
Az biztosan nem számít új információnak, hogy mint szerződéses gyártó, a TSMC felel a globális chipgyártás jelentős részéért, hiszen amikor éppen nem szorulnak a Samsung segítségére, PC-s vonalon az NVIDIA is náluk dolgoztat, de egyik, ha nem a legnagyobb ügyf
Majdnem ugyanaz, de mégis más. Melyik a jobb PC?
Bivalyerős processzor és ritkán kapható középkategóriás videokártya összezárva. Megnéztük mi mindenre elég ez a páros!
Ha éppen van minden, itt megtalálod a gépet: www.pcx.hu/pcx-i7-10700k-1660s-638049-szamitogep-00916065
Ha még sincs minden, itt összeállíthatsz egy hasonlót: www.pcx.hu/geposszerako
Még több konfig itt: www.pcx.hu/szamitogepek
Ezek az alkatrészek szerepelnek a videóban:
www.pcx.hu/msi-mpg-z490-gaming-edge-wifi-alaplap-00986709
www.pcx.hu/intel-core-i7-10700k-bx8070110700k-processzor-00806123
www.pcx.hu/silentiumpc-spc274-grandis-3-fekete-processzor-huto-00508218
www.pcx.hu/kingston-2x8gb-3200mhz-ddr4-hyperx-fury-hx432c16fb3k2-16-memoria-00668102
www.pcx.hu/asus-gtx1660-super-6gb-gddr6-tuf-gtx1660s-6g-gaming-videokartya-00261398
www.pcx.hu/samsung-970-evo-plus-1tb-mz-v7s1t0bw-m-2-ssd-meghajto-00046455
www.pcx.hu/corsair-750w-rm750-tapegyseg-cp-9020195-eu--00661613
www.pcx.hu/silentiumpc-regnum-spc248-sg1v-evo-tg-argb-fekete-ablakos-szamtogephaz-00601708
Monitor: www.pcx.hu/msi-optix-mag274qrf-qd-esport-gaming-monitor-00479396
Facebook: https://www.facebook.com/PCX.HU
Instagram: https://www.instagram.com/pcx.hu/
Web: www.pcx.hu/
Email: [email protected]
Köszönjük, hogy megnézted!
Egy gyártó nem cseréli a bányászatra használt SSD-ket
A videokártyákról is ismert GALAX köszöni, de nem szeretné kizárólag garanciális cserék miatt dolgoztatni a gyártóegységeit
Ahogy arról korábban már mi is írtunk, egy újabb kriptovaluta tör utat magának a bányászok között, mely a videokártyák számítási képességei helyett adattárolóink kapacitására, illetve sebességére támaszkodik. Mivel rendkívüli mértékben megnőtt a tárolóegységek iránti kereslet, egyes gyártók megnövelték a termelést és kifejezetten a bányászatra alkalmas termékek fejlesztésébe kezdtek, ám a jelek szerint vannak cégek, akik kevésbé támogatóan reagálnak a helyzetre.
A Chia coin néven ismert kriptovaluta kitermeléséhez merevlemezekre, és sebességük miatt talán leginkább az SSD-kre van szükség. Azonban a folyamat hatékonyságát nem csak az növeli, ha rengeteg szabad helyünk van, de nem árt, ha lehetőség szerint ipari minőségű meghajtót használunk, a bányászat ugyanis annyi adatírási és olvasási művelettel jár, ami az átlagos felhasználásra szánt eszközöket hamar kivonhatja a forgalomból. Az utóbbi hónapokban felgerjedő jelenségre reagált most a GALAX China, illetve GALAXY Microsystems, mely saját bevallása szerint közép- és felsőkategóriás hardvereket kínál, elsősorban a játékosok számára. A cég óvatosságra inti a Chia valuta bányászata iránt érdeklődő felhasználókat, mivel az olyan terhelést ró meghajtókra, ami már bőven túlmutat a hétköznapi felhasználáson.
A Chia bányászata elsősorban Ázsia csendes-óceáni régiójában vált tömeges jelenséggé, d
Lekapcsolták a legnagyobb Bitcoin pénzmosoda fejét
Az illegálisan szerzett kriptovaluta tisztára mosásából szedte meg magát, most őrizetben van
Napjaink legértékesebbnek számító kriptovalutája egyértelműen a Bitcoin, mely elképesztő mértékben sokszorozta meg kezdeti értékét. Bár a hagyományos dollárt talán még nem üti ki a nyeregből, hogy a kérdés egyáltalán felmerülhet, az önmagában is elgondolkodtató. Létezik egy Bitcoin Fog nevű szolgáltatás, mely a nevéhez a híven ködös ügyletekből származó bevételek eredetét hivatott tisztára mosni. Az oldal jelenleg is működik, tulajdonosát azonban nemrég lekapcsolták.
A Bitcoin Fog a dark web egyik, ha nem a legnépszerűbb szolgáltatását kínálja, hiszen nem mást vállal, mint hogy némi jutalékért cserébe elrejti a jelentkezők kriptovalutáinak eredetét és célállomását is. A viszonylag érthető módszer abban áll, hogy a kizárólag Tor hálózaton keresztül elérhető oldal, összekeveri egymással a különböző forrásokból származó valutákat és kisebb tranzakciókon át szűrve juttatja vissza a tulajdonosokhoz, így nagyjából kideríthetetlenné válik, hogy a pénz eredetileg honnan is származott. Most az IRS azt állítja, hogy végre azonosította a régóta zavartalanul működő anonimizáló rendszer mögött álló orosz-svéd tulajdonost, és megvádolta több százmillió dollár értékű Bitcoin tisztára mosásával, amelynek nagy része a sötét webes drogpiacokra tartott, vagy éppen onnan érkezett.
A sötét és egyben rendkívül népszerű ügyletek már 10 éve zajlottak bármiféle hatósági zargatás nélkül, és mi
Jön az oroszok saját gyártású AMD-s alaplapja
Házon belül készül, de egy kis segítséget azért elfogadnak az egyik legismertebb tajvani lapgyártótól
Rengeteg figyelmet kapnak a nemzetközi gazdasági csatározások, melynek középpontjában nyilván az USA és Kína közt felerősödött feszültség áll. A kínai technológiai iparra mért korlátozások, az Egyesült Államokhoz köthető vállalatoknak is sok nehézséget okoznak, a cégek közti együttműködésektől kezdve, egészen az országba érkező szállítmányokig, melyekre szigorú szabályok érvényesek. Míg az amerikai piac próbál igazodni a helyzethez, Kína igyekszik még jobban a saját lábára állni, és hasonlóan van ezzel Oroszország is, aki már gyártás alá is helyezte saját készítésű PC-s alaplapját.
A bejelentés alapján egy orosz gyártmányú, de a globális értékesítést sem kizáró termék érkezik, mely az első, otthoni PC-kbe szánt alaplapjuk lesz. Magát a gyártást a rádiótechnikai fejlesztéseiről, illetve televíziókhoz használt set-top boxokról ismert GS Group Holding and Philax végzi, mely az országban talán a legnagyobb ilyen cégnek számít. Az alaplap építését azonban nem a nulláról kezdték, ugyanis partnerük az ASRock lett, aki egy megfizethető, cégeknek is nagy számban értékesíthető termék elkészítésében segíti őket. Az utóbbi kritérium teljesítését a TPM (Trusted Platform Module) támogatása segíti, mely a cégek számára vonzó hardveralapú biztonsággal hívja fel magára a figyelmet. A kiszivárgott termékfotót vizsgálgatva valóban felismerhetjük az ASRock kézjegyét, hiszen lényegében a
Ezt kínálják az első, otthonra szánt DDR5 memóriák
Beindult a tömeggyártás, még idén jönnek a 4800 Mhz-es DDR5 memóriák
Ha a gépeinkben dolgozó DDR memóriáról van szó, a generációváltás sosem egyik napról a másikra történik, sokkal inkább egy lassú folyamat ez, melynek során a piacon megjelenő újdonságok hosszú évek alatt szorítják ki, a korábban használt megoldásokat. A DDR5 azonban úton van, már javában gyártják őket, és már az is kiderült, hogy az idén forgalomba kerülő első példányok milyen specifikációkkal érkeznek.
