fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2020. 06. 11

RTX 3080 - egyedi hűtés és eszméletlen fogyasztás

Az Nvidiad új videokártyáiról szóló hírek egyre sűrűbben követik egymást, köztük teljesítményt, fogyasztást és látványterveket szivárogtató adatokkal

Az új 7nm-es AMPERE architektúra valóban izgalmas újdonsággal szolgálhat a következő évekre, hiszen nem csak rég nem látott teljesítménynövekedést ígér, de olyan újdonságokat is, amik valóban életre hívják a játékok és hardverek új generációját. A napokban összegyűjt információk egy része szivárgás, a többi pedig ezekre az adatokra alapozott spekuláció, hiszen hivatalos adatokat az Nvidia továbbra sem közöl. Sőt, a kártya gyári kiadásáról kiszivárgott képek miatt kifejezetten dühösek, és már a belső vizsgálat is folyamatban van.

Rég vártuk már ennyire az őszt


A nemrég felbukkant képeken ugyanis egy RTX 3080 feliratú kártya látható teljes pompájában, méghozzá vadonatúj gyári hűtéssel. A kártyáról először egy gyári tesztpéldányról készült fotó rántotta le a leplet, az új széria egyedi hűtését tehát itt láthattuk először. Ezt egy egész sorozat renderkép követte, melyeken több oldalról is szemügyre vehettük a csúcshardvert. A látványtervekről az volt az általános vélekedés, hogy jól sikerültek, de valószínűleg csak egy rajongó digitális munkájáról van szó, és bár nem tartalmaznak minden apró részletet, jó rálátást adnak az egyedi burkolatra és a ventilátorok egyedi elhelyezkedésére.

Valakinek most szorul a hurok...


A legizgalmasabb, hogy a kártya két végén, alul és felül, aszimmetrikus elrendezésben található egy-egy ventilátor, melyet szokatlan formában fognak közre az alumínium bordák. A szokatlan megoldás valószínűleg nem véletlenül került ezekre a nagy teljesítményű kártyákra, így nem kizárt, hogy valami egészen hatékony újdonság kerül ki az Nvidia műhelyéből, melyet idővel a gyártópartnerek is megkísérelhetnek lemásolni.

Újratervezett egyedi hűtés az Nvidia-tól.


Jelenlegi infók alapján a hivatalos Founders Edition példányok kapjhatják meg az új hűtési megoldást, melyet mindjárt két céggel készíttet az Nvidia, a tervek kivitelezésével a Foxconn és BYD (Build Your Dreams) gyárait bízták meg. Nem is csoda, hogy vizsgálódnak ezekben az üzemekben, hiszen a 150 dolláros értékre tartott új hűtést valószínűleg a két létesítmény egyikében kapták lencsevégre, így a szivárgás is egy ottani alkalmazotthoz köthető, aki nagy valószínűséggel most próbál láthatatlanná válni. Magáról a kártyáról és a burkolatról többen is közöltek információt, többek között az Igor’s Lab nevű oldal, mely szerint a kártya elvileg 21.9cm hosszú, és erre illeszkedik majd a több rétegből összeálló masszív hűtő.

Nagyszerű rajongói látványtervek


A közel 45 ezer forintos értéke miatt érthető, hogy kizárólag a három csúcskártyán számíthatunk majd rá, konkrétan a TITAN RTX utódjaként nyilvántartott RTX 3090 modellen, illetve az RTX 3080 és 3080Ti változatokon. A kártyák ugyanarra a PG132 kódnevű PCB-re (nyomtatott áramköri lapra) és közös GA102 kódnevű chipre épülnek. Mostanáig az RTX 3080 kapta a legtöbb figyelmet, mely 10 GB GDDR6X RAM és 320-bites adatsín segítségével körözné le az RTX 2080 és SUPER modelleket. Ezt követné a korábbi Ti modell utódja 11GB memóriával és 352-bites memóriabusszal. Természetesen az RTX 3090 számít a fejlesztés csúcsának, ugyanis 24GB GDDR6X memóriával és 384-bites memóriabusszal érkezhet.


