fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 06. 16

Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása

Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változikKiszivárgott a Windows 11 előzetes verziója


Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.


Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.

Nyugalom, a Start menünek nem kell mennie sehová.


A Build 21996.1 névre hallgató előzetes kiadásának első vonala természetesen az átrajzolt telepítő. A most még frissnek ható formalitás azonban valójában csak egy új ruha, amit a Windows 7 óta alig módosult telepítőre aggattak rá. Aki tehát installált már 7-es vagy 10-es rendszert, ezzel is boldogulni fog, miközben barátkozhat a lekerekített sarkú ablakokkal. Bár a Microsoft ezúttal nem kívánta lábon lőni magát a Start eltüntetésével, egész biztos sokakban pánikot kelthet az első felismerés, miszerint a Start nem csak megváltozott, de a MacOS-t idézve a tálca közepére került, az alkalmazásikonokkal és a keresősávval együtt. Pánikra semmi ok, a fejlesztők beépítették a lehetőséget, hogy bármikor a klasszikus helyére, például a bal alsó sarokba helyezzük át őket, így hamar közelebb kerülhetünk az elmúlt évek során megszokott életérzéshez. Maga a menü lényegében annak a leegyszerűsített változata, amit a 10-ből már ismerhetünk, tehát ott vannak a rögzített alkalmazások, a korábban megnyitott fájlok, illetve a kijelentkezés, újraindítás és leállítás gyorsgombjai. Ami hiányzik, azok a valós időben frissülő online tartalmak, melyek érthető módon sokakat idegesítettek.

Rugalmasabb kezelés.


Ahogy utána olvasunk a dolgoknak, kiderül, hogy akad itt még sötét mód is, mely szépen harmonizált a letisztultabb felületekkel, de akárhogy is nézzük, ez a kiadás egyelőre nem tűnik többnek, egy áramvonalasított Windows 10-nél. Fontos kiemelni, hogy a kiszivárgott telepítőfájl nem a végleges kiadást tartalmazza, de ettől függetlenül a legtöbb dolog a Windows 10-ben is hasonlóképpen szerepel, csak itt minden felület sarkát szépen lekerekítették nekünk. Ami szintén viszonylag újdonság lehet az a Widgetek, avagy modulok megjelenése. A rossz fogadtatás miatt ezt a Windows 8 óta nem igazűn erőltették, ám itt ismét lehetőségünk lesz híreket, vagy éppen az időjárást mutató táblákat használni, ahogy azt az okostelefonokon és tableteken megszokhattuk. Ez az igen korai verzió még számos dolgot nem tartalmaz, így a Widget funkciója is korlátozott, mindenesetre az látható, hogy ott van, és a teljes verzióban már bővebb palettát kínál majd a kívánt tartalmak gyors elérésére.


Ami még kellemes és egyben hasznos érdekesség, azt az ablakokat teljes képernyőre kiterjesztő gomb lenyomásával érhetjük el. Mostantól testre szabhatjuk, hogy az ablakot hol szeretnénk látni, és választhatunk, hogy a képernyő felét, vagy az egyik negyedét töltse ki, a számunkra megfelelő elrendezésben. Ezt többé-kevésbé eddig is megtehettük, intuitív módon a kurzor segítségével, ám most akár hadonászás nélkül, egy kattintással, vagy érintőpanel esetén egy érintéssel is meghatározhatjuk. Amit a legtöbben már most hiányolnak, az a megújult Microsoft Store, de joggal remélhetjük, hogy a hivatalos első kiadás már az újraalkotott digitális áruházat is magával hozza majd. Reméljük, hogy ezzel nem várnak az első nagy rendszerfrissítések valamelyikéig, ahogy azt is reméljük, hogy a változások nem csak az alkalmazások fejlesztőinek, de az átlag felhasználóknak is a javára válnak. Szó esett a legnépszerűbb böngészőkről és alkalmazásokról, melyeket a Store-ból közvetlenül elérhetnénk és telepíthetnénk, ami tagadhatatlanul rugalmasabb élményt kölcsönözne a felhasználók számára. Én például irtózom a fapados MS áruháztól és inkább a böngészős keresgélésre támaszkodom, ugyanakkor szívesen adnék esélyt egy jól használható, belépített alkalmazásboltnak. A játékosok viszont már előre örülhetnek, az Xbox appra és a Game Pass előfizetésre nagy hangsúlyt fektettek, bár az Xbox Game Bar és Windows Game Mode egyelőre nem mutatnak sok változást.

Egyelőre főleg a felület eltértő, ehhez egy egyszerű frissítés is elég lenne.


Az előzetes tehát felbukkant, és felveti a kérdést, hogy vajon tényleg forradalmi változások érkeznek, vagy csak a kötelező reklámszöveget hallhatjuk? Hogy a végleges kiadás , és a „Windows új generációja” mennyi újdonságot hoz valójában, az június 24-én, a hivatalos online bejelentés során kiderül. Kedvcsináló gyanánt itt van néhány friss Win 11-es háttérkép, melyeket az xda-developers.com tett elérhetővé.