A napokban nyert megerősítést, hogy nem csak az ipari felhasználásra szánt, de az otthoni számítógépekhez tervezett DDR5 memóriák gyártásával is jól haladnak, tehát hamarosan a boltokban is találkozhatunk velük. A sajtó többízben is lehozta a hírt, hogy ezt a negyedik legnagyobb kínai memóriagyártó, vagyis a Jiahe Jinwei közvetlenül is megerősítette. A vállalat szerint már megérkeztek a Micron által készített friss chipek, ezzel a munka náluk is a tömeggyártási fázisba léphetett. Ez kifejezetten izgalmas hír, hiszen a PC-s piac már tűkön ülve várja, hogy végre bemutathassák az új generációs eszközök mennyit tudnak kisajtolni a nagyközönség számára még ismeretlen modulokból. A bejelentéshez azóta társult néhány kedvicsináló termékfotó, és szerencsére a jóval lényegesebb specifikációkat is megismerhetjük.
A kínai gyártók már megkezdték a memóriák hitelesítését az olyan ismertebb alaplapgyártókkal, mint az MSI, ASUS, Gigabyte, vagy éppen az ASRock, akik először az Intel közelgő platformjával állna
Új szempontok szerint ajánl útvonalat a Google Térkép
Indulás előtt már nem a leggyorsabb útvonal lesz a Google első ajánlata
Bár számos jól működő navigációs szoftver és szolgáltatás létezik, a leggyorsabban és legkényelmesebben mégis csak a Google Térkép útvonaltervezőjét érhetjük el. A kereső által biztosított globális térkép a legtöbb Androidos készüléken megtalálható – talán az új Huawei készülékek kivételével – így sokak számára jelent egyértelmű választást. Az esetek többségében megfelelő segítséget is ad az utazók számára, a legújabb frissítés azonban hoz némi változást, amire érdemes lehet odafigyelni.
A Google a közelmúltban bejelentette, hogy csavar egyet az autósoknak megtervezett és felajánlott útvonalak sorrendjén, méghozzá a környezettudatosság jegyében. Aki használta már a térképbe épített tervezőt, az megszokhatta, hogy az elsőszámú útvonal egyben a legrövidebb is, ami logikus és kifejezetten kényelmes megoldásnak tűnt. A Google azonban az újratervezés mellett döntött, vagyis mostantól a megadott kiindulópont és célállomás között azt az útvonalat javasolja majd először, melyen végig haladva járművünk a lehető legkevesebbet fogyaszt. Igen, még akkor is, ha ez adott esetben nem a leginkább időtakarékos lehetőség.
A jelszó a klímaváltozás, mely mára olyan megkerülhetetlen probléma, ami elől a témában erősen érintett óriásvállalatok sem menekülhetnek el. Sőt, úton-útfélen igyekeznek gesztusokat tenni a nemzetközi és állami szervezetek, például az Európai Unió felé, melyek egy részét az átlag
Íme az új bányász alaplap, 32 SATA csatlakozóval
Feltörőben a Chia coin, az ipari SSD-k mellett új bányász lapok is jönnek
Pont egy héttel ezelőtt írtunk arról a kriptovalutáról, mely a videokártyák után az adattároló egységek felé tereli a digitális valuták iránt érdeklődőket. Bár annak egyelőre semmilyen jelét nem látjuk, hogy a VGA-k iránti kereslet megcsappant volna, viszont az új kripto miatt megkezdődött az SSD-k, illetve a HDD-k tömeges felvásárlása is, melyekhez hamarosan a megfelelő alaplapok is beszerezhetők lesznek.
Ahogy az várható volt, a hardvergyártók rávetették magukat a kínálkozó lehetőségre, melyet a BitTorrent megalkotója által kifejlesztett Chia nevű kriptopénz iránti érdeklődés, illetve a nagy számban fogyó háttértárak teremtettek meg. Ahogy az talán sejthető volt, nem csak a Chia-hoz idomított SSD-k gyártása kezdődött meg, de a kifejezetten célorientált alaplapok is úton vannak. A legújabb farmolásra kihegyezett eszköz az Onda nevéhez fűződik, aki már korábban is előállt hasonló megoldással, de azt valószínűleg nem sejtették, hogy eljön az idő, amikor különös fejlesztésük ekkora figyelemre tehet szert. A bő 30 éve alapított kínai hardvergyártó 2019-ben villantott először csatlakozókkal megtűzdelt óriás NYÁK-ot, de a szörnyfilmek hibrid lényeire emlékeztető termék most futhat be igazán nagy karriert, hiszen 32 SATA csatlakozójával ideális lesz a GPU helyett tárhelyigényes bányásztevékenység kiszolgálására.
A nyugati piacon valószínűleg kevesen ismerik a gyártó nevét, de aki örömét leli
PCX Markovszkij tesztelni nagy és "erős" számítógép
Márk visszatért és kipihentebb mint valaha! Megnéztük mire képes az Intel ritkán látott processzora a 10850 K, egy manapság szintén ritkaságnak számító GTX 1660 Super mellett.
Ha éppen van minden, itt megtalálod a gépet: www.pcx.hu/pcx-i9-10850k-1660-537628-szamitogep-00691026
Ha még sincs minden, itt összeállíthatsz egy hasonlót: www.pcx.hu/geposszerako
Még több konfig itt: www.pcx.hu/szamitogepek
Ezek az alkatrészek szerepelnek a videóban:
www.pcx.hu/asus-rog-strix-b560-f-gaming-wifi-alaplap-00507342
www.pcx.hu/intel-core-i9-10850k-bx8070110850k-processzor-00514052
www.pcx.hu/cooler-master-rr-212s-20pc-r1-hyper-212-rgb-black-edition-processzorhuto-00072409
www.pcx.hu/kingston-2x8gb-ddr4-2933mhz-hyperx-predator-rgb-hx429c15pb3ak2-16-memoria-00344450
www.pcx.hu/asus-gtx-1660-super-oc-tuf-gaming-6gb-gddr6-tuf-gtx1660s-o6g-gaming-videokartya-00355177
www.pcx.hu/kingston-480gb-uv500-suv500m8-480g-m-2-ssd-meghajto-00760229
www.pcx.hu/toshiba-3tb-64mb-sata3-p300-performance-hdwd130ezsta-merevlemez-00769280
www.pcx.hu/asus-drw-24d5mt-oem-fekete-optikai-meghajto-00068430
www.pcx.hu/fsp-hydro-pro-700w-80-bronze-tapegyseg-9pa7008601--00374421
www.pcx.hu/zalman-z11-plus-szamitogep-haz-00089785
Monitor: www.pcx.hu/msi-optix-mag274qrf-qd-esport-gaming-monitor-00479396
Facebook: https://www.facebook.com/PCX.HU
Instagram: https://www.instagram.com/pcx.hu/
Web: www.pcx.hu/
Email: [email protected]
Köszönjük, hogy megnézted!
Valaki megvette a Google argentin webcímét
Az argentin férfi egy villámgyors kattintással beelőzte a keresőóriást
A Google keresőnél ma már kevés közismertebb dolog akad a világon, de azért nagyritkán megesik, hogy valami, vagy valaki megakasztja a vállalat olajozottan működő fogaskerekeit. Ha van olyasmi, ami még annál is meglepőbb, hogy sok internethasználó még ma sem igazán tudja használni a 24 éve elérhető keresőt, az talán a következő: egy magánszemély képes volt elhalászni az oldal argentin domain nevét a vállalat orra elől.
Alaposan megnőtt annak a Buenos Airesben élő férfinek a Twitteres követőbázisa, aki a napokban élt a kínálkozó lehetőséggel, és néhány kattintással egyszerűen megvette a Google argentin céloldalát. Az ügyes üzlet meglepetést, bosszúságot és szórakoztató mémeket egyaránt szült, hiszen lényegében hibák sorozatáról van szó, melyek végül a webcím elérhetetlenségéhez vezettek, igaz, csak egy viszonylag rövid időre. Az eset elsőszámú felelőse az a NIC Argentina (Network Information Center Argentina), mely a 45 milliós lakosságú ország domain nevei fölött rendelkezik, az iroda ugyanis valamiért idő előtt megvásárolható státuszba állította, a valójában csak júliusban felszabaduló címet. A domain neveket lényegében csak béreljük, és úgy néz ki, hogy a google.com.ar elérkezett az egy éves kölcsönzési idő végéhez.