Azt sem elhanyagolható, hogy mit kaphatunk és mit kell fizetnünk ezért. Az előrejelzések szerint maga az RTX 3080 akár másfélszeres teljesítményt hozhat az előd RTX 2080-hoz viszonyítva, ami még most is egy elég jól teljesítő modellnek számít. Főleg akkor, ha a fejlett DLSS 2.0 technológiát is bedobjuk a képletbe, mellyel még a belépő szintű RTX kártyák is fantasztikus teljesítménynövekedést produkálhatnak játékok alatt, az alacsony felbontású képek intelligens felskálázása miatt. Ez a helyzet egészen extrém lehetőségeket tárhat elénk, ha az új Ampere szériából válogatunk, hiszen várhatóan nem a semmiért számíthatunk 320 wattos-, illetve a 3090 esetén 350 wattos fogyasztásra! Skálázott 4K felbontás és 144 fps? Miért is ne!

Akár 50%-os teljesítménynövekedés az RTX 2080-hoz viszonyítva?


Nem indokolatlan ez a várakozás, hiszen már márciusban kiszivárgott egy mérési eredmény, mely akár egy RTX 3090 modell egy korai mérnöki példányának képességeiről is árulkodott, melyre egyesek a 24GB-os fedélzeti memóriából következtettek. A RAM mellett ekkor a megszokottnál jóval alacsonyabb, mindössze 1.11Ghz-es órajelen dolgozó GPU teljesítette a teszteredményeket, melyek 33.5 TFLOPS összteljesítményt hoztak. Ez a Geekbench mérései alapján is csak nehezen mérhető a játékos oldali kártyák eredményeihez, viszont azt mutatják, hogy az Nvidia mérnökei egészen komolyan gondolják a fejlesztést, és az Intellel szemben valóban jövőbe mutató, extrém teljesítményre képes hardvereket készülnek piacra dobni.

Az Ampere Architektúra erejét bemutató új RTX 30 sorozat érkezését jelenleg szeptemberre várjuk, az árakkal kapcsolatban pedig egyelőre tippelni sem merünk. Reméljük az AMD újdonságai is elég erősre sikerülnek, és nem csak teljesítményversenyt, de árversenyt is eredményeznek majd.