2021. 06. 16

A Xiaomi lett Európa elsőszámú mobilgyártója
A vállalat egyre sikeresebb, és világviszonylatban is nagyot lépett előre
A Xiaomi 11 évvel ezelőtti indulása óta elképesztő menetelést hajtott végre, és míg a mobilpiacot többször is megreformáló LG végleg feladta a próbálkozást, a fiatal kínai cég folyamatosan lépkedett feljebb a ranglétrán és eközben számos új brandet is életre hívott. Sikerüket alapvetően a jó minőségükhöz képest kedvező áron kínált termékeikkel alapozták meg, és ugyan számos egyéb elektronikai eszközt kínálnak, legnagyobb kincsüknek továbbra is az okostelefon-részleg számít, mely a közelmúltban lehagyta európai riválisait, és az első helyre ugrott.
A Xiaomi az elmúlt években mindent megtett, hogy nevét egy lapon említsék az olyan veterán iparvállalatokkal, mint például a Samsung, tavaly például ők mutathatták be az első átlátszó paneles okostévét, mely kereskedelmi forgalomban is elérhető lett. Bár egy rövid ideig felmerült a lehetőség, hogy az Egyesült Államok őket is a Huawei sorsára juttatja, de miután sikerrel perelték ki magukat a befektetői tiltólistáról, semmi sem gátolta meg őket, hogy tovább folytassák a látványos növekedésüket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Strategy Analytics piackutató intézet aktuális jelentése, mely szerint a kínai tech-cég több ponton is rálicitált legnagyobb ellenfeleire. Mint kiderült, 2021 második negyedévében nem kisebb nevet hagyott maga mögött, mint a 45 éve kiemelt szerepet betöltő Apple-t, a világ második számú okostelefon-gyártójaként.
Nem tit
Beteltek a szerverek a Windows 365 első próbanapján
Akkora volt az érdeklődés, hogy azonnal fel is függesztették az ingyenes próbát
Júliusban a Microsoft újabb bejelentéssel tolta meg a Windows 11 hírét, ugyanis leleplezte a felhő alapú szolgáltatását is, mely elsősorban céges ügyfeleknek kínál hasznos lehetőséget. Az elmúlt hetekben egyre több információ derült ki, például nyilvánosságra hozták az ügyfelekre váró költségeket, és az is kiderült, hogy a Microsoft szerverei nem igazán voltak felkészülve egy újabb, ingyenes próbaidőszakra.
A Windows 11 kiszivárgása után a Microsoft gyorsan megnyitotta a hivatalos tesztidőszakot és a teljesen ingyenes letöltést, így még azok is részt vehetnek a soron következő rendszer készre pofozásában, akik nagy valószínűséggel, az elavultnak minősített számítógépükön nem is tudják majd használni. Míg a közönség a kissé szigorú rendszerkövetelmények indokain és jogosságán vitatkozik, a Microsoft bejelentett egy olyan szolgáltatást, mely lényegében pontosan az ellenkezőjét várja el a felhasználóktól, mint az önálló, megvásárolható asztali rendszer. A Windows 365 ugyanis egy felhő alapú szolgáltatást nyújt, mellyel virtuális Windows asztalunk akár egy mobiltelefon böngészőjével is bármikor elérhető lehet. A trükk azonban az, hogy ez elsősorban egy céges felhasználóknak kitalált üzleti modell, mely előfizetéses csomagok mögé rejti a távoli szerverekről közvetített operációs rendszert, várhatóan nem olyan árazással, ami a többség számára feltétlenül vonzó ajánlat lehet.
Ez persze nem
Kevesebb műanyag a Vodafone-nál? Jön az eSIM
A Vodafone átalakítja háttérrendszerét, mely magával hozza a digitális SIM lehetőségét is
A fénysebességgel zajló digitalizáció korszakát éljük, ezért talán meglepő lehet, hogy a telefonos előfizetések többségéhez még a mai napig szükségünk van a jó öreg műanyag SIM-kártyára. Az átalakulás azonban itthon is zajlik, és ahogy szaporodnak a modern készülékek, úgy szép lassan a szolgáltatók is elhagynák a fizikai formátumot, most például a Vodafone készül szintet lépni.
Legalábbis ez derül ki a Vodafone nem rég bevezetett ÁSZF módosításából, mely szerint a Vodafone is beáll abba a sorba, melyet itthon a Telekom kezdett meg. A magenta színt kisajátító szolgáltató mintegy három éve vette fel kínálatába azt az okosórát, mely egy beépített chip segítségével helyettesítette a hagyományos SIM-kártyát, és akkor már biztosították hozzá a szükséges szolgáltatást is. Az eSIM igénylésekor fizikai kártya helyett egy egyedi felhasználói profilt kapunk, mely az adott készülékhez rendeli előfizetésünket. A Vodafone-nál még nem egészen zajlottak le az ügyfélkezelést, illetve ügyintézést bonyolító átalakítások, július 30-án azonban egy érdekes tétellel bővültek a szolgáltató Általános Szerződési Feltételei, sőt, időközben a myVodafone oldalán, az előfizetéssel bejelentkező ügyfelek szintén megtalálják a váltás lehetőségét – hívja fel rá a figyelmünket a szifon.com.
A váltás egyelőre online nem intézhető, vagy személyesen kell próbálkoznunk, vagy jobb esetben a telefonos ügyfé
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Reményi Sándor
És júni 24-én ki is jön a telepítő vajon? :D
2021-06-17 06:59:47
Krehó Krisztián
Egyszer vajon lesz olyan opció, hogy a telepítés sötét üzemmódban is választható lesz? Költői kérdés volt.... .Csak egyéni szoc prob. :(
2021-06-16 19:01:13
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...