A helyzet több szempontból is meglepő, ugyanis a Google által megváltott időszakos tulajdonjog igazából egészen júliusig érvényes, ám egy tisztázatlan hiba folytán valamiért vissz
Elérhetők a májusban érkező RTX 3080 Ti specifikációi
Ismét a kriptobányászok új kedvence érkezhet
Az RTX 3080 kétségtelenül izmosra sikerült, a ritka és még eredeti árán is elég költséges RTX 3090 azonban az átlag felhasználó számára nem nyújt annyi extrát, hogy megérje vadászni rá. A két csúcsragadozó közé azonban még érkezik egy példány, melyről nem csak az derült ki, hogy hamarosan legördül a gyártósorokról, de már az alapvető technikai részletei is felbukkantak.
Nehéz őszinte érdeklődéssel fogadni a videokártyákkal kapcsolatos híreket, hiszen minden egyes új információra jut vagy húsz olyan cikk, ami az elhúzódó készlethiányról és a makacsul extrém piaci árakról tudósít. A chipgyártás és a nemzetközi szállítmányozás ráadásul pont akkor került igazán nehéz helyzetbe, amikor a digitális fizetőeszközök iránti érdeklődés ismét a csúcson jár. A kriptovaluták körül zajló őrület tehát továbbra sem segíti az egyszerű felhasználóknak emberi áron videokártyához jutni, pedig bányászláz nélkül a rétegterméknek számító RTX 3080 Ti érkezése kifejezetten izgalmas esemény lenne. Azért így is érdemes figyelmet fordítani rá, hiszen az NVIDIA még be sem jelentette, a szállítás alatt álló kártyákat máris lebuktatta egy kiszivárgott fotó, melyet nem sokkal később a hardver képességeit előre vetítő specifikációk is követtek.
Az NVIDIA nagyjából olyan, mint egy elismert bűvész, aki szépen forgatja a szavakat, miközben ügyesen átejti a közönségét. Gondoljunk csak a játékosoknak tett ígéretekre, amik mögött a kriptobányászokat támoga
A nyolcadik utas visszatért! Ingyen Alien Isolation
Az Epic Games aktuális ajándéka az egyik legjobb horror, és az egyik legjobb Alien játék egyszerre
Miközben a bezártságtól megfáradt világ az úgynevezett nyitást várja, az Epic Games gondolt egyet, és levezetés gyanánt ingyen kínálja az egyik legjobban sikerült horrorjátékot, melyben a szűk tereknél valami sokkal rémesebbet kell túlélnünk.
Hosszú sora van az Alien franchise köré épített alkotásoknak, melyek a mozis univerzumot átlépve könyvek, képregények és természetesen videojátékok formájában igyekeztek lehúzni újabb nyálkás szövetrétegeket a klasszikus Alien mozi legendás idegen lényéről. Bár a szórakoztatóipar számos tekintetben maga mögött hagyta az 1979-es eredeti filmet, sokakban a mai napig űr tátong a megkerülhetetlen klasszikus óta. Nem a sötét világűrről van szó, ahol senki nem hallja a főhős sikolyát, sokkal inkább azokra az összetevőkre, melyek olyan mélyen vájták be emlékezetünkbe ezt az erősen korhatáros darabot. Ezek az alkotóelemek többek között a misztikum, a kiszámíthatatlanság és az izoláció által fokozott kiszolgáltatottság, melyeknek természetesen a Xenomorph néven illetett halálos idegen a kulcsfigurája. Ridley Scott kultikus és egyben világhírű filmjét már a második részben darálós akciófilmre váltották, ahogy a rejtélyes eredetű és természetű lényt hordában támadó, gyilkos rovarokká degradálták. Sajnos néhány sikerültebb pillanatot leszámítva, főleg erre építkeztek a játékok is, amik egyre több fantáziátlan lövöldével keserítették el a Giger
A britek miatt szünetel a gigászi Nvidia-ARM üzlet
Nagy-Britannia jogosan tart a felvásárlás rájuk gyakorolt hatásaitól
Tavaly érkezett a hír, hogy a legértékesebb chipgyártó vállalat címével büszkélkedő NVIDIA még tovább bővülne, mindezt pedig a harminc éves félvezető- és szoftvergyártó cég, az ARM felvásárlásával tenné. Az üzlet szép lassan elindult a maga útján, de időközben több iparági szereplő is vétót kiáltott, és a 40 milliárd dolláros átalakulás megakadályozására szólította fel az illetékes hatóságokat. Úgy tűnik, hogy a két cég most tényleg belefutott az első vaskosabb akadályba, a briteknek ugyanis komoly nemzetbiztonsági aggályaik vannak.
Az ARM ugyan már vagy 5 éve a japán SoftBank birtokában van, azonban az eredetileg brit gyökerű vállalat központja továbbra is az Egyesült Királyság felségterületén található, így a Japánok által felhizlalt és vágásra érett ARM, egyelőre még nem vándorolhat át az NVIDIA istállójába. Míg ironikus módon a Google, vagy a Microsoft trösztelleneségről beszél és nehezebben hozzáférhető ARM technológiát vizionál, addig a briteknél egész más indokokra hivatkoznak. Az ARM technológiája meghatározó, többek között az okostelefonok piacán is, de jól tudjuk, hogy az Apple konzumer termékeitől az ipari adatközpontokig számos jelentős területen támaszkodnak már az ARM által tervezett architektúrákra. A NVIDIA nem győzte hangsúlyozni, hogy nem kívánja kihúzni a szőnyeget a tech ipar alól, és a versenyhatóságokat is igyekezett megnyugtatni, hogy nem változtatnak az ARM korábbi gyakorlatá
Jön az új Battlefield. Mobilra.
A népszerű háborús játék sem ússza meg a mobilos kiadást
Sokak számára talán meglepő lehet, de mára a videojáték-ipar 160 milliárd dollárt meghaladó értékének jelentős hányadát a mobilpiac teszi ki, de már 2019-ben is háromszor többet ért, mint a tekintélyes free to play, vagyis ingyen hozzáférhető játékokat kínáló ágazat PC-n és konzolon együttvéve. Miután 2019-ben a Call of Duty: Mobile lényegében letarolta a telefonos platformot és az év legértékesebb mobilos címe lett, sejthető volt, hogy a nagyköltségvetésű címekből is egyre több jelenhet meg a zsebkészülékek képernyőin. Itt is az újabb jelentkező, jön a Battlefield mobilos változata.
Néhány éve még úgy gondoltunk az Androidon és iOS-en elérhető játékokra, mint fillérekből összerakott egyszerű alkalmazásokra, melyek két dologra alkalmasak igazán: elütni az időt hosszabb-rövidebb utazások alatt, és vaskos összeg lecsapolására a legtöbb címbe beépített mikrotranzakciós modellen keresztül. Ezek az állítások persze ma is tökéletesen megállják a helyüket, ugyanakkor a mobilokkal is nagyot fordult a világ, hiszen egyre többen birtokolnak valamilyen okoseszközt, így ez a platform is szépen lassan kinövi magát. A három éve elstartolt PUBG Mobile túl van az egymilliárd letöltésen, a Call of Duty: Mobile is bőven átlépte a százmilliót, az Apex Legends zsebbarát kiadását pedig már javában tesztelik egy szűk közönség részvételével – ja, és a Fortnite-ról még szót sem ejtettünk. Az biztos, hogy jelenleg a legnépszerűbb
A Firefox nem támogatja többé az FTP-s letöltést
Egy idősödő technológiának int búcsút a böngésző legújabb verziója
Nemrég befutott a közkedvelt Firefox böngésző legfrissebb kiadása, mely a szokásos finomhangolások mellett egy meglepő változtatással is él, ugyanis bezárja az ajtót az ötven éves FTP adatátviteli szabvány előtt.