2020. 06. 11

Egy PC erejével vetekedhet az Apple AR szemüvege
Merész előrejelzésekkel szolgált egy bennfentes elemző az Apple AR szemüvegéről
A tech-cégek egyáltalán nem szeretnék, ha felemelnénk fejünket az eszközeik képernyőiről, inkább olyan terméket fejlesztenek, amit egész nap bámulhatunk, még akár az utcán sétálva is, anélkül, hogy autók elé, vagy fedő nélküli csatornába sétálnánk. "Az Apple számítógépes szemüvege ugyanolyan erős lesz, mint a Mac számítógépek és 2022 végén kerül piacra" – mondta Ming-Chi Kuo, a TFI Asset Management vezető elemzője pénteken, egy befektetőknek szánt jegyzetében.
Kuo, akit talán a legelismertebb és legmegbízhatóbb Apple-szakértőként tartanak számon, egy azon kevesek közül, akik az Apple teljes ellátási láncában mélyreható kutatásokat végezhetnek, és ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az amerikai tech-vállalat jövőben várható termékeiről. Kuo szerint a hatalmas számítási teljesítmény segít majd a szemüvegnek kitűnni a versenytársak közül, mivel okostelefonhoz vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül is intenzív számítási feladatok ellátására lesz képes. A korábbi szivárgások és jelentések azt már előre vetítették, hogy a gyártó sokat pletykált szemüvegének elvileg egy iPhone-hoz való csatlakozásra lesz szüksége a működéséhez, és ugyan a kutató ezt teljes egészében nem cáfolta meg, azt viszont megerősítette, hogy egy egyszerű kiegészítőnél jóval meggyőzőbb termék van készülőben. Valami annyira különleges, hogy a gyártó néhány éven belül akár nyugdíjba is küldené
A Samsung a DDR6 és GDDR7 memóriákról beszélt
Még ki se hűltek az első DDR5-ös chipek, máris képbe került a következő generáció
Néhány napja arról szólnak a hírek, hogy a chiphiány miatt máris ritkának számítanak az új DDR5-ös memóriák, a nyerészkedők pedig már neki is álltak a maradék felvásárlásának, hogy az új platformra vágyók már csak tőlük, és persze brutális áron juthassanak hozzá. Éppen ezért kissé korainak tűnhet, de a Samsung nem olyan rég szót ejtett a következő szabványról, vagyis a DDR6-ról, de említésre kerültek a videokártyák is.
Ahogy arról többek között a német Computerbase is beszámolt, a Samsung a novemberi Tech Day 2021 rendezvényt a jövőbeli memóriatechnológiai ütemtervének bemutatására használta fel. Sajnos a dél-koreai vállalat kissé vaskalapos hozzáállást tanúsított és nem engedélyezte, hogy az eseményről videók, vagy fényképek készüljenek, így a közönség az esetlegesen bemutatott prezentációs anyagokból sem láthat semmit. A titkolózásért cserébe azonban megosztották a következő évek memóriafejlesztési törekvéseivel kapcsolatos terveiket, a szabványos technológiák, például a DDR RAM, a GDDR grafikus memória és a HBM3 várható frissítéseivel és fejlesztéseivel.
Bár a következő generációs DDR6 memória szabványokat a JEDEC még mindig nem határozta meg (a DDR5 jelenleg még a kezdeti elfogadási fázisban van), a következő generációs memóriatechnológiák kialakításán jelenleg is dolgoznak. A Samsung bejelentette, hogy a DDR6 szabványos sebessége várhatóan eléri a 12 800 MT/s-ot – míg a
Távozik a Battlefield 2042 vezető dizájnere
Állítólag nem a játék rossz fogadtatása miatt távozik, valójában már csak a megjelenésre várt
Ismét túl vagyunk egy Battlefield epizód megjelenésén, és sajnos nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a széria történetének legnehezebb szülése. Persze a fejlesztés körülményeiről nem sokat tudhatunk, ám a napvilágot látott végeredmény kellőképpen lehangolta a széria tetemes rajongótáborát, ahogy számos új érdeklődőt is. Különös egybeesés, hogy pont most jelentette be távozását a fejlesztést végző stúdió vezető dizájnere, ám állítólag a két dolog között semmilyen összefüggés nincsen.
Elhagyja a Battlefield szériáról ismert DICE fejlesztői gárdáját Fawzi Mesmar, aki 2019 óta erősítette a csapatot. Mesmar saját bevallása szerint a távozás oka igen prózai, ugyanis még távol jártak a Battlefield 2042 megjelenésétől, amikor már régen a zsebében volt az ajánlat egy másik, meg nem nevezett stúdiótól. A döntéséről egy kör-e-mailben tájékoztatta kollégiát, melyben úgy fogalmazott: "Hatalmas öröm volt a galaxis legjobb tervezőcsapatában szolgálni. Az a hihetetlen tervezői munka, amit ti végeztek, továbbra is minden nap inspirál engem. Köszönöm, hogy bíztatok bennem, remélem, nem okoztam csalódást" – olvashatjuk a szakember kissé dagályos búcsúját. Úgy érezhetnénk, hogy mintha búcsújába vegyülne némi megkönnyebbülés is, ám a levél folytatódik. "Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik cégtől, amely volt olyan kedves, hogy megvár engem, amíg leszállítjuk [a Battlefield
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Kirchknopf Gábor
45 000 az csak az új típusú hűtő bordára vonatkozik,meg ne próbálj rohanni érte
2020-06-11 17:06:53
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...