Április 19-én elérhetővé vált a Mozilla közismert böngészőjének aktuális frissítőcsomagja. A Firefox 88-as verziója ezúttal egy viszonylag rendhagyó módosítást is eszközölt, hiszen a fejlesztők időszerűnek látták az FTP támogatás nyugdíjazását. A File Transfer Protocol elengedése talán váratlan, ugyanakkor egy könnyen indokolható döntés, hiszen a szebb időket is megélt szabvány 1971-ben látott napvilágot, tehát túl van az 50. évén. A kezdeti időszaktól eltekintve, az internetet is meghatározó TCP/IP protokollstruktúrára épülve, felhasználók tömegei számára biztosított könnyen elérhető fájlátviteli lehetőséget, függetlenül attól, hogy milyen operációs rendszert használtak. Természetesen egy napjainkban is használt megoldásról van szó, de ha szimplán egymás közti fájlátvitelről van szó, már egyre inkább elavultnak tekinthető, főleg az olyan alternatívák árnyékában, mint a torrent kliensekkel közismertté vált p2p, avagy peer to peer protokoll.
Az FTP lemaradása többek között annak köszönhető, hogy nagyszámú, de apró adatcsomagok továbbításával alaposan meg tud gyűlni a baja, és sajnos akkor sem remekel, ha egy-egy méretesebb adategységet egyszerre többen is lehívnak, ilyenkor a szerverre r
Áramkimaradás okozott kárt a TSMC chipgyárában
Egy építkezési baleset miatt rengeteg szilíciumostya sérült meg
A globális chiphiány végét milliók várják, de úgy tűnik, hogy a lehetetlen helyzet csak most válik még inkább tragikomikussá. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szilíciumszobrász ugyanis nemrég áramkimaradást szenvedett el, melyben az érzékeny alapanyagok és termékek jelentős mértékben sérültek meg.
A napokban érkezett a TSMC hivatalos bejelentése, miszerint a Tajvan déli részén található Fab14B chipgyártó üzemükben váratlan áramszünet lépett fel. A szerdai esemény a délelőtti órákban történt és teljesen a semmiből érkezett, az érzékeny tevékenységet végző rendszerek ráadásul nem voltak felkészítve a teljes áramkimaradásra. Az eddig megosztott információk szerint az áramellátástól egy építkezési baleset vágta el őket, méghozzá szó szerint. A Tajnan város mellett végzett alapozási munkálatok közben, egy munkagép konkrétan belevágott a 161 kV (Kilovolt) feszültséggel terhelt vezetékbe, a vészhelyzet esetére fenntartott tartalék generátorok pedig túl későn kapcsoltak be ahhoz, hogy megakadályozhassák a feldolgozás alatt álló anyagok károsodását. Az állami energiaellátásért felelős TPC-nek (Taiwan Power Company) nagyjából hat órájába telt a hálózat helyreállítása, ami egy chiptermelő üzem esetén szintén komoly anyagi veszteséget jelenthet.
A munka természetesen újra beindult, az áramszünet okozta károkat pedig még jelenleg is vizsgálják, mindenesetre már most lelombozó adatokról hallani. A legóvatosabb
A Discord mégsem kerül a Microsoft kezébe
Úgy tűnik, hogy a szoftveróriás mégsem vágja zsebre a Discordot
Márciusban kapott szárnyra a hír, hogy a felvásárlásba belejött Microsoft magába olvasztaná a Discordot, mely napjaink egyik legnépszerűbb kommunikációs alkalmazása. Ekkor nagyon úgy tűnt, hogy újabb milliárd dolláros üzlet van kilátásban, ám a legújabb főfogás lemászott az étlapról és inkább a saját útját járja.
A Discord a megjelenést követő hat évben szépen belakta a játékosok által birtokolt teret, hiszen már százmilliókhoz költözött be, napi szinten pedig tízmilliónál, havi léptékben pedig már 140 milliónál is több aktív felhasználót szolgál ki. Nem csoda, hogy felkeltette a nagyvállalatok figyelmét, akik időről időre szeretik magukba olvasztani a sikeres és népszerű vállalkozásokat. Azon aligha lepődött meg bárki is, hogy az első komoly jelentkező – akiről mi is hallhattunk – az a Microsoft volt, hiszen az utóbbi időben súlyos milliárdok kifizetésével bizonyította a videojátékos üzletág iránti megnövekedett étvágyát. Azóta révbe ért a Zenimax Media, vagyis a Bethesda játékvállalatot is magába foglaló cég felvásárlása, de pletyka szintjén az is felmerült, hogy esetleg lecsapnának a Konami és Sega vállalatokra is. Ezeknek már az eddig megjelent játékai is izgalmas trófeák lehetnének, melyeket odatűzhetnének a Gamepass előfizetésben szereplő címek közé, ráadásul a jövőben a Microsoft alá tartozna a Silent Hill, és még sok más klasszikus játékszéria is. A Discord azonban mégsem találta anny
Veterán videokártya a pályán
Van élet az új RTX kártyákon kívül is? Veterán videokártyának mondható, de még sok mindenre elég az RX 550. Joakim mester ebben a videóban egy 3500X mellé pattintotta be az említett VGA-t, hogy megnézze mi mindenre elég ez a páros.
Ha éppen van minden, itt megtalálod a gépet: www.pcx.hu/pcx-ryzen-3500x-rx550-120539-szamitogep-00808236
Ha még sincs minden, itt összeállíthatsz egy hasonlót: www.pcx.hu/geposszerako
Még több konfig itt: www.pcx.hu/szamitogepek
Ezek az alkatrészek szerepelnek a videóban:
www.pcx.hu/gigabyte-ga-a320m-h-alaplap-00305642
www.pcx.hu/amd-ryzen-5-3500x-box-processzor-100-100000158--00437408
www.pcx.hu/apacer-8gb-2400mhz-ddr4-memoria-el-08g2t-gfh--00804809
www.pcx.hu/biostar-rx-550-4gb-gddr5-videokartya-va5515rf41--00659527
www.pcx.hu/kingston-240gb-uv500-suv500m8-240g-m-2-ssd-meghajto-00019743
www.pcx.hu/seagate-1tb-sata3-64mb-st1000dm010-merevlemez-00017434
www.pcx.hu/cooler-master-500w-elite-v3-mpw-5001-acabn1-eu-tapegyseg-00188877
www.pcx.hu/silentiumpc-120mm-sigma-hp-120-fekete-haz-hutoventilator-spc190-00173993
www.pcx.hu/cooler-master-masterbox-q300l-mcb-q300l-kann-s00-fekete-oldalablakos-szamitogephaz-00025633
Monitor: www.pcx.hu/msi-optix-mag274qrf-qd-esport-gaming-monitor-00479396
Facebook: https://www.facebook.com/PCX.HU
Instagram: https://www.instagram.com/pcx.hu/
Web: www.pcx.hu/
Email: [email protected]
Köszönjük, hogy megnézted!
Lementhető posztok és új hangfunkciók a Facebookon
Rugalmasabb tartalomkezelés, és új beszélgetős opció érkezik a felhasználóknak
A Facebook nem is olyan rég ismét egy súlyos adatkezelési botrány kapcsán került a hírekbe, de a közösségi portál érthető okokból inkább előre tekintene. Az 500 millió érintett profil tulajdonosa csak a híroldalak jóvoltából értesülhetett az esetről, a Facebook ugyanis annyit fűzött hozzá az esethez, hogy a baj már megtörtént, ezért nem fáradnak a felhasználók értesítésével. Természetesen a színfalak mögött nem áll meg az élet, és számos új fejlesztéssel igyekeznek a közönség kedvére tenni, az egyik például abban segít, hogy a megosztásainkat külső tárhelyre menthessük.
Az oldalon megjelenő új lehetőségek az adatbiztonság kérdését talán nem oldják meg, de a felhasználók kényelméhez valóban hozzátehetnek egy kicsit. A rólunk tárolt információkat egy ideje már valóban átláthatóbbá tették, hiszen tevékenységünket már nem csak az oldal adminisztrátorai, de mi magunk is lekérhetjük. A feltöltött videókat és képfájlokat lehetőségünk van Dropbox, Google Fotók, Koofr, vagy a Backblaze szolgáltatások bármelyikére exportálni, mostantól pedig hasonló módon bánhatunk megosztásainkkal is. A hivatalos blogbejegyzés szerint kedvenc jegyzeteinket és posztjainkat szintén elmenthetjük az utókor számára, a művelethez pedig a Google Docs, Blogger és WordPress tárhelyünket vehetjük igénybe.
A „Transfer Your Information” névre keresztelt eszköz a portál szerint az adatvédelem, biztonság és has
Lehallgatási botrányba keveredett a Huawei Hollandiában
A telefontársaság is rosszul járhat, ha kiderül, hogy mostanáig eltitkolta az ügyet
Jól ismerjük már az Egyesült Államok viszonyát a kínai gazdasághoz és a veszélyesnek ítélt technológiai vállalatokhoz, most azonban innen Európából érkeznek ijesztő hírek. A szankciók miatt alaposan meggyengült Huawei-t magánszemélyek és politikusok lehallgatásával vádolják, egy nemrég kiszivárgott jelentés alapján.
Ha az aktuális vádak igaznak bizonyulnak, beigazolódhatnak az amerikai kormány korábbi vádjai, melyek alapján szigorú szankcióknak vetették alá a Huawei-t, és több másik kínai vállalatot is. Az elsőszámú problémát az a többé-kevésbé megalapozott gyanú okozta, miszerint számos kínai cég szolgálja ki a kínai államvezetést, illetve a hadsereget azáltal, hogy a nyugati piacon értékesített eszközeivel lényegében bárkit megfigyelhetővé, lehallgathatóvá tesz. Az aktuális botrány tulajdonképpen ezt a forgatókönyvet követi, ugyanis egy kiszivárgott dokumentum szerint a Huawei akadálytalanul hallgatta le a KPN Telecom NV holland telefontársaság ügyfeleit. A két cég napjainkban is együttműködik, az eset azonban egészen 2009-ig nyúlik vissza, mikor a KPN a távközlési megoldásairól ismert Huawei termékeit használta, az ügyet ráadásul több részlet is súlyosbítja. A De Volksrant magazin által nyilvánosságra hozott információk szerint ugyanis a Huawei alá tartozó dolgozók maguk végezték a lehallgatást, méghozzá nem csak Kínából, de közvetlenül a KPN épületéből is.
Az állítólagos m
Egy kriptovaluta miatt drágulnak az SSD-k és a HDD-k
Hiányt is okozhat, hogy Kínában nagy tételben vásárolják fel a háttértárolókat
Már több vállalat is riogatta a közönséget a hardverárak emelkedésének ígéretével, ám ezúttal nem csak a videokártyákról, esetleg a chiphiány miatt megritkuló DDR memóriákról van szó. A kriptobányászat élénkülése elsősorban a grafikus processzorokra nyomta rá a bélyegét, most viszont egy olyan valuta népszerűsége indult növekedésnek, mely az ismert számítási megoldások helyett elsősorban tárhelyet igényel.
A Chia valuta ahhoz a Braham Cohenhez köthető, akinek neve a BitTorrent megalkotása miatt vált szélesebb körben is ismertté. Bármilyen furcsán is hangzik, ezt az alternatív fizetőeszközt a környezettudatosság hívta életre, hiszen a Bitcoinnal, vagy az Ethereummal szemben nem igényli, hogy tápegységünket videokártyákkal terhelve égessük az energiát. A téma iránt érdeklődőknek a Proof of space (PoS), Proof of capacity (PoC), esetleg a Proof of storage szavakra érdemes rákeresniük, de a lényeg nagyjából az, hogy az elképesztő energiaéhsége miatt, hosszú távon fenntarthatatlan Proof of Work rendszer helyett kínál kategóriákkal visszafogottabb alternatívát. A Chia hálózathoz a szabad tárhely kapacitása és elérési sebessége ad kulcsot, a bányászat vagy farmolás lehetőségét így már nem a masszív számítási teljesítmény, hanem a tárhelyünk mennyisége és minősége határozza meg.
A helyzet azért válik igazán érdekessé, mert a bányászat eredményessége főleg attól függ, hogy az adott felhasználó
A DeepL már magyarra is ügyesebben fordít, mint a Google
A magyar nyelvvel is kiegészült szolgáltatás pontosabban dolgozik, mint a Google
Az „a kevesebb néha több” mondás, igazságtartalmát a Google fordító esetében sokszor átérezhettük már, hiszen a keresőóriás Translate funkciója már 109 nyelvvel hajlandó megbirkózni. Ez kifejezetten impozáns szám, ám ha nekünk az a fontos, hogy a trükkösebb idegennyelvű szövegeket anyanyelvünkön is érthetővé tegye, akkor találkozhatunk furcsa pontatlanságokkal. Itt jön a képbe a DeepL, mely már magyar nyelven is bizonyíthatja hatékonyságát.
A Linguee szótár a hazai felhasználók számára is ismerős lehet, az azóta DeepL néven futó cég a maga 14 éves tapasztalatával tehát nem számít kezdőnek fordítástechnológiák és nyelvi szolgáltatások terén. A közelmúltban ráadásul bejelentették, hogy bővítették a DeepL Translator által támogatott nyelveket, a listára pedig nem csak a kínai, a japán, vagy mondjuk az orosz nyelvek kerültek fel, de a magyar is. Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás még ezzel a 24 nyelvvel is bőven elmarad a Google-től, azonban nagyon úgy tűnik, hogy hatékonyság terén továbbra is rálicitál a veterán riválisára. A DeepL fordító mindössze 3 éve elérhető, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy pontosabban és érzékenyebben dolgozza fel a rábízott szövegeket, életszerűbb és hitelesebb végeredménnyel. Ahogy manapság a legtöbben, a német cég szintén mesterséges intelligenciára támaszkodik a szövegek elemzéséhez, és az Izlandon dolgozó, 5.1 petaflop teljesítménnyel b
3 hónap garancia jár a Gigabyte bányász kártyájához
Mintha a gyártó nem tartaná túl sokra a saját termékét
Február közepe óta tudjuk, hogy az NVIDIA új kártyaszériát indít, melynek tagjai kifejezetten, sőt, lényegében kizárólag kritpovaluták bányászatára lesznek alkalmasak. A CMP (Cryptocurrency Mining Processor) széria számos gyártópartnerük kínálatában elérhető lesz, az elmúlt napokban pedig szép lassan fel is tűntek az első modellek, a Gigabyte azonban mintha nem hinne igazán a játékra alkalmatlan hardver minőségében.
Az elsősorban Ethereum bányászatára optimalizált és ajánlott CMP HX sorozat egyelőre négy eltérő képességű változattal képviselteti magát, melyek természetesen bányászati teljesítményükben és fogyasztásukban különböznek egymástól. A piacon ezúttal nem a csúcskártyák jelennek meg először, hanem a belépő modellek, tehát az 90HX, 50HX, 40HX előtt a leggyengébbnek is nevezhető 30HX ér partot elsőként. Hivatalos kiadásokat az ASUS, Colorful, EVGA, PC Partner, Palit, és az MSI készíthet, illetve a Gigabyte, akinek most felbukkant saját 30HX változata. Az új kriptokártyák érkezésének híre kifejezetten vegyes reakciókat váltott ki a közönségből. Míg a játékosok úgy érzik, hogy az Nvidia a legnagyobb chiphiány idején a gamer kártyák rovására készít ilyen célhardvereket, addig ezek a bányászoknak is kevésbé vonzó termékek, hiszen a kriptoláz esetleges leapadása esetén nem igazán lesz kinek eladni őket. Ha ez nem lenne elég, a Gigabyte kártyáját látva felvetődik még néhány kérdés.
A 720 dollár, vagyis nagy
A Ryzen 5000G APU-k is feltűntek az AMD oldalán
Végre asztali kiadást kap a Zen 3 magokkal felvértezett 5000G sorozat
Az AMD szokás szerint a hordozható gépekkel indította útjára az új processzorgenerációt grafikus egységekkel kombináló CPU sorozatát, de tudtuk, hogy idővel előállnak az asztali kiadásokkal is. Most fel is bukkantak, és hamarosan meg is jelennek, ám rossz szokásuk szerint szintén csak OEM kategóriában.
A 7nm-es gyártástechnológia hatalmas előrelépést hozott az AMD számára, ezzel termékeik végre nem csak az asztali processzorok, de a notebookok piacán is újra hódíthatnak. Tavaly a Renoire kódnéven bevezetett 4000H és U sorozatok után elkészültek az asztali 4000G egységek is, hamarosan pedig megérkezhet az 5000-res sorozatot erősítő Cezanne asztali kiadása is, mely Zen 2 helyett már az aktuális Zen 3 magokkal dolgozik. A továbbra is AM4-es foglalatba illeszthető megoldásokról tudjuk, hogy nyers számítási teljesítményük ismét érdemi előrelépést jelent, ám ez a grafikus teljesítményről már nem feltétlenül mondható el. Az AMD ugyanis még nem tudott, vagy nem akart tovább lépni az évek óta dédelgetett Vega architektúráról. Ahogy tavaly, úgy idén is a Vega 20 tovább csiszolt, továbbfejlesztett változata kerül integrálásra a SoC APU egységekbe, és a modern Navi GPU-któl sajnos csak néhány részegységet emeltek át, ami megváltáshoz még kevés. Panaszkodni persze nincs olyan nagy okunk, hiszen az Intel iGPU-khoz viszonyítva jelenleg jóval acélosabb számokat hoz, munka és játék alatt egyaránt.
A nagyobb f
A fejlesztők még évekig dolgoznak a Cyberpunkon
A felemásra sikerült szerepjáték alkotói megígérték, hogy nem hagyják magára a játékot
A CD Projekt RED túl van az elmúlt évek legjobban várt játékának kiadásán, melyet a hasonló súlyú botrány követett, mivel a végeredmény a minőségét és a tartalmát tekintve is meglepően távol áll a megjelenést megelőző hangzatos ígéretektől. Miközben felhasználók milliói érezték átverve magukat, a megzuhant tekintélyű stúdiót még egy méretes hackertámadás is érte, mi pedig azon tanakodtunk, hogy vajon milyen jövő vár a szerepjátékra. A Reuters hírügynökségnek adott friss interjú szerint még hosszú ideig tovább fejlesztik, és nem hagyják cserben a játékosokat.
A Cyberpunk 2077 múlt év decemberében jelent meg, szigorúan az ünnepi szezonban, hiszen ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy egy cég maximalizálja az eladásokat. A kereslettel nem is volt gond, hiszen alapvetően tömegek vártak a játékra, ám ahogy azt már jól tudjuk, a CP2077 erényeit hajlamos elfedni az, hogy hány szempontból volt elszomorító és kiábrándító. A tartalmi részletek felfedezéséig még el sem érhettünk, mikor az egész világ azzal szembesült, hogy az előző generációs PS4 és Xbox One konzolokra kiadott változat – melyről a teljes lengyel fejlesztői és kiadói gárda azt állította, hogy nagyszerűen sikerült – elképesztően igénytelen és közel játszhatatlan állapotban jelent meg. A jelenség részleteit kár tovább ecsetelni, a témáról cikkek és játékosok ezrei által rögzített videók garmadáját érhetjük el, me
Gyári hibás alkatrészek?! Te is járhatsz így, ha otthon szerelsz
Murphy törvénye szerint „ami elromolhat, az el is romlik". Így történt ez most is... Ez a videó ismét jó példa arra, hogy
mennyi probléma ütheti fel a fejét az otthoni szerelésnél. Ne bízd a véletlenre, szereltess velünk!
Ha éppen van minden, itt megtalálod a gépet: www.pcx.hu/pcx-i5-9400-2060-258960-szamitogep-00438893
Ha még sincs minden, itt összeállíthatsz egy hasonlót: www.pcx.hu/geposszerako
Még több konfig itt: www.pcx.hu/szamitogepek
Ezek az alkatrészek szerepelnek a videóban:
www.pcx.hu/gigabyte-b365m-ds3h-alaplap-00456746
www.pcx.hu/intel-core-i5-9400f-bx80684i59400f-processzor-00172357
www.pcx.hu/kingston-2x8gb-ddr4-2666mhz-hyperx-fury-fekete-memoria-hx426c16fb3k2-16--00353218
www.pcx.hu/gigabyte-rtx2060-6gb-gddr6-oc-gv-n2060oc-6gd-videokartya-00221639
www.pcx.hu/silicon-power-256gb-m-2-ssd-sp256gbp34a60m28--00509803
www.pcx.hu/toshiba-1tb-64mb-hdwd110uzsva-merevlemez-00616858
www.pcx.hu/corsair-650w-cx650f-rgb-cp-9020226-eu-feher-tapegyseg-00720544
www.pcx.hu/zalman-i3-edge-fekete-szamitogephaz-00454139
Monitor: www.pcx.hu/msi-optix-mag274qrf-qd-esport-gaming-monitor-00479396
Facebook: https://www.facebook.com/PCX.HU
Instagram: https://www.instagram.com/pcx.hu/
Web: www.pcx.hu/
Email: [email protected]
Köszönjük, hogy megnézted!
Szuper ergonómikus talpat kapnak az új LG monitorok
Innovatív rögzítési megoldással rukkolt elő az LG, amiről nagyon reméljük, hogy elterjed majd
Az LG számtalanszor bizonyította elhivatottságát a kijelzők iránt, és azon túl, hogy kínálatában szinte minden árkategóriában találni igényeinkre szabott eszközöket, nem feledkezik meg a korábban nem látott, előremutató megoldásokról sem. Az egyik ilyen fejlesztési területük az ergonómiával, pontosabbam a kényelmes munkavégzést elősegítő monitorállványokkal foglalkozik, az eredményt pedig Ergo néven érdemes keresni.
Az új termékcsalád azoknak a felhasználóknak készült, akiknek nem csak a gyors képfrissítés, vagy a munkájukhoz nélkülözhetetlen színhűség a fontos, és kifejezetten olyan megjelenítőt keresnek, mely a megszokottnál rugalmasabb pozicionálást tesz lehetővé. Az Ergo monitorok különlegességét az egyedi állvány adja, mely többet kínál az igényesebb termékektől megszokott emelhetőségnél és dönthetőségénél. Az első különbséget mindjárt a talpnál találjuk, mely ezúttal nem az asztalon terül majd el, és nem a kiegyensúlyozott súlyelosztásával biztosítja az elvárt stabilitást. Az összeszerelés első lépéseinél is felejthetjük a fémből öntött masszív csirkelábakat, vagy a lapos 10-20 centis átmérőjű talpakat, melyek adott esetben egészen sok helyet is elfoglalhatnak a munkaterületből. A rögzítéshez az állványt az asztal valamelyik széléhez kell odabilincselni, mely ideális esetben lehetővő teszi, hogy monitorunk VESA rögzítőpanel nélkül is teljesen a falhoz simuljon, rengete
Az új fejlesztés rászólhat a séta közben mobilozókra
A biztonság ezúttal nem az adatainkra, hanem a testi épségünkre vonatkozik
Lassan nincs olyan korosztály, aki ne használna napi rendszerességgel mobiltelefont, és arról is rengeteget hallhatunk, hogy a mindennapi használat során egyre többen fókuszálnak eszközeikre olyan helyzetekben, melyek teljes figyelmet követelnének meg a felhasználóktól. A Google most újabb funkciót tesztel, mely segíthet elkerülni a felelőtlenségből bekövetkező baleseteket.
Az új telefonos funkcióról a mobilszoftverek fejlesztőinek elsőszámú hír- és közösségi oldala, az xda-developers.com adott tájékoztatást. A fejlesztés a Google újabb ötlete, és ahhoz a Digitális jóllét (Digital Wellbeing) nevű alkalmazáshoz érkezik, melyet a vállalat 2018-ban jelentett be, hogy segítsen a felhasználóknak naplózni a mobiljukkal eltöltött időt, illetve az ott végzett tevékenységeket. Az alkalmazás célja lényegében az, hogy a technológia tudatosabb használatára nevelje a mobilok tulajdonosait, többek között azáltal, hogy szembesít bennünket olyan adatokkal, mint a képernyő bámulására szánt órák és percek száma, de azt is tételesen kilistázza, hogy mely appok vagy tevékenységek voltak olyan érdekfeszítők, hogy a nap felében fel sem néztünk belőlük. A lényeg elvileg a figyelmünk felkeltése és saját szokásaink megértése lenne, mely segítséget nyújthatna az időnk hasznosabb beosztásában.
Ezt egészíthetik ki hamarosan egy tesztelés alatt lévő újdonsággal, melyet az xda-developers.com szerkesztői szúrtak ki a
A Ryzen 9 5900 sem lesz kapható önálló formában
Újabb régóta várt AMD termék hagyja ki a bolti forgalmazást
Mióta gatyába rázta a processzor portfólióját, az AMD újra a figyelem középpontjába került, és miután a Ryzen 5000 sorozattal alaposan letarolta a terítéket, az Intel rég nem látott teljesítményhátrányba került egyetlen riválisával szemben. A generációt jelenleg négy X jelölésű konzumer kategóriás termékkel uralják, ám a legerősebbre sikerült szilíciumlapkák után sokan joggal várták a kicsivel visszafogottabb darabok megjelenését, melyekkel a cég valahogy csak nem akart előállni. Most végre életjelet adott az első X nélküli modell, ám úgy tűnik, hogy nem sok okunk lesz az örömre.
Egyre furcsábban bánik a vásárlóival az AMD, legalábbis egyre több korábbi, illetve potenciális vásárlójuk ad hangot elégedetlenségének, amiért a gyártó teljes termékvonalakat egyszerűen kihagy a kiskereskedelmi forgalmazásból és azokat kizárólag céges partnerek számára teszi elérhetővé. Ilyenek voltak sokáig a Ryzen 4000 APU-k, és nagyon úgy néz ki, hogy ilyen lesz a Ryzen 5000 sorozat összes később megjelenő darabja, melyek neve mögött nem díszeleg az X. Az első példa a Ryzen 9 5900, mely lényegében azonos a már piacon lévő változattal, ám az X betűvel együtt némi teljesítményt és fogyasztást is hátra hagyott. A 12 magos és 24 szálas processzor órajele 3.7 GHz helyett mindössze 3 GHz lesz, cserébe a Boost frekvencia mindössze 100 Mhz-el alacsonyabb az erősebb változat 4.8 Ghz-es maximumánál. Természetesen a magórajel drasztikus cs
Veszteséges az Epic Games Store és sokáig az is marad
Több száz millió dolláros veszteséget könyvelhet el az Epic játékáruháza
2018 decemberében indult útjára az Epic Games saját digitális áruháza, mely a saját kiadású játékok mellett szívesen látja más kiadók és fejlesztők alkotásait is. A piacvezető Steam ellenében életre hívott szolgáltatás alaposan megosztotta a közösséget, a játékosok egy része például a háta közepére sem kívánt még egyet, ami a platformexkluzív címek miatt biztosan megkerülhetetlen lesz. Az Epic azonban nagyon komolyan veszi a bolt felfuttatását, olyannyira, hogy az elmúlt évek alatt százmilliókat bukott el dollárban, a veszteség nagy részét pedig a népszerűsítő kampánynak, vagyis az ingyen játékoknak és az exkluzív szerződéseknek köszönheti.
Nincs abban semmi különös, hogy a cégek a közönség felé leginkább csak a sikereiket kommunikálják, ám az Epic Games-ről most olyan érdekes háttérinformációk is a nyilvánosság elé kerültek, melyekkel alapvetően biztosan nem büszkélkednének el. Az áruház működtetésébe és promóciójába ölt anyagiak azonban más megvilágításba helyezik a céget, mely a közelmúltban többször is büszkén számolt be folyamatosan növekvő népszerűségükről. A részleteket annak a bírósági pernek köszönhetjük, mely az Epic Games és az Apple közötti csatározás elsőszámú vonala, persze csak ha a híroldalakat félretesszük. A cégek azóta vívnak egymással több fronton háborút, mióta az Epic megpróbálta megkerülni az Apple áruházát, és a Fortnite iOS verziójába egyedi fizetőrendszert épített, és o
Megjelent a SilentiumPC Fera 5 és Fera 5 Dual Fan
A feltörekvő európai gyártó újabb minőségi, de megfizethető hűtővel jelentkezik
A SilentiumPC már 2007 óta foglalkozik PC-s kiegészítők gyártásával és forgalmazásával, de nagyobb figyelem valamiért csak az elmúlt pár évben övezi őket. A közelmúltban kiadott számítógépházaik és processzorhűtőik egyre több tesztben bukkannak fel, a felhasználók pedig egyre több pozitív visszajelzést adnak arról, hogy a lengyel cég termékei árukat meghazudtoló teljesítményt és minőséget képviselnek. Ez a dicséret kifejezetten passzol a Fera sorozatú toronyhűtőikre, melynek megjelent a legújabb kiadása, továbbra sem rugaszkodva távolra a 10 ezer forintos határvonaltól.
A Fera 5 és Fera 5 Dual Fan a cég talán legnépszerűbb terméksorozatát bővíti tovább, melyet a közönség valószínűleg örömmel fogad majd. Aki középkategóriás processzorához a gyárinál halkabb, de sokkal jobban terhelhető léghűtést keres, a Fera magabiztosan hozza ezt a szintet, az egyre újabb kiadások érkezésével pedig nem csak a hatékonyság, de a zajszint is egyre kellemesebb lett, a fejlődés esetükben tehát nem csak egy dizájnváltásban, vagy egy új dobozban merül ki. Az ötödik generáció azonban külsején túl a kialakítását tekintve is megújult, aki pedig nem érzi problémának, hogy 10 ezer forintnál egy kicsivel többet fizessen, az választhatja a dupla ventivel felszerelt kiadást is, mellyel már a tuning sem szab olyan szűkös határokat a felhasználók számára.
A Fera 5-öt az alapoktól építették újra, ráadásul a tervezéskor
Mérsékelt árú gamer monitorok a ViewSonictól
Még a 3440x1440-es felbontású modell is meglepően alacsony áron lesz elérhető
Egyre népszerűbbek a magas képfrissítéssel megáldott kijelzők, mely leginkább annak köszönhető, hogy a technológia már évek óta egyre kevésbé számít luxusnak. Európában az AOC sikereiről hallhatunk a legtöbbet, ám vannak még gyártók, akik hasonlóan vonzó áron kínálnak játékra és munkára egyaránt jól használható monitorokat. Ilyen a ViewSonic is, melynek legújabb ajánlatai alaposan odapörkölnek a konkurenciának.
ViewSonic márkanév alatt több mint harminc éve találhatunk különféle monitorokat, és bár az átlag felhasználók között talán nem cseng olyan jól, mint az LG, vagy a Samsung, valójában már hosszú ideje a kijelzőgyártás élvonalába tartoznak, portfóliójukba pedig nem csak PC-hez szánt megjelenítők, de televíziók, projektorok, sőt, még telefonok, táblagépek és számítógépek is tartoznak. Az évente dollármilliárdos bevételeket besöprő cég tehát bőven bizonyított a monitorok piacán, most pedig olyan termékekkel jelentkezik, mely az egyre magasabbra törő AOC kedvező ajánlatai mellett is jó vételnek tűnnek. Hat új, a játékosok figyelmére kifejezetten érdemes monitorról van szó, melyek 24-től 34 colig nyújtanak választékot, egytől egyik magas képfrissítéssel, meglepően korrekt árazás mellett.
A sor legkisebb képátlóját a VX2418-P-MHD modellen találjuk, melyen az 1920x1080 képpont többnyire ideálisnak nevezhető. Az átlagos, de a játékosok között máig a legelterjedtebbnek számító felbontásh
Júliustól nincs több áfa- és vámmentes kütyü Kínából!
Véget ér az ingyenes rendelés, többszázmillió csomag válik áfa- és vámkötelessé
Világszerte hatalmas népszerűségre tettek szert egyes kínai webáruházak, melyek többnyire kétes eredetű és minőségű termékeket kínálnak, olykor nevetségesen olcsón. Az már csak hab volt a tortán, hogy mostanáig egy bizonyos összeghatár alatt semmilyen extra költséggel nem járt a megrendelésük, és a legtöbb esetben még a házhozszállítás is teljesen ingyenes volt. Nos, ez a kényelmes rendszer változik meg idén nyáron, nem csak Magyarországon, de az EU-ban is.
Az olyan kínai webáruházak mint az Alibaba, az Aliexpress, vagy akár a Wish, évről évre egyre nagyobb forgalmat generálnak, és ahogy azt a minner.hu írja, csak az Aliexpress mintegy 560 millió csomagot továbbít Európába évente. Ezt a keresletet nem csak a lokális üzleteknél, vagy akár multiknál kedvezőbb áraiknak köszönhetik, de annak is, hogy eddig a külföldről érkező termékek szabályozása finoman szólva is megengedő volt. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy néhány euró, vagy párezer forint elköltése után csak ráböktünk az ingyenes szállítási lehetőségre – és néhány idegesítő kivételtől eltekintve – 30 napon belül egyetlen extra fillér kiadása nélkül kézhez kaptuk, amit rendeltünk, vagy legalábbis valami hasonlót. Nos, akinek már eszébe jutott, hogy meddig mehet még így ez az olcsó rendelgetés, az most hivatalos választ kap a kérdésére, ugyanis idén júliusban szigorodnak az EU-n kívüli rendelések feltételei.
Hivatalos, jönnek az RTX 3050 és 3050 Ti GPU-k
Laptopokban bukkant fel először a két legkisebb Ampere RTX kártya
A videokártyák körüli zűrzavar extrém méreteket öltött, a gyártók pedig jóformán már csak bejelentik az új termékeket, csendben figyelve a magukra utalt felhasználókat, akik vállalható áron szeretnének hardverekhez jutni. Ezzel együtt felértékelődött a hordozható gépek szerepe is, hiszen a notebookok már nem csak az otthon végzett munkában és tanulásban, de a szórakozásban is nagyobb szerephez jutnak. Az utóbbi kategória vásárlóinak lehet igazán izgalmas a hír, hogy közelegnek a belépő szintű RTX-ek, melyek egészen kellemes játékteljesítményt ígérnek.
Az elmúlt napokban egyre több helyen tűntek fel az RTX 3000 sorozat következő szereplőire vonatkozó teljesítményadatok. A benchmark tesztek eredményeit felsorakoztató diagramokon az RTX 3050 és RTX 3050 Ti megnevezés volt olvasható, ám kezdetben még az sem volt egészen biztos, hogy valós eredményeket látunk. A helyzet a napokban megváltozott, ugyanis a notebookcheck.com közvetlenül az NVIDIA-tól kapott hivatalos megerősítést az új GPU-k érkezéséről, ráadásul még néhány lényeges specifikációt is megosztottak velünk. Az oldal információ szerint a két kártya több kiszerelésben is elkészül, azonban az alap és a Ti kiadás is ugyanarra a GA107 (GN20-P0 és GN20-P1) kódnevű GPU-ra építkezik majd. A legfőbb eltérést a CUDA magok számában találjuk, melyekből az RTX 3050 (GN20-P0) esetében 2048 darab fogható munkára, míg az RTX 3050 Ti GN20-P1) már 2560 magot haszno
Jöhetnek a passzív hűtős X570S lapok és a Zen3+ CPU-k?
Az új AMD lapokról végre száműzik az aprócska ventilátort
2019 nyarán kerültek forgalomba az AMD X570 lapkészletre építkező termékei, melyek a kötelező újítások mellett egy szokatlan, de legalábbis rég nem látott extrát hordoztak: egy apró chipset hűtő ventilátort. Úgy tűnik, hogy a chiptervező cég több mindent is heggesztget a háttérben, így hamarosan megérkezhet a Zen3 továbbfejlesztett változata, a sokat kritizált hűtés pedig távozhat.
A Zen2 architektúra mellé érkezett meg az X570 lapkészlet, melyek legizgalmasabb közös tulajdonsága a PCI-Express 4.0 szabvány bevezetése volt. Persze a listán szerepelt a 3200 MHz-es natív frekvenciával üzemelő DDR4 modulok támogatása is, illetve jelentősen megnövelték a második generációs USB 3.1 csatlakozók lehetséges számát is, hiszen ezekből már 8-at is elbírt. A 14nm-es csíkszélességen gyártott platformvezérlő (PCH) azonban egy nem várt újdonságot is felmutatott, a chipset ugyanis több mint kétszer akkora TDP-vel érkezett, mint az X470. A 11 wattos fogyasztást pedig aktív hűtéssel igyekeztek megtámogatni, melynek hírére sokan maguk elé képzelték a felmelegedő rendszerrel együtt felzúgó kis turbinák idegesítő hangját, és azt a pillanatot, amikor ez a toldalék alkatrész pont a garanciaidőn túl válik használhatatlanná. A visszafogottabb B550 lapkészlet ugyan megelégedett a hagyományos passzív hűtéssel, ám aki komolyabb feladatot szánt prémium kategóriás processzorának és a legerősebb AM4-es lapot kereste, annak nem maradt más opc
Integrált VGA, de melyik? 3400G vs 4650G. Gépszerelés duo.
Nem egy szokásos felállás a mai! Nem csak a két szerelő miatt, hanem a két processzor miatt is. Külön külön már voltak tesztelve, ezért most összeeresztettük őket. Ennek köszönhetően tisztább képet kaphatunk a két proci erejéről.
Ha éppen van minden, itt megtalálod a gépeket
4650G: www.pcx.hu/pcx-ryzen-4650g-radeon-175894-szamitogep-00623307
3400G: www.pcx.hu/pcx-ryzen-3400g-rx-venga-11-738690-szamitogep-00342641
Ha még sincs minden, itt összeállíthatsz egy hasonlót: www.pcx.hu/geposszerako
Még több konfig itt: www.pcx.hu/szamitogepek
Ezek az alkatrészek szerepelnek a videóban
4650G-s konfig:
www.pcx.hu/gigabyte-ga-b550m-s2h-alaplap-00548360
www.pcx.hu/kereses/AMD%20Ryzen%205%20PRO%204650G
www.pcx.hu/id-cooling-se-913-r-processzor-huto-00815307
www.pcx.hu/kingston-2x8gb-ddr4-3200mhz-1rx8-hyperx-fury-rgb-hx432c16fb3ak2-16-memoria-00182647
www.pcx.hu/crucial-500gb-mx500-ct500mx500ssd4-m-2-ssd-meghajto-00837672
www.pcx.hu/western-digital-1tb-64mb-wd10ezex-merevlemez-00106787
www.pcx.hu/fsp-hexa-pro-500w-tapegyseg-ppa5008500--00666395
www.pcx.hu/spirit-of-gamer-6001ra-deathmatch-3-rgb-szamitogephaz-00978164
3400G-s konfig:
www.pcx.hu/asrock-b450m-hdv-r4-0-alaplap-00434269
www.pcx.hu/amd-ryzen-5-3400g-oem-processzor-yd3400c5m4mfh--00887126
www.pcx.hu/cooler-master-hyper-212-evo-rr-212e-16pk-r1-processzor-huto-00100570
www.pcx.hu/kingston-hx424c15fb3-8-8gb-2400mhz-ddr4-dimm-hyperx-fury-memoria-00945064
www.pcx.hu/gigabyte-256gb-gp-gstfs31256gtnd-ssd-meghajto-00196268
ww
Az Android 20x több privát adatot gyűjt mint az iOS
Természetesen a Google erősen vitatja a mérés hitelességét
Mindegy, hogy milyen gyártó telefonját vagy operációs rendszerét használjuk, ma már nem titok, hogy eszközeink folyamatosan adatokat továbbítanak rólunk, beleértve a tartózkodási helyünket, telefonszámunkat, vagy akár a helyi hálózat adatait. Néhány kutató azonban most egymás mellé helyezte a két legelterjedtebb rendszert és alaposan megvizsgálta azok viselkedését
A kutatást a Dublinban található Trinity College, Írország legrégebbi egyeteme végezte, a cél pedig annak kiderítése volt, hogy a Google-féle Android, esetleg az iOS, vagyis az Apple saját rendszere továbbít több felhasználói adatot az anyacégek felé. Az arstechnika.com összefoglalójából hamar kiderül, hogy az okoseszközök piacát meghatározó két oprendszer akkor sem tétlenkedik, ha a telefonunk viszont igen. A mobilok tehát akkor is folyamatosan végzik az adatgyűjtést, mikor bekapcsolt állapotban vannak, viszont érintetlenül pihennek, az mindegy, hogy éppen csak kivettük a dobozból, éppen befejeztük a használatát, esetleg kifejezetten igyekeztünk letiltani azokat a háttértevékenységeket, amelyekhez átlag felhasználóként hozzáférésünk van. A vizsgálat legfontosabb kérdése, hogy ki végez agresszívebb információgyűjtést, az ír kutatók válasza pedig ezúttal az, hogy a Google.
Az eredményeket Douglas Leigh kutató ismerteti, aki mindenkit igyekszik megnyugtatni, hogy az iOS és az Android egyaránt továbbít telemetriai adatokat, még akkori is, ha semm
1 2 3 4 ... 25
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...